Εστιατόρια μουσείων: Τέχνη με το κουτάλι

Σε ποιο μουσείο θα δοκιμάσετε αραβική κουζίνα; Ποια ταράτσα απολαμβάνει την καλύτερη θέα στο ηλιοβασίλεμα; Ποια εστιατόρια ξενυχτούν μέχρι τα Μεσάνυχτα; Δοκιμάσαμε τις κουζίνες πέντε αθηναϊκών μουσείων και γκαλερί και εκτιμήσαμε την (άλλη) τέχνη τους.
Εστιατόρια μουσείων: Τέχνη με το κουτάλι
της Ηρώς Κουνάδη 

Το πάλαι ποτέ προφίλ του αυστηρού –αν όχι βλοσυρού– «ιερού χώρου» στον οποίο έπρεπε να ψιθυρίζεις για να μην ενοχλήσεις τον εκατονταετή φύλακα που μισοκοιμάται στην άβολη καρέκλα του, δίνει, τα τελευταία χρόνια, τη θέση του σε εξωστρεφείς, φωτεινούς χώρους, που εντάσσονται στην καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της. Τα νέα μουσεία δεν είναι πια τα άκαμπτα ιδρύματα που επισκέπτεσαι μια φορά στη ζωή σου, κατά την σχολική εκδρομή, για να ρίξεις μια ματιά στα έργα τέχνης και να φύγεις.

Είναι φιλόξενοι και ολοζώντανοι οργανισμοί, που αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν να σε κάνουν να το αγαπήσεις κι εσύ. Το αν αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διάδρασης, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των χώρων ψυχαγωγίας, ή του συνδυασμού όλων αυτών, μικρή σημασία έχει. Εκείνο που μετράει είναι πως με την στροφή αυτή προς την εξωστρέφεια, εμείς αποκτήσαμε νέα αγαπημένα γευστικά στέκια, και την τέλεια δικαιολογία για μία ακόμη έξοδο για φαγητό, η οποία έγινε «βόλτα στο μουσείο». 

Μουσείο της Ακρόπολης 
Οι φήμες έλεγαν πως είναι εντυπωσιακά καλό κι εντυπωσιακά φθηνό. Επειδή, όμως, πρόκειται για το εστιατόριο του μουσείου που πρόσφατα ψηφίστηκε ως το καλύτερο του κόσμου, και το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν φημίζεται για τις value for money υπηρεσίες της, δύσκολα κανείς θα πίστευε τις συγκεκριμένες φήμες. Εκτός εάν δεν έπιανε τραπέζι στο πανέμορφο μπαλκονάκι που κοιτάζει… στα μάτια την Ακρόπολη –παρά τις αρχικές γκρίνιες όσων επέμεναν να φύγουν από τη μέση τα δύο υπέροχα νεοκλασικά της Διονυσίου Αρεοπαγίτου– και το διαπίστωνε ιδίοις όμασι.

Το μενού, που αλλάζει κάθε μήνα ανάλογα με τα εποχικά υλικά, κινείται σε αυστηρά ελληνικά μονοπάτια, με λίγες επιλογές σε ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα, κι ένα διαφορετικό κάθε φορά πιάτο ημέρας. Εμείς πετύχαμε ένα φιλέτο ψαρονέφρι με πουρέ πατάτας, που μας άρεσε πολύ. Δοκιμάσαμε επίσης την καλοφτιαγμένη, al dente μακαρονάδα με βασιλικό και λιαστή ντομάτα, χειροποίητη σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο και εξαιρετική φάβα με καπαρόφυλλα. Για όλα αυτά, συν δύο ποτήρια υπέροχο ασύρτικο κρασί, πληρώσαμε 15 ευρώ κατ’ άτομο.

Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας μέχρι τις 20.00, ενώ τις Παρασκευές παραμένει ανοιχτό μέχρι τα Μεσάνυχτα. Οι θέσεις στο μπαλκόνι γίνονται ανάρπαστες, γι’ αυτό εξοπλιστείτε με υπομονή, ή επιλέξτε τον μέσα χώρο. Κρατήσεις πραγματοποιούνται μόνο για τις Παρασκευές, στο τηλέφωνο 210 9000915. 

Breeder Feeder
Δεν μετρά καλά καλά ένα εξάμηνο ζωής, και το εστιατόριο της γκαλερί The Breeder έχει εξελιχθεί σε talk of the town. Στον δεύτερο όροφο της γκαλερί του Μεταξουργείου, η πάντα δραστήρια ομάδα που την υπογράφει έχει στήσει έναν design χώρο –ο οποίος φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη– στον οποίο φιλοξενείται, «μια πλατφόρμα έκφρασης νέων σεφ και ομάδων» όπως οι ίδιοι προτιμούν να την αποκαλούν αντί για εστιατόριο. Την εγκαινίασε η ομάδα Troo Food Liberation, με τις ωμοφαγικές προτάσεις της.

Αυτόν τον μήνα, την σκυτάλη παίρνει η σκηνοθέτης Όλγα Μαλέα, η οποία προτείνει ελληνικές συνταγές όπως λαβράκι καρπάτσιο ψημμένο σε εσπεριδοειδή και μαστίχα, κάθε Σάββατο μέχρι και τις 16 Απριλίου. Τον υπόλοιπο Απρίλιο, η κουζίνα εμπνέεται από την Μέση Ανατολή και σερβίρει εξωτικά μενού που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Fatayer με σπανάκι και dip γιαουρτιού αρωματισμένο με άνηθο και Fallafel με πίτα, hummus, και bulgur με μανιτάρια, κουκουνάρι, harissa και πατζάρι καραμελωμένο σε μέλι. Το μενού που τιτλοφορείται Χίλιες και Μία Νύχτες Νηστείας Free Libya υπογράφει η ομάδα Food Queens. Σερβίρεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή μέχρι τα τέλη Απριλίου, περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά πιάτα και κοστίζει 30 ευρώ κατ’ άτομο. Οι κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 3317527 κρίνονται απαραίτητες, καθότι ο χώρος είναι μικρός.

