Il Fuco: Η Ιταλία όπως δεν την ξέρετε

Πρωτότυπες συνταγές, εμμονή με τα υλικά, λαχταριστά πιάτα, εξαιρετικές τιμές. Το Il Fuco της Αργυρούπολης δεν είναι ένα ακόμη ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα. Είναι λόγος για να αναθεωρήσετε όσα πιστεύατε για την κουζίνα της γείτονος.
Il Fuco: Η Ιταλία όπως δεν την ξέρετε
Δεν είναι πολλά τα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα που επενδύουν περισσότερο στα υλικά και τις συνταγές απ’ όσο στον χώρο, τις μουσικές και εν γένει την ατμόσφαιρα. Στη συντριπτική πλειοψηφία, το περιβάλλον είναι από ευχάριστο έως υπέροχο, το μενού όμως βρίθει πιάτων που κολυμπούν στην κρέμα γάλακτος. Κι εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Il Fuco της Αργυρούπολης αποτελεί μια όαση στην ιταλική σκηνή της Αθήνας.

Απέξω δεν το πιάνει το μάτι. Επάνω στην κεντρική πλατεία της Αργυρούπολης, το Il Fuco μοιάζει, για τον ανυποψίαστο περαστικό, με την κλασική πιτσαρία της γειτονιάς. Περνώντας τις τζαμένιες πόρτες του, το σκηνικό αλλάζει εντελώς. Minimal design, με το λευκό και το χρώμα του ξύλου να κυριαρχούν, και μερικές arty πινελιές, όπως η μεγάλη, τρισδιάστατη τοιχογραφία με τις ντομάτες στον τοίχο και το ζωγραφιστό κομμάτι του πάσου που χωρίζει τον χώρο του εστιατορίου από την κουζίνα, δημιουργούν το ανεπιτήδευτα όμορφο περιβάλλον.

Οι μεγάλες τζαμαρίες διευκολύνουν το χάζι στην πλατεία, και οι απαλές μουσικές –με ιδιαίτερη προτίμηση στις ιταλικές επιτυχίες του ’70 και του ’80– φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζονται περισσότερα∙ άλλωστε, είπαμε, εδώ τον πρώτο λόγο έχει το φαγητό.

Το πολυσέλιδο μενού δίνει το πρώτο hint προς αυτήν την κατεύθυνση. Ευφάνταστες σαλάτες, ορεκτικά που μαρτυρούν μια ιδιαίτερη αδυναμία στα μανιτάρια, τεράστια ποικιλία από μπρουσκέτες, φρέσκα ζυμαρικά, αλλά και κυρίως πιάτα με πρωταγωνιστή το κρέας, δυσκολεύουν την επιλογή. Κάπου εδώ αναλαμβάνει το εξαιρετικό σέρβις, να σας καθοδηγήσει στον λαβύρινθο των επιλογών, αναλύοντας με κάθε λεπτομέρεια τα πιάτα και χαμογελώντας υπομονετικά μπροστά στον δισταγμό που γεννούν τα άπειρα διλήμματά σας –όλοι δυσκολεύονται την πρώτη φορά.

Εμείς ξεκινήσαμε με σαλάτα σπανάκι με ξινόμηλο, γευστικά ντοματίνια και μπαλσάμικο και συνεχίσαμε με τραγανές μπρουσκέτες ντομάτα – μοτσαρέλα, επάνω στις οποίες τα υλικά ισορροπούσαν υπέροχα, χωρίς κανένα να «καπελώνει» τη γεύση του άλλου. Δοκιμάσαμε, επίσης, την εξαιρετική πίτσα με πέστο βασιλικού, το άρωμα του οποίου πλημμύρισε όλο τον χώρο, καλοψημένα κυβάκια ντομάτας και λεπτή, τραγανή ζύμη.

Η πραγματική αποκάλυψη, όμως, ήταν τα κυρίως πιάτα. Τα συγκλονιστικά ραβιόλι γεμιστά με σπανάκι, και περιχυμένα με μυρωδάτη σάλτσα παρμεζάνας αξίζουν σίγουρα την κορυφή στη λίστα με τις προτιμήσεις μας, ενώ εξίσου «δυνατά» ήταν και τα ραβιόλι γεμιστά με σπεκ (πικάντικο αλλαντικό, που θυμίζει αμυδρά προσούτο) και κόκκινη σάλτσα. Για τους λιγότερο φανατικούς των ζυμαρικών, το μοσχαρίσιο φιλέτο με χωριάτικες πατάτες και ψητά λαχανικά συστήνεται ανεπιφύλακτα. Ήρθε μέτρια ψημένο, ακριβώς όπως το ζητήσαμε, ζουμερό και νοστιμότατο.

Όλα ετοιμάζονται την ώρα της παραγγελίας σας, περιλαμβανομένων της ζύμης της πίτσας και των σαλτσών για τα ζυμαρικά (κάποιες εκ των οποίων μοιάζουν εξαιρετικά περίπλοκες) πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστεί λίγη υπομονή μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι σας –το αποτέλεσμα, όμως, αξίζει με το παραπάνω την αναμονή.

Παρ’ όλο που θα δυσκολευτείτε, η προσπάθεια να συγκρατηθείτε στην παραγγελία και να κρατήσετε λίγο χώρο για επιδόρπιο κρίνεται απαραίτητη. Τα ολόφρεσκα γλυκά απέχουν έτη φωτός από αυτό που έχετε στο μυαλό σας ως κλασικό επιδόρπιο ιταλικού εστιατορίου. Εμείς δοκιμάσαμε μια υπέροχη μους σοκολάτας, που θύμιζε περισσότερο τούρτα παγωτό, λαχταριστό cheese cake με τραγανή βάση και ολόκληρα κομμάτια βύσσινο, και μία από τις καλύτερες πανακότες με σιρόπι καραμέλας. Μην τα χάσετε.

Η λίστα κρασιών είναι υπό διαμόρφωση, αλλά το σέρβις θα αναλάβει να σας απαριθμήσει τις επιλογές και να σας προτείνει ετικέτες που ταιριάζουν με τα πιάτα σας.

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος. Η σχέση ποιότητας – τιμής στο Il Fuco είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Αυτό μεταφράζεται σε ένα πλήρες μενού δύο ατόμων, με σαλάτα, ορεκτικό, δύο κυρίως πιάτα και δύο ποτήρια κρασί που δύσκολα θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ κατ’ άτομο.

Επιπλέον, ειδικά για τους αναγνώστες του in2life, από Δευτέρα έως Πέμπτη μέχρι την εβδομάδα του Πάσχα ισχύει έκπτωση 10%.

Ηρώ Κουνάδη

Il Fuco, Μ. Γερουλάνου 64, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9902550, 210 9902540
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v