Μονοήμερες με γευστική αφορμή

Τέσσερα ταβερνάκια στις άκρες της Αττικής σερβίρουν πεντανόστιμη πολίτικη, παραδοσιακή κρητική και gourmet μεσογειακή κουζίνα και μας περιμένουν για κυριακάτικες μίνι εκδρομές που θα τέρψουν εξίσου βλέμμα και ουρανίσκο.
Μονοήμερες με γευστική αφορμή
της Ηρώς Κουνάδη

Η τάση που θέλει τα τελευταία χρόνια τη γαστρονομική σκηνή ενός τόπου να αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο δεν είναι καθόλου τυχαία. Η έξοδος για φαγητό όταν ταξιδεύουμε –ή και όταν απλά βολτάρουμε μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη– πολύ περισσότερο από τρόπος διασκέδασης είναι μια απόπειρα γνωριμίας με τον τόπο, την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητές του που, εννιά στις δέκα φορές, αντικατοπτρίζονται στην κουζίνα του. Το καταλαβαίνει κανείς αν παρατηρήσει πως τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, όσο τα weekends μας μειώνονται, τόσο οι έξοδοι για φαγητό στην πόλη αυξάνονται. Ακριβώς εξαιτίας της αίσθησης του ταξιδιού που μας λείπει.

Για να αντισταθμίσουμε την έλλειψη, συνδυάζουμε τη λύση της εξόδου για φαγητό στην πόλη με μίνι ταξιδάκια στις άκρες της Αττικής: με θέα σε καταγάλανες λίμνες, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον ή με άρωμα θαλασσινό, μικρή σημασία έχει. Άλλωστε, η αφορμή μας είναι κατά βάση γευστική.

Χειμώνα Καλοκαίρι
Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, τηλ.: 22940 99704
 
Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη της γευστικής μας περιήγησης ανά την Αττική, το gourmet νέο-ταβερνάκι της οικογένειας Παρλιάρου στο Ζούμπερι είναι μακράν η καλύτερη πρόταση για τα κυριακάτικα μεσημέρια σας. Ο καταπράσινος κήπος του, στρωμένος σχεδόν εξολοκλήρου με μεγάλα βότσαλα, φιλοξενεί ολόλευκα τραπεζάκια κάτω από επίσης λευκές πέργκολες, τις οποίες αγκαλιάζουν φουντωτές κληματαριές, ενώ το εσωτερικό θυμίζει ατμοσφαιρικό ξενώνα, με την minimal αλλά ιδιαίτερα προσεγμένη διακόσμηση και το πανταχού παρόν λευκό να κυριαρχεί στο χώρο.

Το μενού έχει κάτι για όλους: και gourmet εμπνεύσεις, και αυστηρά παραδοσιακές συνταγές, και κρέας και ψάρι, και μαμαδίσια μαγειρευτά και πολίτικες νοστιμιές. Και, φυσικά, τιμώντας το όνομα της οικογένειας, συγκλονιστικά –χωρίς καμία υπερβολή– γλυκά. Εμείς δοκιμάσαμε, και συνιστούμε ανεπιφύλακτα, τη σαλάτα «όλες οι πράσινες», με κατίκι Δομοκού, ρόδι, σύκο και σταφύλι να στολίζουν… όλες τις πρασινάδες και την φουρνιστή χωριάτικη τυρόπιττα από τα ορεκτικά.

Από τα κυρίως, λατρέψαμε το χουνκιάρ μπεγιεντί, με τον βελούδινο πουρέ μελιτζάνας, και το μαντί, χειροποίητα πουγκιά ζυμαρικών γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με σως γιαουρτιού και μυρωδικών. Τα επιδόρπια –είπαμε– είναι όλα ένα κι ένα, οπότε θα αναφέρουμε, απλά ενδεικτικά, μόνο την εξαιρετική μους πικρής σοκολάτας με μάνγκο, και το hit του καταλόγου που ακούει στο όνομα κρέμα σοκολάτας με μαστίχα. Το χύμα κρασί –δύο ποικιλίες λευκού, ροζέ και κόκκινο– είναι βιολογικό και προτεινόμενο.

Το Χειμώνα Καλοκαίρι σερβίρει καθημερινά, από τις 13.00 το μεσημέρι έως τις 12.30 το βράδυ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30 ευρώ το άτομο.

Αθιβολές
Παγκάλου 8 και Χαριλάου, Ελευσίνα, τηλ.: 210 5562200
 
«Αθιβολές» σημαίνει αναμνήσεις στην κρητική διάλεκτο, κι η αυλίτσα της πέτρινης μονοκατοικίας που στεγάζει το κρητικό μεζεδοπωλείο της Ελευσίνας ευωδιάζει νησιώτικη παράδοση. Διακοσμημένη με παραδοσιακά αντικείμενα, σκεπασμένη από μια ξύλινη πέργκολα που στρέφει το βλέμμα στο νυχτερινό ουρανό, και με το γιγάντιο, ξύλινο περίγραμμα του χάρτη της Κρήτης σε περίοπτη θέση, η επενδεδυμένη με ξύλο αυλή δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι καλεσμένος στο εξοχικό φίλων, ήδη από την πρώτη στιγμή που περνάς την είσοδό της.

