Bar restaurants: Ένα μοχίτο με τη σαλάτα μου

Εστιατόριο με καλή μουσική. Μπαρ με καλοψημένα μπριζολάκια. Έξι αγαπημένα bar restaurants της Αθήνας ακροβατούν ανάμεσα στις μπάρες και τα τραπέζια τους, γοητεύοντάς μας με τη διχασμένη τους προσωπικότητα.
Bar restaurants: Ένα μοχίτο με τη σαλάτα μου
από τη συντακτική ομάδα του in2life

Λίγο ποτό, λίγο φαγητό και πολλή καλή μουσική. Η συνταγή του επιτυχημένου bar restaurant μοιάζει απλή, αλλά είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα δύσκολη στην εκτέλεσή της. Οι λεπτές ισορροπίες χάνονται τόσο εύκολα, που τα περισσότερα bar restaurants που ξεφύτρωναν φιλόδοξα σε κάθε γωνιά της Αθήνας περί τις αρχές της δεκαετίας του ’90 είτε έκλεισαν είτε επικράτησαν ως bar «σκέτο» ή εστιατόριο «σκέτο».

Διότι, πώς να συμβιβάσεις τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του μπαρ με την δίκαιη απαίτηση εκείνου που τρώει να βλέπει να ξεχωρίσει την πατάτα από την πιπεριά στο πιάτο του; Και σε ποια ένταση θα παίζει η μουσική ώστε και να ακούγεται όπως σε οποιοδήποτε άλλο μπαρ αλλά και να μην εγκαταλείπεται κάθε προσπάθεια συζήτησης γύρω από το τραπέζι στο πρώτο δεκάλεπτο;

Κι όμως, κάποιοι –λίγοι– βρήκαν την χρυσή τομή. Ίσως όχι απαραίτητα τιμώντας εξίσου και τους δυο τους ρόλους κάθε ώρα της ημέρας, αλλά σίγουρα καταφέρνοντας να καθιερωθούν στο μυαλό και τις ατζέντες μας ως διευθύνσεις για φαγητό και ποτό –με την έμφαση στο «και»– και να φτιάξουν από το μηδέν την ατμόσφαιρα εκείνη που δεν είναι ούτε εστιατορίου ούτε μπαρ. Είναι απόλυτα δική τους. Γι’ αυτό ξεχωρίζουν.

Rosebud
Σκουφά 40 και Ομήρου 60, Κολωνάκι, τηλ. 210 3392370

Όταν σε ένα bar-restaurant συνωστίζονται θαμώνες κάθε ηλικίας, διαφορετικού «στιλ» και με ξεχωριστές αλλά συγκεκριμένες ανάγκες, το στέκι δείχνει να έχει βρει το μυστικό της επιτυχίας. Στο Rosebud θα πας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να σκεφτείς αν είσαι κατάλληλα ντυμένος για «Κολωνάκι». Θα πιεις καφέ, θα παραγγείλεις απολαυστικά κοκτέιλ υπό τους ήχους jazz και «ψαγμένων» ροκ μελωδιών και, ακόμα κι αν η ώρα είναι περασμένη, θα παραγγείλεις από το μενού λιχουδιές που προκαλούν έκπληξη.

Σε χαλαρό, όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον με στοιχεία που συνδυάζουν κομψότητα και παιδικότητα, λοιπόν, οι φρέσκες σαλάτες συνδυάζουν λαχανικά και ξηρούς καρπούς, τα ζεστά ορεκτικά επικεντρώνονται σε δοκιμασμένες μεσογειακές γεύσεις (όπως οι μελιτζάνες με ανθότυρο), ενώ στα κυρίως τα ζυμαρικά αποτελούν μία ασφαλή, «ελαφριά» λύση για όσους διστάζουν μπροστά στο χορταστικό –αλλά καλομαγειρεμένο– κότσι. Η λιτή αλλά αξιοπρεπέστατη κουζίνα του Rosebud συνοδεύεται από μία άρτια λίστα κρασιών από Έλληνες και ξένους παραγωγούς, καθώς και από εξίσου ενημερωμένους σερβιτόρους που ευχαρίστως θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το γεύμα σας.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι τη 1.00 το βράδυ. Τις Κυριακές το εστιατόριο ξεκουράζεται –πίνουμε μόνο ποτά.
Τιμές: Περί τα 25 ευρώ το άτομο. Τα μεσημέρια από Δευτέρα έως Παρασκευή, τα μενού ημέρας ξεκινούν από 10€. Τα εξαιρετικά αφρώδη κρασιά του σερβίρονται σε ποτήρι, προς 7€. Τα ποτά κυμαίνονται στα 7-9€.

