Η ιταλική κουζίνα… αλλιώς σε 5 διευθύνσεις

Η κουζίνα των γειτόνων μας γίνεται αφορμή για διακριτικούς και τολμηρούς πειραματισμούς σε πέντε ιταλικά εστιατόρια που αξίζει να τιμήσεις.
Η ιταλική κουζίνα… αλλιώς σε 5 διευθύνσεις

Ο κλασικός μακαρονάς ικανοποιείται εύκολα με οτιδήποτε περιλαμβάνει ζυμαρικά ή ζύμη πίτσας. Ο ψαγμένος όμως μακαρονάς θέλει κάτι το διαφορετικό ενίοτε. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, τότε αξίζει να διαθέσεις κάτι από το μπάτζετ σου για να δοκιμάσεις μερικά από τα πιο ψαγμένα ιταλικά εστιατόρια της πόλης.

Εστιατόρια στα οποία οι σεφ χρησιμοποιούν ως βάση παραδοσιακές ιταλικές συνταγές και τις διανθίζουν με τόλμη και φαντασία, δημιουργώντας ιδιαίτερα πιάτα.

Monzu

Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά, τηλ: 21 0620 0495

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Monzu (@monzu_kifisia)



Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Λιόκας παρουσιάζει τη δική του προσέγγιση στην ιταλική κουζίνα, σε αυτό το πανέμορφο νεοκλασικό της Κηφισιάς, όπου βρίσκουν καταφύγιο μοντέρνες και κλασικές γεύσεις. Η buratta, για παράδειγμα, σερβίρεται με πράσα κονφί, κραμπλ από ψωμί στα κάρβουνα, salciccia και σάλτσα verde, ενώ το Vitello Tonnato γίνεται με γλώσσα από μοσχάρι γάλακτος, και συνδυάζεται με μαγιονέζα τόνου και κάπαρη Σύρου. Το signature λινγκουίνι του εστιατορίου, ετοιμάζεται με ζωμό γαρίδας, κρόκο Κοζάνης και ταρτάρ γαρίδας Αμβρακικού, ενώ ο Ξιφίας ‘‘Milanese’’ έρχεται σε καπνιστή πολέντα, με κρύα σάλτσα από τοματίνια στα κάρβουνα, φασολάκια και aioli πατάτας. Τον κατάλογο συμπληρώνουν signature cocktails και εξίσου δημιουργικά επιδόρπια, όπως ο Μπαμπάς σε παλαιωμένο τσίπουρο, compote κεράσι και παγωτό φιστίκι. Λογαριασμός στα 30€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Napul'è

Βασ. Κωνσταντίνου 43, Βάρη, τηλ: 697 086 9124



Το ιταλιάνικο εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio στη Βάρη παραμένει μια από τις πιο ιδιαίτερες τρατορίες της Αττικής, ένα μέρος όπου η παράδοση και η γαστρονομική ανησυχία βρίσκουν έκφραση μέσα από λαχταριστές comfort δημιουργίες. Εδώ θα δοκιμάσεις την Crab-onara, μια εξαιρετική παραλλαγή του κλασσικού ιταλικού πιάτου με ψύχα από μπλε καβούρι, αυγό, pecorino και πιπέρι, το highlight του καταλόγου Burrata Fritta ήτοι μπουράτα μπουφάλα τυλιγμένη με μορταδέλα και ζύμη πίτσας, τηγανιτή, πάνω σε σάλτσα ντομάτας με πεκορίνο και πιπέρι, αλλά και κοκκινιστά κεφτεδάκια σύμφωνα με την παραδοσιακή ναπολιτάνικη συνταγή, με σταφίδες και κουκουνάρι. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες επιλογές από τους ιταλικούς αμπελώνες για να συνοδεύσεις το γεύμα σου, ενώ ο λογαριασμός για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί έρχεται στα 30€/ άτομο.

