Δέκα διευθύνσεις για... λίγη νηστεία ακόμη

Επτά αγαπημένα εστιατόρια και τρία delivery εμπλουτίζουν τα μενού τους όχι με βαρετές ταραμοσαλάτες και κολοκυθοκεφτέδες, αλλά με ευφάνταστες νηστίσιμες δημιουργίες, και υπόσχονται μία γευστικότατη Μεγάλη Εβδομάδα.
Δέκα διευθύνσεις για... λίγη νηστεία ακόμη
της Ηρώς Κουνάδη

Πατροπαράδοτο έθιμο ή ευκαιρία αποτοξίνωσης; Όπως και αν τη δει κανείς, η νηστεία της Σαρακοστής –και ειδικότερα της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά την οποία και μόνο την τηρούμε οι περισσότεροι– είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή να κάνουμε ένα διάλειμμα από την καθημερινή κρεατοφαγία, να ακολουθήσουμε ένα πιο ισορροπημένο μοντέλο διατροφής, αλλά και να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις. Αυτή η τελευταία… πτυχή της νηστείας είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή όσων πάρουν τη γενναία απόφαση να την τηρήσουν.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια εμπνέονται από την παράδοση και εμπλουτίζουν τα μενού τους, ειδικά για αυτές τις ημέρες, όχι με βαρετές ταραμοσαλάτες και χταποδάκια στα κάρβουνα, αλλά με ευφάνταστες δημιουργίες που παντρεύουν υλικά και πειραματίζονται με γεύσεις, για να δώσουν ένα… twist στην αυστηρή διατροφική λιτότητα. Κάπως έτσι μας προέκυψαν δημιουργίες όπως ο σολομός με σάλτσα μαστίχας, και το φιλέτο γλώσσας γεμιστό με γαρίδες και σάλτσα καπνιστών αυγών μπακαλιάρου.

Αναζητήσαμε, για μία ακόμα φορά, τις καλύτερες –βλέπε πιο πρωτότυπες– νηστίσιμες προσθήκες στα μενού των αγαπημένων μας εστιατορίων και delivery, και σας τις παρουσιάζουμε, για να αποχαιρετίσετε –ή να τιμήσετε, όσο προλαβαίνετε– με στυλ τη Σαρακοστή, μέσα κι έξω από το σπίτι.

Eating out…
* Χωρίς να απαρνείται τις κρεατοφαγικές του… αδυναμίες, το Bar B.Q. (Ελ. Βενιζέλου 46, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9319675) κάνει στροφή στη νηστεία και εμπλουτίζει τον κατάλογό του, μόνο για αυτές τις μέρες, με ευφάνταστες σαρακοστιανές συνταγές, όπως χταποδάκι τουρσί με καραμελωμένο κρεμμύδι, λινγκουίνι με ψητές γαρίδες, και φιλέτο σολομού στη σχάρα με αρωματικά βότανα, συνοδεία φρεσκότατης σαλάτας. Extra bonus οι καλές τιμές, που δύσκολα ξεπερνούν τα 20 ευρώ κατ’ άτομο, και το προσεγμένο περιβάλλον.

* Αντλώντας έμπνευση από τις συνταγές της Μεσογείου, το μενού του Menta Piperata (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραιάς, τηλ.: 210 4520720) ανανεώνεται συχνά, επιφυλάσσοντας πάντα ευχάριστες εκπλήξεις. Αυτές τις μέρες, οργανώνουμε… «εκδρομή» μέχρι τον Πειραιά, για να τιμήσουμε τα λαζάνια με μελιτζάνα, το ριζότο με σαφράν και καραβιδοουρές και το μπαβέτε με θαλασσινά. Και όλα αυτά, με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί.

* Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η αγαπημένη νέο-ταβέρνα του Γκαζιού, η Κανέλα(Κωνσταντινουπόλεως 72, τηλ.: 210 3476320) προσθέτει σαρακοστιανά εδέσματα στο μενού της, προκαλώντας μας να απαρνηθούμε τα λαχταριστά σουτζουκάκια της, χάριν της νηστείας. Χταποδάκι και άλλα θαλασσινά μαγειρεμένα όπως θα τα έφτιαχνε η μαμά, σπιτικά λαδερά, αλλά και ορεκτικά που αποτελούν hit όλον τον υπόλοιπο χρόνο –σαντορινιά φάβα και εξαιρετικός πουρές μελιτζάνας, επί παραδείγματι– γεμίζουν ένα τραπέζι… πιστό στις παραδόσεις. Ειδική μνεία στις τιμές μάλλον δε χρειάζεται να κάνουμε: όσο και αν προσπαθήσετε, τα 20 ευρώ το άτομο δε θα τα ξεπεράσετε. Παρασκευή και Σάββατο κάντε απαραιτήτως κράτηση.

* Για πιο… ιδιαίτερες περιστάσεις, τα δύο εστιατόρια του ξενοδοχείου Τιτάνια, Brasserie και Olive Garden, ετοίμασαν δελεαστικά νηστίσιμα μενού. Ποικιλία κρύων ορεκτικών με γαριδοσαλάτα, χούμους, σπιτικά ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα και χταπόδι ξιδάτο με ρίγανη για αρχή και εν συνεχεία αγγινάρες «αλα πολίτα», γαρίδες σαγανάκι, ριζότο με θαλασσινά και σαφράν, κριθαράκι με κρασάτους γόνους χταποδιού, σουπιές με σπανάκι και ημίλιαστη τομάτα, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και αρωματικά, μελιτζάνες «παπουτσάκια» με γαρίδες και μύδια. Μην παρασυρθείτε, όμως, γιατί υπάρχει και συνέχεια: ποικιλία νηστήσιμων επιδορπίων με σιμιγδαλένιο χαλβά σε σάλτσα από μέλι και πορτοκάλι, ζελέ μανταρινιού με φρέσκα φρούτα και μπουρεκάκι μήλου με σταφίδες και καρυδόψιχα. Και όλα αυτά σε εξαιρετικά value for money τιμές: 12 ευρώ για τα κυρίως πιάτα, 9 ευρώ για την ποικιλία ορεκτικών, και 8-9 ευρώ για τα επιδόρπια. Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210 3326000.

* Το εξαρχειώτικο Γιάντες (Βαλτετσίου 44, τηλ.: 210 3301369) είναι άλλη μία από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις, για πολλούς λόγους: ένας από αυτούς είναι ότι επιμένει βιολογικά, και δεν ξεχνά τους «ανήσυχους» φίλους της κουζίνας του –χορτοφάγους, νηστεύοντες και λοιπές… δύσκολες κατηγορίες. Στο ανανεωμένο του μενού βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, φιλέτο σολομού σωτέ με σάλτσα μαστίχας, φινόκιο, λάϊμ και μοσχοκάρυδο, με βιολογικά λαχανικά, τσιπούρα κεφαλληνίας ψημένη στη σχάρα και συνοδευόμενη από βιολογικά λαχανικά, μύδια αχνιστά με λευκό κρασί, μουστάρδα και σαφράν, μικρά καλαμαράκια γεμιστά με σπανάκι και θαλασσινά, σωτέ με λευκό κρασί και κρόκο Κοζάνης. Οι τιμές κυμαίνονται πάντα σε μέτρια επίπεδα, της τάξεως των 25-30 ευρώ το άτομο.

* Η Πιπεριά του Ψυχικού (Άγγελου Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 210 6729114) χρωστά ούτως ή άλλως τις δάφνες της στα θαλασσινά της εδέσματα. Τις ημέρες της Σαρακοστής έχουμε απλά ένα λόγο παραπάνω να την επισκεφθούμε. Τι να πρωτοεπιλέξεις από το μενού; Το ριζότο με γαρίδες και κολοκυθάκια; Τη σκυριανή μακαρονάδα με γαρίδες και μάραθο; Το φιλέτο γλώσσας γεμιστό με γαρίδες και σάλτσα καπνιστών αυγών μπακαλιάρου, σε μπασμάτι ρύζι σωτέ με άνηθο και φρέσκο κρεμμύδι; Ή μήπως τα φρέσκα αχνιστά μύδια με μαιντανό, άνηθο και σκόρδο σβησμένα με λευκό κρασί; Στα συν το ωράριό της –σερβίρει μέχρι τη 1.30 το βράδυ– και οι λογικές τιμές: περί τα 35 ευρώ το άτομο.

