Πάμε σουβλακότσαρκα στο κέντρο;

Κάναμε γυρό-βολιές στα καλύτερα και πιο θρυλικά σουβλατζίδικα του κέντρου της πόλης και στα ίδια μέρη σύντομα θα ξαναβρεθούμε.
Πάμε σουβλακότσαρκα στο κέντρο;

Σουβλακολάγνε/α αναγνώστη/στρια οι επόμενες γραμμές είναι βέβαιο ότι θα μιλήσουν στην καρδούλα σου, μιας και θα αναφερθούμε εκτεταμένα στο σκοτεινό αντικείμενο του πόθου σου. Πήραμε την απόφαση που λες να πάμε ξανά μια βόλτα σε κάποια από τα καλύτερα και πιο ιστορικά σουβλατζίδικα του κέντρου της πόλης και να φάμε ένα τυλιχτό στην υγειά σου. Σου ετοιμάσαμε κιόλας λίστα για να ξέρεις να κινηθείς αναλόγως την επόμενη φορά που θα σου έρθει όρεξη για το εθνικό μας φαγητό.  

Γιώργος- Μάνος

Θεμιστοκλέους 39, Εξάρχεια τηλ.: 21 0381 5442

Εδώ και 30 χρόνια έξω απότον Γιώργο και τον Μάνο στη γωνία της Θεμιστοκλέους, αμέτρητοι σουβλακολάγνοι σχηματίζουν ουρά για να δοκιμάσουν την ξακουστή τους πραμάτεια. Οι παλιοί Αθηναίοι άλλωστε που διαμένουν και συχνάζουν στην περιοχή συστήνουν ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο ψητοπωλείο. Ο γύρος χοιρινός και το καλαμάκι κοτόπουλο θα σε πάνε σε άλλη γευστική διάσταση, ενώ όταν καπνίζει η σούβλα από τα κοντοσούβλια, ούτε εσύ ούτε ο λουλάς πρέπει να μιλάς, απλά να παίρνεις μυρωδιά. Οι πίτες ξεκινούν από τα 3€.

Πρίγκιπας

Χαριλάου Τρικούπη 23, Αθήνα, τηλ.:2114050070



«Το σουβλάκι στον Πρίγκιπα είναι για αρχόντους» θα έλεγε με την χαρακτηριστική του φωνή ο κύριος Αυγολέμονος και θα είχε απόλυτο δίκιο. Βλέπεις, ο Πρίγκιπας ήρθε στην Αθήνα για να συστήσει στο Αθηναϊκό κοινό τις ξεχωριστές και πεντανόστιμες γεύσεις της βόρειας Ελλάδας. Έχεις ξαναφάει ποτέ μαύρο χοίρο σε καλαμάκι; Σουβλάκι με προβατίνα ή μοσχαρίσιο συκώτι; Έχεις ακουσειακούσει για ζουμερά μπιφτέκια από βουβάλι; Ακόμα και αν έχεις απαντήσει ναι στα παραπάνω, σίγουρα δεν έχεις ξαναδεί φιλέτο καπνιστής πέστροφας ή χέλι να τυλίγονται σε αφράτη πίτα καλαμποκιού μαζί με χειροποίητη φάβα, κάπαρη και σως λεμονιού. Οι πίτες ξεκινούν από 3,70€.

Κώστας

Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Μοναστηράκι,τηλ.:21 0323 2971

Για το σουβλάκι του Κώστα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί τα πάντα, καθώς στα κάρβουνά του καλοψήνονται κάποια από τα πιο λαχταριστά σουβλάκια της πόλης. Δεν ξέρουμε για σένα, αλλά εμείς ορκιζόμαστε αιώνια πίστη στο χειροποιήτο καλαμάκι του και το ζουμερό μπιφτεκάκι με την ψιλοκομμένη ντοματούλα, που τιμά την παράδοση του σουβλακίου που αγαπήσαμε. Οι πίτες ξεκινούν από 3€, ωστόσο καλό είναι να οπλιστείς με υπομονή όταν βρεθείς προς τα εκεί καθώς θα έχει πλήθος κόσμου, όπως συμβαίνει καθημερινά στου Κώστα.

