Τα καλύτερα νηστίσιμα μενού της Αθήνας

Πέντε εστιατόρια της πρωτεύουσας, τα οποία φημίζονται όχι μόνο για την κουζίνα και το περιβάλλον τους, αλλά και για σωστή σχέση ποιότητας-τιμής, προτείνουν απολαυστικά νηστίσιμα πιάτα, για… παραδοσιακούς -και μη- καλοφαγάδες.
Τα καλύτερα νηστίσιμα μενού της Αθήνας
Βρισκόμαστε στα μισά σχεδόν της σαρακοστιανής νηστείας και -κακά τα ψέματα- οι περισσότεροι από εμάς ούτε που το έχουμε καταλάβει. Δυσκολευόμαστε να απέχουμε από τώρα -αν όχι από το κρέας- από όλα τα γαλακτοκομικά, τα ζωικά προϊόντα, τα ψάρια και το λάδι και προσπαθούμε να κάνουμε την μετάβαση προς την αποχή βρώσης της Μεγάλης Εβδομάδας πιο ομαλά. Λογικό, αν εμπιστευτεί κανείς όλους σχεδόν τους διατροφολόγους, οι οποίοι επιμένουν ότι η αυστηρή νηστεία οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Ακόμα πιο λογικό αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα αμιγώς νηστίσιμα «πιάτα» είναι κατά κανόνα άνοστα και… βαρετά.

Μέχρι, λοιπόν, να ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, όταν παραδοσιακά ξυπνά το θρησκευτικό μας αίσθημα, επιμένουμε στην τακτική της ομαλής μετάβασης και «ημι-νηστεύουμε». Επιλέγουμε πέντε εστιατόρια της πόλης που εμπλουτίζουν αυτές τις μέρες το μενού τους με απολαυστικά νηστίσιμα πιάτα, και που ξεχωρίζουν για την υπέροχη ατμόσφαιρά τους και το εξαιρετικό σέρβις. Έτσι, μπαίνουμε σιγά-σιγά στο πνεύμα της νηστείας με λιγότερες τύψεις.

«Το Στάχυ», στο Elefsina Hotel
Δήμητρος 55 & Ρήγα Φεραίου, Ελευσίνα, τηλ. 210 5589700.


Δύο σχεδόν χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας μετρά το εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας «Το Στάχυ», το οποίο ετοίμασε ένα ιδιαίτερο μενού για τους νηστεύοντες πελάτες του. Ο σεφ του εστιατορίου μας καλεί, λοιπόν, να ακολουθήσουμε την παράδοση απολαμβάνοντας πεντανόστιμα ορεκτικά, όπως: μύδια αχνιστά αρωματισμένα με θυμάρι, μαριναρισμένο χταπόδι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξίδι, αρωματισμένο με δάφνη ή μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και μαϊντανό και να τα συνοδεύσουμε με χορταστικές σαλάτες όπως αυτή της αγιορείτικης μελιτζανοσαλάτας με ζεστές πιτούλες ή πράσινη σαλάτα με λεπτές φέτες από αγγούρι, σoς μοσχολέμονου και άνηθο.

Περνώντας στα κυρίως οι ταλιατέλες θαλασσινών με γαρίδες, μύδια και γυαλιστερές σε σάλτσα από φρέσκια τομάτα αλλά και το σουβλάκι θαλασσινών με γαρίδα, καλαμάρι, σουπιά και χταπόδι, σερβιρισμένο με άγριο ρύζι, υπόσχονται να μας ανοίξουν κι άλλο την όρεξη για τους γλυκούς πειρασμούς, όπως το sorbet mango ή lime και o παραδοσιακός νηστίσιμος μπακλαβάς. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι για… gourmet νηστίσιμες προτάσεις το εστιατόριο ετοιμάζει ακόμα αστακομακαρονάδα σε σάλτσα από φρέσκια τομάτα και βασιλικό για δύο άτομα.
Πόσο θα πληρώσω; Περί τα 30 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί.

