Μαγειρεία: 7 ταβερνάκια από τα παλιά

Γυάλινες βιτρίνες που υποκαθιστούν το μενού, μυρωδάτο κρασί που ρέει άφθονο από ξύλινα βαρέλια, κοκκινιστό μοσχαράκι που κάνει τα αστέρια Michelin να τρεμοσβήνουν. Γυρνάμε τα μαγειρεία της Αθήνας, και απολαμβάνουμε σπιτικό φαγητό… όπως παλιά.
Μαγειρεία: 7 ταβερνάκια από τα παλιά
της Ηρώς Κουνάδη

Κάπου ανάμεσα σε μπαλκόνια με θέα, gourmet εμπνεύσεις, θεατράλε σκηνικά και κρασιά που σετάρονται με πρώτα, δεύτερα, τρίτα και έβδομα πιάτα, ξεχνάμε καμιά φορά τον βασικό λόγο για τον οποίο βγαίνουμε για φαγητό: το να φάμε. Να μοιραστούμε την εμπειρία ενός καλομαγειρεμένου φαγητού, χωρίς απαραίτητα αυτό να συνοδεύεται από μελετημένη στην τελευταία της λεπτομέρεια ατμόσφαιρα, εξεζητημένα υλικά, νεωτεριστικές συνταγές και προετοιμασία ημερών. Να κατεβούμε στο ταβερνάκι της γειτονιάς με τα ρούχα που φορούσαμε στο σπίτι, απλά επειδή πεινάσαμε, χωρίς να χρειαστεί να μαζέψουμε οικονομίες για να «πάμε για φαγητό το Σάββατο». Και να πληρώσουμε όσα θα χρειαζόμασταν για ένα delivery, το οποίο θα τρώγαμε μπροστά στην τηλεόραση, χωρίς μυρωδάτο χύμα κρασί που τσουγκρίζεται σε γυάλινα ποτήρια. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούν τα υπέροχα ρετρό μαγειρεία της Αθήνας, που αντέχουν στον χρόνο.

Ιλισσός
Μιχαλακοπούλου 52, Ιλίσια, τηλ.: 210 7244545

Δύο πράγματα ξεχωρίζουν τον Ιλισσό από τα υπόλοιπα μαγειρεία: το προσεγμένο περιβάλλον της αυλίτσας του, με τους ασβεστωμένους τοίχους και τα γλαστράκια με τα κλωνάρια ελιάς επάνω στα τραπέζια, και το κεφάτο και φιλικό σέρβις. Η βιτρίνα του περιλαμβάνει και υπέροχα «μαμαδίσια» φαγητά –μοσχαράκι κοκκινιστό, παστίτσιο, κοτόπουλο στο φούρνο– αλλά και ιδιαίτερες δημιουργίες, όπως ο εξαιρετικά δεμένος συνδυασμός χοιρινού με κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτσα κρασιού. Όσο για ορεκτικά; Καταπληκτικές πίττες ημέρας, και ολόφρεσκες σαλάτες σε υπερμεγέθεις σαλατιέρες. Ο κανόνας των τεράστιων μερίδων ισχύει, βασικά, σε όλα τα πιάτα, οπότε, αν δεν συγκρατηθείτε στην παραγγελία, υπολογίστε ότι θα φύγετε με πακετάκι για το σπίτι.

Ο Ιλισσός σερβίρει καθημερινά, όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ αν μένετε στην περιοχή σημειώστε ότι κάνει και delivery. Για ένα υπερπλήρες γεύμα με ορεκτικό, κυρίως πιάτο και σαλάτα –και το προαναφερθέν πακετάκι για το σπίτι– υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

Μπαρμπαγιάννης
Εμμ. Μπενάκη 94, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3824138

Είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα οινομαγειρεία της Αθήνας, κι αυτό αποτελεί εγγύηση τόσο για την ατμόσφαιρα όσο και για τις γεύσεις του. Μωσαϊκό και φωτογραφίες παλιάς Αθήνας στο εσωτερικό, γλαστράκια και τραπέζια με καρό τραπεζομάντηλα στο εξωτερικό συναποτελούν την νοσταλγικά ρετρό διακόσμησή του. Όσο για το μενού; Τα πάντα μυρίζουν παράδοση, φρέσκα υλικά και συνταγές από το χωριό. Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, χοιρινό λεμονάτο, ντομάτες γεμιστές, φασολάκια και παστίτσιο είναι οι δημοφιλέστεροι πρωταγωνιστές. Για να τα συνοδεύσετε, το δίλημμα εξαντλείται σε χωριάτικη ή χόρτα –κι εδώ είναι που θριαμβεύει η απλότητα των γεύσεων. Το κρασί είναι –φυσικά– χύμα, δροσερό κι ιδιαίτερο.

Ο Μπαρμπαγιάννης σερβίρει καθημερινά, από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Ξεκουράζεται μόνο την Κυριακή το βράδυ. Οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 12-15 ευρώ το άτομο.

Καμπάνα
Πετμεζά 5, Κουκάκι, τηλ.: 210 9219818
Παλιό, αυθεντικό, οινομαγειρείο της γειτονιάς. Ο κύριος Σπύρος μαγειρεύει και σερβίρει, πάντα με χαμόγελο, υπέροχες, σπιτικές σπεσιαλιτέ με ό,τι υλικά βρίσκει κάθε πρωί στην αγορά. Ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 8-10€ το άτομο, ενώ το φρούτο ή το γλυκό σας θα έρθει κερασμένο. Μοναδικό μείον, το ότι, ως κλασικό μαγειρείο, λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής) μόνο μέχρι τις 20.00. Μετά τις 15.00 οι επιλογές μειώνονται δραματικά, αν και μπορείτε να τηλεφωνήσετε νωρίτερα, να μάθετε το μενού της ημέρας και να… κάνετε κράτηση, όχι για το τραπέζι, αλλά για το πιάτο σας.

Οικονόμου
Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555
Η φιλοσοφία του μαγειρείου ταιριάζει γάντι στην γλυκά ρετρό γειτονιά των Άνω Πετραλώνων. Ίσως έτσι να εξηγείται το παράδοξο της κράτησης τραπεζιού σε μαγειρείο, που θα καταλάβετε πως είναι απαραίτητη αν περάσετε τυχαία απέξω μερικές φορές και παρατηρήσετε το αδιαχώρητο που επικρατεί. Οι χαμηλές τιμές, σε συνάρτηση με το σπιτικό φαγητό και το υπέροχο, χύμα κρασί έχουν κυκλοφορήσει προ πολλού πέρα από τα όρια της γειτονιάς του, με αποτέλεσμα στα τραπέζια του κάτω από τα δέντρα των δύο πεζοδρομίων να συγκεντρώνονται… οι πάντες: από 20άρηδες φοιτητές με ράστα μέχρι παρέες συνταξιούχων και 30something γυναικοπαρέες α λα Sex and the City.

Το φαγητό είναι αυτό που θα περιμένατε από ένα κλασσικό μαγειρείο γειτονιάς: απλό, σπιτικό, μαγειρευτό. Η φάβα με το κρεμμυδάκι κλέβει την παράσταση, οι σαλάτες είναι ολόφρεσκες και μυρωδάτες, οι χειροποίητες πίττες απλά συμπαθητικές. Τα κυρίως πιάτα κινούνται στην παραδοσιακή «μαμαδίσια» λογική: κρέας κοκκινιστό ή κρασάτο –μοσχαράκι, κουνέλι, κόκορας– συνοδεία μακαρονιών, πατατών φούρνου (προτιμήστε τις, είναι συγκλονιστικές) ή λαδερού, όπως μπάμιες ή φασολάκια.

Ο Οικονόμου σερβίρει καθημερινά, εκτός Κυριακής, μόνο τα βράδια. Οι τιμές δύσκολα θα ξεπεράσουν το όριο των 15-18€ το άτομο.

