Εστιατόρια μουσείων: Τέχνη με το κουτάλι
Σε ποιο μουσείο θα δοκιμάσετε αραβική κουζίνα; Ποια ταράτσα απολαμβάνει την καλύτερη θέα στο ηλιοβασίλεμα; Ποια εστιατόρια ξενυχτούν μέχρι τα Μεσάνυχτα; Δοκιμάσαμε τις κουζίνες πέντε αθηναϊκών μουσείων και γκαλερί και εκτιμήσαμε την (άλλη) τέχνη τους.

Δεν μετρά καλά καλά ένα εξάμηνο ζωής, και το εστιατόριο της γκαλερί The Breeder έχει εξελιχθεί σε talk of the town. Στον δεύτερο όροφο της γκαλερί του Μεταξουργείου, η πάντα δραστήρια ομάδα που την υπογράφει έχει στήσει έναν design χώρο –ο οποίος φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη– στον οποίο φιλοξενείται, «μια πλατφόρμα έκφρασης νέων σεφ και ομάδων» όπως οι ίδιοι προτιμούν να την αποκαλούν αντί για εστιατόριο. Την εγκαινίασε η ομάδα Troo Food Liberation, με τις ωμοφαγικές προτάσεις της.
Τρία διαφορετικά μουσεία, τρεις εξαιρετικές προτάσεις για φαγητό. Ξεκινάμε από το κεντρικό κτίριο, στη γωνία των οδών Κουμπάρη και Βασιλίσσης Σοφίας, όπου η υπέροχη ταρατσούλα του μουσείου υποδέχεται τις πρώτες ανοιξιάτικες ηλιαχτίδες, και σερβίρει ένα μενού ελληνικής κουζίνας με μεσογειακές επιρροές που περιλαμβάνει έξι πιάτα ημέρας και δέκα ολόφρεσκες σαλάτες. Την Πέμπτη το βράδυ, το εστιατόριο ξενυχτά μέχρι τις 12.00, και προτείνει έναν πλούσιο μπουφέ προς 40 ευρώ το άτομο, για ρομαντικό δείπνο με θέα στα φώτα της πόλης.
Τέλος, το café εστιατόριο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, στο Θησείο, μπορεί να μην σερβίρει τις grande γευστικές δημιουργίες των δύο «αδελφών» του, απολαμβάνει, όμως, υπέροχη θέα από την Ακρόπολη και την Πνύκα μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και τον Πειραιά. Εδώ θα δοκιμάσετε ελαφριά σνακ, πολλά εκ των οποίων διαθέτουν τις αραβικές επιρροές που ταιριάζουν με το περιβάλλον, finger food και σαλάτες. Βάλτε το στην ατζέντα για κάποια Τετάρτη, γιατί τότε το café παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 21.00, και η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι εντυπωσιακή.
Μία από τις καλύτερες γαστριμαργικές προτάσεις σε αθηναϊκό μουσείο, το εστιατόριο Αμμωνίτες της Κηφισιάς δεν παύει να μας εκπλήσσει. Οργανικές πρώτες ύλες αποτελούν την βάση επάνω στην οποία χτίζεται ένα μενού που επιμένει μεσογειακά, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκε η συνεργασία με το catering Δειπνοσοφιστήριο, του σεφ Τάκη Χριστοφιλέα.
Ένα υπέροχο, πλακόστρωτο και φωτεινό αίθριο ενώνει τα δύο κτίρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το παλιό και το νέο. Στο κέντρο του, ένα μικρό σιντριβανάκι κοσμείται από το περίτεχνο κυκλαδίτικο ψηφιδωτό που φιλοτέχνησε η καλλιτέχνις Ζιζή Μακρή. Εδώ στεγάζεται και το χαριτωμένο εστιατόριο του μουσείου, που σερβίρει ελαφριά, μεσογειακά πιάτα, με εποχικά υλικά και την υπογραφή του γάλλου σεφ Ντομινίκ Περό. Για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους, υπάρχουν και πιάτα με λίγες θερμίδες. Μας άρεσε ιδιαίτερα η ανάμεικτη σαλάτα με χαλούμι ψημένο στη σχάρα και σως με βάση το μπαλσάμικο. Οι τιμές του μενού κινούνται στα πλαίσια των 15-20 ευρώ –επί παραδείγματι, η προαναφερθείσα σαλάτα κοστίζει 8 ευρώ. 



