Τα καλύτερα τυριά των ελληνικών νησιών γιατί τα νησιά ξέρουν

Σαν Μιχάλη ή Βολάκι Άνδρου; Αρσενικό Νάξου ή Γυλωμένη Μανούρα Σίφνου; Σε όλα λέμε ναι ειδικά όταν πρόκειται για τα καλύτερα τυριά των ελληνικών νησιών.
Τα καλύτερα τυριά των ελληνικών νησιών γιατί τα νησιά ξέρουν

Αν ανήκεις στην εκλεπτυσμένη ομάδα των τυροφάγων τότε είναι βέβαιο πως θα αισθάνεσαι πολύ τυχερός που ζεις στην Ελλάδα και μπορείς να απολαμβάνεις κάποια από τα καλύτερα τυριά της Ευρώπης. Πολλά εξ αυτών, «συχνάζουν» στα ελληνικά νησιά μας και μαγεύουν τους ουρανίσκους όσων τα δοκιμάσουν. Πάμε λοιπόν να δούμε τα καλύτερα τυριά των ελληνικών νησιών γιατί τα νησιά μας ξέρουν και τα εμπιστευόμαστε.

Βολάκι Άνδρου



Πρεσβευτής της τυροκομικής παράδοσης της Ανδρου, το φρέσκο ή ημίχλωρο βολάκι έχει τριφτή, πλούσια υφή, που γαργαλάει ερεθιστικά στον ουρανίσκο. Πρόκειται για λευκό τυρί, ημίσκληρο ή σκληρό, από παστεριωμένο, πλήρες, αγελαδινό γάλα.

Σαν Μιχάλη Σύρου



Το τυρί Σαν Μιχάλη Π.Ο.Π. Σύρου είναι ένα από τα πιο σπάνια τυριά παγκοσμίως, καθώς παράγεται μόνο σε 2 τυροκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο, στο μικρό νησί της Σύρου, μόνο με γάλα από τις λίγες αγελάδες του νησιού. Το Σαν Μιχάλη έχει πικάντικη γεύση και χρυσό δέρμα και ωρίμανση 8-12 μηνών. Η μάζα του είναι συμπαγής, με ακανόνιστες τρύπες.

Αρσενικό Νάξου

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gourmate (@gourmategr)



Ένα μακρόσυρτο αχ ακούγεται κάθε φορά που κάποιος δοκιμάζει αρσενικό. Παράγεται στα υψίπεδα της Nαξου σε υψόμετρο 700μ και άνω, από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Ωριμάζει σε φυσικές κάβες και κουράρεται με ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της τρίμηνης ωρίμανσης του.

Γυλωμένη Μανούρα



Πρόκειται για ένα Σιφνιό τυρί που κάνει περήφανους όλους τους απόγονους του συντοπίτη Τσελεμεντέ. Πρόκειται για κρασοτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, σκληρό, με πολύ λίγη υγρασία και πικάντικη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και χαρακτηριστική σκούρα καφεκόκκινη εδώδιμη επιδερμίδα.

Κοπανιστή Μυκόνου



Μαλακό λευκό τυρί της άλμης, με έντονη πικάντικη και πιπεράτη γεύση και χρώμα κρεμώδες λευκό έως ανοιχτό κεραμιδί, που έχει αλειφτεί σε όλα τα ψωμιά και τις φρυγανιές του νησιού των ανέμων.

Σκοτύρι Ίου



Πρόκειται για ένα τουλουμοτύρι από αιγοπρόβειο γάλα, που, άλλοτε, το έφτιαχναν μέσα σε ασκούς από τομάρια ζώων, ενώ προσέθεταν πολλές φορές γάλα και αρωματικά χόρτα (κυρίως θρούμπι). Μια δοκιμή θα σε κάνει πιστό εραστή του.

Μελίχλωρο Λήμνου



Το μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, το οποίο, μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, μέχρι να αφυδατωθεί.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης



Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη, από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο.  Έχει ιδιαίτερο κυλινδρικό σχήμα και το βάρος του είναι περίπου ένα κιλό. Ωριμάζει για τρεις τουλάχιστον μήνες σε υπόγειες αποθήκες και  δροσερούς θαλάμους.

Καλαθάκι Λήμνου



Το έτερο καμάρι της Λήμνου παράγεται από 100% παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, προερχόμενο από ζώα ντόπιας φυλής που βόσκουν σε ακαλλιέργητα εδάφη άγριας χλωρίδας του νησιού. Οφείλει την ονομασία «Καλαθάκι» στα πλεκτά καλούπια που τοποθετείται κατά την παρασκευή του, τα οποία δίνουν το κυλινδρικό σχήμα και την ανάγλυφη μορφή του. Είναι λευκό τυρί άλμης σε σχήμα μικρού κεφαλιού με διάσπαρτες μικρές τρύπες, στις οποίες συγκρατεί το υγρό του λίπος.

Κασκαβάλι Σαμοθράκης

Ανήκει στα ξηρά τυριά και είναι ένας τύπος κασεριού κοινός σε βαλκάνιους και ανατολίτες. Ωριμάζει σε 8 μήνες. Είναι πικάντικο τυρί με βελούδινη υφή, ώριμο με γνήσια γεύση γάλακτος και με πλούσια αρώματα.

Ξινομυζήθρα Κρήτης



Η ξινομυζήθρα είναι ένα λευκό, φρέσκο και μαλακό τυρί με ελαφρώς ξινή και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφόρους τρόπους στην κουζίνα σου. Ο σωστός ο ντάκος έχει πάντα ξινομυζήθρα.

Κρασοτύρι της Κω



Το κρασοτύρι της Κω ή τυρί της πόσιας είναι λευκό τυρί από αιγοπρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που βαπτίζεται και ωριμάζει στην οινολάσπη. Εκλεκτός μεζές υψηλής ποιότητας που επιβάλλεται να δοκιμάσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v