Κινέζικα: Γευστικές αποδράσεις Άπω Ανατολής

Η κινέζικη κουζίνα αποτελεί σταθερή αξία για τις βραδινές μας εξόδους, αλλά και τις κατ’ οίκον παραγγελίες. Επισκεφθήκαμε πέντε κινέζικα εστιατόρια, βάλαμε φωτιά στα... chopsticks και σας μεταφέρουμε τις γευστικές μας εντυπώσεις.
Κινέζικα: Γευστικές αποδράσεις  Άπω Ανατολής
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη

Σε πείσμα όσων θεωρούν το κινέζικο «ξεπερασμένη υπόθεση» και «φαγητό για αυτούς που δεν ξέρουν», εμείς δεν παύουμε να υποστηρίζουμε τον ιδιαίτερα γευστικό του χαρακτήρα, αν και τις περισσότερες φορές αυτό που δοκιμάζουμε δεν είναι παρά μια.... εξευρωπαϊσμένη μορφή του φαγητού που τρώνε στην Κίνα. Όπως και να’ χει δεν θα σταματήσουμε πότε να απολαμβάνουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό την τραγανή πάπια Πεκίνου, το καραμελωμένο κοτόπουλο, τα λαχταριστά Won Ton και τα αρωματικά τηγανιτά ρύζια που σερβίρονται σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου. Επιλέξαμε πέντε από αυτά τα οποία ξεχωρίζουν το καθένα για τους δικούς του λόγους.

Cookart
Χαριλάου Τρικούπη 127 (εμπορικό κέντρο Καμάρες), Ν. Ερυθραία, Τηλ. 2108000640
Συμπαθητικό, cosy και low budget κινέζικο στέκι στην Νέα Ερυθραία, το οποίο έχει αποκτήσει αρκετούς πιστούς οπαδούς, κυρίως από τα βόρεια προάστια. Στο Cookart μπορεί να μην σας δοθεί η δυνατότητα να δοκιμάσετε την πεμπτουσία της κινέζικης κουζίνας, αλλά πιστέψτε μας αυτό δεν θα σας απασχολήσει και πολύ. Τα πιάτα του είναι αξιοπρεπέστατα, οι μερίδες χορταστικές, οι τιμές ελκυστικές και το σέρβις ικανοποιητικό.

Δοκιμάσαμε cheese won ton, τα οποία ήταν πολύ τραγανά και νόστιμα, αν και βουτηγμένα στο λάδι. Τα spring rolls ήταν αρκετά καλά και σας συνιστούμε να τα συνοδέψετε με chili sauce. Οι τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου με τεριγιάκι ήταν όπως τις περιμέναμε: ζουμερές και εύγευστες, ενώ εντύπωση μας έκαναν τα steam food dumplings με το θαλασσινό τους άρωμα και την υπέροχη γεύση τους. Η τραγανή πάπια Πεκίνου χωρίς να εντυπωσιάζει κρατήθηκε σε υψηλά επίπεδα γεύσης/ εμφάνισης, ενώ και τα πιάτα κοτόπουλου ήταν αρκούντως γευστικά.

Οι σαλάτες ήταν επίσης πολύ καλές. Ξεχωρίζουμε αυτήν με το αβοκάντο και Vinaigrette και τα ανάμεικτα λαχανικά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, χωρίς κρασί.

Tip: Παρασκευές και Σάββατο επικρατεί το αδιαχώρητο, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση. Το εστιατόριο κάνει και delivery στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων.

Golden Phoenix
Λ. Τατοΐου 131, Νέα Κηφισιά. Τηλ. 210 8078640. Ώρες λειτουργίας: 19:30 -01:00
Από τα λίγα αυθεντικά κινέζικα εστιατόρια με προσεγμένη κουζίνα και όμορφη ατμόσφαιρα. Από την αλυσίδα επισκεφτήκαμε το εστιατόριο στο Κεφαλάρι. Η εξωτερική του διακόσμηση, σε τόνους σκούρου κόκκινου και χρυσού, επεκτείνεται και στο εσωτερικό του εστιατορίου, δημιουργώντας μία αυθεντική ανατολίτικη ατμόσφαιρα, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζουν και οι παραδοσιακές κινέζικες μελωδίες. Στους τοίχους υπάρχουν πίνακες με θέματα από την κινέζικη παράδοση, ενώ το υπόλοιπο ντεκόρ συμπληρώνεται από δεκάδες κινέζικα βάζα.

Τα πιάτα και οι σπεσιαλιτέ του Golden Phoenix είναι πεντανόστιμα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τραγανά και αρωματικά spring rolls με την ζουμερή γέμιση λαχανικών, τα τηγανητά ντάμπλινγκς γεμιστά με χοιρινό ή τα εξαιρετικά won ton με θαλασσινά και κρεμώδες τυρί. Από σαλάτες δοκιμάστε οπωσδήποτε την δροσερή Ebi Kani Salad, ένα συνδυασμό λαχανικών με γαρίδα και καβούρι. Από τα πιο «δυνατά» κυρίως πιάτα η πάπια Πεκίνου φυσικά, τραγανή και μυρωδάτη με την αυθεντική γεύση της. Επίσης πολύ καλό το «κλασσικό» πλέον γλυκόξινο κοτόπουλο, καθώς και το καυτερό μοσχάρι Σετσουάν.