Canarino

Ηλία Ηλιού 28, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 901008

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Canarino (@canarinotrattoria)



Η ιταλική γαστρονομία συναντά τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, σε αυτήν την τρατορία του Νέου Κόσμου στη οποία ο σεφ Δημήτρης Χωματάς έχει διαμορφώσει ένα μενού που σε ταξιδεύει γευστικά στις δύο χώρες. Το ζυμάρι της πίτσας, για παράδειγμα, παρασκευάζεται από τρία ελληνικά άλευρα και ψήνεται σε ξυλόφουρνο: για να πάρεις μια γεύση, δοκίμασε την Partite με γκοργκοντζόλα, μοτσαρέλα, τσάτνεϊ σύκου και καρύδι. Τα ζυμαρικά ξεχωρίζουν για τις πρώτες τους ύλες, με δημιουργίες όπως η Della montagna με μυρώνια, μανούρι, ντοματίνια και σκόρδο να κάνουν τη διαφορά με την απλότητα αλλά και την έντονη γεύση τους. Στα κυρίως, θα βρεις ένα εξαιρετικό Saltimbocca a la romana ήτοι μοσχάρι γάλακτος γεμιστό με ελληνικό προσούτο, μαγειρεμένο με λευκό κρασί και φασκόμηλο και μια μοσχαρίσια ταλιάτα με αρωματικό ελαιόλαδο, σάλτσα ρόκας, ξύσμα από γραβιέρα Σύρου και ψητά μανιτάρια. Συνοδεία κρασιού σε ποτήρι, ο λογαριασμός στα 25-30€/ άτομο.

Alio

Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, τηλ: 21 0685 0745

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ALIO (@alio.restaurant)



Το εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου στο Χαλάνδρι βρίσκεται σε μια όμορφη μονοκατοικία με υπέροχη αυλή, και βλέπει την κουζίνα της γείτονος χώρας με δημιουργική ματιά, η οποία είναι εμφανής σε κάθε πιάτο – από τα ζυμαρικά και τα ριζότι μέχρι την πίτσα. Το καρπάτσιο εδώ φτιάχνεται… alios με λαβράκι, ντοµατίνια, κάπαρη, ελαιόλαδο, τσίλι και λεµόνι και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γεύση του, ενώ οι κλασικές ταλιατέλες ραγού αποκτούν άλλο νόημα με σιγοµαγειρεµένο µοσχάρι black angus µε τον ζωµό του, µανιτάρια, κρέµα ricotta, ψητά ντοµατίνια και θυµάρι, συνδυασμός που τις απογειώνει. Στο vitello tonnato, το κρέας είναι ένα τρυφερό Black Angus, με αφράτη κρέμα και φλούδα λεμονιού κονφί, ενώ τα παραδοσιακά casarece ενισχύονται με ζωμό από μανιτάρια porcini, λάδι λευκής τρούφας, παρμεζάνα και κατσικίσιο τυρί. Εξαιρετική και η πίτσα Bianca με burrata, λεπτές φέτες prosciutto cotto, ψητά ντοματίνια, λεμόνι και φυστίκι Αιγίνης . Λογαριασμός στα 30€, με ποτήρι κρασί.

Cavaliere

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 42, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2109374147



Σε έναν feelgood και άνετο χώρο με εντυπωσιακή διακόσμηση, στην οποία συνδυάζονται αρμονικά ξύλο και μάρμαρο, ο -σεφ και συνιδιοκτήτης- Βασίλης Τσατσάκης, ετοιμάζει συνταγές της γείτονος χώρας με διακριτικούς πειραματισμούς. Από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν πίτσες – ποιήματα, όπως η  Mortadelle pistacchio, με μορταδέλα, τριμμένο φιστίκι και πέστο φιστικιού, fior di latte και παρμεζάνα ή η Cavaliere Estrella με κρέμα καπνιστή ricotta, τυρί fontina, σαλάμι picante, ντοματίνια και τυρί βασιλικού, ενώ στα χειροποίητα ζυμαρικά έχει γίνει δουλίτσα. Για παράδειγμα τα Ραβιόλια γεμίζονται με πατάτα και φρέσκια τρούφα, σερβίρονται πάνω σε σάλτσα pecorino sardo με φυστίκι και bresaola. Στα κυρίως, ξεχωρίζει το ψαρονέφρι ψημένο με prosciutto crudo, λάδι φασκόμηλο, gnocchi σε σάλτσα gorgonzola και καβουρδισμένα φουντούκια. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολόγισε περί τα 30-35€/ άτομο με κρασί.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v