Μουσείο Μπενάκη
Τρία διαφορετικά μουσεία, τρεις εξαιρετικές προτάσεις για φαγητό. Ξεκινάμε από το κεντρικό κτίριο, στη γωνία των οδών Κουμπάρη και Βασιλίσσης Σοφίας, όπου η υπέροχη ταρατσούλα του μουσείου υποδέχεται τις πρώτες ανοιξιάτικες ηλιαχτίδες, και σερβίρει ένα μενού ελληνικής κουζίνας με μεσογειακές επιρροές που περιλαμβάνει έξι πιάτα ημέρας και δέκα ολόφρεσκες σαλάτες. Την Πέμπτη το βράδυ, το εστιατόριο ξενυχτά μέχρι τις 12.00, και προτείνει έναν πλούσιο μπουφέ προς 40 ευρώ το άτομο, για ρομαντικό δείπνο με θέα στα φώτα της πόλης.

Στο κτίριο της οδού Πειραιώς, το minimal εστιατόριο με τις μεγάλες τζαμαρίες βλέπει από την μία την κίνηση της Πειραιώς, κι από την άλλη το μεγάλο, φωτεινό αίθριο του Μουσείου. Διαλέξτε… πλευρά και απολαύστε τις γαστρονομικές προτάσεις του εναλλασσόμενου μενού –κοινό για τα δύο κτίρια. Στα «οπωσδήποτε», σημειώστε τις σπιτικές πίττες για ορεκτικό, και την τούρτα αμυγδάλου για επιδόρπιο.

Τέλος, το café εστιατόριο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, στο Θησείο, μπορεί να μην σερβίρει τις grande γευστικές δημιουργίες των δύο «αδελφών» του, απολαμβάνει, όμως, υπέροχη θέα από την Ακρόπολη και την Πνύκα μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και τον Πειραιά. Εδώ θα δοκιμάσετε ελαφριά σνακ, πολλά εκ των οποίων διαθέτουν τις αραβικές επιρροές που ταιριάζουν με το περιβάλλον, finger food και σαλάτες. Βάλτε το στην ατζέντα για κάποια Τετάρτη, γιατί τότε το café παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 21.00, και η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι εντυπωσιακή.

Εστιατόριο Αμμωνίτες στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Μία από τις καλύτερες γαστριμαργικές προτάσεις σε αθηναϊκό μουσείο, το εστιατόριο Αμμωνίτες της Κηφισιάς δεν παύει να μας εκπλήσσει. Οργανικές πρώτες ύλες αποτελούν την βάση επάνω στην οποία χτίζεται ένα μενού που επιμένει μεσογειακά, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκε η συνεργασία με το catering Δειπνοσοφιστήριο, του σεφ Τάκη Χριστοφιλέα.

Ο χώρος κινείται στα γήινα χρώματα που αρμόζουν σε ένα μουσείο φυσικής ιστορίας. Την Κυριακή οργανώνεται ένα δελαστικότατο brunch, με την τιμή του πλούσιου μπουφέ να διαμορφώνεται στα 45 ευρώ κατ’ άτομο. Φέτος το εστιατόριο λειτουργεί μόνο τα μεσημέρια, μέχρι τις 14.30. Ελπίζουμε τα περσινά dinners, που διοργανώνονταν κάθε Παρασκευή και Σάββατο, να επανέλθουν δριμύτερα. Στα συν, σημειώστε το ότι διατίθεται δωρεάν χώρος πάρκινγκ –για την μάλλον στριμωγμένη περιοχή είναι ένα μεγάλο αβαντάζ. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ένα υπέροχο, πλακόστρωτο και φωτεινό αίθριο ενώνει τα δύο κτίρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το παλιό και το νέο. Στο κέντρο του, ένα μικρό σιντριβανάκι κοσμείται από το περίτεχνο κυκλαδίτικο ψηφιδωτό που φιλοτέχνησε η καλλιτέχνις Ζιζή Μακρή. Εδώ στεγάζεται και το χαριτωμένο εστιατόριο του μουσείου, που σερβίρει ελαφριά, μεσογειακά πιάτα, με εποχικά υλικά και την υπογραφή του γάλλου σεφ Ντομινίκ Περό. Για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους, υπάρχουν και πιάτα με λίγες θερμίδες. Μας άρεσε ιδιαίτερα η ανάμεικτη σαλάτα με χαλούμι ψημένο στη σχάρα και σως με βάση το μπαλσάμικο. Οι τιμές του μενού κινούνται στα πλαίσια των 15-20 ευρώ –επί παραδείγματι, η προαναφερθείσα σαλάτα κοστίζει 8 ευρώ.

Το εστιατόριο λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 10.00 έως τις 17.00, την Πέμπτη από τις 10.00 έως τις 20.00 και την Κυριακή από τις 11.00 έως τις 17.00. Παραμένει κλειστό, όπως και το ίδιο το μουσείο, τις Τρίτες.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v