Ψάρι: Έξι διευθύνσεις με αύρα θαλασσινή

Από τον Πειραιά ως την Γλυφάδα, και από τη Λούτσα ως τη Βάρκιζα, έξι ταβερνάκια και εστιατόρια "ψαρεύουν" τους πιο φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες και μας τους σερβίρουν με μια δόση από άρωμα διακοπών.
Ψάρι: Έξι διευθύνσεις με αύρα θαλασσινή
της Ηρώς Κουνάδη

Αν η όσφρηση είναι η αίσθηση που συνδέεται περισσότερο με τα κέντρα του εγκεφάλου όπου αποθηκεύονται οι αναμνήσεις, η αλληλένδετη με αυτήν αίσθηση της γεύσης είναι εκείνη που μας ταξιδεύει: στα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων, στα πιο αγαπημένα νησιά, στις καλύτερες στιγμές των διακοπών –εκείνες πλάι στη θάλασσα, με ούζο στο ποτήρι και φρέσκο ψάρι μισοφαγωμένο στο πιάτο και τον ήλιο να δύει στο background. Υπάρχει, άραγε, γεύση που να θυμίζει περισσότερο διακοπές από εκείνη του καλοψημένου φρέσκου ψαριού; Αμφιβάλλουμε.

Γι’ αυτό γυρνάμε τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια της Αθήνας, αναζητώντας το καλύτερο ψάρι, πιάνουμε τραπεζάκι πλάι στο κύμα ή στην αυλή τους, κι ονειρευόμαστε διακοπές.

Αχινός
Ακτή Θεμιστοκλέους 51, Φρεαττύδα, τηλ.: 210 4526944
Ώρες λειτουργίας: από το μεσημέρι έως τις 12.30 το βράδυ
Λίγο πριν τα ουζερί-στη-σειρά της Πειραϊκής, και λίγο μετά το λιμανάκι της Ζέας, ο Αχινός είναι ένα από τα θρυλικά πειραιώτικα στέκια για ψάρι, που κάποια στιγμή –περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄90– αύξησε τόσο τις τιμές του, που έγινε, ακόμη και για τα large δεδομένα της τότε εποχής, απλησίαστο. Λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, έκλεισε τις πόρτες του, για να επιστρέψει ανανεωμένος πριν από λίγους μήνες, με το ίδιο εξαιρετικό μενού και λογικότατες τιμές.

Η θέα στη θάλασσα από τα δύο μπαλκονάκια του πλησιάζει επικίνδυνα σε αυτήν που έχετε κατά νου ως την τέλεια θέα νησιώτικου μαγαζιού. Το μενού κινείται στην ίδια λογική, με απλούς αλλά νοστιμότατους ψαρομεζέδες, πολύ καλά ορεκτικά και φρέσκο ψάρι στην παγο-βιτρίνα για να διαλέξετε. Εμείς δοκιμάσαμε, μεταξύ άλλων, ωραιότατη φάβα, κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες, αχινό –που τιμά το όνομα του μαγαζιού– καλαμάρι γεμιστό, χταποδάκι στα κάρβουνα, γαύρο μαρινάτο και σαρδέλες στο φούρνο, και τα βρήκαμε όλα νοστιμότατα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, αν επιλέξετε θαλασσινά και ψάρια εκτός βιτρίνας –αλλιώς, υπολογίστε ότι τα ψάρια της ημέρας κυμαίνονται από 40€ έως 60€ το κιλό, αναλόγως είδους. 

Νικόλας της Σχοινούσας
Διαδόχου Παύλου 48, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8949550
Ώρες λειτουργίας: από το μεσημέρι έως τα Μεσάνυχτα
Ολόλευκα τραπεζάκια με μεγάλες αναπαυτικές καρέκλες ακριβώς στο σημείο όπου σκάει το κύμα, minimal chic διακόσμηση και απαλές μουσικές συνθέτουν το ρομαντικό περιβάλλον του καλοκαιρινού χώρου του εστιατορίου. Στην άκρη της μαρίνας της Γλυφάδας, ο Νικόλας της Σχοινούσας συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε από το μικρό κυκλαδονήσι –ομολογουμένως, τσιμπώντας αρκετά τις τιμές από την «μετακόμιση» στη Γλυφάδα και μετά.

Το μενού συνθέτουν ωραιότατα ορεκτικά, θαλασσινοί μεζέδες –κάποιοι με ένα δημιουργικό twist, άλλοι πιστοί στην παράδοση του Αιγαίου– και καλοψημένο φρέσκο ψάρι. Οι κανονικές τιμές δεν είναι αυτό που θα λέγαμε χαμηλές: κυμαίνονται στα 50€ το άτομο. Μπορείτε, όμως, να επιλέξετε, το degustation μενού των 35€ που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γαύρο μαρινάτο, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και, για κυρίως, ποικιλία θαλασσινών μεζέδων με μεσογειακή σάλτσα ντομάτας ή φιλέτο λαβράκι σοτέ με ratatouille λαχανικών και sauce σαφράν.

