Σουβλάκι: 10+1 διευθύνσεις με απ’ όλα

Κάνουμε… γύρους, δοκιμάζουμε καλαμάκια, διαφωνούμε για το αν οι καυτερές σάλτσες ταιριάζουν καλύτερα στις πίτες μας από το κλασικό τζατζίκι, και καταλήγουμε στα έντεκα αγαπημένα μας αθηναϊκά σουβλατζίδικα.
Σουβλάκι: 10+1 διευθύνσεις με απ’ όλα
της Ηρώς Κουνάδη

Ζουμερό, χορταστικό, οικονομικό, μοντέρνο, καλοψημένο, ιδιαίτερο –με σάλτσες και γιαούρτια στη θέση του κλασικού τζατζικιού–, μεγάλο, "τουμπανιασμένο" με πατάτες και λαχανικά ή λιτό κι απέριττο. Υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί, και αντίστοιχα πολλά και διαφορετικά κριτήρια, για το τι κάνει ένα σουβλάκι «κορυφαίο». Η αλάδωτη πίτα και το «στεγνό» καλαμάκι κοτόπουλο που αποτελούν τον γευστικό παράδεισο του ενός μπορεί να είναι ο εφιάλτης του άλλου, και το ανάποδο. Πώς μπορείς, λοιπόν, να χωρέσεις σε μια λίστα κάποιες χιλιάδες χρόνια γευστικής ιστορίας και μερικές αντιφατικές μεταξύ τους προτιμήσεις, για να καταλήξεις στα «καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας»;

Δεν μπορείς. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις τους δρόμους του κέντρου και των προαστίων, να βάλεις στο μικροσκόπιο γεύσεις και συνταγές, να συνυπολογίσεις στην εξίσωση τιμές (μέρες που είναι) και ουρές (γιατί ο χρόνος είναι χρήμα, αλλά και γιατί η κοσμοσυρροή δείχνει συνήθως προς την σωστή κατεύθυνση) και να καταλήξεις σε ένα top-11 το οποίο με σκυμμένο το κεφάλι πρέπει να παραδεχτείς ότι ανταποκρίνεται κατά βάση στα δικά σου, αναπόφευκτα υποκειμενικά γούστα. Και να περιμένεις υπομονετικά αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Κατά σειρά, λοιπόν, προσωπικής προτίμησης, αυτά είναι τα δικά μας αγαπημένα αθηναϊκά σουβλατζίδικα.

Το Προδόρπιον (Ακαδημίας 52 και Ασκληπιού, τηλ.: 210 3630400): Ξέρουμε πολύ κόσμο που το ψηφίζει ως το καλύτερο σουβλάκι στο κέντρο, και μάλλον όχι άδικα: Το χοιρινό καλαμάκι του είναι εξαιρετικά ζουμερό, ψημένο στα κάρβουνα, η πίττα αφράτη και χωρίς έξτρα τρανς κορεσμένα λιπαρά (βλέπε λάδια) και οι πατάτες πάντα σαν σπιτικές. Το καλαμάκι κοστίζει 1,20€.

Λόντος (25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη, τηλ.: 210 5022844): Θρύλος για τους κατοίκους των Δυτικών Προαστίων, και των γνωστών και φίλων που κάποια στιγμή τους τον σύστησαν και από τότε κάνουν τον γύρο της Αττικής για χάρη του εξαιρετικού του γύρου –χοιρινού και κοτόπουλου. Φτιάχνει επίσης πολύ καλά καλαμάκια, καλό μπιφτέκι και μέτριο λουκάνικο, αλλά ούτως ή άλλως το να έρθεις εδώ και να παραγγείλεις οτιδήποτε άλλο εκτός από γύρο είναι μάλλον ιεροσυλία. Η τιμή αγγίζει τα 2,20€ για την πίττα γύρο.



Διόνυσος (Ιθάκης 9, Κυψέλη, τηλ.: 210 8211369): Οι fans του γύρου ορκίζονται στο όνομά του, κι εμείς προσυπογράφουμε: τόσο ο χοιρινός όσο και εκείνος από κοτόπουλο, είναι από τους καλύτερους που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Τα καλαμάκια είναι επίσης καλά, αλλά όχι συγκλονιστικά. Κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα. Η πίττα με γύρο χοιρινό κοστίζει 2€.

Τζατζικοκίνηση (Πηνελόπης Δέλτα 8, Ελληνορώσων, τηλ.: 210 6744801): Γενναίες ποσότητες εξαιρετικού γύρου χοιρινού, πλημμύρα σπιτικού τζατζικιού –εξ ου και το όνομα– και… ρεσιτάλ ευρεσιτεχνίας στο τύλιγμα της πίττας, που έφτασε μέχρι το YouTube. Δοκιμάστε, επίσης, και τις πολύ καλές τηγανιτές πατάτες του, με τυρί και σως –στα 2,50€ η μερίδα. Το σκέτο καλαμάκι, χοιρινό ή κοτόπουλο, κοστίζει 1€, η (οποιαδήποτε) πίττα 1,50€.