«La Brasserie» και «Olive Garden», στο Titania Hotel
Πανεπιστημίου 52, Αθήνα, τηλ. 210-3326000.
Το ξενοδοχείο Titania υποδέχεται την Σαρακοστή προτείνοντας απολαυστικά νηστίσιμα πιάτα, με κύρια συστατικά τους καρπούς της ελληνικής υπαίθρου και διατηρώντας την gourmet αισθητική των δύο καλαίσθητων εστιατορίων του «La Brasserie» και «Olive Garden». Έτσι το μενού του ξενοδοχείου προτείνει μία ποικιλία από κρύα ορεκτικά, όπως γαριδοσαλάτα, χούμους, σπιτικά ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα και χταπόδι ξιδάτο με ρίγανη (Τιμή: Brasserie 9€, Olive Garden 10€).

Ως προς τα κυρίως, νέες προτάσεις αποτελούν τα πιάτα: αγγινάρες «αλα Πολίτα», γαρίδες σαγανάκι, ριζότο με θαλασσινά και σαφράν, κριθαράκι με κρασάτους γόνους χταποδιού, σουπιές με σπανάκι και ημίλιαστη τομάτα, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και αρωματικά, μελιτζάνες «παπουτσάκια» με γαρίδες και μύδια (Τιμή: Brasserie 12€, Olive Garden 12€). Δεν θα πρέπει, τέλος, να αμελήσουμε και την ποικιλία νηστίσιμων επιδορπίων με σιμιγδαλένιο χαλβά σε σάλτσα από μέλι και πορτοκάλι, ζελέ μανταρινιού με φρέσκα φρούτα και μπουρεκάκι μήλου με σταφίδες και καρυδόψιχα (Τιμή: Brasserie 8€, Olive Garden 9€)

«Ελλάδος Εικόνες»
Ευξείνου Πόντου 183, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9824620.

Παλιές και νέες γεύσεις από όλα τα μέρη της Ελλάδας συναντιούνται σε έναν χώρο με πολλά πρόσωπα: το «ήσυχο και χαλαρό» μιας ταβέρνας της γειτονιάς και αυτό μιας πίστας, με τον χορό να "ανεβαίνει" πάνω στα τραπέζια, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σαββάτο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι. Επιλέξτε, λοιπόν, το «στιλ» που προτιμάτε κατά την επίσκεψή σας στο μαγαζί και αφήστε τον πλούσιο κατάλογο νηστίσιμων εδεσμάτων να σας ταξιδέψει στα καλύτερα της Ελλάδας. Τι να δοκιμάσετε; Από ορεκτικά, οπωσδήποτε την σαντορινιά φάβα και μαρινάτο γαύρο. Από ψαρικά επιλέξτε τα αχνιστά μύδια με σκόρδο και κρασί και την ψητή σαρδέλα.

Συνεχίζοντας στα κυρίως, προτείνουμε είτε το ριζότο καραβίδας με σταμναγκάθι, κολοκυθάκι, σαφράν και αφρό από ζωμό γαρίδας ή μία χορταστική αστακομακαρονάδα με φρέσκια ντομάτα, μυρωδικά και ζωμό από όστρακα. Τέλος, ένας συνδυασμός παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού, με παγωτό ή γιαούρτι, ή η καρυδόπιτα της γιαγιάς με παγωτό, είναι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσετε το… ημι-νηστίσιμο γεύμα σας.
Πόσο θα πληρώσω; Περί τα 25 με 30 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί.

«La Pasteria»
(δείτε εδώ τις διευθύνσεις των καταστημάτων)

Ομολογουμένως η συμβολή του Έκτορα Μποτρίνι στην κουζίνα της αλυσίδας ιταλικών εστιατορίων La Pasteria στέφθηκε με επιτυχία. Δεν θα αναφερθούμε στην εξαιρετική ιδέα να προστεθούν στο μενού γνήσιες ιταλικές πίτσες, με λεπτή ζύμη και λίγα αλλά καλά υλικά, ούτε στο γεγονός ότι η ανανέωση των πιάτων συνέπεσε με την ανακαίνιση των περισσότερων καταστημάτων, δίνοντας νέα πνοή στην αλυσίδα. Δεν μπορούμε, όμως, να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι οι μερίδες μεγεθύνθηκαν, ενώ τα υλικά που επιλέγονται πλέον δείχνουν -και είναι υποθέτουμε- πολύ πιο φρέσκα. Στον κατάλογο της La Pasteria αυτήν την Σαρακοστή, ο Μποτρίνι πρόσθεσε ένα ένθετο, το οποίο αναδεικνύει τα αμιγώς νηστίσιμα πιάτα, κάποια εκ των οποίων είχαμε την χαρά να γευτούμε.

