Η Αθήνα μαγειρεύει και τρώει στο σπίτι

Ένα κοινωνικό δίκτυο μας φέρνει σε επαφή με τους μάγειρες της γειτονιάς μας, μια παρέα φίλων μας καλεί σε δείπνα με αγνώστους, και μία μαγείρισσα μοιράζεται τα μυστικά της τέχνης της στην επόμενη σπιτική βραδιά με την παρέα μας. Τρεις τάσεις δείχνουν σαφώς τον δρόμο προς την κουζίνα… κι εμείς ακολουθούμε.
Η Αθήνα μαγειρεύει και τρώει στο σπίτι
της Ηρώς Κουνάδη

Πολλά έχουν γραφτεί για την «μόδα» της μαγειρικής, που κατέκλυσε αρχικά τους τηλεοπτικούς μας δέκτες και εν συνεχεία τις κουζίνες των σπιτιών μας (ή μήπως ήταν το ανάποδο;). Κάποιοι θα ορκιστούν στο όνομα του διεθνούς νομισματικού ταμείου, ότι υπό άλλες οικονομικές συγκυρίες δεν θα είχαμε πιάσει τηγάνι στα χέρια μας. Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι πάντα μαγειρεύαμε, απλώς τα φλας του lifestyle δεν έφταναν μέχρι τις κουζίνες μας.

Όσο και αν οι απόψεις διίστανται, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η επιστροφή στην κουζίνα δεν είναι πια το «αναγκαίο κακό που μας βρήκε»• είναι η αγαπημένη συνήθεια που μαζεύει τις παρέες στα σπίτια τα βράδια του Σαββάτου –και όχι μόνο. Είναι η «μόδα» που δημιούργησε κοινωνικά δίκτυα όπως το Cookisto, θεσμούς όπως τα Underdining δείπνα με αγνώστους, και εναλλακτικές προτάσεις για να μαζευτεί η παρέα για φαγητό στο σπίτι, όπως τα σεμινάρια Home Cooking, που διοργανώνει η Φωτεινή Παλιεράκη. Τι είναι όλα αυτά; Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Cookisto: Κάτι μαγειρεύεται… δίπλα σου

Μια παρέα πέντε ατόμων συνέλαβε την εκπληκτική ιδέα του κοινωνικού δικτύου που φέρνει σε επαφή τους μάγειρες με τους… πεινασμένους της γειτονιάς. Η λογική είναι ότι, εφόσον κάποιος μαγειρεύει για τον εαυτό του ή για την οικογένειά του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αυξήσει τον αριθμό των μερίδων και να ανακοινώσει στην κοινότητα τι μαγειρεύει, ώστε τα μέλη του Cookisto να επικοινωνήσουν μαζί του, εξασφαλίζοντας το σπιτικό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό της ημέρας –και μάλιστα σε τιμή κόστους: μια ματιά στην πρώτη σελίδα είναι αρκετή για να διαπιστώσετε ότι οι μερίδες του Cookisto κυμαίνονται από 1,5€ έως 5€, αναλόγως το φαγητό και τον μάγειρα (που καθορίζει, φυσικά, ο ίδιος την τιμή του).



«Η κουλτούρα του σπιτικού φαγητού είναι πολύ έντονη στην Ελλάδα και το Cookisto είναι μια κοινότητα που ενώνει τις δύο συνιστώσες αυτής: Εκείνους που απολαμβάνουν την μαγειρική και εκείνους που εκτιμούν το καλό φαγητό. Η απήχηση της ιδέας είναι τρομερή» λέει ο Μιχάλης Γκόντας, ένας εκ των πέντε δημιουργών του Cookisto, του οποίου η πτυχιακή εργασία στάθηκε αφορμή για την υλοποίηση της ιδέας. «Αυτή τη στιγμή σχεδόν χίλιοι χρήστες καταχωρούν τις σπιτικές τους δημιουργίες στην κοινότητα του Cookisto και απ’ ό,τι μας λένε οι 7.300 εγγεγραμμένοι καλοφαγάδες μας το απολαμβάνουν στο έπακρο. Ο κόσμος ψάχνει για φθηνότερες, ποιοτικές εναλλακτικές σε όλες τις πτυχές της καθημερινής του ζωής, συμπεριλαμβανόμενης και της διατροφής, και το Cookisto.com ικανοποιεί αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση νέων "Cookistas" έπαιξε η διάδοση στόμα με στόμα και τα social media (www.facebook.com/Cookisto και http://twitter.com/cookisto). Ο κόσμος είναι παραπάνω από πρόθυμος να το κοινοποιήσει σε φίλους και γνωστούς και τα social media εξ ορισμού προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα».