Κανέλα
Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, τηλ.: 210 3476320

Δε θα ήταν υπερβολή να της αποδώσουμε την επανένταξη των μαγειρείων στον χάρτη της γαστρονομικής Αθήνας. Μπορεί να προσέθεσε μια-δυο μοντέρνες πινελιές, με τα μενού να αντικαθιστούν την παραδοσιακή βιτρίνα και τη διάθεση για πειραματισμούς να συμπληρώνει τις «μαμαδίσιες» σπεσιαλιτέ, παρέμεινε, όμως, στο πέρασμα του χρόνου, ένα εξαιρετικό μαγειρείο, με κορυφαίες γεύσεις και χαμηλές τιμές. Κι ας πέρασε από τα απλούστατα ξύλινα τραπεζάκια της, τα στρωμένα με τη λαδόκολλα και στολισμένα με ζωγραφιστά πιατάκια, όλη η Αθήνα, για να δοκιμάσει εξαίσια σμυρνέικα σουτζουκάκια, κοκκινιστό μοσχαράκι κι έναν πουρέ πατάτας που έχει πλέον καταστεί θρύλος.

Αν, πάλι, έχετε όρεξη για νεωτερισμούς, τα μπουτάκια κοτόπουλου με μαύρη μπύρα και μανιτάρια, και το κρασάτο χοιρινό με τις πολύχρωμες πιπεριές είναι δύο από τις καλύτερες επιλογές. Τα επιδόρπια είναι, επίσης, όλα ένα κι ένα: ο κορμός σοκολάτας είναι το best seller, αλλά η πανακότα με γλυκό φιστίκι και το cheesecake με βύσσινο παίζουν εξίσου δυνατά.

Η Κανέλα σερβίρει καθημερινά, από τις 14.00 το μεσημέρι μέχρι τις 3.00 το πρωί, ενώ Παρασκευές και Σάββατα ξενυχτάει μέχρι τις 4.00. Αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε με τα ορεκτικά και τα επιδόρπια, οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798
Ίσως το «κλασικότερο» μαγειρείο της λίστας, ο Κίτσουλας… φυλάει Θερμοπύλες σε μία πιάτσα που βρίθει από νέο-ταβερνάκια και άλλες μοντέρνες προτάσεις. Ο χώρος πιθανότατα είναι το πλέον αδιάφορο σημείο του (πώς ήταν παλιά τα μαγειρεία; έτσι) και η ατμόσφαιρα κινείται στα όρια του cult, οι γεύσεις όμως αξίζουν και με το παραπάνω μια ή και περισσότερες επισκέψεις: Εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι με κομμένες στο χέρι πατάτες-όπως-θα-τις-τηγάνιζε-η-μαμά-σας ή μακαρόνια, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), ωραιότατες πίττες, τραγανά κεφτεδάκια, συμπαθητικό αρνί φρικασέ. Το χύμα κρασί είναι απλώς συμπαθητικό.

Ο Κίτσουλας σερβίρει καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ, ενώ όσοι μένετε ή δουλεύετε στην περιοχή, σημειώστε ότι κάνει και delivery. Τις Κυριακές επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 12-15€ το άτομο.

Κυματοθραύστης 
Χαριλάου Τρικούπη και Βαλτετσίου, Εξάρχεια

Δεν είναι ακριβώς μαγειρείο, αλλά μια εναλλακτική –και ωραιότατη– πρόταση βασισμένη στην ιδέα της παραδοσιακής «βιτρίνας». Στον Κυματοθραύστη θα διαλέξετε μικρό (προς 3€) ή μεγάλο (προς 6€) πιατάκι, και θα το γεμίσετε με νοστιμιές όπως μακαρονοσαλάτες, πανσετάκια με τυρί, μπιφτέκια και κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, και άλλα σπιτικά. Θα τα συνοδεύσετε με παγωμένη μπύρα ή αξιοπρεπές κρασί, και θα πιάσετε τραπεζάκι ανάμεσα σε παρέες φοιτητών που βρήκαν την απάντηση στην κρίση.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v