Πειραϊκή: Στα βράχια της γεύσης

Κράχτες και νέον ταμπέλες. Βράχια και κατεψυγμένα ψάρια. Ξεχάστε όλα τα κλισέ που έχετε ακούσει, κι ελάτε να σας ξεναγήσουμε στην «άλλη» Πειραϊκή. Εκείνη με το καλό φαγητό, τις λογικές τιμές, τα όμορφα μπαλκονάκια και την φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα.
Πειραϊκή: Στα βράχια της γεύσης
της Ηρώς Κουνάδη

Οι παλαιότεροι τη θυμούνται από τότε που οι παραλίες της δεν προσέφεραν μόνο θέα αλλά και δροσιστικές βουτιές σε καθαρά νερά: με τα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπεζάκια της γεμάτα τα κυριακάτικα μεσημέρια, και την μυρωδιά του ψαριού που τηγανίζεται να πλημμυρίζει τη γειτονιά. Οι τιμές τότε ήταν καλές, το φαγητό εξίσου, και κανείς δεν σκεφτόταν να πουλήσει κατεψυγμένο καλαμάρι σε τιμή φρέσκου. Ίσως και να μην υπήρχε καν κατεψυγμένο καλαμάρι.

Ύστερα ήρθαν οι μόδες. Και το φρέσκο ψάρι άρχισε να σπανίζει, το σέρβις δεν ήταν πια χαμογελαστό, οι τιμές όλο και ανέβαιναν, αλλά ο κόσμος εξακολουθούσε να συρρέει. Εν μέρει για την θέα –που, κακά τα ψέματα, ήταν και παραμένει μία από τις καλύτερες ολόκληρης της Αττικής– κι εν μέρει για την μόδα.

Σήμερα, έχοντας αφήσει (όχι ακόμα εντελώς, αλλά τουλάχιστον) αρκετά πίσω της την κακή εποχή της, η Πειραϊκή ζει τη νέα εποχή της. Σίγουρα, οι παλαιάς κοπής «ξύπνιοι» που σερβίρουν προτηγανισμένη πατάτα και κακοψημένο ψάρι σε τιμές gourmet εστιατορίου απλά επειδή μπορούν να «τα παίρνουν από τα κορόιδα που έρχονται για την θέα» δεν έχουν εκλείψει εντελώς. Δίπλα τους, όμως, έχουν ανοίξει όμορφα, προσεγμένα και τίμια νέο-ταβερνάκια και ουζερί (και μια από τις καλύτερες μπυραρίες της Αθήνας) που συνδυάζουν την θέα στη θάλασσα, το φαγητό και τις τιμές του παλιού καλού καιρού –αναλογικά, τουλάχιστον.

Και, κάπως έτσι, λίγο οι νέοι, τίμιοι ένοικοί της, λίγο η υπέροχη βόλτα στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιό της, λίγο το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα που βάφει σε γλυκές πορτοκαλί αποχρώσεις τα βράχια της και λίγο η θαλασσινή αύρα που μυρίζει διακοπές, έδωσαν το φιλί της ζωής στην περιοχή, που πλημμυρίζει ξανά από κόσμο.

Ακολουθήστε μας, σε μια βόλτα στα καλύτερα στέκια της –εκείνα που κρατούνται μακριά από κράχτες, νέον ταμπέλες και λογαριασμούς που θα έκαναν την Εφορία ευτυχισμένη, αν ποτέ χτυπιούνταν σε ταμειακές μηχανές.

Κρεατοπωλείον (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, τηλ.: 210 4520720): Ήρθε πρόσφατα να συμπληρώσει τον χάρτη με τις εναλλακτικές της ψαροφαγίας στην περιοχή, και τα καταφέρνει μια χαρά: στιλάτος χώρος μοντέρνας ταβέρνας, τραπεζάκια έξω –δυστυχώς όχι από την πλευρά της θάλασσας, η οποία στο σημείο αυτό είναι κλειστή λόγω κατολισθήσεων– και γεύσεις να γλείφεις τα δάχτυλά σου: στα «οπωσδήποτε» σημειώστε την μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος μαριναρισμένη με εννέα διαφορετικά μπαχαρικά, το χοιρινό σουβλάκι με μέλι και κόλιανδρο και τα καυτερά μπιφτεκάκια κεμπάπ με πάπρικα και σάλτσα γιαουρτλού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, για full extra γεύμα.

Αχινός (Ακτή Θεμιστοκλέους 51, τηλ.: 210 4526944): Κατέκτησε φανατικό κοινό τη δεκαετία του ’90, παρέμεινε κλειστό για χρόνια, και πρόσφατα επανήλθε, έχοντας αλλάξει μόνο την τιμολογιακή πολιτική του –εννοείται προς το καλύτερο: οι τιμές του πλέον κυμαίνονται στα 20€ το άτομο για ψαρο-μεζέδες και θαλασσινά, ενώ τα ψάρια ημέρας κοστίζουν 40-60€ το κιλό. Δεν χρειαζόταν, άλλωστε, άλλες αλλαγές: το υπέροχο, νησιώτικο περιβάλλον του, τα πανέμορφα μπαλκονάκια που αγναντεύουν τη θάλασσα –και τα φωτάκια της αττικής ακτογραμμής, ως τη Γλυφάδα– και οι θαλασσινές νοστιμιές στο μενού του δένουν μεταξύ τους σε μια επιτυχημένη συνταγή από εκείνες που δεν υπάρχει κανένας λόγος να πειράξεις. Διαβάστε λεπτομέρειες για το μενού εδώ.