Και ποιοι είναι οι μάγειρες; Όλοι: Ακόμα κι εσείς, αν μαγειρεύετε συχνά –και θεωρείτε πως μαγειρεύετε καλά– μπορείτε να γίνετε Μάγειρας της κοινότητας συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση που θα βρείτε εδώ. Αν πάλι οι σχέσεις σας με το άθλημα της μαγειρικής περιορίζονται στο να δοκιμάζετε ό,τι βγαίνει από τον φούρνο, γράφεστε απλά μέλος, για να μπορείτε να απολαμβάνετε τις γευστικές δημιουργίες των άλλων. Και στις δύο περιπτώσεις, η εγγραφή είναι δωρεάν. Ο κάθε μάγειρας έχει στο προφίλ του την φωτογραφία του, πληροφορίες για εκείνον/η και τα γεύματα που ετοιμάζει και –το σημαντικότερο– κριτικές άλλων μελών που δοκίμασαν τις συνταγές του, για να ξέρετε τι να περιμένετε.



«Τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Cookisto κύρια προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε μια ενεργή κοινότητα και παράλληλα να τελειοποιήσουμε την εφαρμογή μας» λέει ο κ. Γκόντας. «Στο μέλλον σκοπεύουμε να επεκταθούμε και σε άλλες Μεσογειακές χώρες, καθώς πιστεύουμε ότι τόσο η κουλτούρα γύρω από το σπιτικό φαγητό όσο και η οικονομική κρίση αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για ένα τέτοιο εγχείρημα».

Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα πεινάσετε και δεν θα θέλετε πάλι delivery, απλά κάνετε log in στο Cookisto, βλέπετε τι μαγειρεύεται στη γειτονιά σας και έρχεστε απευθείας σε επαφή με τον μάγειρά σας, για να κανονίσετε την παραλαβή –μπορεί να σας φέρει εκείνος την σπεσιαλιτέ του, μπορεί να την παραλάβετε εσείς από το σπίτι του, μπορεί ακόμα και να βρεθείτε στον δρόμο. Πληρώνετε το αντίτιμο της μερίδας, ή των μερίδων που ζητήσατε, παίρνετε το γεύμα σας και… δεν ξεχνάτε να το βαθμολογήσετε αφού το απολαύσετε. Ωραία ιδέα, δεν είναι;

Home Cooking: Μαθήματα μαγειρικής κατ’ οίκον

Η Φωτεινή Παλιεράκη μοιράζεται, μέσα από το blog της, με όλον τον κόσμο τις αγαπημένες της συνταγές και τα μυστικά της μαγειρικής της. Για όσους, όμως, πιστεύουν ότι δεν μαθαίνεις να μαγειρεύεις διαβάζοντας συνταγές online, η Φωτεινή παραδίδει εδώ και τρεις μήνες και μαθήματα… διά ζώσης. Διοργανώνει εργαστήρια μαγειρικής, για την ακρίβεια, που μοιάζουν πιο πολύ με πάρτι, αφού εσείς βάζετε το σπίτι και την παρέα σας, και η Φωτεινή βάζει τα μυστικά της, τις συνταγές και το κρασί.

«Η ιδέα προέκυψε όταν παρακολούθησα κάποια σεμινάρια μαγειρικής, στα οποία ο σεφ μαγείρευε απέναντι, κι εμείς, ως κοινό, απλά παρακολουθούσαμε, μερικά μέτρα μακριά» λέει η κ. Παλιεράκη. «Κακά τα ψέματα, δεν μαθαίνεις να μαγειρεύεις έτσι. Το βλέπω και στα εργαστήρια που κάνουμε τώρα: Όταν πιάσεις στο χέρι σου τα σκεύη, και αρχίσεις να μαγειρεύεις, τότε προκύπτουν και οι απορίες. Επίσης, θεωρώ πολύ βασικό να μπορείς να επιλέξεις τι θα μάθεις να φτιάχνεις. Αν σιχαίνεσαι το ριζότο, γιατί να σε μάθω πώς φτιάχνεται;».

