Το καλύτερο φαγητό σε Χαλάνδρι, Χολαργό και Αγία Παρασκευή

Φάγαμε τα βορειοανατολικά προάστια με το κουτάλι, και σου παρουσιάζουμε μια λίστα με τα καλύτερα στέκια για φαγητό.
Το καλύτερο φαγητό σε Χαλάνδρι, Χολαργό και Αγία Παρασκευή
της Ηρώς Κουνάδη

Παραδοσιακά προπύργια του καλού φαγητού, τα βορειοανατολικά προάστια συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος σε μεζεδοπωλεία, ταβερνάκια, εστιατόρια και το ανεπισήμως ανακηρυχθέν καλύτερο μπεργκεράδικο της Αθήνας. Σου τα συγκεντρώσαμε σε μια λίστα με τα καλύτερα, για να μην χάνεσαι στις γειτονιές τους.

Στο Χαλάνδρι…



Η Μπακαλοταβέρνα (Θουκυδίδου 6) απλώνει τα τραπεζάκια της στον πεζόδρομο αλλά και στην εντελώς νησιώτικη ταράτσα της, και μας κακομαθαίνει με μεζεδάκια που φτιάχνονται από πρώτες ύλες μικρών παραγωγών, όπως το ξύγαλο Σητείας, το βουβαλίσιο λουκάνικο, το απάκι κοτόπουλο, τα ρολάκια μελιτζάνας με κιμά, ο τραχανάς με λουκάνικο και το κοντοσούβλι. Ο λογαριασμός με ωραίο χύμα κρασί στα 18-20€ το άτομο.

Το Βραστό (Ρόδων 3) έχει έναν πανέμορφο εξωτερικό χώρο, κι ένα μενού που μοσχοβολά ελληνική παράδοση. Τον πρώτο λόγο εδώ έχουν τα μαγειρευτά, από τα οποία εντελώς υποκειμενικά ξεχωρίζουμε το λεμονάτο μοσχαράκι, τα γεμιστά με κιμά, το κριθαρώτο με γαρίδες, το χοιρινό στη γάστρα με σάλτσα μέλι-πορτοκάλι, το σουφλέ με σπανάκι και το μοσχαράκι γιουβέτσι. Με ορεκτικά και κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο.

Ο Μανώλης (Σάμου 1) είναι ξακουστός και κοσμαγάπητος, καθότι έχει ταΐσει ολόκληρες γενιές Χαλανδραίων και μη με τα θρυλικά του παϊδάκια, τα μαμαδίσια κεφτεδάκια που ταιριάζουν μόνο με φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, τα τηγανιτά κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες στον φούρνο, τη φάβα με λιαστή ντομάτα και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τα κρασάτα ρεβίθια στον φούρνο. Μαζί με κρασάκια ή μπύρες, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 15€ το άτομο. Αναλυτικός κατάλογος εδώ

Στον Χολαργό…



Το γνωστό και μη εξαιρετέο Juicy Grill (Περικλέους 37) θεωρείται από πολύ κόσμο, και όχι άδικα, το καλύτερο μπεργκεράδικο της Αθήνας. Θα συμφωνήσεις μάλλον, με την πρώτη μπουκιά σε ένα Sweet Gordita με τυρί raclette, bacon, αβοκάντο, αυγό τηγανητό, chips γλυκοπατάτας και sweet chilli mayo (14€) ή το πικάντικο Miss Lilly με μπέικον, cheddar, μοτσαρέλα, ντομάτα και sriracha sauce (10€). Συνοδεύονται όλα από ένα βουνό πατάτες.

Το καλύτερο σούσι της περιοχής θα το βρεις στο Hokyo (Φανερωμένης 8): Δοκίμασε οπωσδήποτε το Californication με πορτοκάλι tobiko, σουρίμι καβουριού και αβοκάντο και Spicy tuna με τόνο, αγγούρι και μαύρο σουσάμι. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα ωραιότατα 6,50€ για 8 κομμάτια, ενώ εκτός από σούσι εδώ θα βρεις και καταπληκτικά noodles (τα αγαπημένα μας, Shrimp Noodles έχουν γαρίδες, κουρκουμά και φινόκιο και κοστίζουν 6,70€). Σερβίρονται όλα σε ένα μίνιμαλ ξύλινο ντεκ που φέρνει κάτι από αέρα Ιαπωνίας στη γειτονιά.

Το Pizzaiolo (Ασπασίας 63) ψήνει φανταστική, αυθεντικά ιταλική πίτσα στον ξυλόφουρνο (από 9€). Εκτός από την πίτσα, αξίζει να δοκιμάσεις επίσης το φανταστικό του ριζότο με μανιτάρια porcini (10€) και την αυθεντική καρμπονάρα με κρόκο αυγού (9€) και το ονειρικό τιραμισού στο τέλος (5€).

Στην Αγία Παρασκευή…



Τα Ρωμανάκια (Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1) απλώνουν τα τραπέζια τους σε ένα ήσυχο πλατειάκι για να μας ταξιδέψουν νοερά στην Κρήτη με οφτό αρνάκι ψημένο σε κληματόβεργες στο φούρνο, μαγειρευτό ριφάκι, κατσικάκι δηλαδή στην κατσαρόλα με διάφορα χόρτα από την Κρήτη, κοκκινιστές μακαρούνες με μοσχαράκι και ανθόγαλο και τηγανισμένα τυροζουλάκια, παραδοσιακά τυριά με πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Τιμές με τις απαραίτητες ρακές ή μια γενναία ποσότητα μαρουβά, στα 20€ το άτομο. Συχνά πυκνά έχει και κρητικές βραδιές, με ζωντανή μουσική.

Ο Μωριάς (Ειρήνης 56) είναι ένα ψητοπωλείο-θρύλος για τους γνώστες και τους κατοίκους της περιοχής. Ξακουστός για τα παϊδάκια του, αρνίσια ή προβατίνας, όπως και για τα ζουμερά μπιφτέκια και το κοντοσούβλι, χοιρινό ή κοτόπουλο, φτιάχνει επίσης και μαστόρικα τηγανιτά κολοκυθάκια, ωραίους ντοματοκεφτέδες και φονικό τζατζίκι για να συνοδεύσεις το φεστιβάλ κρεατοφαγίας. Με τις απαραίτητες μπύρες, λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο.

Ο Άκης Πετρετζίκης έχει στήσει μια μικρή αυτοκρατορία, με το Kitchen Lab (Α. Τασσοπούλου 2) να ξεφουρνίζει λαχταριστά σάντουιτς και εξαιρετικό brunch και το Burger AP (Ελβετίας 16) να μας κολάζει με μπέργκερ-πειρασμούς. Στο πρώτο θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα αυγά μπένεντικτ με σολομό, παστράμι ή γαλοπούλα, ενώ στα μπέργκερ παίζουν πρωτότυπα υλικά σαν το μπιφτέκι και την καραμελωμένη χοιρινή πανσέτα, το μοσχαρίσιο φιλέτο, ή ακόμα και το… καβούρι αντί για το κλασικό μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Για όσους ιερόσυλους βαρέθηκαν τις τηγανιτές πατάτες, ο σεφ της καρδιάς μας προτείνει συνοδευτικά όπως σαλάτα με κινόα, φακές, αβοκάντο, λάιμ, κράνα και ξηρούς καρπούς. Οι τιμές για μπέργκερ και συνοδευτικό ξεκινούν από 7,80€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v