Από επιδόρπια ξεχωρίσαμε το τηγανιτό παγωτό με σως σοκολάτας και το κέικ σοκολάτας με Καλούα. Η λίστα κρασιού του εστιατορίου είναι ικανοποιητική και ενημερωμένη, ενώ το σέρβις είναι διακριτικό, απόλυτα εξυπηρετικό και άνετο. Οι τιμές κυμαίνονται από 24-30 € το άτομο, χωρίς το κρασί.

Tip: Τις Κυριακές υπάρχει μπουφές από 12:30 μέχρι τις 16:30 με 30€ το άτομο, ενώ το εστιατόριο κάνει και delivery σε Κηφισιά και Ερυθραία. Golden Phoenix θα βρείτε επίσης στο Χαλάνδρι και την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του για περισσότερες πληροφορίες.

Noodle Bar
Απόλλωνος 11, Αθήνα, τηλ. 210 3318585, Ηρώδου Αττικού 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6800064-5, Χαρ. Τρικούπη & Γορτυνίας 11, Κηφισιά, τηλ. 210 6231322-3, Λαοδίκης 30, Γλυφάδα, τηλ. 210 8941081, Πανόρμου 61, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6980288, Ακτή Μουτσοπούλου 33, Πειραιάς, τηλ. 210 4115151, Ιωνίας 52, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210 9326033 και σε πολλά ακόμη σημεία σε όλη την Αττική

Ξεκίνησε δειλά το 2002 να προτείνει στους Αθηναίους ένα μενού που θα συνδύαζε τη γεύση της Κίνας με κάτι από Βιετνάμ, λίγο Ταϊλάνδη και την –ελάχιστη– Ιαπωνία που θα μπορούσαν να αντέξουν, και κατέληξε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες αλυσίδες εστιατορίων του κλείνον άστεως.

Η συνταγή της επιτυχίας του; Πολυασιατική κουζίνα, με έμφαση φυσικά στα noodles, μεγάλη ποικιλία επιλογών για όσους δε συμπαθούν το κλασσικό κινέζικο, αλλά και σταθερές αξίες για τους fan του είδους.

Ο χώρος αντανακλά τη minimal πολυτέλεια και τις αρχές του feng shui που κληρονόμησε η πατρίδα του στη Δύση. Η αυστηρή διχρωμία –κόκκινο με μαύρο σε κάποιες περιπτώσεις, κόκκινο με ακόμη πιο minimal λευκό σε άλλες– αντανακλάται παντού: από τους τοίχους και τα τραπέζια μέχρι τα ποτήρια και τα σερβίτσια. Την εικόνα συμπληρώνουν funky chic φωτιστικά και ιδεογράμματα στους τοίχους.

Λατρεύουμε και συνιστούμε ανεπιφύλακτα τα noodles με μοσχάρι και πορτοκάλια, το γλυκόξινο χοιρινό με κρεμμύδι, ανανά και πιπεριές –ζητήστε το με τηγανιτό ρύζι, αντί για ατμού, για πιο ολοκληρωμένη… ασιατική εμπειρία– και τα σατάυ sticks κοτόπουλου με πικάντικη σάλτσα.

Από τα ορεκτικά, θα τιμήσετε οπωσδήποτε τα spring rolls με σάλτσα δαμάσκηνου, τα won tons με τυρί Philadelphia, καβούρι και γαρίδες και τις φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες σε σόγια και μέλι. Δύο από τις φρεσκότατες σαλάτες που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η Ιάβας με τριμμένο μήλο, σταφίδες, κουκουνάρι και εξωτικό ντρέσινγκ και η σαλάτα μάνγκο. Οι τιμές κυμαίνονται από 18-25€ το άτομο.

Tip: Κρατήστε… χώρο και όρεξη για τηγανιτή μπανάνα στο τέλος. Θα μας θυμηθείτε. Σημειώστε ότι η αλυσίδα noodle bar κάνει και delivery.

