2 Μαζί: Φιλική… υψηλή γαστρονομία

Menu degustation ή tapas; Ακριβές gourmet δημιουργίες ή οικονομικό delivery; Ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Ηλίας Γώγος συνδυάζουν τα ασυνδύαστα στο εστιατόριό τους στην Πλάκα, που έχει κάτι για όλους.
2 Μαζί: Φιλική… υψηλή γαστρονομία
Ένα όμορφο νεοκλασικό στην Πλάκα στεγάζει την συνεργασία δύο εκ των πλέον επιτυχημένων Ελλήνων σεφ, των Γιάννη Μπαξεβάνη και Ηλία Γώγου. Ξεφεύγοντας από το ελιτίστικο στερεότυπο, οι δύο σεφ πηγαίνουν την υψηλή γαστρονομία ένα βήμα παραπέρα, παντρεύοντας τα degustation menus με τα tapas, και τις gourmet δημιουργίες με το οικονομικό delivery. Εδώ δεν θα έρθετε μόνο σε μια ιδιαίτερη περίσταση για ένα ακριβό δείπνο, αλλά και για χαλαρό, after office τσιμπολόγημα σε λογικότατες τιμές. 

Η φιλοσοφία αυτή γίνεται αντιληπτή ήδη από την είσοδο στην κυρίως σάλα του εστιατορίου: minimal αλλά ευχάριστο περιβάλλον, με λίγα τραπέζια, μαρμάρινο πάτωμα που παραπέμπει στη ρετρό «σκακιέρα», σκούρα μπορντό καθίσματα, ένας τοίχος ντυμένος με μπροκάρ ταπετσαρία, όμορφα φωτιστικά και λευκά λουλούδια.

Λίγο πιο μέσα, ο χώρος του μπαρ, με την πέτρινη μπάρα και τις καμάρες, τον διακριτικό φωτισμό και τα ποτήρια του κρασιού που κρέμονται ανάποδα, είναι ιδανικός για να τελειώσετε το κρασί σας, να απολαύσετε το επιδόρπιο, ή να δοκιμάσετε τα tapas των δύο σεφ, υπό τους ήχους της εκλεκτής μουσικής, που εδώ ακούγεται λίγο πιο δυνατά.

Το σέρβις είναι διακριτικό και ευγενικό, έτη φωτός μακριά από την επιτήδευση και την υπεροψία της πλειοψηφίας των gourmet εστιατορίων της Αθήνας. Το μενού αποτελείται από συνταγές των δύο σεφ, οι οποίες έχουν ανανεωθεί ώστε να ταιριάζουν μαζί, και επιπλέον αλλάζει κάθε μήνα προκειμένου να βασίζεται πάντα σε φρέσκα, εποχικά προϊόντα.

Σχεδόν καθημερινά, υπάρχουν και επιλογές εκτός μενού, ανάλογα με τα υλικά που ανακαλύπτουν οι δύο σεφ στην αγορά, και τις οποίες θα σας προτείνει εις εκ των δύο –στη δική μας περίπτωση ο Μπαξεβάνης– εξηγώντας σας αναλυτικά και με περίσσιο ενθουσιασμό τον τρόπο μαγειρέματος και τα συστατικά τους.

Το γευστικό καλωσόρισμα αποτελείται από δύο ειδών ψωμί, λευκό και χαρουπόψωμο, και δύο διαφορετικές αλοιφές, από σολομό και τόνο, μαζί με μίνι σαλάτα από ντοματίνια και εξαιρετικό ελαιόλαδο. Στα ορεκτικά, ξεκινήσαμε με εξαιρετική φέτα σε κρούστα με μαρμελάδα σύκου, ωραία εναλλακτική του μάλλον πολυφορεμένου μελιού. Συνέχεια με μια ιδιαίτερη χορτόπιτα ψημένη στα κάρβουνα, το φύλλο της οποίας θυμίζει αραβική πίττα.

Ένα από τα καλύτερα πιάτα του μενού, κατέφτασε τρίτο στο τραπέζι: μελιτζάνα γεμιστή με κοτοκεφτέδες και κρέμα φέτας, μία εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα αριστοτεχνικά δεμένη. Οι μπουκίτσες από στήθος κοτόπουλου μαριναρισμένες σε πορτοκάλι και μαγειρεμένες με διάφορα μυρωδικά, σερβίρονται με υπέροχα, χειροποίητα ζυμαρικά. Τα χειροποίητα λουκανικάκια ήταν από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει, αν και το σερβίρισμά τους, επάνω σε φάβα από κουκιά και κάτω από ένα τηγανιτό αυγό, δεν μπορούμε να πούμε πως μας ενθουσίασε.

Στα επιδόρπια, ό,τι και αν διαλέξετε αποκλείεται να σας απογοητεύσει. Στα hits του καταλόγου περιλαμβάνονται ο φημισμένος, signature μπακλαβάς του Μπαξεβάνη και το ωραιότατο κέικ pain d’ epices, με ψητό ανανά και παγωτό καραμέλα. Επαρκέστατη και η λίστα κρασιών, με πολλές επιλογές αυστηρά και μόνο από τον ελληνικό αμπελώνα. Θα μας άρεσε η επιλογή του ποτηριού που διατίθεται μόνο στους επιδόρπιους οίνους να επεκτεινόταν και σε κάποια από τα υπόλοιπα κρασιά.

Το 2 Μαζί σερβίρει καθημερινά, από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Οι τιμές του εστιατορίου κυμαίνονται στα 40 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί. Για την πρώτη σας επίσκεψη, υπάρχουν δύο ωραιότατα menu degustation, εννέα ή δώδεκα πιάτων, στα 55 και 65 ευρώ αντίστοιχα.

Οικονομικότατη η εναλλακτική των tapas, με πιατάκια που αλλάζουν καθημερινά και σας επιτρέπουν να συνοδεύσετε το κρασί σας με μίνι gourmet επιλογές που δεν ξεπερνούν τα 6-8 ευρώ η καθεμιά.

Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, σημειώστε πως το μεσημέρι το εστιατόριο κάνει και delivery, σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές (περί τα 12-14 ευρώ το μενού) και με δημιουργίες που εναλλάσσονται καθημερινά. Το delivery menu ανεβαίνει κάθε μέρα στη σχετική σελίδα του επίσημου site.

Ηρώ Κουνάδη

2 Μαζί, Νίκης 48 και Κυδαθηναίων, τηλ.: 210 3222839
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v