Ταράτσες: 15 εστιατόρια πάνω από την Αθήνα

Retro ταβερνάκια, ethnic κουζίνες, gourmet εστιατόρια ξενοδοχείων και καλλιτεχνίζοντα στέκια βλέπουν… αφ’ υψηλού από Ακρόπολη μέχρι Σαρωνικό. Υπόσχονται, δε, εξαιρετικές γεύσεις σε λογικότατες τιμές. Και τηρούν την υπόσχεσή τους.
Ταράτσες: 15 εστιατόρια πάνω από την Αθήνα
των Ηρώς Κουνάδη, Γιώργου Κόκουβα

Η φωτισμένη Ακρόπολη που πρωταγωνιστεί στο αττικό τοπίο, το ηλιοβασίλεμα που βάφει στις χρυσαφένιες του αποχρώσεις τον Σαρωνικό, ο καταπράσινος λόφος του Φιλοπάππου που μοιάζει ακόμη πιο «εξοχή» από ψηλά, είναι λόγοι αρκετοί για να κλείσουμε τραπέζι σε μια όμορφη ταράτσα. Αν, τώρα, αυτή έχει να προτείνει, εκτός από θέα, και καλό φαγητό, και σε λογικές τιμές, η μόνη πιθανότητα να κατεβούμε πριν οι σερβιτόροι αρχίσουν να κοιτάζουν με τρόπο τα ρολόγια τους είναι να μας πιάσει η ψύχρα των καλοκαιρινών βραδιών.

Εφοδιαστείτε με ελαφριά ζακετάκια, κι ακολουθήστε μας στις ωραιότερες, γευστικότερες και οικονομικότερες ταράτσες της πόλης.

(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για δείπνο δύο ατόμων, με μία σαλάτα, δύο ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο ποτήρια κρασί.

Τα low budget…
 
Φιλάνθη
Πρόκνης 4, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 9012560
Τιμές: 15-20€ το άτομο
Οι πρώτες καλοκαιρινές νότες ήταν αρκετές για να δώσουν το σύνθημα στην Φιλάνθη, ώστε να μετακομίσει από το τζάκι της… στην ταράτσα. Ο καταπράσινος χώρος με τα αρώματα από τις λεμονιές και το γιασεμί μπορεί να μην έχει πιάτο την Ακρόπολη, αλλά ξυπνάει μνήμες από παλιά γειτονιά, καθώς βλέπει στα απέναντι ανθισμένα μπαλκόνια και σερβίρει παραδοσιακές και ανεπιτήδευτες γευστικές προτάσεις του σεφ Ιωσήφ Μπεϊντάρη. Νησιώτικες προτάσεις, όπως το αρνάκι μαστέλο από την Σίφνο και παλιές αθηναϊκές συνταγές μαγειρευτών και μεζέδων καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του μενού. 

Επ’Αυλή
Αρχιμήδους 14, τηλ: 210 7014836 
Τιμές: περί τα 15€ το άτομο
Στην ταράτσα μιας παλιάς μονοκατοικίας του Παγκρατίου έχει στηθεί ένα στέκι καλοφαγάδων χωρίς πολλές φανφάρες και με λιτή διακόσμηση. Άλλωστε, η θέα προς τον λόφο του Αρδήττου φτάνει για να «ανοίξει» το μάτι αλλά και η όρεξη όσο πρέπει. Οι γεύσεις είναι εξίσου λιτές και συμπαθητικές, με έμφαση στα μαγειρευτά, ενώ συνοδεύονται από ανάλογη… λιτότητα τιμών.

Εστιατόριο Μουσείου της Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ.: 210 9000915
Τιμές: 15-20€ το άτομο
Μπορεί «τεχνικά» να μην αποτελεί ταράτσα, αλλά μπαλκονάκι. Έχει, όμως, σαφώς την ωραιότερη θέα στην Ακρόπολη και τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου. Έχει, επίσης, τιμές που εκπλήσσουν για το είδος του, εξαιρετικό εποχικό μενού βασισμένο σε φρέσκες πρώτες ύλες και εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση: πίττες με σπιτικό φύλλο, υπέροχη φάβα με καπαρόφυλλα και εξαίσιο φιλέτο ψαρονέφρι με πουρέ πατάτας πετύχαμε στην τελευταία μας επίσκεψη. Σερβίρει καθημερινά εκτός Δευτέρας μέχρι τις 20.00, ενώ τις Παρασκευές παραμένει ανοιχτό μέχρι τα Μεσάνυχτα. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μόνο για τις Παρασκευές, στο τηλέφωνο 210 9000915. Τις υπόλοιπες μέρες, η αναμονή αξίζει τον κόπο.

