Η Σαρακοστή στο πιάτο… σε 7 αθηναϊκά εστιατόρια

Ουζάκι και ψαρομεζέδες δίπλα στη θάλασσα, μαμαδίσια όσπρια στο Γκάζι ή δημιουργικές μεταμορφώσεις των κλασικών θαλασσινών συνταγών σε μια αυλή του Μεταξουργείου; Το μενού της Σαρακοστής στην Αθήνα έχει απ’ όλα.
Η Σαρακοστή στο πιάτο… σε 7 αθηναϊκά εστιατόρια
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι απαραίτητα θρησκευτικοί οι λόγοι για να απέχει κανείς από το κρέας, μέρες που είναι. Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό μας είναι πολλά, και οι γεύσεις των θαλασσινών, αλλά και κάποιων χορτοφαγικών πιάτων, που μας ξεμυαλίζουν, ακόμα περισσότερες. Ξεφυλλίζουμε, λοιπόν, τα μενού των αγαπημένων μας γαστριμαργικών διευθύνσεων, ανακαλύπτουμε νηστίσιμες επιλογές και δίνουμε ραντεβού σε ουζερί, ταβερνάκια και εστιατόρια με αυλή, γιατί η Σαρακοστή επιβάλλει… ό,τι και η φτώχεια. Ναι, σε αυτό το επαίσχυντο κλισέ που δεν τολμάμε πια να γράψουμε αναφερόμαστε.

Χταποδάκι και ουζοκατάνυξη
 
Τα ουζερί της πόλης, από την Πειραϊκή μέχρι τα Εξάρχεια, έχουν την τιμητική τους την περίοδο της Σαρακοστής –κι εμείς, μια εξαιρετική δικαιολογία για άλλη μια πολύωρη επίσκεψη στις αυλές τους.

Στα αγαπημένα μας, συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια η εξαρχειώτικη Λέσβος, που σερβίρει νοστιμότατα μεζεδάκια και ολόφρεσκα θαλασσινά, απλά και τίμια, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιά Αθήνα. Ζουμερότατο χταποδάκι στα κάρβουνα, κορυφαίοι κολοκυθοκεφτέδες και νόστιμοι πατατοκεφτέδες συνθέτουν το top 3 των επιλογών μας. Εννοείται πως όλα αυτά θα τα συνδυάσετε με αυθεντικό ούζο Μυτιλήνης, από ετικέτες που δύσκολα θα βρείτε αλλού –δοκιμάστε το Πλωμαρίου Γιαννατσή– ενώ ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο.

Σταθερή αξία και το Γεια Μας στην Πειραϊκή, φυσάει… μοντέρνο αέρα σε μια κατά τα άλλα παραδοσιακή πιάτσα, με το funky ντεκόρ του που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί, και τις διεθνείς επιλογές που περιλαμβάνουν παέγια θαλασσινών στο μενού του. Οι fans της παράδοσης παραγγέλνουν γαριδο-, αστακο- ή καραβιδο-μακαρονάδες, ενώ στα ορεκτικά, τα όστρακα αποτελούν το μεγάλο hit, και οι γαρίδες, καραβίδες, σουπιές και καλαμαράκια ακολουθούν από κοντά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Ο Αχινός, σχεδόν απέναντι, επέστρεψε στη θέση του –αυτήν με τη θάλασσα στα πόδια του– πριν από ένα χρόνο, έχοντας μειώσει τις τιμές και κρατήσει απαράλλαχτες τις ολόφρεσκες θαλασσινές του γεύσεις που του είχαν χαρίσει την φήμη του πριν από δυο δεκαετίες. Οι τιμές του πλέον κυμαίνονται στα 20€ το άτομο για νοστιμότατους ψαρο-μεζέδες και θαλασσινά, ενώ τα ψάρια ημέρας κοστίζουν 40-60€ το κιλό.

Τα Κανάρια, στο Μοσχάτο, είναι άλλη μία αγαπημένη διεύθυνση για θαλασσινά, που ταιριάζουν τόσο πολύ με το πνεύμα της νηστείας: Ταβερνάκι γειτονιάς, σερβίρει συγκλονιστικές γαρίδες –για τις οποίες έχει γίνει διάσημο– και τα τέσσερα-πέντε φρέσκα είδη ψαριών που βρίσκει ο ιδιοκτήτης κάθε μέρα στην αγορά. Αν η ψαριά της ημέρας δεν είναι άξια λόγου, τα Κανάρια παραμένουν κλειστά, γι’ αυτό πριν ξεκινήσετε καλό είναι να κάνετε ένα τηλεφώνημα. Η αυλίτσα είναι βγαλμένη από σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30-40€ το άτομο, αλλά το ψάρι και οι γαρίδες που θα δοκιμάσετε τα αξίζουν ως το τελευταίο ευρώ.

…Και νηστεία στη στεριά

Το Μάνη Μάνη, στο όμορφο νεοκλασικό στο Κουκάκι, κινείται πάντα μεταξύ παράδοσης και υψηλής γαστρονομίας, και το αποτέλεσμα είναι, εκτός από ενδιαφέρον, και γευστικότατο. Στο μενού του, που αλλάζει ανάλογα με την εποχή, φιγουράρουν αυτήν την περίοδο νηστίσιμες επιλογές που περιλαμβάνουν φασόλια µαυροµάτικα µε σαρδέλες,
τοµατίνια φουρνιστά µε φρέσκα βότανα, μύδια µε σάλτσα αγριοµάραθου και λεµονόχορτο, ρεβίθια αρωµατισµένα µε κύµινο, λάχανο και vinaigrette από πράσινο µήλο, μπακαλιάρος παραδοσιακός µε κρέµα σκόρδου, φινόκιο, ελιές και παντζάρι και γιουβετσάκι µε θαλασσινά, σε σάλτσα οστρακοειδών. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Στο Αθήρι, το πολυβραβευμένο εστιατόριο του Μεταξουργείου, ο chef Αλέξης Καρδάσης φιλοξενεί την Σαρακοστή σε ένα δημιουργικό μενού που μυρίζει θάλασσα: λουκουμάς παστού μπακαλιάρου με σαλάτα παντζάρι, κάπαρη και κρύα σάλτσα ψαριού, βιολογικά φασόλια πρεσπών με καπνιστή ρέγγα και μυρώνια, μύδια μαρινάτα με αέρα λεμονιού, φρέσκο ψάρι ημέρας με παραπούλια, τοματίνια και κάπαρη και κριθαρότο με φρέσκιες γαρίδες, τομάτα, σχοινόπρασο και μαϊντανό είναι μερικές μόνο από τις επιλογές. Πέρα από τα κυρίως, το μενού πλέον περιλαμβάνει και πολλά μικρά πιατάκια, για φιλικά-στην-κρίση δείπνα στην καταπράσινη αυλή του. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Γνωστή και μη εξαιρετέα, η Κανέλα του Γκαζιού εμπλουτίζει κάθε Σαρακοστή το μαμαδίστικο μενού της με αρκετές νηστίσιμες επιλογές, που περιλαμβάνουν εξαιρετική φάβα σαντορινιά, αξεπέραστο πουρέ μελιτζάνας, μερικές vegetarian επιλογές που δεν περιορίζονται στις ολόφρεσκες σαλάτες, και, βέβαια, τα εξαίσια, σπιτικά λαδερά της. Το ερώτημα είναι: αντέχετε να απαρνηθείτε τα σουτζουκάκια που μοσχοβολούν στο διπλανό τραπέζι; Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v