Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας

Περί γλυκό-ορέξεως θα σου πούμε «γαλακτομπούρεκο», και θα σε πάμε να δοκιμάσεις στα καλύτερα αθηναϊκά στέκια για τον σιροπιαστό πειρασμό της καρδιάς μας.
Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας

Δεν ξέρουμε για σένα, πάντως εμείς, άνθρωπο που δεν του αρέσει το γαλακτομπούρεκο δεν τον εμπιστευόμαστε. Βλέπεις,  ανεξαρτήτως ώρας και διάθεσης πάντα λέμε ναι σε ένα ζεστό γαλακτομπούρεκο λουσμένο με απολαυστικό σιρόπι και αφράτη, αρωματισμένη κρέμα. Για αυτόν τον λόγο τιμούμε όλα εκείνα τα ζαχαροπλαστεία που κάνουν πρωταθλητισμό στο ευγενές άθλημα της «γαλακτομπουρεκοπαραγωγής». Πάμε μια βόλτα στα μέρη τους λοιπόν.

Κοσμικόν



Από το 1961 το Κοσμικόν και το γαλακτομπούρεκό του αποτελούν έννοιες ταυτόσημες. Το γαλακτομπούρεκο αποτελεί τον σταρ του καταστήματος που άνοιξε για πρώτη φορά στον Άγιο Νικόλαο  τη δεκαετία του 1960. Έκτοτε δύσκολα θα βρεις άνθρωπο στην Αθήνα να μην έχει δοκιμάσει γαλακτομπούρεκο σε ένα από τα 6 καταστήματα του Κοσμικόν (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Ελευθέριος, Αγία Μαρίνα, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Π. Φάληρο). Η συνταγή του είναι μυστική και κατακτήθηκε υπομονετικά καθώς με το πέρασμα των χρόνων δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα. Ο κώδικας ποιότητας παρασκευής του ωστόσο παραμένει αδιαπραγμάτευτος. Οι ολόφρεσκες πρώτες ύλες, το βούτυρο γάλακτος, το χειροποίητο φύλλο του, το τέλειο σιρόπιασμα και η προσοχή στην εκτέλεση δημιουργούν ένα γλυκό που έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς πελάτες σε όλη την Αθήνα. To μικρό ταψάκι είναι στα 17€.

Γαλυφιανάκης

Ευφρονίου 60, περιοχή Κάραβελ, τηλ: 210 7245706

Όπου Γαλυφιανάκης και γαλακτομπούρεκο, θα μπορούσε να λέει το σλόγκαν του καταστήματος, μιας και μιλάμε για ένα από τα πλέον ονομαστά για την ποιότητά του ζαχαροπλαστεία. Τα ταψιά εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού καθώς αμέτρητοι πελάτες, περιμένουν στη σειρά για να γευτούν το ζεστό και πενταλαχταριστό γαλακτομπούρεκο του Γαλιφιανάκη. Το μικρό ταψάκι που βγάζει 6 μερίδες στα 11€.

Το Πρώτο

Εθνικής Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, τηλ.:  21 0461 0678



Στην πολυτραγουδισμένη γειτονιά της Δραπετσώνας όλοι οι γαλακτομπουρεκολάγνοι ορκίζονται αιώνια πίστη στο Πρώτο. Σε ένα μικρό και τελείως παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο, συρρέουν από το πρωί κάτοικοι της περιοχής κι όχι μόνο προκειμένου να πάρουν το λαχταριστό και φημισμένο γαλακτομπούρεκο. Η κρέμα του είναι κολασμένα γευστική κι έχει καταστρέψει αμέτρητες δίαιτες αλλά χαλάλι της, ενώ αν το φας ζεστό θα σου προσφέρει μια σχεδόν οργασμική εμπειρία.

Η ατομική μερίδα στα 2,60€ και το ταψάκι στα 13€.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ.: 210-36.10.092

Ζαχαροπλαστείο που μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής είναι σίγουρα ένα ζαχαροπλαστείο που επιβάλλεται να επισκεφθείς. Οι Αφοί Ασημακόπουλοι εδώ και χρόνια γλυκαίνουν τον κόσμο που περνά από την περιοχή των Εξαρχείων. Αν δεις ουρές, μην τρομάξεις θα περιμένουν να αγοράσουν κάποιο από τα γλυκίσματα του και κυρίως το συγκλονιστικό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο, κρέμα με φρέσκο βούτυρο, γάλα και σιμιγδάλι. Στα 2,80€ το κομμάτι, 16€ το μικρό ταψάκι

