Λουκουμάδες στην Αθήνα: Οι γωνιές που στάζουν μέλι

Με μέλι ή σοκολάτα, αλμυροί ή γλυκοί, με παρέα ή χωρίς, για την «χώνεψη» ή τη λιγούρα, ξεχνάμε για λίγο την δίαιτα και επισκεπτόμαστε τους «σταθμούς» της λιχουδιάς, που μας κάνουν να κολλάμε με τους λουκουμάδες τους.
Λουκουμάδες στην Αθήνα: Οι γωνιές που στάζουν μέλι
του Γιώργου Κόκουβα

Λίγα είναι πλέον τα πράγματα που μας κάνουν να ενθουσιαστούμε. Μιλάμε για εκείνον τον ενθουσιασμό που κάνει ένα μικρό παιδί να χαρεί με κάτι τόσο απλό, όσο μια λιχουδιά. Όπως ένα κυπελλάκι με ζεστούς λουκουμάδες περιχυμένους με μέλι και πασπαλισμένους με κανέλα.

Είτε το παραδοσιακό γλύκισμα σας γυρνά στα χρόνια της αθωότητας, είτε σας ξυπνά φαντασιώσεις όπως η «μελωμένη» σκηνή ανθολογίας της ταινίας «Λουκουμάδες με μέλι», εμείς συγκεντρώνουμε τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε γλύκα και να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

*Κτιστάκης (Σωκράτους 59, Ομόνοια, 2105240891)
Κοινό μυστικό των «μερακλήδων» που δεν πτοούνται από την εικόνα του κέντρου και κατηφορίζουν στην Ομόνοια για να ικανοποιήσουν την λιγούρα τους, ο Κτιστάκης με τις χανιώτικες συνταγές του θεωρείται ένα από τα καλύτερα –αν όχι το καλύτερο- λουκουματζίδικα ολόκληρης της Ελλάδας.

Την διαφορά κάνει το σιρόπι που μελώνει τους μικρούς σε μέγεθος λουκουμάδες εκ των έσω, χωρίς να χρειαστεί να περιχυθούν από πάνω με μέλι. Η κρούστα διατηρείται τραγανή, αλλά μόλις την δαγκώσεις, η μελωμένη «καρδιά» πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με γεύση και «μνήμες» παράδοσης. Από πάνω, οι λουκουμάδες πασπαλίζονται με κανέλα και σουσάμι, και το αποτέλεσμα είναι ένα τέλεια ισορροπημένο γλύκισμα που δεν σε «λιγώνει». Προς την «umami» κατεύθυνση κινείται και ο χώρος του μαγαζιού, ρετρό και παραδοσιακός με τραπεζάκια καφενείου-ζαχαροπλαστείου και ασημένια πιατάκια, για να… ακούγονται τα πιρούνια πάνω τους όταν παίρνουν φωτιά. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 3,50€ ανά μερίδα.
Tip: Φεύγοντας, αγοράστε ένα μπουκάλι αυθεντική κρητική τσικουδιά.

*Αιγαίον (Πανεπιστημίου 46, τηλ: 210 3814621-2)
Άλλη μία πατροπαράδοτη απόλαυση των Αθηναίων κρύβεται στην γωνία της Πανεπιστημίου με την Τρικούπη, όπου ένα ρετρό ημιυπόγειο με αισθητική από τα παλιά σερβίρει λουκουμάδες εδώ και 86 χρόνια. Ίσως οι λουκουμάδες του Αιγαίον είναι περισσότερο μελωμένοι και λιπαροί από όσο χρειάζεται ο ουρανίσκος μας, αλλά ποιος μπορεί να πει όχι σε λίγη παραπάνω γλύκα; Ακόμη και για αυτούς όμως που θα το πουν, το Αιγαίον έχει να προτείνει αλμυρούς λουκουμάδες, με λιωμένο κασέρι. Οι παραδοσιακοί τύποι θα τους προτιμήσουν με μέλι, κανέλα και άχνη, ενώ οι εναλλακτικοί θα ψηφίσουν σοκολάτα και ξηρούς καρπούς. Συνοδεύστε τους με ελληνικό καφέ στη χόβολη. Οι τιμές για τους λουκουμάδες ξεκινούν από 3,40€ ανά μερίδα.
Tip: Το ακόμη καλύτερο είναι πως οι λουκουμάδες Αιγαίον έρχονται και κατ’ οίκον (μπορείτε να τους παραγγείλετε στο τηλέφωνο 2103814621-2), ενώ μπορείτε και να τους αγοράσετε κατεψυγμένους από το κατάστημα και να τους ετοιμάσετε μόνοι σας.
Tip #2: Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε και την πολύ καλή τυρόπιτα.

*Κρίνος (Αιόλου 87, Αθήνα, 2103216852)
Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Αιόλου όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και η γεύση ξεχειλίζει προσφέρει φρέσκους ζεστούς λουκουμάδες από τις 8.30 το πρωί και φημίζεται όχι μόνο για τις μικρές μπουκίτσες «παραδείσου» αλλά και για την τραγανή μπουγάτσα βουτύρου. Πιάστε θέση στα στρογγυλά μαρμάρινα τραπεζάκια, χαζέψτε τους περαστικούς στον πεζόδρομο και… βάλτε δάχτυλο στο μέλι.