Ένα μυστικό…

Δεν έχει όνομα, δεν έχει –ή, αν έχει, δεν μπορέσαμε να το βρούμε– τηλέφωνο, έχει όμως εκπληκτικό φαγητό, πανέμορφη ταρατσούλα, απίστευτες τιμές και φανατικό κοινό. Είναι ένα ταβερνάκι στο λόφο του Φιλοπάππου, κοντά στις εργατικές πολυκατοικίες. Θα τη βρείτε κατευθυνόμενοι στον περιφερειακό από το Θησείο προς τα Πετράλωνα: λίγο μετά τις εργατικές πολυκατοικίες θα συναντήσετε την χαρακτηριστική πινακίδα «ταβέρνα» –ναι, έτσι σκέτο. Παρκάρετε λίγο πριν τη γέφυρα, και με τα πόδια ακολουθείτε τον χωματόδρομο στις αρχές του δάσους και βρίσκεστε, σαν να τηλεμεταφερθήκατε, χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Ειδικεύεται στα ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, και τα σπιτικά παρελκόμενα –κομμένες στο χέρι τραγανές πατατούλες, μυρωδάτη χωριάτικη, σπιτικό τζατζίκι κλπ– ενώ σερβίρει συμπαθητικό χύμα κρασί. Οι τιμές της κυμαίνονται στα 10-12€ το άτομο. Ναι, αλήθεια.

…Και μια νέα άφιξη

Λίγες μόνο ημέρες μετρά το Θεωρείο, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο στην ανοικτή ταράτσα του εντυπωσιακού κτιρίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Λεωφόρο Συγγρού. Θέα που φτάνει από Ακρόπολη μέχρι θάλασσα, κλασική μεσογειακή κουζίνα και arty περιβάλλον, που ενισχύεται και από το ανοιχτό θέατρο της Στέγης, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει πολλά ενδιαφέροντα projects. Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά από τις 19.00, ενώ οι –λογικότατες– τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί. Αν θέλετε απλά να θαυμάσετε την θέα, μπορείτε να το επισκεφθείτε και για ποτό –το οποίο θα σας στοιχίσει 8€.

Υψηλό dining (με χαμηλές τιμές) στα ξενοδοχεία
 
Τρία μεγάλα αθηναϊκά ξενοδοχεία πιάνουν τον παλμό των ημερών και προτείνουν δελεαστικά μενού υψηλής γαστρονομίας, με την Αθήνα στο πιάτο, και προσαρμοσμένα στο budget της κρίσης. Ακούγεται απίστευτο; Κι όμως:

- Στο La Veranda του ξενοδοχείου Metropolitan απολαμβάνετε πανοραμική θέα στη θάλασσα –κλείστε τραπέζι νωρίς για να προλάβετε ηλιοβασίλεμα– και επιλέγετε πέντε πιάτα ελληνικής κουζίνας, τα οποία απολαμβάνετε με ένα ποτήρι ούζο. Οι μερίδες είναι χορταστικότατες, και το κόστος στα 23€ το άτομο. Must. Κρατήσεις στο 210 9471000.

- Στο St’ Astra Blue, το υπέροχο roof garden στον 8ο όροφο του Park Hotel της Αλεξάνδρας, θα απολαύσετε τρία multi ethnic πιάτα πλάι στην ατμοσφαιρικά φωτισμένη πισίνα, καθημερινά από τις 20.00 μέχρι τις 2.00 με μόλις 25€ το άτομο. Κρατήσεις στα 210 8894500 και 210 8894517.

- Στο Πανόραμα του Ledra Marriott, επίσης πλάι στην πισίνα και με πανοραμική θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη, το μενού των 24€ κατ’ άτομο περιλαμβάνει σχάρα τριών κρεάτων συν όλα τα παρελκόμενα –πατατούλες, σαλάτες κλπ. Κρατήσεις στο 210 9300177.

Τα «κάτι παραπάνω»
 
Βασίλαινας
Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ: 210 4612457
Τιμές: 25-35€ το άτομο
Ξεκίνησε το 1920 ως ένα μικρό μπακάλικο με δυο-τρια τραπεζάκια και έγινε στέκι των μεγαλύτερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Εννέα δεκαετίες μετά, η παραδοσιακή νότα και η αισθητική του παλιού μπακάλικου παραμένει, αλλά μία από τις πιο δροσερές ταράτσες του λιμανιού έχει εξελίξει το μενού της και σερβίρει μοντέρνες γεύσεις με αγνά υλικά. Κριθαρότο με γαρίδες, φρέσκα ψαρικά, αρνάκι με ριζότο από άγριο μάραθο ξεχωρίζουν από το μενού.

