Putumayo World Café: Όλος ο κόσμος στο πιάτο σας

Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό της Νέας Σμύρνης στεγάζεται εδώ και δύο χρόνια το πρώτο στον κόσμο Putumayo World Cafe, πιστό στην φιλοσοφία της ομώνυμης δισκογραφική εταιρίας, με εξαιρετικό περιβάλλον και πρωτότυπα πιάτα... του κόσμου.
Putumayo World Café: Όλος ο κόσμος στο πιάτο σας
Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή ενός πολύ χαριτωμένου χώρου με ενδιαφέρουσες μελωδίες να ξεγλιστρούν από τα ηχεία και πολλά υποσχόμενη κουζίνα. Για να αντιληφθεί όμως κανείς πλήρως το background του Putumayo, απαιτείται μία σύντομη ιστορική αναδρομή και μία προσεκτική ανάγνωση του καταλόγου του café.

Οι λάτρεις της έθνικ μουσικής, γνωρίζουν πιθανότατα την δισκογραφική εταιρία Putumayo World Music, που δημιουργήθηκε το 1993 στην Κολομβία με όραμα να ταξιδέψει στον κόσμο μουσικές κουλτούρες του πλανήτη που μέχρι τότε δεν έχαιραν της προβολής που τους αξίζει. Κι αν δεν έχετε ακούσει για τη δισκογραφική, έχετε σίγουρα προσέξει τα ιδιαίτερα εξώφυλλα των cd’s της με τα πολύχρωμα, φολκλορικά σκίτσα του Nicola Heindl που, όπως και η μουσική της Putumayo, συνδέουν την παράδοση με το σύγχρονο.

Στα μέσα του 2005, ωρίμασε η ιδέα της δημιουργίας ιδιαίτερων χώρων μέσα στους οποίους η φιλοσοφία της Putumayo θα είχε την ευκαιρία εκφρασθεί συνολικά και να βάλει την δική της σφραγίδα σε έναν νέο τρόπο διασκέδασης. Έτσι, το 2006, οι νεοσμυρνιώτες ιδιοκτήτες του εντόπισαν το ομορφότερο νεοκλασικό της περιοχής, το ανακαίνισαν και δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο Putumayo World Café.

Λόγω της μορφολογίας του νεοκλασικού, το Putumayo χωρίζεται σε δωμάτια που προσφέρονται είτε για φαγητό ή απλά για καφέ και ποτό, ενώ το καλοκαίρι ή τις ηλιόλουστες μέρες έχει έναν καταπράσινο κήπο με μεγάλες ομπρέλες να προσφέρει στους θαμώνες του. Εμείς προτιμήσαμε να κάτσουμε στην κλειστή με τζαμαρία βεράντα, που πέρα από τη θέα στον κήπο έχει και υπέροχο φωτισμό. Όλοι οι χώροι, όμως, του μαγαζιού διακρίνονται για την προσεγμένη και ζεστή αισθητική τους, με τις υπέροχες τοιχογραφίες, τα ωραία έπιπλα, τα απαραίτητα κεράκια και τα διάφορα έθνικ και tribal διακοσμητικά.

Τι θα ακούσετε
Γιατί από εδώ ξεκινούν όλα... Οι ήχοι είναι αυτοί που θα σας δημιουργήσουν τη διάθεση να περάσετε καλά και να παραγγείλετε εμπνευσμένοι από τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα. Θα ακούσετε, λοιπόν, μουσική από την Καραϊβική, την Ιρλανδία, την Βραζιλία, το Μαρόκο, τη Σενεγάλη, τη Νέα Ορλεάνη κ.α. Θα ακούσετε Asheba, Eric Bibb, Angélique Kidjo, Oliver Mtukudzi, Ska Cubano κ.α. Θα ακούσετε gypsy jazz, blues, celtic/folk, groove, latin και lounge. Και φεύγοντας, θα επισκεφθείτε σίγουρα το πωλητήριο του μαγαζιού για να πάρετε μαζί σας τους ήχους (που θα σας φέρνουν στο μυαλό τις γεύσεις) του Putumayo.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη μουσική στο Putumayo επιμελείται η Λίλλυ Καρατζαφέρη, συνυπεύθυνη του καταστήματος και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Αθήνα 9,84.