*Νέος Κρίνος (Δεκελείας 108, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2513220) 
Μετά την παράδοση, τον λόγο έχει η νεωτερικότητα. Αυτόν τον «γάμο» ανέλαβε ο «Νέος Κρίνος» στην Νέα Φιλαδέλφεια, που ανανέωσε την εικόνα του «νοσταλγικού καφενείου» στον πεζόδρομο της Δεκέλειας και σερβίρει λαχταριστούς λουκουμάδες στο πλακόστρωτο ή στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του. Οι λουκουμάδες του είναι στρογγυλοί με τρύπα στη μέση – σαν μίνι λαχταριστά ντόνατς με μέλι ή με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς- ενώ το μαγαζί φημίζεται και για τα σιροπιαστά του γλυκά, κυρίως για τον μπακλαβά.
Tip: Αν μένετε στην περιοχή, μην διστάσετε σε μια «δύσκολη ώρα» να τηλεφωνήσετε για να έρθουν οι λουκουμάδες στην πόρτα σας, αφού ο Νέος Κρίνος πραγματοποιεί διανομή κατ’ οίκον.

*Λουκουμαδούπολη (Κωνσταντινουπόλεως 68)
Το στέκι που έφερε το παραδοσιακό γλύκισμα στα λημέρια του Γκαζιού έχει να καυχιέται για την σπιτική συνταγή του, για το αγνό ελαιόλαδο στο οποίο ετοιμάζει τους λουκουμάδες και για το ατόφιο μέλι με το οποίο τους περιχύνει, αρνούμενο να αρκεστεί σε απλό σιρόπι. Φυσικά, τοποθετημένη σε μια mainstream περιοχή, η Λουκουμαδούπολη δεν θα μπορούσε να αποφύγει τις πιο μοντέρνες εναλλακτικές για τους θαμώνες της: Δοκιμάστε παραλλαγές όπως αλμυρούς λουκουμάδες ή αυτούς με το πορτοκάλι, ή ακόμη και με παγωτό Movenpick.

*Λουκουμάκος (Δημοφώντος 88, Άνω Πετράλωνα)
Σχετικά νέα άφιξη στα Πετράλωνα, ο Λουκουμάκος δημιούργησε μία όαση με πολύ χρώμα και πολλή γεύση στην όμορφη περιοχή, που διεκδικεί ίσως τα πρωτεία στην δημιουργικότητα και στην πρωτοτυπία όσον αφορά την φιλοσοφία του στους λουκουμάδες. Αν τους βλέπετε «παραδοσιακά», θα τους προτιμήσετε με μέλι ή σοκολάτα. Αν όμως ψάχνετε κάτι διαφορετικό, εδώ οι λουκουμάδες μπορούν να αντικαταστήσουν την απόλαυση της γλυκιάς κρέπας, με γεύσεις όπως σοκολάτα-μπισκότο-μπανάνα, παγωτό, Oreo… ακόμη και μιλφέιγ. Δεν τελειώνει εδώ η πρωτοτυπία: Ο Λουκουμάκος προτείνει επίσης και κανονικότατα αλμυρά γεύματα με βάση τους λουκουμάδες του (τολμήστε τις εκδοχές με τυρί, αλμυρές σάλτσες με αλλαντικά, μέχρι και τυροκαυτερή)! Αν μάλιστα θεωρείτε πως το μέγεθος μετράει, οι μερίδες τους εδώ δεν θα σας αφήσουν παραπονεμένους.

*Σιαμέτης (Πανός 8, Βάρη, τηλ: 210 8992270) 
Άλλη μια πηγή υπέρτατων λουκουμαδογεύσεων κρύβεται στην Βάρη, όπου ο Σιαμέτης θα βρει σίγουρα αυτή που λαχταράει ο ουρανίσκος σας: Γεμιστοί με πραλίνα(φουντουκιού), κρέμα Βαυαρίας , choco μπανάνα, choco φραούλα, cookies, μέλι και μαρμελάδα φράουλα συνοδευόμενοι με λαχταριστές γεύσεις παγωτού προτείνει ο μετρ του ψησίματος, που δίνει μεγάλη σημασία στην φρέσκια ζύμη και στο καθαρό λάδι.

*Μυρτιά (Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109370708)
Ναι, μιλάμε για το γνωστό κι αγαπημένο στέκι κρεατοφαγίας στην Νέα Σμύρνη που μας χορταίνει με τις τεράστιες μερίδες και τις ζουμερές μπριζόλες του. Τι δουλειά έχει σε μια λίστα με γλυκίσματα; Για όσους γνωρίζουν, η ερώτηση είναι περιττή, αφού οι λουκουμάδες που σερβίρει στο τέλος του γεύματος το κατάστημα (και μάλιστα κερασμένους) γίνονται συχνά η αφορμή να αποφασίσουν να κατηφορίσουν προς τα νότια, μόνο και μόνο για να γευτούν στο επιδόρπιο την γενναία μερίδα λουκουμάδων, ζεστούς-ζεστούς, είτε με μέλι είτε με σοκολάτα. Λιγωθείτε μαζί μας!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v