Το μενού κινείται σχεδόν αποκλειστικά σε κρητικά μονοπάτια, ενώ η μεγάλη ποικιλία ορεκτικών και μεζέδων τιμά το όνομα του μεζεδοπωλείου. Μια ενδεικτική διαδρομή για να μη… χαθείτε στον χάρτη των γεύσεων, έχει ως εξής: ξεκινάτε με γίγας, μυρωδάτη χωριάτικη σαλάτα και σφουγγάτο –ομελέτα με πατάτες, κολοκυθάκια και λουκάνικο, συνεχίζετε με τηγανιτό σύγκλινο (παστό χοιρινό), πικάντικο λουκάνικο και παραδοσιακό, νοστιμότατο γαμοπίλαφο, το οποίο ήταν εξαιρετικό. Ολοκληρώνετε, φυσικά, με έξτρα μελωμένη πίττα σφακιανή.

Πολύ καλό είναι και το χύμα κρασί, όπως και το καραφάκι ρακή που καταφθάνει με το που κάθεστε στο τραπέζι, για το καλωσόρισμα. Όσο και αν προσπαθήσετε, οι τιμές σε καμία περίπτωση δε θα ξεπεράσουν τα 18-20 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί.

Fragma
Λίμνη Μαραθώνα, τηλ.: 210 8143415
 
Πριν από δύο χρόνια, το είχαμε ερωτευτεί για το άψογο περιβάλλον, τη μαγευτική θέα στα ακίνητα νερά της λίμνης και τις μεσογειακές δημιουργίες του με τις gourmet προσμίξεις. Το ξαναεπισκεφθήκαμε πρόσφατα, για να διαπιστώσουμε ότι η κουζίνα του παραμένει στα ίδια υψηλά στάνταρ που την είχαμε αφήσει –για το περιβάλλον δεν είχαμε καμία αμφιβολία. Πιάσαμε, λοιπόν, ένα από τα τραπέζια με τα μακριά, λευκά τραπεζομάντηλα στο μπαλκόνι που μοιάζει να κρέμεται πάνω από τη λίμνη και δοκιμάσαμε δημιουργικές γεύσεις, πάντα βασισμένες στη μεσογειακή κουζίνα, χωρίς περιττές κορώνες και εξάρσεις.

Ξεκινήσαμε με σαλάτα ρόκας με προσούτο –το οποίο ήταν λίγο πιο τραγανό απ’ όσο θα θέλαμε– και κατίκι Δομοκού, εξαιρετικά ρολάκια από προσούτο, γεμισμένα με μοτσαρέλα και σύκο. Η ψητή φέτα σε κρούστα με σως από μέλι και σουσάμι παραμένει σταθερή αξία του μενού εδώ και χρόνια. Από τα κυρίως, δοκιμάσαμε εξαιρετικά φιλετάκια χοιρινά με σως από μουστάρδα και γιαούρτι, με σπόρους σιναπιού –τα οποία συνοδεύονταν από πατάτες φούρνου με τη φλούδα τους, που μάλλον μας απογοήτευσαν– και εξίσου «δυνατά» φιλετάκια με γλυκόξινη σάλτσα και ρύζι. Τα επιδόρπια κινούνται σε κλασικές γραμμές –ο κορμός σοκολάτας με παγωτό espresso που δοκιμάσαμε δεν μας ενθουσίασε.

Το Fragma σερβίρει καθημερινά, από το μεσημέρι έως τη 1.00 μετά τα Μεσάνυχτα. Μακράν η καλύτερη ώρα για να το επισκεφθείτε, είναι το ηλιοβασίλεμα, που βάφει τη λίμνη με πορτοκαλί αποχρώσεις. Οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 30 ευρώ το άτομο.

Στα Καλά Καθούμενα
Βασιλέως Γεωργίου 8, Πλατεία Πλαστήρα, Ραφήνα, τηλ.: 22940 25688

Επάνω στη μεγάλη πλατεία της Ραφήνας, το ξύλινο μπαλκονάκι του «Στα Καλά Καθούμενα» κινείται μεταξύ bar – restaurant, american dinner και λιλιπούτειου στεκιού της γειτονιάς. Πώς τα συνδυάζει όλα αυτά; Απλό: χωρίζει τα τραπεζάκια με τα ψάθινα σουπλά και τις καρέκλες τύπου dinner από τη μία και τις ψηλές μπάρες με τα σκαμπό από την άλλη, σερβίρει «μαμαδίστικη» κουζίνα με εσάνς από Σμύρνη και μοιράζεται το (ανεκδιήγητο) soundtrack με το διπλανό μπαράκι που αγαπά πολύ την ελληνική λαϊκοπόπ σκηνή.

Παραβλέποντας τη μουσική επένδυση, δοκιμάσαμε μια απλά ασύγκριτη τάρτα κολοκύθι, και παστουρμαδέλια, τυλιχτές φλογέρες με τυρί, ντομάτα και δυνατό παστουρμά, από τα ορεκτικά. Τα κυρίως πιάτα κινούνται μεταξύ ζουμερής σχάρας, φρέσκων θαλασσινών και σπιτικών μαγειρευτών, με έντονο το ανατολίτικο στοιχείο. Εμπιστευτήκαμε τα τελευταία, και δοκιμάσαμε εκπληκτικά spicy σουτζουκάκια, και πολύ καλό σοφρίτο, μοσχαράκι με κρασί και σκόρδο. Το χύμα κρασί δε θα απογοητεύσει τους λάτρεις του «δυνατού» οίνου.

Το Στα Καλά Καθούμενα σερβίρει καθημερινά εκτός Δευτέρας, από το μεσημέρι μέχρι τα Μεσάνυχτα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20 ευρώ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v