Αυτές τις μακαρονάδες δεν τις τρως στο σπίτι σου

Από την Άνοιξη μέχρι το Κουκάκι, απολαμβάνουμε φρέσκα και χειροποίητα ζυμαρικά με αυθεντικές, ιταλικές συνταγές.
Αυτές τις μακαρονάδες δεν τις τρως στο σπίτι σου

Μπορεί τα μακαρόνια με κιμά να αποτελούν παραδοσιακά την νούμερο ένα «ιταλική» απόλαυση του Έλληνα, όμως - πιστέψτε μας - η ιταλική κουζίνα έχει πολλά, πάρα πολλά παραπάνω να προσφέρει από απλά σπαγγέτι μπολονέζ.

Για του λόγου - και της pasta - το αληθές τα παρακάτω εστιατόρια/τρατορίες/οστερίες της Αθήνας και των προαστίων σερβίρουν καθημερινά μερικές από τις πιο νόστιμες, μυρωδάτες και πληθωρικές μακαρονάδες της... piazza.

Μόλτο Μπένε που λένε και στο χωριό (οι Ιταλοί).

La Gratella Athens
25ης Μαρτίου & Ομήρου, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6851200

 



Η ιστορία του άρχισε στο Ναύπλιο, ο χρόνος το έφερε στο Χαλάνδρι σε έναν cosy χώρο με εξίσου υπέροχη κουζίνα. Στο La Gratella δοκιμάζουμε προσεγμένα και ποιοτικά πιάτα με τα al dente μακαρόνια να κλέβουν την παράσταση: παπαρδέλες με λουκάνικα αρωματισμένα με γλυκάνισο, πορτσίνι, ψητά ντοματίνια κι ελαφριά σάλτσα λεμονιού, τορτελάτσι ζυμωμένα με μελάνι σουπιάς γεμιστά με γαρίδες και ψάρι και Raviolacci di Bosco (κάτι σαν «τετράγωνα» τορτελίνια), με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος είναι μερικά από τα πιάτα που θα συγκινήσουν τους μακαρονάδες. Σαλάτες, κάποια κυρίως πιάτα και νόστιμες pizza συμπληρώνουν τη γευστική του εικόνα – για ένα πλήρες γεύμα υπολογίστε 20-25€/ άτομο με ποτήρι κρασί.

L' osteria Da Claudio
K.Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6834228

 



Κρυμμένη πίσω από μια πλατεΐτσα, η συμπαθέστατη αυτή «ταβέρνα» του κύριου Claudio μας… κακομαθαίνει με φινετσάτες ιταλικές γεύσεις που εστιάζουν κυρίως σε pasta και pizza. Από την πρώτη κατηγορία, ξεχωρίζουν οι χειροποίητες ταλιατέλες με λάδι και φρέσκια τρούφα, τα ανάλαφρα λιγκουίνι με πέστο, η εξαιρετική, αυθεντική καρμπονάρα με μπέικον, αυγό και φρέσκο βούτυρο και τα χειροποίητα ραβιόλια με παντζάρι με γέμιση ρικότα και γκοργκοντζόλα. Με ωραίο κόκκινο κρασί, επιδόρπιο και κερασμένη γκράπα, ο λογαριασμός έρχεται περίπου στα 25€/ άτομο.

Osteria Trattoria Da Michele
Λεωφ. Μαραθώνος 61, Άνοιξη, 210 8140525

 



Σε έναν μικρό χώρο – ελάχιστα τραπεζάκια μέσα και έξω - στην Άνοιξη, ο ιδιοκτήτης και chef Michele, βέρος Ιταλός, ετοιμάζει αυθεντικές γεύσεις με προϊόντα που εισάγει απευθείας από την Ιταλία. Σε αυτήν την κρυμμένη trattoria θα δοκιμάσετε εξαιρετικό λιγκουίνι με θαλασσινά, μυρωδάτη αχινομακαρονάδα και φρέσκιες χειροποίητες ταλιατέλες με μανιτάρια και τρούφα, μεταξύ άλλων χειροποίητων και νοστιμότατων ζυμαρικών. Υπολογίστε περί τα 25€/ άτομο για ένα πλήρες γεύμα με ένα ωραιότατο proseco (αφρώδες κρασί) συνοδεία.