Salero
Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3813358 

Funky και πολύχρωμο, με πολύ καλά cocktails και την καλύτερη sangria της πόλης, το Salero παραμένει σταθερή αξία στη λίστα με τα αγαπημένα μας στέκια για ποτό, για τσιμπολόγημα αλλά και για λουκούλεια γεύματα, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. Τι και αν η πρόσφατη ανανέωση του μενού μας στέρησε κάποια από τα αγαπημένα μας tapas –όπως τις φτερούγες κοτόπουλο με μέλι και σουσάμι– στεναχωρώντας μας λιγάκι; Τα κυρίως πιάτα του παραμένουν εξαιρετικά, η μπαρ-ίστικη ατμόσφαιρα προσφέρεται για χαλαρές after office ή/ και late night συναντήσεις και η μουσική καταφέρνει πάντα να μας φτιάχνει το κέφι: up tempo latin –που ποτέ δεν ξεφεύγει προς το… αποκριάτικο– και ethnic tunes, με κάποιες jazz παρεμβολές, πάντα στην σωστή ένταση για να ακούς και εκείνη και τους συνδαιτυμόνες σου.

Σταθερή αξία στα tapas είναι το τηγανιτό μαστέλο με μέλι και σουσάμι, το εξαιρετικό χούμους με αραβικές πιτούλες, οι patatas bravas με κόκκινη καυτερή σάλτσα και τα μπουρεκάκια μελιτζάνας με jamon. Από τα κυρίως, συστήνουμε ανεπιφύλακτα τα φιλετάκια γαλοπούλας με σάλτσα μελιού, θυμάρι και λεμόνι, που συνοδεύονται από πουρέ πατάτας και το μαστιχάτο μοσχαράκι γάλακτος με λαχανικά και ψητό χαλούμι. Καθημερινά παίζουν νοστιμότατα κι ολόφρεσκα πιάτα ημέρας, καθώς και τουλάχιστον 2-3 επιλογές για χορτοφάγους. Στα επιδόρπια, την παράσταση κλέβουν η crema catalana και η φλαν πορτοκαλιού.

Ώρες λειτουργίας: Από το μεσημέρι έως τις 2.00 μετά τα Μεσάνυχτα
Τιμές: Από 15 έως 25 ευρώ το άτομο, αναλόγως αν θα περιοριστείτε σε tapas για να συνοδεύσετε την σανγκρία σας ή θα ξεσαλώσετε με τα κυρίως πιάτα και τα επιδόρπια. Το ατομικό μενού ημέρας, που περιλαμβάνει σαλάτα ή σούπα, κυρίως πιάτο και ένα ποτό, ξεκινά από 11 ευρώ.

Stavlos
Ηρακλειδών 10, Θησείο, τηλ.: 210 3452502
Στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ηρακλειδών, ο Stavlos μπορεί να υπερηφανεύεται πως στεγάζεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της περιοχής. Οι πάλαι ποτέ στάβλοι του Βασιλιά Όθωνα έγιναν φυλακές, μετατράπηκαν σε σχολείο, φιλοξένησαν κινηματογραφικά γυρίσματα και τελικά καλωσόρισαν το νεανικό κοινό της πόλης στο ανακαινισμένο bar restaurant.

Στο ντυμένο με ζωντανά χρώματα εσωτερικό του χώρο αλλά και στην πανέμορφη εσωτερική του αυλή οι φοιτητοπαρέες μπορούν από νωρίς να απολαύσουν τον καφέ τους. Από το μεσημέρι, οι καλοφαγάδες του Θησείου μπορούν να γευτούν την ενδιαφέρουσα μεσογειακή κουζίνα του Στάβλου, με τις λίγες αλλά προσεγμένες επιλογές. Φρέσκιες σαλάτες, με αγαπημένη μας αυτή με τον κρητικό ντάκο, νόστιμα ζυμαρικά –hit οι «καραμέλες» με γέμιση μοτσαρέλα και ντομάτα- και gourmet φιλέτα είναι οι επιλογές στο εστιατόριο. Στο bar, η μουσική κινείται σε ροκ διαθέσεις, με εναλλασσόμενους DJs. Ο χόρος περιλαμβάνει και gallery, ενώ πλέον το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και με θεατρικές παραστάσεις κάθε Τρίτη.