Καρσί (Ακτή Θεμιστοκλέους 40, τηλ.: 2104510400): Τα τραπέζια στο πατάρι του ατενίζουν αφ’ υψηλού την θάλασσα και το λιμανάκι της Ζέας από τις μεγάλες τζαμαρίες, ενώ στο διακοσμημένο α λα παλιό μπακάλικο του ισογείου η παρεΐστικη ατμόσφαιρα ενισχύεται από τα καραφάκια του ούζου που πηγαινοέρχονται διαρκώς. Διαλέγετε και παίρνετε. Το μενού χωρίζεται σε θάλασσα και σχάρα, ενώ έχει να προτείνει και μερικές ευφάνταστες δημιουργίες, πάντα με βάση την ελληνική παράδοση. Το εντυπωσιακό είναι πως ό,τι και να παραγγείλετε, δύσκολα θα απογοητευτείτε. Οι τιμές για ένα υπερπλήρες γεύμα, με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο και το απαραίτητο συνοδευτικό ουζάκι δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 20-25€ το άτομο.  

Birra Birra (Ακτή Θεμιστοκλέους 150, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4515075): Όμορφη διακόσμηση, με το ζεστό χρώμα του ξύλου να κυριαρχεί παντού, χαριτωμένα μπαλκονάκια –καθένα εκ των οποίων χωρά μόλις δύο άτομα– που ατενίζουν την θάλασσα και εξαιρετικό φαγητό (must η πατατοσαλάτα, και οι σαλάτες γενικότερα, όπως και η ελληνική ποικιλία ως απάντηση στην εξίσου δημοφιλή λουκανικό-ποικιλία) την χρήζουν επίσημα μία από τις καλύτερες μπυραρίες της Αθήνας. Η τιμημένη με βραβείο Gourmet λίστα των βαρελιών περιλαμβάνει, εκτός από τα κλασικά, ονόματα όπως οι Weihenstephan και Grolsch και τη μοναστηριακή υπερπαραγωγή που λέγεται La Trappe Quadrupel. Σερβίρει καθημερινά μέχρι τις 3.00 το πρωί –αν θέλετε τραπεζάκι στο μπαλκόνι χρειάζεστε οπωσδήποτε κράτηση. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 20-25€ το άτομο.

Φάρος (Ακτή Θεμιστοκλέους 344, τηλ.: 210 4518908): Αν θέλετε μια γεύση «παλιάς Πειραϊκής» –εκείνης με τις cult ψαροταβέρνες, χωρίς δημιουργικές προσμίξεις και μοντερνιές στους χώρους– ο Φάρος είναι η καλύτερη επιλογή σας. Το φαγητό είναι τίμιο (πολύ καλά μύδια αχνιστά, ωραιότατο καλαμάρι γεμιστό, ζουμερό χταποδάκι στα κάρβουνα, φρέσκα ψάρια ημέρας) και οι τιμές οι καλύτερες του είδους του –στα 25€ το άτομο. Η πανοραμική θέα στη θάλασσα είναι, φυσικά, το δυνατότερο χαρτί του. 

Γεια Μας (Ακτή Θεμιστοκλέους 66, τηλ: 210 4511260): Πώς λέμε «μοντέρνα ταβέρνα»; Μοντέρνο ουζερί. Ξύλινος εξωτερικός χώρος που παραπέμπει σε κατάστρωμα πλοίου, πανοραμική θέα στη θάλασσα, κι ένα μενού που αποτελείται από μεζεδάκια θαλασσινά και… στεριανά: προτείνουμε πικάντικη φέτα ψητή, ντολμαδάκια με γιαούρτι, μπεκρή μεζέ και κοτομπουκιές με ελαφριά σως μουστάρδας. Το ούζο ρέει άφθονο από τέσσερις ετικέτες (Πλωμάρι, Μίνι, Βαρβαγιάννη και Ματαρέλι) και οι τιμές κυμαίνονται στα αναμενόμενα 20-25€ το άτομο. 

Τσίου (Ακτή Θεμιστοκλέους 44 και Μακρυγιάννη, τηλ.: 211 7159354): Τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, γραμμένες με κιμωλία προσφορές της ημέρας, μενού που ακροβατεί ανάμεσα στα σπιτικά μαγειρευτά και την… αλμύρα, και αύρα θαλασσινή. Το Τσίου, το όνομα του οποίου είναι συντομογραφία του τσίπουρο-ούζο, σερβίρει σαράντα διαφορετικές ετικέτες των δύο αγαπημένων οινοπνευματωδών, και πολλά εκλεκτά μεζεδάκια για να τα συνοδεύσουμε. Ξεχωρίζουν το γαριδάκι Σύμης, τα μύδια μουστάρδας, η μακαρονάδα του ψαρά και η γαριδομακαρονάδα –και, για τους λάτρεις της στεριάς, τα πολίτικα κεφτεδάκια, το γιαουρτλού και οι σπιτίσιες συνταγές που εναλλάσσονται καθημερινά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Έντεχνο (Ακτή Θεμιστοκλέους 154, τηλ.: 210 4526683): Πέτρα και ξύλο, ρουστίκ καρεκλίτσες καφενείου, νοσταλγικά μωσαϊκά στο ισόγειο, ξύλινο πάτωμα στο παταράκι που αγναντεύει την θάλασσα από τις μεγάλες τζαμαρίες. Το Έντεχνον είναι ό,τι κοντινότερο σε cozy φοιτητικό στέκι έχει να επιδείξει η Πειραϊκή: σε πολλά από τα τραπεζάκια φιγουράρει ένα ανοιχτό τάβλι, ενώ το soundtrack κινείται στα old school rock μονοπάτια που ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα. Must για χωνευτικό ποτάκι, ή για καφέ με θέα θάλασσα νωρίς το απόγευμα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v