Openings 2008: 6 μεγάλοι σεφ σε νέες... επιχειρήσεις

Ο Nobu Matsuhisa, ο Gordon Ramsay, ο Alain Ducasse και τρία ακόμη ονόματα θρύλοι της παγκόσμιας γαστρονομίας ανακοινώνουν σχέδια για το 2008 κι εμείς κλείνουμε αεροπορικά εισιτήρια για να δειπνήσουμε πρώτοι στα νέα τους εστιατόρια.
Openings 2008: 6 μεγάλοι σεφ σε νέες... επιχειρήσεις
Το 2007 ήταν, ομολογουμένως, μια εντυπωσιακή χρονιά σε ό,τι αφορά τα openings νέων εστιατορίων η φήμη των οποίων έκανε το γύρο του κόσμου με ταχύτητα αστραπής. Δεν ανοίγουν κάθε μέρα gourmet εστιατόρια στα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία του κόσμου, όπως το Jules Verne στον Πύργο του Άιφελ. Και το 2008, όμως, υπόσχεται να μη μας αφήσει παραπονεμένους. Μερικοί από τους πλέον διάσημους σεφ του κόσμου έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους να ανοίξουν νέα εστιατόρια μέσα στη χρονιά.

Συγκεντρώσαμε και σας μεταφέρουμε όλα τα νέα του χώρου, για να φροντίσετε να κλείσετε εγκαίρως τα αεροπορικά σας εισιτήρια –διότι βάζουμε στοίχημα πως δε θα είναι καθόλου εύκολο να βρείτε τραπέζι τον πρώτο μήνα μετά τα εγκαίνια.

* Ξεκινάμε με ένα από τα… αγαπημένα παιδιά των διεθνών media. Δύο τα εστιατόρια που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ο Βρετανός Gordon Ramsay: το πρώτο στο Warrington Hotel του Δυτικού Λονδίνου και το δεύτερο στο Trianon Palace and Spa Hotel, έξω από τις Βερσαλλίες. Το The Warrington θα είναι η τρίτη σικ “gastropub” του Βρετανού σεφ. Κανένα στοιχείο για το μενού δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα, αλλά αν κρίνουμε από τα υπόλοιπα αντίστοιχης φιλοσοφίας εστιατόρια του ιδίου, περιμένουμε κλασσικό φαγητό αγγλικής pub, συνδυασμένο όμως με το άψογο στυλ του δημοφιλούς σεφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακαίνιση του ξενοδοχείου του 19ου αιώνα, μέρος του οποίου θα αποτελεί το εστιατόριο, κόστισε οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Το εις Παρισίους εστιατόριο –που για τον Ramsay θα έχει μια αίσθηση επαναπατρισμού, καθότι στην αρχή της καριέρας του δούλεψε στη γαλλική πρωτεύουσα δίπλα στους Guy Savoy και Joël Robuchon– υπό το όνομα La Veranda, είναι το 15ο του Βρετανού σεφ, ο οποίος είναι πλέον ο πρώτος σεφ με τρία αστέρια Michelin στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

* Νέα και από το άλλο αγαπημένο παιδί των MME. Μετά το Jules Verne, στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ, ο Alain Ducasse σχεδιάζει την κατάκτηση του Μανχάταν, με το opening του Bistro Benoit New York, ενός –το μαντέψατε– παραδοσιακού γαλλικού μπιστρό που θα σερβίρει, τι άλλο, γαλλική κουζίνα, με την υπογραφή και την έμπνευση του διασημότερου, ίσως, σεφ της χώρας του.

