Τέλειες συνταγές για γλυκά με μπανάνα

Δεν είναι δα και κανένα μυστικό ότι η μπανάνα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής μερικών από τα καλύτερα γλυκά. Και όχι, δεν είναι μόνο το μπανόφι.
Τέλειες συνταγές για γλυκά με μπανάνα
Η γλυκύτητά της ταιριάζει άψογα με τη σοκολάτα, και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικά από τα πιο διάσημα γλυκά των πάλαι ποτέ αναψυκτηρίων-ζαχαροπλαστείων (ναι, το Banana Split ας πούμε) την είχαν βασιλιά. Ιδού τέσσερα φανταστικά γλυκά που μπορείς να φτιάξεις και στο σπίτι με μερικές ώριμες μπανάνες.

Banoffee

Υλικά:
Για τη βάση: 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive, 125 γρ. βούτυρο, 1 κ.σ. κακάο
Για το σπιτικό dulce de leche: 180 γρ. βούτυρο, 180 γρ. μαύρη ζάχαρη, 2 συσκ. γάλα ζαχαρούχο (2 x 410 γρ.), 60 γρ. ξύσμα σοκολάτας
Για το τελείωμα: 4 μέτριες μπανάνες (ώριμες και γερές), 300 γρ. χτυπημένη κρέμα 35% (σε παχύρρευστη μορφή), ξύσμα σοκολάτας
Λίγο κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Για το μπανόφι: Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, για να φτιάξουμε τη βάση του μπανόφι (banoffee). Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε να βραχούν καλά τα μπισκότα. Ντύνουμε φόρμα δαχτυλίδι 22 ή 24 εκ. Φροντίζουμε να ντύσουμε τα πλαϊνά, ανασηκώνοντας.

Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε 6 με 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε μια κρέμα καραμέλα γάλακτος πηχτή με σκούρο χρώμα. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα καραμέλας στη βάση μπισκότου. Ρίχνουμε τη σοκολάτα στην υπόλοιπη κρέμα καραμέλα γάλακτος και ανακατεύουμε να λιώσει. Περιχύνουμε τη δεύτερη στρώση μπλέκοντας τη μια μέσα στην άλλη. Παγώνουμε για 2 με 3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Ξεφορμάρουμε το banoffee. Στρώνουμε φέτες μπανάνας σε όλη την επιφάνεια γαρνίρουμε με την χτυπημένη παχύρρευστη κρέμα και πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτας και κακάο.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Banana Split

Υλικά:
Για τη γέμιση: 500 γρ. τυρί κρέμα, 50 γρ. βούτυρο λιωμένο, 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 150 γρ. ζάχαρη άχνη, 4 μπανάνες, ώριμες
Για τη βάση: 300 γρ. μπισκότα τύπου digestive, 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σερβίρισμα: 12 κεράσια μαρασκίνο, 50 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πήξει το μείγμα για 4-5 λεπτά.

Για τη βάση: Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα 230 γρ. από τα μπισκότα, το τζίντζερ και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να διαλυθεί το μπισκότο και να αποκτήσει το μείγμα την υφή βρεγμένης άμμου.

Για τη σύνθεση: Αδειάζουμε το μείγμα με τα μπισκότα σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x35 εκ. και το απλώνουμε καλά χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες. Τοποθετούμε τις μπανάνες πάνω από το μείγμα του μπισκότου φροντίζοντας να πιάνουν όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τις μπανάνες και την απλώνουμε καλά ώστε να πάει παντού και να καλύψει τις μπανάνες. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε την κρέμα σε κορνέ και να δημιουργήσουμε διάφορα σχέδια στο γλυκό. Σπάμε με τα χέρια μας τα υπόλοιπα μπισκότα πάνω από την κρέμα. Διακοσμούμε με τα κεράσια μαρασκίνο και τη λιωμένη κουβερτούρα, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Κέικ μπανάνας

Υλικά:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.γ. μαγειρική σόδα, ½ κ.γ. αλάτι, 4 ώριμες μπανάνες, 330 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 4 αυγά, 220 ml σπορέλαιο (ή μισή ποσότητα σπορέλαιο/μισή ελαιόλαδο)

Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Λιώνουμε καλά τις μπανάνες με πιρούνι και τις ρίχνουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Ρίχνουμε στο μείγμα με τις μπανάνες, το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.

Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα και περασμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε το κέικ στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Απολαμβάνουμε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου και φυλάμε εκτός ψυγείου και καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη, για 4-5 μέρες.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Μπανάνες σοτέ με ρούμι

Υλικά:
1 μπανάνα κομμένη σε τέταρτα, 2 κ.σ. λικέρ μπανάνα ή μπράντι, ¼ φλιτζ. Ρούμι, 1 πρέζα κανέλα, ½ λεμόνι (ο χυμός του), 2 κ.σ. βούτυρο, 3 κ.σ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)

Εκτέλεση:
Σε μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο. Μόλις αρχίσει να «αφρίζει» το βούτυρο με τη ζάχαρη προσθέτουμε τα κομμάτια της μπανάνας και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά περιχύνοντας τις μπανάνες με το σιρόπι από την κατσαρόλα.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρώς το ρούμι μαζί με το λικέρ μπανάνα και τα ανάβουμε με προσοχή. Με προσοχή ρίχνουμε το αλκοόλ μέσα στην κατσαρόλα με τις μπανάνες. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιμένουμε μέχρι να σβήσουν οι φλόγες.
Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v