Ελλάδος Εικόνες: Κυκλαδίτικο σκηνικό και γνήσιες γεύσεις

Χαλαρή ατμόσφαιρα, γνήσιοι ελληνικοί μεζέδες και σκηνικό που θυμίζει Κυκλάδες. Το «Ελλάδος Εικόνες» για μερικές ώρες μας έκανε να νιώσουμε πως είμαστε διακοπές. Και αυτό είναι αρκετό για να σας το προτείνουμε.
Ελλάδος Εικόνες: Κυκλαδίτικο σκηνικό και γνήσιες γεύσεις

Οι περισσότεροι κάτοικοι των νοτίων προαστίων γνωρίζουν το «Ελλάδος Εικόνες» ως ένα συμπαθέστατο μουσικό μεζεδοπωλείο στο Π. Φάληρο, με αρκετά προσεγμένο φαγητό και ευχάριστο περιβάλλον. Τουλάχιστον όσον αφορά στο χειμερινό του «σπίτι». Αυτό που ίσως να μη γνωρίζουν είναι ότι τα καλοκαίρια το κατάστημα μεταμορφώνεται, φοράει το ανανεωμένο του look και μετακομίζει δίπλα στη θάλασσα.

Το επισκεφθήκαμε ένα βράδυ Σαββάτου που, απελπισμένοι από την υπερβολική ζέστη, καταριόμασταν τη μοίρα μας που βρισκόμαστε ακόμα στην Αθήνα και βολτάροντας στην παραλιακή αναζητούσαμε κάτι που να θυμίζει -αν αυτό είναι ποτέ δυνατό στην πόλη μας- διακοπές.

Και πραγματικά, δε γινόταν να βρούμε κάτι καλύτερο. Ο νέος του χώρος στην παραλία Γλυφάδας (εκεί που κάποτε βρισκόταν το club Cataralla) μας άφησε κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό. Η απλότητα της παραδοσιακής ταβέρνας, η χαλαρότητα ενός μεγάλου πράσινου κήπου και το νησιώτικο décor μας έκαναν να νιώθουμε πως βρισκόμαστε σε κάποιο παραθαλάσσιο εστιατόριο των Κυκλάδων.

Το σκηνικό; Φρεσκοσοβαντισμένοι τοίχοι, λιτή διακόσμηση, ένας χαρακτηριστικός κυκλαδίτικος μύλος, η θάλασσα στα πόδια μας και το φεγγάρι να λαμπυρίζει στα νερά. Feeling διακοπών, δηλαδή, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Γνήσιες ελληνικές εικόνες.

Θα ήταν όμως και το γεύμα μας αντάξιο του πανέμορφου τοπίου; Ο πολλά υποσχόμενος κατάλογος του «Ελλάδος Εικόνες» μας αναπτέρωσε τις ελπίδες: Πλούσιες σαλάτες, αμέτρητα ζεστά και κρύα ορεκτικά, μερακλίδικοι μεζέδες, θαλασσινά και… στεριανά πιάτα, ριζότα αλλά και ζυμαρικά, όλα σε μεγάλη ποικιλία, μας άνοιξαν την όρεξη και δυσκόλεψαν την τελική επιλογή μας. Ψάρι ή Κρέας;

Πρόθυμος ο σερβιτόρος μας έβγαλε από το δίλημμα. Λίγο απ’όλα.
Ξεκινήσαμε με μία σαλάτα Ελλάδος Εικόνες. Μαρούλι, λόλες, ρόκα, γλιστρίδα, κάρδαμο, ξυνότυρο και γλυκάδι σε σωστές αναλογίες και σε ικανοποιητική ποσότητα, ήταν ένας θετικός οιωνός ως προς το τι έμελλε να ακολουθήσει.

Από κρύα ορεκτικά επιλέξαμε γαύρο μαρινάτο με σκόρδο και λάδι από καυτερές πιπεριές, φρέσκο και πικάντικο πιάτο ιδανικό για να σου ανοίξει την όρεξη, και ελαφρά τηγανισμένους γόνους γαρίδας, μικρούτσικα γαριδάκια δηλαδή που συνοδεύουν ιδανικά του ούζο ή το κρασί.

