Mataroa: Μεσογειακές γεύσεις με το βλέμμα στην Ακρόπολη

Απολαυστικό φαγητό, άριστα ενημερωμένη κάβα, ενδιαφέρουσες μουσικές επιλογές και ένας χώρος που σε ταξιδεύει. Το Mataroa, έχοντας ήδη αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές, φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.
Mataroa: Μεσογειακές γεύσεις με το βλέμμα στην Ακρόπολη
της Έλενας Μπούλια

Οι (μπουκα)πόρτες του Mataroa ανοίγουν κάθε βράδυ για να υποδεχθούν τους εκλεκτικούς καλοφαγάδες της πόλης που ζητούν έναν ιδιαίτερο, κομψό χώρο για να απολαύσουν, πέρα από πρωτότυπες γεύσεις, μοναδικά κοκτέιλ, ενδιαφέρουσες μουσικές επιλογές και ανεπανάληπτη θέα στην Ακρόπολη.

Γιατί Mataroa; Ο ιδιοκτήτης, κ. Δημήτρης Καραζάνος, μας εξηγεί ότι, καταρχήν, «Mataroa», στην γλώσσα των νεοζηλανδών Μαορί, θε πει «η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια». Ωστόσο, θα το καταλάβετε αν προσέξετε το σκίτσο που συνοδεύει την επωνυμία, πρόκειται για το θρυλικό πλοίο Ματαρόα που φυγάδευσε στο Παρίσι και διέσωσε, τις τελευταίες ημέρες του ζοφερού 1945, τους διανοούμενους Έλληνες της εποχής.

Έξυπνη η επιλογή του ονόματος, αν κρίνει κανείς από τους θαμώνες του bar-restaurant της Ιεράς Οδού, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν περίπου έξι μήνες. Στους χώρους του Mataroa διασταυρώνεται ένα πολυσυλλεκτικό αθηναϊκό κοινό, νεανικό αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών κοινό, ενώ αποτελεί ήδη στέκι καλλιτεχνών, καθώς χάρη στην κουζίνα του που λειτουργεί έως αργά, δεν είναι λίγοι αυτοί που το προτιμούν όταν τελειώνουν οι θεατρικές παραστάσεις.

Ο χώρος του Mataroa φανερώνει εκλεκτό γούστο στην επιλογή της διακόσμησης, η οποία συνδέει άριστα το βιομηχανικό design -κυρίαρχο στοιχείο του αναπτυσσόμενου Κεραμεικού- με τα έθνικ στοιχεία του ονόματός του, δημιουργώντας τελικά μία ζεστή, χαλαρή και αρχοντική ταυτόχρονα ατμόσφαιρα, η οποία αναδεικνύεται από την εκπληκτική θέα του πάνω ορόφου στην ολοφώτιστη Ακρόπολη.

Το ισόγειο του κτιρίου που κάποτε φιλοξενούσε το διαβόητο εστιατόριο Κίτρινο Ποδήλατο, σήμερα αποτελεί έναν άνετο, κομψό και μοντέρνο χώρο για καφέ και ποτό με το μεγάλο μπαρ στην άκρη του να ετοιμάζει ποικίλες και πρωτότυπες συνταγές κοκτέιλ. Στον ίδιο χώρο, άλλωστε, πραγματοποιούνται τακτικά μουσικά events με γνωστούς DJs και live εμφανίσεις από νέα, εγχώρια, συγκροτήματα.

Όσο για την κουζίνα του Mataroa, είναι εξίσου εντυπωσιακή με την θέα της Ακρόπολης που μαγνητίζει από κάθε τραπέζι του πρώτου ορόφου. Στο μικρό αλλά γευστικά διαφοροποιημένο μενού θα παρατηρήσει κανείς ότι όλα σχεδόν τα πιάτα χαρακτηρίζονται από ελαφριές και μεσογειακές γεύσεις, με τα φρέσκα λαχανικά να αποτελούν πρώτη ύλη. Κατά την επίσκεψή μας εκεί, και αφού ημερέψαμε την πείνα μας με ένα πρωτότυπο ντιπ ελιάς και ολόφρεσκο, ζυμωτό ψωμί, δοκιμάσαμε, αρχικά, την καταπληκτική Τάρτα Κολοκύθι, με βασιλικό και τοματάκι ραγού, και την σαλάτα Σταμναγκάθι με βραστό μπρόκολο, κουνουπίδι και κολοκυθάκι αναμειγμένη με σως λαδολέμονο, lime και φρέσκο θυμάρι. Η σαλάτα ήταν ιδιαίτερα δροσερή και με τα μέτρια βρασμένα λαχανικά να αναδεικνύουν την φρεσκάδα της, ωστόσο θα προτιμούσαμε λίγο πιο έντονη την σως λαδολέμονο και θυμάρι που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. 

Συνεχίσαμε με το απολαυστικό Ριζότο από πέντε είδη βιολογικού ρυζιού, με μανιτάρια, νιφάδες τυριού μετσοβόνε και πέστο ρόκας, το οποίο δίκαια εκθειάζουν όσοι έχουν ήδη δοκιμάσει την κουζίνα του Mataroa, και με το Ψαρονέφρι μαριναρισμένο σε ουίσκι, πάπρικα και μέλι, συνοδευμένο από ρύζι, το οποίο ήταν μεν άριστα ψημένο, ζουμερό και ελαφρύ αλλά με σχετικά αδιάφορη, τελικά, γεύση. Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε άριστα με το Παγωτό Μπισκότο με Nutella που θα ξετρελάνει τους λάτρεις της σοκολάτας και την Πανακόττα με μαστίχα Χίου, περιχυμένη με σιρόπι γλυκιάς φράουλας. Τα επιδόρπια, μία δροσερή έκπληξη, ήταν ικανοποιητικότατα σε ποσότητα, ώστε να μοιραστεί δίκαια το κάθε ένα μεταξύ δύο τουλάχιστον συνδαιτυμόνων.

Παρά το σύντομο μενού, το οποίο ωστόσο ανανεώνεται τακτικά από τον chef Γεώργιο Μυστρίδη, η οινική λίστα είναι αρκετά ενημερωμένη περιλαμβάνοντας κάποιες από τις καλύτερες εγχώριες λευκές, ροζέ και κόκκινες ετικέτες. Μην αρκεστείτε, όμως, μόνο στο κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα σας. Προτείνουμε να συνεχίσετε την βραδιά σας στο μπαρ του ίδιου ορόφου, αν δεν θέλετε να συμμετέχετε στο πάρτι που συνήθως ξεκινά στο ισόγειο, πίνοντας ένα Apple Mojito ή ένα Daquiri Ginger & Honey και απολαμβάνοντας χαλαρωτική μουσική.

Τελικά, το Mataroa μας κέρδισε τόσο με την ατμόσφαιρα όσο και με τις απόλυτα γευστικές του προτάσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται σωστά στις προσγειωμένες τιμές του. Θα ξαναπάμε, και μάλιστα όταν «ανοίξει» ο καιρός, για να απολαύσουμε όλα τα παραπάνω στην μεγάλη του ταράτσα.

Mataroa: Ιεράς Οδού & Κεραμεικού 116, Κεραμεικός.
Τηλέφωνα κρατήσεων: 2103428312 / 6983409997
Τιμή κατ’ άτομο: 25-30€, χωρίς κρασί.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v