Σπιτική Κουζίνα: 4 αθηναϊκοί δήμοι μας… ταΐζουν

Φρεσκομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό, με μόνο 2,50€ ανά μερίδα –χωρίς να χρειάζεται να είσαι δημότης, άνεργος, πολύτεκνος, ή να εμπίπτεις σε οποιαδήποτε άλλη «κατηγορία». Συμβαίνει τώρα, σε τέσσερις δήμους δίπλα σας.
Σπιτική Κουζίνα: 4 αθηναϊκοί δήμοι μας… ταΐζουν
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια θα ακουγόταν εξωπραγματικό: Τέσσερις αθηναϊκοί δήμοι παραχωρούν τέσσερις διαφορετικούς χώρους σε μια εταιρεία catering –μεταξύ άλλων– κι εκείνη, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ετοιμάζει καθημερινά επτά-οκτώ γεύματα, τα οποία προσφέρει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε όλους. Δεν χρειάζεται να είσαι δημότης, δεν χρειάζεται να διαθέτεις κάρτα ανεργίας ή δικαιολογητικά πολύτεκνου. Δεν θα σου ζητήσουν χαρτιά. Το μόνο που χρειάζεται να φέρεις είναι την όρεξή σου, και 2,50€ για κάθε μερίδα φαγητού.

Πού συμβαίνουν όλα αυτά;

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρυσι από τον Δήμο Αχαρνών, και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε τρεις ακόμα δήμους: τη Νέα Σμύρνη, την Ηλιούπολη και τον Άλιμο. Ο όμιλος εταιρειών Salas, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων την InterSalas Catering και τις αίθουσες Αρίων, βάζει το φαγητό, οι δήμοι βάζουν τις αίθουσες και ο κόσμος την… όρεξη και την συμμετοχή, που συχνά ξεπερνά τα εκατό άτομα την ημέρα.

«Η Σπιτική Κουζίνα ήταν μια πρωτοβουλία του Ομίλου Salas, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, σε συνέργια πάντα με τους Δήμους, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί» λέει ο Θωμάς Μπεζιργιάννης, από το Γραφείο Τύπου του Ομίλου. «Αρχικά η ιδέα ήταν να το κάνουμε για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά η πραγματικότητα μας διέψευσε. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια».

(Πιστοποιημένο) ταπεράκι για το σπίτι

Οι μπουφέδες στήνονται καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και λειτουργούν από τις 11.30 έως τις 15.30 περίπου (στη Νέα Σμύρνη το ωράριο είναι 12.00-16.00, ενώ στις Αχαρνές 11.00-15.00). Τα αχνιστά πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα και τα εποχικά υλικά, και περιλαμβάνουν οκτώ έως δέκα διαφορετικές νοστιμιές, αυστηρά και μόνο ελληνικής κουζίνας, όπως γιουβέτσι, μουσακά, κατσικάκι ή κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο. «Η φιλοσοφία είναι να προσφέρουμε ό,τι θα μαγείρευε η ελληνίδα νοικοκυρά στο σπίτι. Έτσι, καλύπτουμε όλα τα γούστα. Σε όλους αρέσει η ελληνική κουζίνα» λέει ο κ. Μπεζιργιάννης.

Στα σημεία διανομής θα συναντήσετε… τους πάντες: νεαρούς φοιτητές, εξίσου νεαρούς ανέργους, καλοντυμένους συνταξιούχους, νεαρές μαμάδες, εργαζόμενους στα διπλανά γραφεία που πετάχτηκαν για το ταπεράκι της ημέρας. «Πολύς κόσμος έρχεται γιατί εξοικονομεί όχι μόνο χρήματα, αλλά και χρόνο» λέει ο κ. Μπεζιργιάννης. «Η ποιότητα των φαγητών είναι επίσης πολύ σημαντικό κριτήριο: Έχουμε πιστοποίηση ISO 22000, οι σεφ μας μαγειρεύουν με φρέσκα, εποχικά υλικά, και κάθε μέρα αναγράφεται το μενού της επόμενης, για να μπορεί ο κόσμος να προγραμματίσει τις επισκέψεις του. Οι περισσότεροι επισκέπτες μας είναι τακτικοί, και ξέρουν τι να περιμένουν».