Κανάρια
Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ. 210 9422119
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 20.00 ως τα Μεσάνυχτα, Κυριακή μόνο το μεσημέρι
Ταβερνάκι γειτονιάς, σερβίρει συγκλονιστικές γαρίδες –για τις οποίες έχει γίνει διάσημο– και τα τέσσερα-πέντε φρέσκα είδη ψαριών που βρίσκει ο ιδιοκτήτης κάθε μέρα στην αγορά. Αυτό το τελευταίο δεν είναι σχήμα λόγου: Αν δεν βρει φρέσκο ψάρι δεν ανοίγει το ταβερνάκι, γι’ αυτό πριν ξεκινήσετε καλό είναι να κάνετε ένα τηλεφώνημα. Κατά τα λοιπά, υπέροχη χωριάτικη, από εκείνες που σου θυμίζουν πως οι απλές γεύσεις μπορούν να είναι ανυπέρβλητες, εξαιρετική φέτα και… τίποτα άλλο. Η αυλίτσα είναι βγαλμένη από σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30-40€ το άτομο, αλλά το ψάρι και οι γαρίδες που θα δοκιμάσετε τα αξίζουν ως το τελευταίο ευρώ.

Ξυπόλητος
Παραλία Αρτέμιδας, Λούτσα, τηλ.: 22940 28342
Γαλάζια τραπεζάκια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, θέα στη θάλασσα από εκείνες που καλύτερες δε βρίσκεις παρά μόνο σε νησί, χταπόδια απλωμένα στο σύρμα, ψαράκι φρεσκότατο, ορεκτικά μάλλον μέτρια –αλλά δεν έρχεστε εδώ για τα ορεκτικά. Η ταβέρνα του Ξυπόλητου είναι ό,τι κοντινότερο στο λίγο κρασί, πολλή θάλασσα και τα ψάρια μου έχει να προσφέρει η Αθήνα –κι αυτό την έχει κάνει τόσο διάσημη, που τα Σαββατοκύριακα χρειάζεστε οπωσδήποτε κράτηση για να βρείτε τραπέζι σε ώρα αιχμής.

Τα φρέσκα ψάρια του Ξυπόλητου αλλάζουν καθημερινά ανάλογα με το τι θα βγάλει η τράτα, και συνήθως περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε) μπαρμπουνάκια, σφυρίδα, λαβράκι, τσιπούρα και γαρίδες. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν αδιαμφισβήτητα το εξαίσιο καπνιστό χέλι με κρεμμυδάκι, οι φρέσκες τηγανιτές πατάτες και οι μυρωδάτες σαλάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30-40€ το άτομο αν πάρετε μεγάλο ψάρι, στα 25€ αν αρκεστείτε στα θαλασσινά και τα λοιπά μεζεδάκια.

Γαλήνη
Λεωφόρος Σουνίου, Παλαιά Φώκαια
Το τελευταίο (όπως έρχεστε από την Αθήνα) ταβερνάκι στη σειρά των παραλιακών ουζερί της Παλαιάς Φώκαιας δύσκολα θα το ξεχωρίσεις από τα υπόλοιπα, αν δεν έρχεσαι «συστημένος». Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, όμως, ορκίζονται στο όνομα του –σπανιότατου στην Αθήνα– φρέσκου καλαμαριού του, γεμιστού και τηγανιτού, του ολόφρεσκου ψαριού –που διαφέρει κάθε μέρα, αναλόγως… ψαριάς– αλλά και των «δυνατών» ορεκτικών του: ξιδάτο χταποδάκι, με τουρσί και καροτάκια να γαρνίρουν το πιάτο, σπιτική τυροκαυτερή και τζατζίκι-φωτιά, τηγανιτές μελιτζάνες και κολοκυθοκεφτέδες είναι μερικά από τα must.

Ελάτε αργά το μεσημέρι, ή νωρίς το βράδυ, για να προλάβετε ένα από τα τραπεζάκια της «έξω» σειράς, αυτής που βρέχεται από τα κύματα. Υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο αν αρκεστείτε στο εξαιρετικό καλαμάρι, συνοδεία όλων των προαναφερθέντων μεζέδων, ή περί τα 30-35€ αν δοκιμάσετε την ψαριά της ημέρας.

Απέραντο Γαλάζιο
Δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο της Βάρκιζας, τηλ.: 210 9655951 
«Απέραντο Γαλάζιο» το λένε οι φίλοι. Οι υπόλοιποι το λένε «το ουζερί στη Βάρκιζα». Δεν θα βρείτε ταμπέλα με όνομα στην είσοδό του: θα το αναγνωρίσετε από τα μπλε τραπεζάκια πλάι στη θάλασσα, και τις μυρωδιές που αναδίδει η κουζίνα. Τα Σαββατοκύριακα, μετά τις 16.00-16.30 ο κόσμος μειώνεται αισθητά, κι η νησιώτικη αίσθηση είναι εγγυημένη. Τα ψάρια είναι ολόφρεσκα, τα μεζεδάκια ωραιότατα, οι πατάτες πάντα φρέσκες και η χωριάτικη μυρωδάτη. Αν αρκεστείτε στα θαλασσινά μεζεδάκια θα πληρώσετε περί τα 20€ το άτομο, αν παραγγείλετε και ψάρι «ανεβαίνετε» προς τα 40€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v