Ελαία
Ερεχθέως 16 και Ερωτοκρίτου, Πλάκα, τηλ: 210 3249512 
Τιμές: 30-35€ το άτομο
Η θέα απλώνεται από την Ακρόπολη ως τον Λυκαβηττό. Η γειτονιά της Πλάκας δίνει στο φαγητό άρωμα από παλιά Αθήνα. Τα τραπεζάκια καταλαμβάνουν την ταράτσα του τριώροφου αρχοντικού όπου η Μελίνα «ξελόγιασε» τον Ζιλ Ντασέν. Το εστιατόριο Ελαία ξεχωρίζει στην καρδιά της πόλης, όχι μόνο για την θέα του αλλά και για τις γεύσεις που δεν υποκύπτουν στις «ευκολίες» της τουριστικής ζώνης. Μελανό σημείο, οι αρκετά τσιμπημένες τιμές.

Kuzina
Αδριανού 9, Θησείο, τηλ: 210 3240133
Τιμές: 35-40€ το άτομο
Στην ιστορική «καρδιά» της πόλης, η Kuzina μαγειρεύει ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις και τις αναμιγνύει με μεσογειακές και διεθνείς γαστριμαργικές ιδέες στην όμορφη ταράτσα που βλέπει από την Ακρόπολη μέχρι τον ναό του Ηφαίστου. Παράλληλα με την γευστική εμπειρία στην ταράτσα της Αδριανού, μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση τέχνης του δεύτερου πατώματος. Ωστόσο, οι gourmet γεύσεις της νεοταβέρνας αυξάνουν αισθητά τον λογαριασμό.

Ταμάμ
Βριλησσού 30 (περιφ. Πολυγώνου), Πολύγωνο, τηλ.: 210 6455156
Τιμές: 25-30€ το άτομο
Πολίτικες επιρροές, αλλά και ελληνικές γεύσεις, σε μια ταράτσα με λευκά τραπεζάκια και καρέκλες που κοιτά στα μάτια τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση τα μπουρεκάκια με φύλο κρούστας και γέμιση από κιμά, καρύδια και μέλι, το πικάντικο χοιρινό με πράσο, και την φοβερή πράσινη σαλάτα με φιστίκια, σως vinegrette και χυμό ροδιού. Σερβίρει καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από το μεσημέρι ως τα Μεσάνυχτα. 

Meson el Mirador
Αγησιλάου 88 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3420007
Τιμές: περί τα 35€ το άτομο (από Κυριακή έως Πέμπτη 19.30-21.00 ισχύει έκπτωση 20%)

Θέα που κόβει την ανάσα, σε μια από τις ωραιότερες αθηναϊκές ταράτσες, και Μεξικάνα μαγείρισσα, που προσθέτει το σπιτικό touch το οποίο λείπει συνήθως από τις έθνικ κουζίνες. Η φωτισμένη Ακρόπολη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, τόσο που νομίζεις πως αν απλώσεις το χέρι θα την πιάσεις. Στα must του μενού περιλαμβάνονται τα fajitas με χοιρινό, guacamole και sour cream και οι enchiladas με κοτόπουλο και σπιτική σάλτσα –όλα υπάρχουν και σε vegetarian εκδοχή, με σόγια ή μανιτάρια στη θέση του κρέατος. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση την σπιτική, παγωμένη Μαργαρίτα. Σερβίρει καθημερινές έως τη 1.00 (μόνο βράδυ), Σαββατοκύριακα και το μεσημέρι.

Κιτρόμηλο
Πανόρμου & Αλέξη Παυλή 34, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6910590
Τιμές: 25-30€ το άτομο
Η καταπράσινη ταράτσα του όμορφου νεοκλασικού της Πανόρμου που στεγάζει το καλύτερο ίσως κυπριακό εστιατόριο της Αθήνας, κλέβει την παράσταση από τους –επίσης όμορφους– εσωτερικούς χώρους. Το μενού κινείται σε αυστηρά κυπριακά μονοπάτια, με την τεράστια ποικιλία δύο ατόμων, η οποία κοστίζει 25€ κατ’ άτομο, να κλέβει την παράσταση: δεκαπέντε πιατάκια παρελαύνουν μπροστά σας, προκαλώντας σας να τα δοκιμάσετε όλα, από το χούμους και τη λούτζα (καπνιστό χοιρινό) μέχρι τις μοσχομυριστές σεφταλιές και τις ραβιόλες. Σερβίρει καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ. 

Island Club Restaurant
27ο χιλιόμετρο Αθηνών-Σουνίου, τηλ.: 210 9653563
Τιμές: 50-60€ το άτομο
Θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα, ρομαντίκ ατμόσφαιρα, χαμηλός φωτισμός, διακόσμηση που δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε κατάστρωμα ιστιοπλοϊκού, μενού με σαφείς ασιατικές καταβολές. Εξαίσιο και ολόφρεσκο το sushi, ασύγκριτο το ριζότο με παρμεζάνα και λάδι τρούφας, εντυπωσιακή η λίστα κρασιών που περιλαμβάνει και οικονομικές επιλογές. Στα αρνητικά, οι τσουχτερές τιμές, το αγενές σέρβις και το γεγονός ότι λίγα πιάτα εντυπωσιάζουν πραγματικά. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v