Oroscopo
Αντήνορος 42, Ιλίσια, τηλ.: 210 7238567

 



Ο πιο νόστιμος ιταλός… ωροσκόπος βρίσκεται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες κοντά στο ξενοδοχείο Caravel προσελκύοντας κόσμο και κοσμάκη που απολαμβάνει εδώ και χρόνια υπέροχες μακαρονάδες σε γενναίες μερίδες: Σπαγγέτι Πουτανέσκα με κρεμμύδι, σκόρδο λευκό κρασί και κάπαρη, φαρφάλες με καπνιστό σολομό, μπρικ και πιπεράτη βότκα, φρέσκιες ταλιατέλες με μανιτάρια, μπέικον και πιπεριές, και φρέσκα ραβιόλι θαλασσινών με σάλτσα σαμπάνιας, γέμιση γαρίδας, καπνιστού σολομού και φρέσκων λαχανικών είναι μερικές μόνο από τις πληθωρικές του γεύσεις. Για ένα υπερπλήρες γεύμα, με ποτήρι κρασί, υπολογίστε περί τα 20-25€/ άτομο.

Frankie
Σκουφά 42, Κολωνάκι, τηλ: 2103647052

 



Το ιταλικό εγχείρημα της ομάδας του Nice 'n Easy δίνει έμφαση στα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και στην πίτσα που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Ταλιατέλες με πέστο βασιλικού, ντοματίνια και παρμεζάνα, αυθεντική σπαγγέτι καρμπνάρα με πανσέτα, παρμεζάνα και αυγό, ραβιόλι με βουβαλίσια μοτσαρέλα, προσούτο Πάρμας και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και κανελόνια φούρνου γεμιστά με κοτόπουλο και λαχανικά είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις των ζυμαρικών, τα οποία είναι όλα χειροποίητα. Οι μερίδες είναι χορταστικές, οι πρώτες ύλες έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ιταλίας, ενώ ο λογαριασμός με ποτήρι κρασί θα έρθει στα 20-25€/ άτομο.

Belpaese
Αθανασιου Διακου 6, Μακρυγιαννη, τηλ: 211 4044172

 



Λίγα βήματα από το Μετρό Ακρόπολης, το Belpaese σερβίρει αυθεντικά, σπιτικά ιταλικά πιάτα με φόντο την πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας. Από την ανοιχτή κουζίνα του βγαίνουν γεύσεις και μυρωδιές που «σπάνε μύτη» δια χειρός του σεφ/ιδιοκτήτη Αντρέα Ρίζο, όπως ριγκατόνι με μανιτάρια και λάδι τρούφας και κρέμα γάλακτος, ταλιατέλες με κρεμμύδι, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, λιαστή ντομάτα και αντζούγια, λαζάνια φούρνου, ριγκατόνι με φρέσκο τόνο Αλοννήσου, ντοματίνια και φρέσκο κρεμμυδάκι και λιγκουίνι με βούτυρο, δενδρολίβανο, χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Η πίτσα και τα ριζότι είναι εξίσου νόστιμα σε περίπτωση που… αλαξοπιστήσετε από τις μακαρονάδες, ενώ ο λογαριασμός με ποτήρι κρασί στα 20€/ άτομο.

Diva Pizza
Δράκου 13, Κουκάκι, τηλ: 210 9246555

 



Μπορεί να ειδικεύεται στην πίτσα, αλλά δεν το παίζει… ντίβα και βγάζει από την κουζίνα της εξαιρετικά ζυμαρικά. Στη hot πιάτσα της Αθήνας λοιπόν, στο Κουκάκι, απολαμβάνουμε στα τραπεζάκια αυτής της πιτσαρίας φρέσκα τορτελόνι με ελαιόλαδο, σάλτσα από κρέμα γάλακτος, προσούτο Πάρμας, σκόρδο, γλυκό κρασί μαρσάλα και δενρολίβανο, σπαγγέτι φούρνου με πεπερόνι, φρέσκα μανιτάρια, πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και mix τυριών, φρέσκες παπαρδέλες με κοτόπουλο, αυγό, σάλτσα από κρέμα γάλακτος και μουστάρδα, πράσινα ραβιόλι με γέμιση σπανάκι, φέτα, μυζήθρα και ανθότυρο συνοδεία σάλτσας με μπέικον και μανιτάρια και νοστιμότατα ορεκτικά και σαλάτες σε καλές τιμές. Ο λογαριασμός με ποτήρι κρασί, περί τα 15€/ άτομο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v