China’s Food & Fantasy
Λ. Συγγρού 207, Ν. Σμύρνη, 210-93 45 271, 210-93 45 137
Ξεκίνησε το 1994 σε ένα μικρό χώρο με σκοπό να δημιουργήσει μια διαφορετική πρόταση στην κινέζικη κουζίνα. Το 2001 το China’s Food and Fantasy μεταφέρθηκε σε έναν σύγχρονο, μινιμαλιστικό χώρο στην λεωφόρο Συγγρού με νεοϋρκέζικη ατμόσφαιρα, έχοντας ως στόχο να σερβίρει παραδοσιακές γευστικές προτάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της κινέζικης και ασιατικής κουζίνας. Τα κατάφερε;

Η αλήθεια είναι πως ναι. Το μενού του δίνει έμφαση στην κινέζικη κουζίνα, με μεγάλη ποικιλία από εξωτικές σαλάτες, αγαπημένα κινέζικα πιάτα, πρωτότυπες δημιουργίες και απολαυστικές προτάσεις στο grill. Εκτός από το... κλασσικό γλυκόξινο κοτόπουλο, την πάπια Πεκίνου και τα noodles, θα απολαύσετε και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως φιλέτο μοσχαριού με σάλτσα μάνγκο, καβούρι με πικάντικη σάλτσα, μαριναρισμένο μοσχάρι σε κρασί και σκόρδο και καλαμάρι με καντονέζικη σάλτσα.

Τα πιάτα του γκριλ είναι εξίσου γευστικά: σουβλάκι μαριναρισμένου κοτόπουλου σατάυ, χοιρινή μπριζόλα με λέμον γκρας και τζίντζερ και μαριναρισμένα χοιρινά παϊδάκια με σάλτσα BBQ μας εξέπληξαν ευχάριστα. Τα ορεκτικά του ήταν εξίσου εύγευστα. Δοκιμάσαμε βιετναμέζικα spring rolls με χοιρινό, φτερούγες κοτόπουλου με σάλτσα τεριγιάκι και seafood wonton και μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι.
 
Από σαλάτες προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Green salad και την γαριδοσαλάτα Κίνας. Τέλος, ολοκληρώστε ιδανικά το γεύμα σας με μία τηγανητή μπανάνα με παγωτό βανίλια ή γεμιστή κρέπα με φρέσκα φρούτα και σαντιγύ. Το σέρβις ήταν επαγγελματικό και εξυπηρετικό σε όλη την διάρκεια του γεύματος. Οι τιμές του China’s κυμαίνονται από 25-30€ το άτομο.

Tip: Το εστιατόριο κάνει και delivery στις κοντινές περιοχές (Φάληρο, Νέα Σμύρνη)

Viet Nam
Αχιλλέως 91, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9881417 και Λ. Μαραθώνος 170, Ν. Μάκρη, τηλ. 22940-50395.
Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για βιετναμέζικη κουζίνα, όπως μαρτυρά το όνομα, αλλά για καθαρά κινέζικη. Θα το καταλάβετε πολύ γρήγορα, όταν συγκρίνετε το μενού του Viet Nam με αυτά των παραπάνω -και κατ’επωνυμία- κινέζικων εστιατορίων. Η διαφορά που ίσως έχει από τα αλλά είναι η πολύ κλασική, σχεδόν παλαιομοδίτικη, ατμόσφαιρα του χώρου, ο οποίος διακρίνεται για την ηρεμία και την καθαριότητά του. Σε αυτό συμβάλλει τόσο η χαλαρή ασιατική μουσική όσο και το γεγονός ότι δεν μυρίζει «τηγανίλα» όπως πολλά κινέζικα εστιατόρια.

Σχετικά με το φαγητό, εξίσου κλασικό και αυτό, αλλά και με κάποιες γευστικές κορυφώσεις από δύο ή τρία εκπληκτικά πιάτα. Συγκεκριμένα, τα spring rolls είναι ίσως τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ, με πιο λεπτή από την συνηθισμένη ζύμη ώστε να τηγανίζεται καλύτερα. Πολύ καλή και η Πάπια Πεκίνου, μας σερβιρίστηκαν μάλιστα «καθαρά» και πλούσια κομμάτια κρέατος χωρίς ίχνος λίπους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ενδιαφέρον μας κέντρισε ο μεγάλος κατάλογος με συνταγές κοτόπουλου, από τον οποίο επιλέξαμε το Pineapple Chicken, με ανανά και λευκή σος, το οποίο ήταν πραγματικά εξαιρετικό.

Τέλος, μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τηγανιτό παγωτό αλλά και κινέζικη μπύρα –αν και η λίστα των κρασιών είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Στα μείον του εστιατορίου το σέρβις, το οποίο αν όχι αγενές είναι οπωσδήποτε αργό και λίγο αποσυντονισμένο. Συμπερασματικά, αν σας βγάλει ο δρόμος στο Φάληρο ή στη Νέα Μάκρη και έχετε όρεξη για κινέζικο αλλά δεν θέλετε να ρισκάρετε, στο Viet Nam θα φάτε αξιοπρεπώς και με σχετικά λογικές, για το είδος, τιμές που δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 25 ευρώ το άτομο, με κρασί.

Tip: Κάθε Κυριακή μεσημέρι, από τη 13.00 έως τις 16.30, στο εστιατόριο λειτουργεί ανοικτό μπουφέ όπου μπορείτε να γευθείτε όλες σχεδόν τις νοστιμιές της κουζίνας με μόνο 22 ευρώ το άτομο (χωρίς ποτό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v