* Ο… σταρ του Περού, Gaston Acurio ανοίγει, την Άνοιξη του 2008, το πρώτο εστιατόριο της δημοφιλούς αλυσίδας του La Mar Cebicheria Peruana επί αμερικανικού εδάφους στο Embarcadero του San Francisco. Η αλυσίδα εστιατορίων του παγκοσμίου φήμης Περουβιανού σεφ σερβίρει σχεδόν αποκλειστικά θαλασσινές σπεσιαλιτέ, αριθμεί δεκάδες εστιατόρια σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη, και χρωστά τη φήμη της στη μοντέρνα προσέγγιση της παραδοσιακής περουβιανής κουζίνας. Το εστιατόριο του San Francisco, με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους πλάι στο κύμα, θα ακολουθεί τη διαμόρφωση των αντίστοιχων στη Λίμα και την Πόλη του Μεξικού, ενώ θα σερβίρει όπως πάντα τα καλύτερα θαλασσινά, με επιρροές από τις Άνδεις, την Ασία και την Ισπανία. Τα πιάτα θα παρασκευάζονται με υλικά από τη Βόρεια Καλιφόρνια.

* Ο Αμερικανός σεφ Charlie Trotter γιόρτασε την Πρωτοχρονιά με το grand opening του νέου του εστιατορίου στο Las Vegas, του Restaurant Charlie στο πολυτελές Palazzo Hotel. Το μενού του βασίζεται κυρίως στα θαλασσινά, ενώ το δυνατό του σημείο είναι η πολυεπίπεδη διαμόρφωσή του, που χωρίζει το εστιατόριο σε τέσσερα μέρη: την κεντρική, 70 θέσεων, τραπεζαρία που θα προσφέρει a la carte και degustation μενού, το prive dining room 20 ατόμων, ένα τραπέζι πάνω από την κουζίνα, όπου οκτώ πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα tasting menu και το Bar Charlie, ένα ζεστό μπαρ θαλασσινών με τις μερικές από τις χαρακτηριστικότερες δημιουργίες του Charlie Trotter. Το δεύτερο εστιατόριο του Αμερικανού σεφ για το 2008 θα στεγαστεί στο Elysian Hotel and Private Residences του Σικάγο και θα προσφέρει ένα ultra chic, dinner only μενού, με τις καλύτερες δημιουργίες του σεφ, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για τις επιλογές φαγητού και ποτού στο Elysian.

* Το 65 δολαρίων Rossini Burger με το μπιφτέκι Kobe, το φουαγκρά και τις τρούφες Perigord που έκανε διάσημο τον Hubert Keller μετακομίζει δυτικά, αφού ο Αμερικανός σεφ ανακοίνωσε πρόσφατα το opening του νεότερου μέλους της αλυσίδας Burger Bar στο κέντρο ή στη Union Square του Σαν Φρανσίσκο. Απλότητα στο στυλ, τελειότητα στο φαγητό είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όλων των εστιατορίων του Keller, που βέβαια θα διατηρηθούν αυτούσια και εδώ. Το αξίας 5.000 δολαρίων μενού που περιλαμβάνει burger και κρασί, και θεωρείται το απόλυτο hit του σεφ στο Las Vegas μπορεί να μην «πιάσει» στη δυτική όχθη, αλλά τα παγκοσμίου φήμης veggie και Rossini burgers αναμένεται να κάνουν θραύση.

* Και κλείνουμε με το πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, όνομα της διεθνούς γαστρονομίας. Nobu Matsuhisa. Τα λόγια περιττεύουν. Ο δαιμόνιος Ιάπωνας που έγινε παγκοσμίως διάσημος για τη μοναδική του ικανότητα να συνδυάζει την ιαπωνική με την περουβιάνικη κουζίνα ανοίγει φέτος… πανιά και εγκαινιάζει δύο εστιατόρια, τα Silk Road και The Sushi Bar, στο κρουαζιερόπλοιο Crystal Symphony της εταιρείας Crystal Cruises. Τα openings αναμένονται τον Μάρτιο, στην κρουαζιέρα Los Angeles – Hong Kong. Τα μενού θα περιλαμβάνουν μερικές από τις καλύτερες δημιουργίες του Nobu, όπως κιτρινόπτερο sashimi με πιπεριές jalapenos, τόνο tataki με ponzu sauce, αστακό “Nobu style” και χοιρινό με τρεις διαφορετικές σως. Η χωρητικότητα και των δύο εστιατορίων ανέρχεται στα 68 άτομα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v