Ακολούθησαν οι ζεστοί μεζέδες με πρώτο το κρητικό ραβασάκι: φέτα, δηλαδή, τυλιγμένη σε φύλλο με μαύρο σουσάμι, μέλι και ρακή. Εδώ οι απόψεις διχάστηκαν. Οι μισοί δεν κατάλαβαν καν τι έτρωγαν αλλά τους άρεσε, οι άλλοι μισοί το βρήκαν σχετικά αδιάφορο. Δεν είχαν να πουν το ίδιο, όμως, για το ψητό καλαμάρι, γεμιστό με λιαστή τομάτα, τυρί μετσοβόνε και σάλτσα βασιλικού. Αυτό το βρήκαμε όλοι εξαιρετικό.

Από κρεατικά επιλέξαμε την τηγανάδα σε μαντέμι: χοιρινό, δηλαδή, με πράσα και μανιτάρια σβησμένα με κρασί. Οι κρεατοφάγοι ενθουσιάστηκαν, οι υπόλοιποι το βρήκαν απλά συμπαθητικό. Μας άρεσε, ωστόσο, πολύ το κοτόπουλο σφολιάτα στο πήλινο με ντομάτα, γιαούρτι και άνηθο, που κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα. Για τους θαμώνες του χειμερινού «Ελλάδος Εικόνες» είναι το γνωστό κοτόπουλο τσ’Άρτας.

Ένας από την παρέα δεν αρκέστηκε στα μεζεδάκια και λιγουρεύτηκε το κοτόπουλο «Ελλάδος Εικόνες» με μπέικον, μανιτάρια, άσπρη και κόκκινη σάλτσα. Για άλλη μία φορά η παρέα διαφώνησε. Αν και το κοτόπουλο ήταν αρκετά καλά ψημένο και μαλακό ή σάλτσα ήταν αρκετά παχιά και σε μεγάλη ποσότητα, τόσο που κάποιοι το βρήκαν λιγωτικό.

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι ήπιαμε δροσερό χύμα λευκό κρασί, που αποδείχθηκε καλύτερο των προσδοκιών μας, ενώ –με αρκετή δυσκολία- καταφέραμε και ένα σουφλέ σοκολάτας με παγωτό, το οποίο αν και μικρό αρκούσε για να γλυκάνει ευχάριστα τον ουρανίσκο μας.

Και αν δεν αναφερθήκαμε ως τώρα στο soundtrack που συνόδευσε το γεύμα μας είναι γιατί χρίζει ιδιαίτερης προσοχής
, αφού αυτό και μόνο το στοιχείο ενδέχεται να κάνει πολλούς που ετοιμάζονται να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν τραπέζι, να αλλάξουν γνώμη.

Μέχρι τις 12 παρά συντροφιά θα σας κρατήσουν γνωστά έντεχνα και ελαφρολαϊκά που θα παίζουν στη σωστή ένταση από τα ηχεία. Κατά τις 12, ωστόσο, ξεκινάει το ζωντανό πρόγραμμα με αντίστοιχου ύφους τραγούδι, το οποίο αργότερα εξελίσσεται σε γνήσιο λαϊκό, ενώ κατά τη 1 στο μαγαζί περιφέρονται λουλουδούδες και τα πιάτα στα τραπέζια αντικαθίστανται με λικνιζόμενα κορμιά. Κάπου εκεί φύγαμε. Όχι επειδή δεν περνάγαμε καλά, αλλά επειδή τόσες πολλές «Ελλάδος Εικόνες» μέσα σε ένα βράδυ ήταν αρκετές.

Ελλάδος Εικόνες:
Διαδόχου Παύλου (Παραλία Γλυφάδας), τηλ. 210 98 24 620, 6936 657025. Ζωντανή μουσική από Τετάρτη μέχρι Κυριακή.
Τιμές: 25-30 ευρώ το άτομο.

Έλενα Μπούλια




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v