Dipla: Απροσδόκητη… Μεσόγειος στο Παγκράτι

Ένα λιλιπούτειο, χρωματιστό εστιατόριο στο Παγκράτι παντρεύει τις κουζίνες της Μεσογείου σε ένα γευστικό mix’n’match, που απολαμβάνεται εξίσου στον design εσωτερικό χώρο του και στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο με τις ελιές.
Dipla: Απροσδόκητη… Μεσόγειος στο Παγκράτι
Οι αναγνώστες που κερδίζουν από ένα δείπνο για δύο στο εστιατόριο Dipla στο Παγκράτι είναι οι: Σωτήρης Πετρόπουλος, Στέλιος Περισοράτης. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας. 

Η μεσογειακή κουζίνα είναι πάντα δύσκολο στοίχημα για ένα εστιατόριο. Κατά βάση διότι, αν θέλουμε να μιλήσουμε αυστηρά, μεσογειακή κουζίνα δεν υφίσταται –τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που υφίστανται η ελληνική κουζίνα, η ιταλική κουζίνα, η ισπανική κουζίνα και πάει λέγοντας. Είναι απλά ένας όρος που εφηύραμε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 για να περιγράψουμε την έμπνευση των σεφ που αγαπούσαν τους πειραματισμούς να ανακατέψουν συστατικά, ιδέες και συνταγές από τις κουζίνες των χωρών της Μεσογείου και να συνθέσουν με αυτόν τον τρόπο τα πρωτότυπα μενού τους. Το ότι το πείραμα σε πολλές περιπτώσεις πετύχαινε, δεν εγγυόταν την επιτυχία των μιμητών του –πολλώ δε μάλλον δεν εγκαθίδρυε μια νέα κουζίνα που να τη λένε μεσογειακή.

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο το Dipla, το μικρούλι μεσογειακό εστιατόριο του Παγκρατίου, εκπλήσσει ευχάριστα. Διότι κερδίζει το δύσκολο στοίχημα της μεσογειακής κουζίνας, χωρίς τρανταχτά ονόματα σεφ στην κουζίνα του και χωρίς να πουλά την έμπνευσή του σε τιμές… χρυσαφιού. Κερδίζει, μάλιστα, το στοίχημα, σε μια εποχή όπου το όλο hype της μεσογειακή κουζίνας έχει δώσει εν πολλοίς τη θέση του σε μια γευστική επιστροφή στις ρίζες της ελληνικής κουζίνας.

Ο μικρός, funky χώρος, πλάι σε ένα πεζοδρόμιο με ελιές σε μια ήσυχη γειτονιά του Παγκρατίου, είναι πλημμυρισμένος χρώματα, τα οποία κάνουν υπέροχη αντίθεση με τις design λεπτομέρειες, εκ των οποίων ξεχωρίζουν τα μαύρα τουβλάκια στους τοίχους και τα λευκά πλαίσια που έχουν τοποθετηθεί μπροστά τους σαν κορνίζα.

Το σέρβις, άψογο και χαμογελαστό, θα αναλάβει να σας καθοδηγήσει στην φιλοσοφία του μενού, και να σας εξηγήσει γιατί το δεντρολίβανο ταιριάζει εξαίσια με την μοτσαρέλα, ή πώς η λιαστή ντομάτα δένει γευστικά με το σαφράν.

Εμείς ξεκινήσαμε με υπέροχη σαλάτα «Μυρτώ», με ψημένο μανούρι, ανάμικτα λαχανικά, σωταρισμένους ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι και σως από βατόμουρο, στην οποία τα δύο τελευταία συστατικά έδεναν αριστοτεχνικά μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο, γλυκόξινο αποτέλεσμα.

Από τα ορεκτικά, δοκιμάσαμε τραγανά πουγκάκια γεμισμένα με κοτόπουλο και λαχανικά και περιχυμένα με asian sauce, και πολύ καλό χαλούμι σχάρας με ντομάτα και ελαιόλαδο δυόσμου, που θύμιζε ενδιαφέρουσα παραλλαγή του πέστο.

Στα κυρίως πιάτα, εξαιρετική επιλογή αποδείχτηκε το μεσογειακό ψαρονέφρι με σαφράν, λιαστή ντομάτα και μανούρι, το οποίο συνοδεύεται κανονικά από πατάτες φούρνου με δεντρολίβανο. Μας δελέασαν όμως οι φρέσκες τηγανιτές πατάτες του καταλόγου, και το παραγγείλαμε με αυτές ως συνοδευτικό, επιλογή που αποδείχτηκε σωστή, καθώς οι πατάτες ήταν όντως ολόφρεσκες, στρογγυλές και τραγανές.

Δοκιμάσαμε, επίσης, ένα ζουμερό Mexican burger, με τις προαναφερθείσες πατατούλες, το οποίο υστερούσε κατά τι σε σχέση με τα υπόλοιπα πιάτα –ίσως και λόγω της απόκλισής του από την γενικότερη μεσογειακή φιλοσοφία του μενού.

Αν παρασυρθείτε στην παραγγελία, και δεν κρατήσετε χώρο για τα επιδόρπια, πραγματικά θα χάσετε. Το τιραμισού είναι με διαφορά από τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει, ενώ εξίσου «δυνατά» παίζουν και το cheese cake με μαύρο κεράσι, και το σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια.

Το Dipla σερβίρει καθημερινά από το μεσημέρι ως τις 23.30 το βράδυ. Για ένα πλήρες γεύμα δύο ατόμων, με σαλάτα, ορεκτικό, δύο κυρίως πιάτα, δύο επιδόρπια και δύο ποτήρια κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 25-30 ευρώ το άτομο.

Dipla, Αρριανού 31, Παγκράτι, τηλ.: 210 7223469
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v