Στο βάθος κήπος: 7 δροσερά εστιατόρια

Φυλλωσιές που θροΐζουν, ατμοσφαιρικός φωτισμός και διαφόρων ειδών νοστιμιές στο πιάτο. Είτε η όρεξή σας επιβάλλει «μαμαδίσια» μαγειρευτά, είτε gourmet δημιουργίες, είτε λουκανικο-ποικιλίες μετά μπύρας, έχουμε έναν πανέμορφο κήπο για να τις απολαύσετε.
Στο βάθος κήπος: 7 δροσερά εστιατόρια
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί η ασπρόμαυρη ταμπέλα με την ένδειξη «Στο Βάθος Κήπος» να μην υπάρχει πια, οι μεγάλες αγάπες όμως δύσκολα ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι, ακόμη και όταν η πόλη γυρνούσε την πλάτη στον μαρινάτο γαύρο για να δοκιμάσει πατέ πεσκανδρίτσας, στα μακρινά 90s, τα πράσινα κηπάκια ακριβών εστιατορίων και νέο-ταβερνών εξακολουθούσαν να γεμίζουν τα τραπέζια τους γρηγορότερα από οποιοδήποτε ντιζαϊνάτο εσωτερικό με «ειδικά μελετημένο» φωτισμό.

Γιατί; Ίσως γιατί, ως μεσογειακοί τύποι, εκτιμάμε ιδιαίτερα οτιδήποτε «μυρίζει καλοκαίρι». Ίσως γιατί η φυσική δροσιά της πυκνής φυλλωσιάς της λεύκας δεν συγκρίνεται με κανένα air condition. Ίσως γιατί η ατμόσφαιρα σε έναν κήπο είναι συχνότερα χαλαρή και παρεΐστικη, και σπανιότερα επιτηδευμένη –ακόμη κι όταν μιλάμε για τον κήπο ενός μάλλον ακριβού εστιατορίου.

Ιδού μερικές από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για να απολαύσετε όχι μόνο φυσική δροσιά και ζεν ντεκόρ, αλλά και νοστιμότατη κουζίνα, από haute cuisine δημιουργίες μέχρι καλοψημένα μπριζολάκια με φρέσκες τηγανιτές πατάτες.

Αθήρι
Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983

Οι gourmet δημιουργίες του σεφ Αλέξη Καρδάση σερβίρονται σε μια από τις ομορφότερες, και πιο πράσινες, αυλές της πόλης. Οι φουντωτές φυλλωσιές των δέντρων αναδεικνύονται υπέροχα από τον κρυφό, ατμοσφαιρικό φωτισμό, ενώ η υπόλοιπη διακόσμηση κρατά χαμηλό προφίλ. Πέτρινοι τοίχοι επάνω στους οποίους σκαρφαλώνουν αναρριχητικά φυτά, πλακάκια σε ουδέτερο χρώμα, λευκά τραπεζομάντηλα και κεράκια στα τραπέζια συμπληρώνουν την εικόνα. Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος: καθημερινά, εκτός Παρασκευής και Σαββάτου, από τις 20.00 έως τη 1.30, απολαμβάνετε τόσο το όμορφο περιβάλλον όσο και τις υπέροχες γευστικές δημιουργίες, σε ένα μενού επτά πιάτων που αλλάζει καθημερινά, μαζί με ένα ποτήρι κρασί, στην τιμή των 25€ κατ’ άτομο. Αν προτιμήσετε να παραγγείλετε από τον κατάλογο, θα υπολογίσετε περί τα 45€ το άτομο.

Χειμώνα Καλοκαίρι
Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, τηλ.: 22940 99704

Απέχει αρκετά από το κέντρο της Αθήνας, θα σας αποζημιώσει, όμως, με το παραπάνω για την έξτρα οδήγηση. Ο καταπράσινος κήπος του, στρωμένος σχεδόν εξολοκλήρου με μεγάλα βότσαλα, φιλοξενεί ολόλευκα τραπεζάκια κάτω από επίσης λευκές πέργκολες, τις οποίες αγκαλιάζουν φουντωτές κληματαριές. Το μενού έχει κάτι για όλους: και gourmet εμπνεύσεις, και αυστηρά παραδοσιακές συνταγές, και κρέας και ψάρι, και μαμαδίσια μαγειρευτά και πολίτικες νοστιμιές. Και, για το τέλος, συγκλονιστικά γλυκά, με την υπογραφή της οικογένειας Παρλιάρου. Το χύμα κρασί –δύο ποικιλίες λευκού, ροζέ και κόκκινο– είναι βιολογικό και προτεινόμενο. Οι τιμές για ένα πλήρες γεύμα με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και χύμα κρασί κυμαίνονται στα 30€ το άτομο.