Λευτέρης ο Πολίτης

Σατωμβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ.:21 0522 5676



Aπό το 1951 όταν κι άνοιξε το μαγαζί του στην Ομόνοια ο Λευτέρης ο Πολίτης στρογγυλοκάθισε στον θρόνο του σουβλάκομπαμπάμας και δεν το κουνά ρούπι από εκεί. Μαγαζάκι μια σταλιά που μαζεύει όλους τους σουβλακογνώστες του κέντρου οι οποίοι δεν αλλάζουν ποτέ το πικάντικο τυλιχτό με το μπιφτέκι. Το μπιφτέκι φτιάχνεται από σκέτο μοσχαρίσιο κιμά χωρίς μπαχαρικά και ψήνεται παραδοσιακά σε μαντέμι. Ντομάτα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κόκκινο πιπέρι από την Αριδαία και πάπρικα το συνοδεύουν. Οι μερακλήδες παίρνουν το δίκανο και βάνουν έξτρα κόκκινο πιπέρι και ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, στέλνοντας τον ουρανίσκο τους για βρούβες. Οι πίτες ξεκινούν από 3€.

Προδόρπιον

Ακαδημίας 52, Αθήνα, τηλ.:21 0363 0400

Παραδοσιακό σουβλακοπωλείο το Προδόρπιο μια ανάσα από τη στάση του μετρό στο Πανεπιστήμιο ζεσταίνει τα κάρβουνά του από νωρίς, σερβίροντας τους πάμπολλους θαμώνες, που κάνουν ουρά για να βρουν ένα ελεύθερο τραπεζάκι, στη γωνία Ακαδημίας και Ασκληπιού. Τα καλαμάκια και τα κεμπάπ εδώ έχουν την τιμητική τους, όπως κι οι στρογγυλοκομένες πατατούλες που συνοδεύουν τις αφράτες πιτούλες. Οι τιμές στις πίτες ξεκινούν από τα 3€.

Μίμης

Έυφράνορος 10, Παγκράτι, τηλ.:2107565789

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Μίμης (@mimis.athens)



Εδώ και λίγα χρόνια ο Μίμης στο Παγκράτι έχει γίνει το νέο σουβλακό-σποτ της πόλης, τιμώντας την χειροποίητη τέχνη του αγαπημένου «εδέσματος» των Αθηναίων. O Μίμης δεν φοβάται να δοκιμάσει να σερβίρει το σουβλάκι του σε πιο λεπτή πιτούλα, ενώ ετοιμάζει το κολασμένο τυλιχτό με μοσχάρι ( καραμελωμένο μπρίσκετ, με κρέμα μελιτζάνας, λάχανο, καρότο και τριμμένο μετσοβόνε). Εξίσου λαχταριστή είναι η πίτα με πανσέτα και παραδοσιακό τζατζικάκι, ενώ ανάρπαστο γίνεται και το vegan τυλιχτό με σελινόριζα και την κρέμα της, μανιτάρι πλευρώτους και σαλάτα από φύλλα παντζαριού.

Ο Κώστας

Μητροπόλεως και Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ: 210 3228502

Ένα όνομα, ένα σουβλάκι, μια ιστορία ο Κώστας στο Σύνταγμα που μαζεύει στο μαγαζί του όλους τους καλοσουβλακοφαγάδες της πόλης. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό χώρο που δεν ξεπερνά τα 20 τετραγωνικά με μία πολύ μικρή πλάκα-ψησταρία υγραερίου, στην οποία Κώστας ψήνει από το 1950 μόνο καλαμάκια και πίτες, από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι. Κάπου εκεί κλείνει μιας και έχει εξαντληθεί η «πραμάτεια» του.

Η Βόλβη

Ευρυπίδου 24-26, Πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ.:21 1118 0587



Ορίτζιναλ κι έξτρα παραδοσιακή η Βόλβη πάτησε πάνω στις βασικές αρχές της σουβλακοτέχνης, για αυτό κι έγινε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μέρη στην Ευρυπίδου. Με μότο της «λίγα, πεντανόστιμα και καλά»η Βόλβη φτιάχνει ίσως τα καλύτερα καλαμάκια και σουτζουκάκια του κέντρου. Μικρό αλλά θαυματουργό το τυλιχτό της Βόλβης έχει μόνο ντομάτα, λεπτοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, ρίγανη, μπούκοβο, μουστάρδα και μία γλυκιά σάλτσα πάπρικας. Έξτρα χειροκρότημα από μέρους για την τιμή του η οποία παραμένει στα 2,20€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v