Μαστρονικόλας

Κάσου 21 και Καρπάθου, Πειραιάς, τηλ.:210-45.23.378

Με 113 χρόνια στην πλάτη ο Καλλιπολίτης Μαστρονικόλας έχει αναθρέψει γενιές και γενιές γλυκατζήδων, με τις ολόφρεσκες λιχουδιές που «ποζάρουν» καθημερινά στις βιτρίνες του. Το ζεστό και αφράτο γαλακτομπούρεκό του φημίζεται για τη διέγερση που προκαλεί σε κάθε ουρανίσκο που θα το δοκιμάσει. Αν είσαι επιφυλακτικός μια και μόνο δοκιμή είναι ικανή να σε πείσει και να σε κάνει πελάτη για καιρό. Το κομμάτι κοστίζει 2€ ενώ το ταψί 13€.

Τριανταφύλλου

Ευτυχίδου 2, Πλατεία Πλαστήρα, Παγκράτι, τηλ.:210-75.65.288



Η επιγραφή στο μαγαζί γράφει περήφανα «Αθηναϊκό Γαλακτομπούρεκο Τριανταφύλλου» και μια μπουκιά αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι στον Τριανταφύλλου κάνουν πρωταθλητισμό στο συγκεκριμένο άθλημα. Οι φανς του ξεροψημένου φύλλου και της πιο αφράτης δεν γίνεται κρέμας καλό είναι να σπεύσουν από νωρίς, γιατί όσο περνάει η ώρα τόσο εξαφανίζονται τα ταψάκια. Για τους αλλόθρησκους υπάρχει κι εκδοχή με φύλλο κανταΐφι, που θα σε σιροπιάσει παντού με την καλή έννοια.

Στα 2,90€ το κόμματι και στα 20€ το XL ταψάκι που βγάζει περίπου 12 μερίδες.

Παυλίδης

Κατεχάκη 59, Αθήνα, τηλ.: 210-69.11.912



Από τα πλέον φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, ο Παυλίδης, έχει ακόμη αυτοκόλλητα στην είσοδο που γράφουν «ζεστό γαλακτομπούρεκο» για να δείξει σε κάθε επίδοξο πελάτη ότι δεν αστειεύεται. Όταν τρώμε από τον Παυλίδη δεν μιλάμε, μα όταν μιλήσουμε θα πούμε για το εκλεκτής ποιότητας παραδοσιακό χειροποίητο γαλακτομπούρεκο, με τραγανό φύλλο και την αγαπημένη μας κρέμα με βούτυρο γάλακτος που φέρνει οργασμό στο στόμα. Το ταψάκι κοστίζει 15€ και θα βγάλει 8 ωραιότατες μεριδούλες.

Η Στάνη

Μ. Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ.: 21 0523 3637

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Η Στάνη- Stani (@stani1931)



Ζήτησε κανείς ονομαστό γαλακτοπωλείο στο κέντρο των Αθηνών, όπως εκείνα που άραζαν τα παππούδια μας παλιά γιατί ξέρανε από καλό παραδοσιακό γλυκό; Η Στάνη ξέρει πριν από μας για μας, πώς να γιατρέψει τον πόνο μας με ένα ζεστό και μαεστρικά σχεδόν σιροπιαστό κομμάτι [DG2] γαλακτομπούρεκο. Τιμώντας τις παραδοσιακές της ρίζες, φτιάχνει το γαλακτομπούρεκο όπως παλιά με βουτυράτη κρέμα, που ευφραίνει στόμα και ψυχή. Από το 1931 στην πιάτσα, σού σερβίρει μόνο το καλύτερο. Το ταψάκι της έρχεται στα 13€.

Πετέκ

3ης Σεπτεμβρίου 81, τηλ.: 21 0822 3955



Από το 1964 στο Πετέκ τρως ένα φανταστικοκαταπληκτικό πολίτικο γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο, φρέσκο βούτυρο γάλακτος κι αρωματισμένη με βανίλια κρέμα. Αν ρωτήσεις στα πέριξ της περιοχής που βρίσκεται το Πετέκ θα σου πουν «θα το καταλάβεις από τις ουρές», γεγονός που θα επιβεβαιώσεις ιδίοις όμασι, πριν δοκιμάσεις το γαλακτομπούρεκο ιδίοις στόμασι. Στα 17,5€ το ταψάκι που βγάζει 12 μερίδες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v