Κώστας (Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, τηλ.: 210 3232971): Ναι, το ωράριό του είναι «δύσκολο»: είναι ανοιχτό μόνο καθημερινές και μόνο μέχρι τις 17.00 το απόγευμα. Ναι, οι τιμές του (στα 2€) είναι τσιμπημένες για το μέγεθός του τυλιχτού. Και ναι, η ταμπέλα δίπλα στις αφίσες της ΑΕΚ που γράφει «Όχι Άγχος, ο ιδιοκτήτης είναι σε ηλικία εμφράγματος!» το εννοεί: η αναμονή μπορεί να διαρκέσει και 40 λεπτά. Όμως, το κεμπάπ και το καλαμάκι του κυρ-Κώστα είναι ασυναγώνιστα, και η μυστική κόκκινη καυτερή σάλτσα που τους προσθέτει αξίζει όλη την αναμονή του κόσμου. Αν δεν είστε λάτρεις των γεύσεων-φωτιά, μπορείτε να ζητήσετε τη μέτρια ή ακόμα και τη γλυκιά εκδοχή της. 

Ο Πιπεράκιας (Μεσογείων 78, τηλ.: 210 7489886): Καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο, μπιφτέκι και λουκάνικο, όλα ψημένα μαζί με πιπεριές που δίνουν στον Πιπεράκια το όνομά του και στα σουβλάκια του την εξαίσια γεύση τους. Οι τιμές δεν ξεπερνούν το 1€ για το χοιρινό καλαμάκι των 80 γραμμαρίων και το 1,40€ για το καλαμάκι κοτόπουλο του αντίστοιχου μεγέθους.

Βαρκαρώτας (Δαβάκη 6, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 8001226): Οι παλιότεροι κάτοικοι της περιοχής λένε ακόμα το παλιό σλόγκαν «όπου θέλεις ρώτα, για κεμπάπ στου Βαρκαρώτα». Πλέον, το θρυλικό στέκι έχει απ' έξω ταμπέλα που γράφει Νέον Ανατολής –και από κάτω με μικρότερα γράμματα το όνομα Βαρκαρώτας– αλλά αυτό είναι και το μόνο που έχει αλλάξει με τα χρόνια. Το κεμπάπ παραμένει ασυναγώνιστο, όπως επίσης και ο μοσχαρίσιος γύρος με την σως πάπρικα –την οποία μπορείτε να επιλέξετε γλυκιά ή καυτερή. Η πίτα με κεμπάπ κοστίζει 2€.



Θεσσαλικό (Αχαρνών 203 & Νιόβης, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 8651101): Προσωπική μας αδυναμία είναι το γενικώς δυσεύρετο κεμπάπ κοτόπουλο, το οποίο συνοδεύεται και από μια σως βγαλμένη από τον γαστριμαργικό παράδεισο. Στο μενού του, βέβαια, συγκαταλέγονται και ωραιότατος γύρος, καλά καλαμάκια και ενδιαφέρον «κλασικό» κεμπάπ. Το κεμπάπ κοτόπουλο σε πίττα κοστίζει 2€, ενώ πολύ συχνά γίνονται και προσφορές του τύπου πίττα με κεμπάπ κοτόπουλο, πατάτες και αναψυκτικό στα 3€.

Το σουβλάκι της Χαροκόπου (Χαροκόπου 46, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9596569): Περισσότερο ψησταριά παρά σουβλατζίδικο, κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μας για τα πεντανόστιμα, τεράστια καλαμάκια χοιρινό και κοτόπουλο, και τα εξαιρετικά μπιφτεκοειδή του –δοκιμάστε οπωσδήποτε κεμπάπ, σεφταλιά και μπιφτέκι. Ο γύρος είναι επίσης καλός, αν και δεν συναγωνίζεται όλα τα υπόλοιπα. Η πίττα με καλαμάκι κάνει 2€.

Πιάτσα Καλαμάκι (Λεωφόρος Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, τηλ.: 210 8961237): Θα το βρείτε γεμάτο καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ, χειμώνα-καλοκαίρι, και αυτό λέει πολλά. Είναι αυτό που θα λέγαμε «νέο-σουβλατζίδικο», δεν έχει τυλιχτά, αλλά μόνο ζουμερά καλαμάκια (χοιρινό και κοτόπουλο, εκ των οποίων το δεύτερο κερδίζει τις δικές μας προτιμήσεις, αν και όχι με τεράστια διαφορά) και μερίδες: φανταστικό γύρο και ωραία μπιφτέκια. Το καλαμάκι κοτόπουλο κοστίζει 1,40€ , ενώ η μερίδα μπιφτέκι με πατάτες 7,50€.

Πάπιγκο (25ης Μαρτίου 9, Χολαργός, τηλ.: 210 6532529): Φημίζεται για το κεμπάπ του, αλλά φτιάχνει και εξαιρετικό καλαμάκι –χοιρινό και κοτόπουλο. Δεν κάνει delivery, έχει όμως έναν συμπαθέστατο χώρο για να καθίσετε και να απολαύσετε τις δημιουργίες του. Στα συν, το γεγονός πως το μετρό δεν απέχει περισσότερο από 10 λεπτά με τα πόδια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2€ για την πίττα κεμπάπ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v