Κάθε εργαστήριο home cooking περιλαμβάνει ένα μενού τριών πιάτων, π.χ. σαλάτα ή ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Εσείς διαλέγετε τα υλικά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, καταλήγετε στις συνταγές παρέα με την Φωτεινή, και κλείνετε ώρα και μέρος. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι περίπου 3-4 ώρες, ανάλογα με το μενού, ενώ το κόστος είναι 25€ ανά άτομο –η παρέα μπορεί να είναι έως και τετραμελής, για να μην δημιουργηθεί… κομφούζιο στην κουζίνα. Το κόστος των βασικών υλικών μαγειρικής βαρύνει τον οικοδεσπότη, κατόπιν συνεννόησης. Ειδικά εργαλεία και αξεσουάρ κουζίνας, όπως και ιδιαίτερα μπαχαρικά, πάντως, παρέχονται από την δασκάλα σας.

«Υπάρχει ήδη αρκετό ενδιαφέρον από τον κόσμο» λέει η κ. Παλιεράκη. «Η αλήθεια είναι πως το σπιτικό φαγητό ήταν πάντα ‘τάση’ στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση απλώς το ενίσχυσε, όπως και η στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Το βλέπω και σε εμένα, και στις φίλες μου: Μαγειρεύουμε τώρα περισσότερο, και για να αποφύγουμε το κόστος του delivery, και για να τρώμε υγιεινά, αλλά και γιατί έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο, τον οποίο κάπως πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Στα μελλοντικά σχέδια της Φωτεινής Παλιεράκη –η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι κι αυτή μία από τις μαγείρισσες του Cookisto– είναι η διοργάνωση των home cooking εργαστηρίων της και για παιδιά, σε συνεργασία με κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και ανεξάρτητα.

Underdining: Δείπνα με αγνώστους

Μια παρέα φίλων που αγαπά το σπιτικό φαγητό, το παρεΐστικο κλίμα και τις νέες γνωριμίες, συνέλαβε πέρυσι την πρωτοποριακή ιδέα του Underdining, και μας κάλεσε να γευματίσουμε με αγνώστους. Ενδεικτικό της επιτυχίας τους είναι το γεγονός ότι η αναζήτηση “underdining Athens” στο Google επιστρέφει σαράντα χιλιάδες αποτελέσματα. Η ιδέα έχει ως εξής: δηλώνετε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε εδώ και, αφού πραγματοποιηθεί η κράτηση, μαθαίνετε την τοποθεσία του δείπνου, το οποίο διοργανώνεται σε κάποιο σπίτι, όπου γνωρίζεστε και τρώτε με άλλους επτά συνδαιτημόνες (τους οποίους δεν γνωρίζετε) το νοστιμότατο φαγητό που έχουν μαγειρέψει οι οικοδεσπότες σας και διοργανωτές της βραδιάς.



«Ο σκοπός του Underdining είναι ακριβώς αυτός, να γνωρίσεις ανθρώπους με αφορμή ένα καλό πιάτο στο τραπέζι» είπαν οι εμπνευστές του Underdining στο in2life. «Ακόμα και από τους πιο θαρραλέους υπάρχει μια μικρή αμηχανία στην αρχή, καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν τους κανόνες αυτής της συνάντησης. Όταν καταλάβουν πως δεν υπάρχουν κανόνες και αισθανθούν σα φίλοι σε ένα δείπνο, τότε όλοι χαλαρώνουν αμέσως. Το κλίμα είναι πάντα ζεστό μιας και σαν οικοδεσπότες αυτό θέλουμε. Τα γεύματα μας δείχνουν πως κάθε βραδιά γίνεται και κάτι καλύτερα και μπορούμε να πούμε ότι τα μέχρι τώρα τραπέζια μας έχουν αφήσει με υπέροχη αίσθηση και το χαμόγελο στα χείλη». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ και μάθετε περισσότερα για τα underdining δείπνα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v