Η φιλοσοφία είναι ότι παίρνετε όσες μερίδες θέλετε, σε πακέτο για το σπίτι ή το γραφείο, όπως θα κάνατε, για παράδειγμα, σε ένα super market –πληρώνοντάς το, όμως, στη μισή τιμή: 2,50€ ανά μερίδα, επαναλαμβάνουμε, για όποιον δεν το συγκράτησε.Στον μπουφέ της Νέας Σμύρνης

Πέμπτη πρωί, 12.15, και ο «μπουφές» στη γωνία Αρτάκης και Εθνικής Στέγης έχει ουρά που φτάνει μέχρι την πόρτα της αίθουσας. «Έρχομαι σχεδόν κάθε μέρα» μου λέει ο κύριος Κώστας, 62 ετών. «Στην αρχή δεν το είχε μάθει κανένας, κι ήταν πιο ωραία. Έπιανες και την κουβέντα σου, έκανες και το καλαμπούρι σου. Τώρα έχει ουρές, και τρέχουν να τους εξυπηρετήσουν όλους. Το φαγητό, όμως, είναι καλό» και μου δείχνει την «βιτρίνα» του μπουφέ όπου είναι απλωμένο το μενού της ημέρας: φασολάκια με πατάτες, γιουβέτσι με κοτόπουλο, μακαρόνια με κεφτεδάκια και κόκκινη σάλτσα, ογκρατέν με ριγκατόνι, λουκάνικα και ζαμπόν, λαχανοντολμάδες και σπανακόρυζο.

Δύο χαμογελαστές κυρίες, γύρω στα 50, γεμίζουν τις αλουμινένιες συσκευασίες με ταχύτητα αστραπής. Παρ’ όλα αυτά, κάποιος διαμαρτύρεται όταν μία γιαγιά ρωτάει περισσότερες λεπτομέρειες για το γιουβέτσι: «κουβέντα θα πιάσετε; Έχουμε και δουλειές». Μπαίνει μια μαμά με τον πιτσιρίκο της στην αγκαλιά, και το κλίμα αλαφραίνει. «Καλώς τον Ορέστη!», «πώς μεγάλωσες έτσι εσύ;». Γειτονιά. Μία κοπέλα με ριγέ σκουφάκι και λευκή ποδιά που γράφει Salas κρεμάει στον τοίχο τον μαυροπίνακα με το μενού της επόμενη μέρας: γιουβαρλάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό, κοτόπουλο μπιφτέκι, γίγαντες.

Φτάνω στον μπουφέ, και η κυρία μπροστά μου ζητάει την τελευταία μερίδα λαχανοντολμάδες. Δεύτερη κυρία πίσω μου, μεγαλύτερη σε ηλικία, απογοητεύεται: «τελείωσαν, ε;». Η πρώτη λέει ότι θα πάρει κάτι άλλο, ακολουθεί ευγενική διαφωνία, «όχι, δεν πειράζει» και από τις δύο πλευρές. «Βάλε μου σπανακόρυζο, δώσε στην κυρία τους λαχανοντολμάδες» σκύβει και ψιθυρίζει στην υπάλληλο με το σκουφάκι. Παίρνω γιουβέτσι και ογκρατέν, σε δύο λαχταριστές μερίδες, για το γραφείο. Δύο εξίσου γενναιόδωρες φέτες χωριάτικο ψωμί μπαίνουν στη σακούλα κερασμένες.

Η κρίση θέλει… σπιτική κουζίνα

Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον κ. Μπεζιργιάννη, είναι ότι δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες διαφορές στην προσέλευση του κόσμου από δήμο σε δήμο, κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήμοι που «τρέχουν» το πρόγραμμα δεν είναι από εκείνους που φημίζονται για τα υψηλά ποσοστά ευπαθών κοινωνικών ομάδων ανάμεσα στους κατοίκους τους.

«Κοντά στα σημεία όπου γίνεται η διανομή στους περισσότερους δήμους υπάρχουν και άλλες κοινωνικές παροχές: κοινωνικά παντοπωλεία, δημοτικά ιατρεία κλπ. Οι δήμοι καλύπτουν μεγάλο εύρος κοινωνικών παροχών. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι θέμα της κρίσης, θα έπρεπε να έχουν γίνει καιρό πριν. Κάλλιο αργά, όμως, παρά ποτέ» καταλήγει ο κ. Μπεζιργιάννης, αφήνοντάς μας με την υπόσχεση ότι πολύ σύντομα (μέσα στον επόμενο μήνα, για την ακρίβεια) η Σπιτική Κουζίνα θα επεκταθεί σε περισσότερους δήμους.

Προς το παρόν, τα σημεία όπου στήνονται οι Σπιτικές Κουζίνες των Δήμων είναι τα εξής:

Δήμος Αλίμου: Λεωφόρος Ιωνίας 96, τηλ.: 213 2008044
Δήμος Ηλιούπολης: Μνησικλέους και Ύδρας, τηλ.: 210 9970009
Δήμος Αχαρνών: Πλατεία Καράβου, τηλ.: 210 2478505
Δήμος Νέας Σμύρνης: Αρτάκης και Εθνικής Στέγης, τηλ.: 213 2025937

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v