Το Σπίτι με τις Λεύκες
Πυθαγόρα 1 και Λεωφόρος Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2924458

Καταπράσινη, πλακόστρωτη, «κορνιζαρισμένη» από ασβεστωμένα τειχάκια και στολισμένη με κορμούς δέντρων επάνω στους οποίους στηρίζεται ο αυτοσχέδιος φωτισμός, η αυλίτσα του Σπιτιού με τις Λεύκες είναι ένα απρόσμενο καλοκαιρινό σκηνικό στην καρδιά του Γαλατσίου. Η κουζίνα του «πατάει» στην ελληνική παράδοση, με την οποία δεν διστάζει να πειραματιστεί, προσθέτοντας κι αναμιγνύοντας υλικά που άλλοτε ξαφνιάζουν κι άλλοτε ενθουσιάζουν –σε αυτήν την τελευταία περίπτωση εμπίπτει η δική μας αδυναμία, το εξαιρετικό κριθαρότο με κεφτεδάκια αρωματισμένα με ούζο. Δείτε εδώ αναλυτικές εντυπώσεις από την τελευταία επίσκεψή μας, και… παραγγείλτε με φειδώ, διότι οι μερίδες είναι πραγματικά τεράστιες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Αυλή του Κούβελου
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 210 9221183

Ανεβαίνεις τα σκαλάκια από έναν ήσυχο δρόμο στο Κουκάκι και βρίσκεσαι σε μια από τις ομορφότερες αυλές της πόλης: κρυμμένη πίσω από έναν α λα Κυκλάδες ασβεστωμένο τοίχο, στρωμένη με βότσαλο, σκεπασμένη από κληματαριές και περιτριγυρισμένη από κάθε λογής λουλούδια και φυτά. Τα λευκά τραπεζάκια της στρώνονται με κόκκινα τραπεζομάντηλα και σετάρονται με εξίσου λευκές καρέκλες καφενείου, αφήνοντας στο πράσινο της φύσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η κουζίνα παντρεύει αρμονικά συνταγές από το χωριό με ολίγη από δημιουργική έμπνευση, παραδίδοντας αποτελέσματα όπως ρεβίθια με δεντρολίβανο, γαυράκια με λαδορίγανη σερβιρισμένα πάνω σε παξιμάδι, μαζί με ψητή ντομάτα και ζουμερά μπριζολάκια με σπιτικές τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Περί Ουσίας
Θησέως 25 και Δουκίσσης Πλακεντίας, Πλατεία Κένεντι, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6830220

Σκιερές κληματαριές «σκεπάζουν» την όμορφη, πλακόστρωτη αυλή με την χτιστή λιμνούλα στην άκρη της και τις γάτες να σουλατσάρουν τεμπέλικα ανάμεσα στα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπέζια. Ο κατάλογος πλημμυρίζει από μεζεδάκια, κάποια εξ αυτών με πολίτικες αναφορές, ζουμερές κρεατο-ποικιλίες και θαλασσινές νοστιμιές που περιλαμβάνουν καλαμάρι γεμιστό με τυρί και πιπεριά, χταποδάκι ψητό και μύδια κρασάτα. Συνολικά, το Περί Ουσίας είναι ένα τίμιο –ίσως και λίγο ρετρό– ταβερνάκι της γειτονιάς, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε με τα μεζεδάκια του.

Μάσα
Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 240-244, Καισαριανή, τηλ.: 210 7236177

Πλατάνια, λεύκες και… τριακόσιες είκοσι (ναι, κι όμως) τριανταφυλλιές συνθέτουν μια μικρή ζούγκλα, λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Πλακοστρωμένη, με πέτρινες λεπτομέρειες και ατμοσφαιρικό φωτισμό, η αυλή της Μάσας μετρά ήδη 33 χρόνια ιστορίας. Υλικά και συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ξακουστά ανά την αττική επικράτεια κάρβουνα –οι μεγάλες παρέες τιμούν δεόντως το «ξίφος του κυνηγού», μια τεράστια ποικιλία με αγριογούρουνο, ορτύκια, φιλέτο γαλοπούλας, στρουθοκάμηλο και μπόν-φιλέ– αλλά και ωραιότατα μαγειρευτά συνθέτουν το πολυσέλιδο μενού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

1920
Αγίας Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6813029

Ανθισμένα παρτέρια, φουντωτές φυλλωσιές, πανύψηλα δέντρα και χρωματιστές γλαστρούλες, χρήζουν επάξια την αυλή του πανέμορφου νεοκλασικού μία από τις πιο πράσινες της πόλης. Το 1920 είναι μπυραρία, και μάλιστα από εκείνες που τιμούν τον τίτλο τους: σερβίρει περί τις 40 ετικέτες μπύρας, τις οποίες συνοδεύει με νοστιμότατες ποικιλίες, ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, σουβλάκι σερβιρισμένο σε μίνι σούβλα με πατάτες σε κυβάκια και θρυλικό κότσι αργοψημένο σε μείγμα μπαχαρικών και μπύρας. Αν δεν είστε φαν της μπύρας, υπάρχει και μια ικανοποιητικότατη λίστα κρασιών, με ελληνικές ετικέτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v