Αθηναϊκά ουζερί: Άρωμα διακοπών στο τραπέζι
Στην καρδιά της πόλης ή στην αγκαλιά της θάλασσας, με χταποδάκι στα κάρβουνα ή «στεριανούς» μεζέδες, τα ουζερί της Αθήνας μας περιμένουν με τραπεζάκια έξω για πρόβα διακοπών.

Τα στοιχημένα στη σειρά πλάι στο κύμα ταβερνάκια σε παραθαλάσσια χωριά συνήθως δημιουργούν συνειρμούς αμφίβολης ποιότητας και μέτριου σέρβις. Το ουζερί – ψαροταβέρνα Γαλήνη, στην άκρη της παραθαλάσσιας «περαντζάδας» της Παλαιάς Φώκαιας, αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα. Αν τύχει να βρεθείτε εδώ Κυριακή απογευματάκι, θα παρατηρήσετε ότι για τα τραπεζάκια της «έξω» σειράς, αυτά που σχεδόν βρέχονται από τα κύματα, γίνεται σφαγή.
Ποιος είπε ότι το «σωστό» ουζερί βρέχει απαραιτήτως τα πόδια του στο κύμα; Σαν βγαλμένη από παλιά ελληνική ταινία, η Λέσβος βγάζει τραπεζάκια έξω, στο πεζοδρόμιο της Μπενάκη, και σερβίρει ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες συνοδεία παραδοσιακού ούζου από τη Μυτιλήνη, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Δοκιμάστε το Πλωμαρίου Γιαννατσή και θα μας θυμηθείτε.
Μετά την ταβέρνα και το μαγειρείο, σειρά για να γίνει «μοντέρνο» είχε και το ουζερί. Δίπλα στις παλιές καραβάνες της Πειραϊκής, ένα hip μεζεδοπωλείο υψώνει το ανάστημα του ξύλινου εξωτερικού χώρου του, που φέρνει στο νου κατάστρωμα πλοίου, και ανοίγει πανιά για γευστικά ταξίδια με θέα θάλασσα.
Τα βράχια της Πειραϊκής ήταν ο προορισμός που είχαν στο μυαλό τους γενιές επί γενεών Αθηναίων όταν έλεγαν «πάμε για ουζάκι». Μέχρι ενός σημείου, εξακολουθούν να είναι. Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις, η φήμη των ουζερί τους υπερβαίνει την πραγματικότητα, και οι τιμές που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη –ένεκα… ιστορικότητας– δε βοηθούν την κατάσταση.
Λίγα μόνο μέτρα από την παραλία του Φαλήρου, ο Ταρσανάς δεν θα μπορούσε να μην μυρίζει θάλασσα. Πιστό στο θαλασσινό του όνομα και το ντεκόρ του: Εικόνες και ζωγραφιές από καράβια, σκούνες, ιστιοφόρα και ταρσανάδες, διακοσμητικά τιμόνια και λάμπες λαδιού και στο εσωτερικό του μαγαζιού, πάνω από το μπαρ, μία μεγάλη βεράντα που μοιάζει με πρύμνη πλοίου, με το όνομα του Ταρσανά που θα μας ταξιδέψει σε γεύσεις της στεριάς και της θάλασσας: Αλεξάνδρα.
«Χωμένο» στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι, το ουζερί του Μήτσου επιμένει παραδοσιακά χρόνια τώρα, σερβίροντας εκλεκτούς ψαρομεζέδες σε έναν λιλιπούτειο, αλλά άκρως συμπαθητικό χώρο όπου κυριαρχεί το γαλάζιο της θάλασσας. Διαθέτοντας κλασσική ατμόσφαιρα ουζερί, ο Μήτσος σερβίρει θαλασσινούς μεζέδες, ψάρια ημέρας και ζουμερές σαλάτες, πάντα με την συνοδεία του αρωματικού ποτού (Πλωμάρι, Μίνι, Ούζο 12)
Την «Νάξο» την πρωτοσυναντήσαμε ως νησίδα λογικών τιμών και απροσποίητης αισθητική στην καρδιά του Ψυρρή, σε μια εποχή που τα μαγαζιά στη συγκεκριμένη περιοχή έμοιαζαν να λειτουργούν αποκλειστικά με το τρίπτυχο: λαϊκό πάλκο - προκάτ μερίδες - greek fun. Στην γωνιά της εκκλησίτσας της Γέννησης του Χριστού, λοιπόν, η Νάξος σερβίρει ένα από τα νοστιμότερα ψητά χταποδάκια του κέντρου της Αθήνας -όχι προβρασμένο- και όπως κάθε ουζερί που σέβεται τον εαυτό του, φημίζεται γενικότερα για τα θαλασσινά της.