Έτσι, κατά την επόμενη επίσκεψή σας στο εστιατόριο, προτείνουμε να δοκιμάσετε μία δροσερή Insalata del Casaro, με πράσινα λαχανικά, κρουτόν, καρύδια, μήλο και ελαφριά σάλτσα από γκοργκοντζόλα. Για ορεκτικό, επιλέξτε μία εκδοχή ποικιλίας μανιταριών, είτε την al Olio (σοταρισμένα με σκόρδο, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και μαϊντανό), είτε την Panna (σοταρισμένα με σκόρδο και κρέμα γάλακτος), και μία bruschetta pomodoro (τραγανό φρυγανισμένο ψωμί, με μαριναρισμένη φρέσκια τομάτα και βασιλικό). Συνεχίζοντας στα κυρίως, οι επιλογές πολλαπλασιάζονται: Η κλασική Napoletana, με φρέσκια σάλτσα τομάτας και βασιλικό, η πικάντικη Arabiata με πεπεροντσίνο, η Primavera με λαχανικά, λευκό κρασί, φρέσκια τομάτα και αρωματικά βότανα αποτελούν πάντα μία εγγυημένη πρόταση. Ποιος να αντισταθεί, όμως, σε μία σπαγγέτι Marinara, με γαρίδες, όστρακα και καλαμαράκια, μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα;

Αν μετά από όλα αυτά καταφέρετε να προχωρήσετε σε κάποιο επιδόρπιο -πράγμα απίθανο, καθώς, όπως προείπαμε οι μερίδες είναι τεράστιες- τότε αυτό μπορεί να είναι μία Tarta di Limone, με τραγανή βάση μπισκότου και σπιτική κρέμα λεμονιού. Οι λιγότερο… παραδοσιακοί, προτείνεται να επιλέξουν μία ελαφριά Panna Cotta, σε μια πρωτότυπη εκδοχή του διάσημου ιταλικού γλυκού, φτιαγμένη με γιαούρτι.
Πόσο θα πληρώσω; Περί τα 25 με 30 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί.
 
«Ιθάκη»
Απόλλωνος 28, Λαιμός Βουλιαγμένης, τηλ. κρατήσεων: 210 8963747, 210 8963739.

Από τα πρώτα ονόματα εστιατορίων που μας έρχονται στο μυαλό όταν έχουμε όρεξη για ψάρι είναι το «Ιθάκη», στην Βουλιαγμένη, και αυτό γιατί, περίπου είκοσι χρόνια τώρα, έχει πείσει τους εκλεκτούς καλοφαγάδες με την εξαιρετική του κουζίνα, η οποία έχει πλέον περάσει στα χέρια του βραβευμένου με αστέρι Michelin chef, Christophe Clessienne. Για την περίοδο της Σαρακοστής το εστιατόριο έχει να προτείνει μία σειρά ιδιαίτερων πιάτων, για όσους επιλέγουν θαλασσινά εδέσματα, όλα βασισμένα στην μεσογειακή κουζίνα.

Πιο συγκεκριμένα, το γεύμα σας εκεί μπορεί να ξεκινήσει με μία δροσερή σαλάτα από καρδιές μαρουλιού με χταπόδι ξιδάτο, πατάτες rosevalt και βινεγκρέτ βατόμουρο. Για ορεκτικό προτείνεται η τριλογία από σολομό σε άλμη, καπνιστό και μαρινέ με τσάτνει από φρούτα και βινεγκρέτ από μέλι και ούζο. Για κυρίως μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε χριστόψαρο στη σχάρα με τομάτα κονφί, αγγουράκι τουρνέ και λαδολέμονο με άρωμα βανίλιας ή, πιο παραδοσιακά, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, σε κόκκινη σάλτσα με κρασί. Λιγότερο… νηστίσιμο, αλλά κολασμένα προκλητικό το επιδόρπιο που προτείνει το εστιατόριο: Μους γάλακτος, συνδυασμός απαλής σοκολάτας γάλακτος Valrhona με cremeux λευκής σοκολάτας, πάνω σε τραγανή βάση πραλίνας.
Πόσο θα πληρώσω; Περί τα 80 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί.


Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v