Ώρες λειτουργίας: 11:00-1:00, Παρασκευή και Σάββατο εώς τις 2:00π.μ. Το εστιατόριο λειτουργεί από τη 1 μ.μ.
Τιμές: 20-30 ευρώ/άτομο

Mataroa
Ιεράς Οδού & Κεραμεικού 116, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3428312

Μπορεί να μη μετρά καλά καλά ενάμισι χρόνο ζωής στην αθηναϊκή νύχτα, το Mataroa, όμως, έχει καταφέρει στο σύντομο χρονικό διάστημα της ζωής του να κατακτήσει επάξια μια θέση στις ατζέντες μας. Να είναι τα μοναδικά, signature cocktails του; Οι πρωτότυπες μεσογειακές γεύσεις στην κουζίνα; Η μουσική που κινείται κατά κανόνα σε lounge και funk μονοπάτια, αναμιγνύοντας κινηματογραφικά soundtracks με rock’n’roll και bossa nova με jazz tunes; Η συγκλονιστική θέα στην Ακρόπολη; Ή μήπως όλα αυτά μαζί;

Το… σκορ των γεύσεων κερδίζουν, από τα ορεκτικά, η τάρτα κολοκύθι με βασιλικό και τοματάκι ραγού, και από τα κυρίως το εξαιρετικό ριζότο από πέντε είδη βιολογικού ρυζιού, με μανιτάρια, νιφάδες τυριού μετσοβόνε και πέστο ρόκας, και το πρωτότυπο ψαρονέφρι μαριναρισμένο σε ουίσκι, πάπρικα και μέλι. Για το τέλος, τα ευμεγέθη γλυκά (hit η πανακότα με μαστίχα Χίου και το χειροποίητο παγωτό Ginger) συναγωνίζονται τα πολύχρωμα cocktail για το ποιο θα κερδίσει την προτίμηση ή/ και τις εντυπώσεις σας. Εμείς δεν μπορούμε παρά να υποκύψουμε κάθε φορά στην εξωτική γοητεία ενός Daquiri Ginger & Honey .

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 20.00 μέχρι τις 2.00 μετά τα Μεσάνυχτα
Τιμές: 25-30 ευρώ το άτομο (συν 9€ για το κάθε κοκτέιλ)

Nixon
Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3462077

Ατμόσφαιρα βγαλμένη από φιλμ νουάρ, καθαρά ποτά, μουσικές που κινούνται από blues μέχρι –το μαντέψατε– κινηματογραφικά soundtrack, κι ένα σινεμαδάκι χάρμα οφθαλμών, που προβάλλει διαμαντάκια του ελληνικού και μη ανεξάρτητου κινηματογράφου. Μετά, βέβαια, είναι και το φαγητό: το ζουμερό Nixon Burger με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που έγινε talk of the town από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μαγαζιού, η τάρτα με καρότο και μετσοβόνε, τα τραγανά spring rolls. Το Nixon ακροβατεί μεταξύ κλασικού ποτάδικου, bar restaurant και καλλιτεχνίζοντος στεκιού… και ισορροπεί αξιοθαύμαστα.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 20.00 έως τις 2.00 μετά τα Μεσάνυχτα
Τιμές: Περί τα 20 ευρώ το άτομο (συν 7-9€ το ποτό)

Aliarman
Σωφρονίου 2, Γκάζι, τηλ.: 210 3426322

Είναι καθημερινά κατάμεστο, κι όχι άδικα: το νησιώτικο σκηνικό του, με το βοτσαλωτό ψηφιδωτό στο πάτωμα, τα εξωτερικά ξύλινα δοκάρια στα ταβάνια και τις αιγαιοπελαγίτικες καμάρες που συνδέουν τα δωματιάκια του σου φτιάχνει τη διάθεση από την πρώτη στιγμή που περνάς το κατώφλι του. Συμβάλλει σε αυτό και η μουσική, που κινείται σε jazz, blues και ethnic μονοπάτια αρχικά, κι όσο η ώρα περνά υιοθετεί rock-ίζουσα φιλοσοφία. Οι εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής που εναλλάσσονται τακτικά στους τοίχους του ολοκληρώνουν την arty ατμόσφαιρα.

Η κουζίνα σερβίρει γευστικές δημιουργίες με έμπνευση από τη Μεσόγειο. Στα hits του καταλόγου περιλαμβάνονται ταλιατέλες με σολομό και βότκα, ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί και σάλτσα σύκου και μοσχαράκι με ρόκα-παρμεζάνα και μπαλσάμικο. Λίγη προσοχή θέλει μόνο η ώρα: παρ’ όλο που το Aliarman σερβίρει μέχρι τη 1.00 το βράδυ, είναι καλύτερα να έρθετε νωρίς, αν δε θέλετε να τρώτε με τα μοχίτο των υπόλοιπων θαμώνων να περιφέρονται χαρωπά πάνω από το κεφάλι σας, καθότι ο χώρος του εστιατορίου δεν είναι χωρισμένος από το υπόλοιπο μπαρ, και η επιτυχία έχει το τίμημά της –που ακούει στο όνομα «στριμωξίδι», για να το θέσουμε ωμά.

Ώρες λειτουργίας: Από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τη 1.00 το βράδυ
Τιμές: Περί τα 25 ευρώ το άτομο (συν 7-9€ για το κάθε ποτό)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v