* Το Μάνη Μάνη (Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη - Ακρόπολη, τηλ.: 210 9218180) φέρνει την κουζίνα της νοτιοανατολικής άκρης της Πελοποννήσου στην Αθήνα… και τη Σαρακοστή. Ξεκίνημα με τρίπτυχο οσπρίων, ήτοι φασόλια μαυρομάτικα με τσιγαρολάχανα, φακές με μαντζουράνα, σύγκλινο και ξύδι από κόκκινο κρασί και ρεβίθια με ρόδι και κύμινο, και συνέχεια με ριζότο θαλασσινών, σουπιές στιφάδο, καλαμάρι με σάλτσα βασιλικού σε βάση από τραγανές πατάτες και μύδια αχνιστά. Οι τιμές κυμαίνονται στα αναμενόμενα 20-25 ευρώ το άτομο. Υπενθυμίζουμε ότι από Τρίτη έως Σάββατο μεσημέρι (13.00-17.30) ισχύει το Μάνη Μάνη δια δύο: παραγγέλνετε τη μισή ποσότητα και πληρώνετε τη μισή τιμή.

Delivery…
* Οι πίττες του παππού, αλλά και το πίττα club έγιναν… νηστίσιμα. Οι λάτρεις της Πίττας του Παππού μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε δεκάξι προτάσεις νηστείας. Μεταξύ αυτών οι σαλάτες Μπάμπο η νηστίσιμη και Ντάκος Νηστίσιμος, πίττες, burger και club με μπιφτέκι λαχανικών και δύο νέες μερίδες: κολοκυθοκεφτέδες και μπουρεκάκια μελιτζάνας.

* Από την Καθαρά Δευτέρα και για όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, μια μεγάλη ποικιλία αυθεντικών μεσογειακών συνταγών συμπληρώνει το μενού των Goody's. Γεύματα Μεσογείου με γαρίδες ή καλαμαράκια, μεζεδοκεφτέδες λαχανικών, νησιώτικο σάντουιτς με καλαμαράκια τηγανισμένα σε ελαιόλαδο, πατάτες και σάλτσα λιαστής ντομάτας, σαλάτα Αιγαίου με θαλασσινά μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο, λευκό κρασί και μυρωδικά, Goodissimo Θαλασσινών με κοφτό μακαρονάκι, χταποδάκι και ελαιόλαδο αλλά και νέα γαριδομακαρονάδα Goodissimo, είναι μερικές μόνο από τις νηστίσιμες προτάσεις που μπορείτε να απολαύσετε και στο σπίτι, με ένα τηλεφώνημα στο 8011000011.

* Οι φανατικοί της ιταλικής κουζίνας έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Η Pizza Fan ετοίμασε ένα πλούσιο μενού με σαλάτες, πίτσα, ορεκτικά και ζυμαρικά πιστά στις αρχές της νηστήσιμης παράδοσης. Γαριδομπουκιές τυλιγμένες με τραγανό φύλλο ζύμης σε διάφορα σχήματα (τρίγωνα, πουγκιά, ρολά), και τραγανές πατάτες με σάλτσα barbecue ψημένες στο φούρνο, αλλά και πέντε μοναδικά πιάτα ζυμαρικών: oriental με γαρίδες σε πικάντικη σάλτσα, προβενσιάλ με γαρίδες σε σάλτσα προβενσιάλ, φρούτα της θάλασσας με λευκή ή κόκκινη σάλτσα με ποικιλία θαλασσινών όπως καλαμάρι μύδια, γλώσσες μικρών κυδωνιών και γαρίδες, σε λευκή ή κόκκινη σάλτσα και παρθένο ελαιόλαδο και θαλασσινά με τόνο και ντομάτα με ποικιλία θαλασσινών όπως καλαμάρι, μύδια, γαρίδες και τόνο σε σάλτσα ντομάτας και παρθένο ελαιόλαδο. Για παραγγελίες, μπορείτε να καλείτε το 18111.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v