Επί της Πανόρμου: "Μαμαδίσιο" φαγητό με εσάνς ανατολής

Ιδανικό για τις αυθόρμητες γαστρονομικές εξόδους μας, το στέκι στην Πανόρμου παίρνει από το χέρι την κουζίνα της μαμάς και την πάει μια βόλτα... ανατολικά, για να μας θυμίσει ότι σπιτικό φαγητό δεν είναι μόνο το κοκκινιστό με πατάτες.
Επί της Πανόρμου: Μαμαδίσιο φαγητό με εσάνς ανατολής
Είναι μερικές ημέρες που θέλεις απλώς να πας κάπου να φας, καλά αλλά χαλαρά, αποφεύγοντας τα επιτηδευμένα trends, τις τάσεις της υψηλής γαστρονομίας και τα flashy, “hot” στέκια. Να καθίσεις σε ένα μαγαζάκι ζεστό και cozy, να παίζει μουσική που να μη θυμίζει club με φουλ ντεσιμπέλ αλλά ούτε και κουτούκι και να φας κάτι χωρίς τρούφες, καρπάτσιο και σπόρους παπαρούνας στην περιγραφή, αλλά που να μην είναι και το κλασσικό κοκκινιστό μοσχαράκι της μαμάς. Για εκείνες ακριβώς τις ημέρες είναι ιδανικό το Επί της Πανόρμου.

Ο χώρος, μικρός και ακριβώς όσο arty θα θέλαμε να είναι: χειροποίητοι, υπερμεγέθεις πίνακες με έξυπνες αναφορές στην ποπ κουλτούρα κοσμούν τον έναν τοίχο –λατρέψαμε αυτόν της φωτογραφίας, που γράφει «θα σκάσω… θα φύγω… θα βρίσω… θα πετάξω"– κόκκινοι, δερμάτινοι καναπέδες ακουμπούν στον ακριβώς απέναντι, ασπρόμαυρα πλακάκια στο πάτωμα δίνουν την απαραίτητη ρετρό νότα που έρχεται σε υπέροχη αντίθεση με τις αναφορές στο βιομηχανικό design, χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια φωτίζουν διακριτικά ορισμένες γωνιές ενώ λιτά, διακριτικά ξύλινα τραπέζια και καρέκλες εξισορροπούν το θεατρικό σκηνικό, επιτρέποντας στο χώρο να αναπνέει. 

Το μενού παντρεύει έξυπνα ελληνικές με ανατολίτικες γεύσεις, στις οποίες προσδίδει με κάποιο μαγικό τρόπο ένα καθημερινό touch, κάνοντάς τις να μοιάζουν πολύ λιγότερο «εξωτικές» απ’ ότι στην πραγματικότητα είναι. Δεν υπάρχει περίπτωση να δοκιμάσετε κάτι που να μη μοιάζει σπιτικό ή να απογοητευτείτε από την έλλειψη φροντίδας στα πιάτα –είναι όλα ένα κι ένα.

Ξεκινήσαμε με δροσερό ταμπουλέ, με φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένη ντομάτα, μαϊντανό και πλιγούρι, ορεκτικό από τρία διαφορετικά, γευστικότατα χούμους, σερβιρισμένα επάνω σε αραβικές πιττούλες και σαλάτα Rossa, που συνδύαζε θαυμάσια το μαστέλο με το προσούτο.

Συνεχίσαμε με ένα από τα καλύτερα χοιρινά με δαμάσκηνα που έχουμε δοκιμάσει, και εξαιρετικό ψαρονέφρι γεμιστό με σως μουστάρδας. Οι αμετανόητοι κρεατοφάγοι θα… προσκυνήσουν τη σταβλίσια μπριζόλα –με μέτρο τα ορεκτικά αν αποφασίσετε να την παραγγείλετε, μιλάμε για υπερπαραγωγή– που σερβίρεται με τηγανιτές πατάτες κομμένες –κρατηθείτε– στο χέρι.

Στα επιδόρπια δεν καταφέραμε να φτάσουμε –κατηγορείστε τη σταβλίσια μπριζόλα– επιφυλασσόμαστε, όμως, γιατί μαθαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά. Αρκεστήκαμε σε μερικά ποτήρια σαντορινιού Vinsanto και στο Limoncello που ήρθε κερασμένο από το μαγαζί «για τη χώνεψη». Η λίστα κρασιών είναι μικρή αλλά αξιοπρεπέστατη, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε ποτήρι και δικό τους χύμα.

Το Επί της Πανόρμου είναι ιδανικό για τις αυθόρμητες εξόδους για φαγητό τα βράδια μεσοβδόμαδα και τα κυριακάτικα απογεύματα που θέλουμε κάτι διαφορετικό αλλά ανεπιτήδευτο, σε κλίμα παρεΐστικο, και budget χαμηλό: τα αναμενόμενα 20-25 ευρώ το άτομο θα σας… υπερχορτάσουν.

Tip: Καθώς η ώρα περνά, οι ρυθμοί ανεβαίνουν, αφού το Επί της Πανόρμου τιμά τη φήμη που το θέλει, πρωτίστως, ένα από τα top bars της περιοχής. Εσείς, όμως, δε χρειάζεται να πτοείστε: η κουζίνα παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 2.00 για τους ξενύχτηδες, ενώ (εννοείται πως) λειτουργεί και το μεσημέρι.

Ηρώ Κουνάδη

Επί της Πανόρμου, Πανόρμου 115 Γ, τηλ.: 210 6928719
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v