Στον Απόπλου νους και ουρανίσκος χορταίνουν θάλασσα

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, οι μονοήμερες για φαγητό με θέα θάλασσα είναι από τις αγαπημένες μας εξορμήσεις.
Και ο Σχοινιάς αποτελεί σταθερή αξία για να τις κάνουμε πραγματικότητα, με κάθε αφορμή. Τα δύο τελευταία χρόνια, μια μοντέρνα ψαροταβέρνα στέκεται αγέρωχη με θέα στο απέραντο γαλάζιο και μας βάζει σε πειρασμό να πιάσουμε τραπεζάκι στο ξύλινο ντεκ της για να απολαύσουμε γεύσεις θάλασσας. O λόγος για τον Απόπλου.
Το σκηνικό εδώ σε μεταφέρει σε κάποιο ήσυχο νησάκι. Ένας άνετος χώρος που θυμίζει κατάστρωμα, μίνιμαλ διακοσμημένος, ώστε το βλέμμα σου να ταξιδέψει ανεμπόδιστα στη θάλασσα που βρίσκεται μια ανάσα από τα τραπέζια.
Ο κατάλογος προσεγμένος, παντρεύει μεζέδες και πιάτα μιας παραδοσιακής ψαροταβέρνας, με εκείνα ενός μοντέρνου εστιατορίου για ψάρι, κερδίζοντας σε γεύση και πρωτοτυπία.
Εδώ θα δοκιμάσεις δροσερές σαλάτες, όμως η ομώνυμη Σαλάτα Απόπλους (10€), με πανδαισία πράσινων λαχανικών, βινεγκρέτ, λιαστή ντομάτα και τραγανή παρμεζάνα, αλλά και εξαιρετική φάβα με μαστίχα Χίου, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαρμελάδα τσίλι (7€). Μια παραλλαγή που απογειώνει μοναδικά ένα αγαπημένο πιάτο, καθιστώντας το ιδανικό ξεκίνημα για να ανοίξει η όρεξη.
Εξαιρετική και η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα (6,5€), η οποία δε θυμίζει σε τίποτα τις έτοιμες «αλοιφές» που σερβίρουν συνήθως οι ψαροταβέρνες: περιλαμβάνει ψιλοκομμένα κομματάκια καπνιστής μελιτζάνας, άρτια δεμένα με τα μυρωδικά και το κρεμμυδάκι τους, ένα πιάτο που θες να παραγγείλεις ξανά και ξανά.
Στον κατάλογο των ορεκτικών θα βρεις μεταξύ άλλων χταποδάκι ξιδάτο (12€), γαύρο μαρινάτο (7€), χειροποίητες πατάτες τηγανιτές (3,5€) και τραγανά στικς κολοκυθιού με σως γιαουρτιού (5€), τα οποία τηγανίζονται ανάλαφρα και αποκτούν ένα χρυσαφί χρώμα που τα κάνει ανάρπαστα.
Εξέχουσα θέση στο μενού κατέχει και η… μαγική τριάδα καρπάτσιο-σεβίτσε- ταρτάρ με φρέσκο ψάρι ημέρας (15€), το οποίο στην περίπτωση του σεβίτσε, μαρινάρεται σε μια δροσερή σως αγγουριού, με φινόκιο, πιπεριά τσίλι και γκρέιπφρουτ, και σερβίρεται συνοδεία ενός βελούδινου πουρέ αβοκάντο με wasabi. Ενδιαφέρον και το ταρτάρ, με φρέσκο κρεμμυδάκι, μουστάρδα, λεμόνι και λάιμ με crispy κάππαρη.
Νοστιμότατα και τα κουτσομουράκια (54€/κιλό), τα οποία είναι σωστά τηγανισμένα, και αποτελούν ιδανική συνοδεία για το ουζάκι, το οποίο- σημειωτέον- εδώ διατίθεται σε ικανοποιητική ποικιλία ετικετών. Ένα από τα highlights του καταλόγου είναι και τα χειροποίητα ραβιόλι (18€), τα οποία γεμίζονται με γαρίδα και λαχανικά, και σερβίρονται με μια απαλή σάλτσα κρέμας. Ένα πιάτο προσεγμένο στην εντέλεια, με σωστές ισορροπίες, το οποίο αποδεικνύει την μαεστρία με την οποία η κουζίνα του Απόπλου μπορεί και συνδυάζει το θαλασσινό με το ιταλικό στοιχείο.
Εξέχουσα θέση στα ζυμαρικά καταλαμβάνει η πληθωρική γαριδομακαρονάδα (18€), must για τους λάτρεις του είδους, ενώ στον κατάλογο των κυρίως βρίσκουμε και ωραιότατα μύδια αχνιστά (9€), γαρίδες σαγανάκι (12€) και αρωματικό ριζότο γαρίδας (15€), μεταξύ άλλων.
Αν έχεις βαρεθεί τις ψαροταβέρνες της σειράς και θες να απολαύσεις προσεγμένες γεύσεις θάλασσας με μοντέρνες πινελιές, ο Απόπλους είναι μια γευστική στάση που οφείλεις να κάνεις.
Για ένα πλήρες γεύμα θαλασσινών, με ουζάκι, υπολόγισε περί τα 30€ το άτομο.
Απόπλους Σχινιάς
Σκουφά, Μαραθώνας
τηλ: 694 097 9968