Τι θα φάτε
Και περνάμε στο κυρίως, γιατί με έναν τόσο πλούσιο κατάλογο και με τα λαχταριστά πιάτα από όλον τον κόσμο να περνάνε σαν ιπτάμενοι δίσκοι από δίπλα σας δύσκολα θα συγκρατηθείτε και δεν θα δοκιμάσετε… λίγο από όλα.

Ξεκινώντας από τα ορεκτικά, έχουμε να σας προτείνουμε τις μικρές αραβικές πίτες γεμισμένες με κοτόπουλο, φέτα και κόκκινη πιπεριά και οπωσδήποτε τα empenadas που είναι μία παραδοσιακή συνταγή από την Αργεντινή με πιτάκια γεμισμένα με μοσχάρι, ελιές και σταφίδες (!). Αν πάλι θέλετε κάτι πιο ελαφρύ που θα συνοδεύσει το κοκτέιλ ή τη μπύρα σας, σας συνιστούμε αβλεπί το μπουρίτος με κοτόπουλο και λαχανικά, με σάλτσα cheddar – μπύρας. Για μεγαλύτερες παρέες, ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι ποικιλίες – εμπνεύσεις του chef Διονύση Χαριάτη, όπως π.χ. η Asian Groove, μία ποικιλία γεύσεων από την Άπω Ανατολή με spring rolls με λαχανικά, μπαλάκια σολομού τυλιγμένα σε μπασμάτι, samosas με γαρίδες, κοτόπουλου Thai και σαλάτα καρότου με σάλτσα σόγιας και σουσάμι.

Σας άνοιξε η όρεξη; Επιλέγουμε στα γρήγορα μία σαλάτα εποχής με βινεγκρέτ από φρέσκα μυρωδικά και μία τάρτα με σπανάκι και παρμεζάνα (απλά συγκλονιστική) και περνάμε στις «μεγάλες» γεύσεις. Δοκιμάσαμε τις ταλιατέλες καρμπονάρας. Αρκετά σωστές, αλλά θα θέλαμε λίγη περισσότερη σάλτσα. Δοκιμάσαμε το χοιρινό φιλετάκι με σάλτσα μαστίχας, πραγματικά πρωτότυπο και ενδιαφέρον. Τέλος, ήμασταν ανάμεσα στο λιβανέζικο burger από φρέσκο αρνίσιο κιμά, που συνοδεύεται από σάλτσα γιαουρτιού και δυόσμο, πίτες και σπιτικές τηγανητές πατάτες και στο chili con carne (ψιλοκομμένο μοσχάρι με φασόλια σε πικάντικη σάλτσα) που συνοδεύεται από μεξικάνικο ρύζι. Επιλέξαμε τελικά το πρώτο και δεν το μετανιώσαμε καθόλου αφού ήταν πεντανόστιμο και χορταστικότατο.

Τι θα πιείτε
Αν καταφέρετε να δείξετε πυγμή και να γυρίσετε τη σελίδα με τα λαχταριστά γλυκά (όπως brownie, tarte tatin -θυμίζει μηλόπιτα- και τα παγωτά, σας προτείνουμε για το τέλος ένα limocello, μία grapa ή ένα «μάγια της νύχτας», γευστικό ρόφημα από χαμομήλι, λεμόνι, πορτοκάλι, μέντα και τριαντάφυλλο!

Πόσα θα πληρώσετε
Η αλήθεια είναι ότι με τόσο εκλεπτυσμένες και… προχωρημένες γεύσεις, και σχετικά μεγάλες μερίδες, περιμέναμε να πληρώσουμε μία περιουσία. Ο λογαριασμός ήταν σχετικά λογικός. Για δύο ορεκτικά, μία σαλάτα, δύο κυρίως και μία κανάτα σανγκρία, υπολογίστε πως θα πληρώσετε περί τα 70 ευρώ. Τα οποία, όμως, δεν θα μετανιώσετε ούτε στιγμή!

Putumayo World Café: Κ. Παλαιολόγου 17, Ν. Σμύρνη. Τηλ. 210 9341282

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v