10 καλοί λόγοι να βολτάρεις στον Χολαργό

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές του αθηναϊκού βορρά, και οι καλύτερες διευθύνσεις της για καφεδάκι, φαγητό, ποτό και γλυκό.
10 καλοί λόγοι να βολτάρεις στον Χολαργό
της Ηρώς Κουνάδη

Εν αρχή ήταν η «παραλία» γύρω από τον σταθμό του μετρό, με τα μπαράκια που απλώνουν τα τραπέζια τους στην υπερυψωμένη όχθη της Μεσογείων –εξ ου και το χαϊδευτικό «παραλία». Μετά, καθώς ο κόσμος ξεχείλιζε και απλωνόταν στα γύρω στενά, άρχισαν να ξεφυτρώνουν χαριτωμένα café, κεφάτα μπαράκια και ενδιαφέρουσες διευθύνσεις για φαγητό που σφύζουν από ζωή κάθε ώρα της ημέρας –και της νύχτας. Τι λες, πάμε άλλη μια βόλτα Χολαργό;

Ξεκινάμε με brunch…

Στο τρισχαριτωμένο Hidden Bistro (Πυθαγόρα 6 και Χίου) που έχει έναν σούπερ χουχουλιαστό εσωτερικό χώρο, αλλά και ωραιότατη αυλίτσα που ζεσταίνεται με σόμπες. Εδώ θα δοκιμάσεις ίσως τα καλύτερα αυγά Benedict της Αθήνας (8€) αλλά και αυτό το μικρό θαύμα που λέγεται Okonomiyaki pancakes (8,50€) κι είναι pancakes με μπέικον, cheddar, τηγανητό αυγό, κινέζικο λάχανο, spicy mayo και okonomikyaki sauce. Φανταστικό είναι και το Avocado Toast (6,50€) και βγαλμένα από τον παράδεισο κάθε γλυκατζή τα Pancakes Snickers (8€) με φυστικοβούτυρο, καραμέλα γάλακτος, φυστίκια και ζεστό ganache σοκολάτας.



Γλυκό είπαμε, και θυμηθήκαμε…

Το Choc O’Roc (Βουτσινά 105) είναι ένα μικρό αλλά θαυματουργό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, που φτιάχνει συγκλονιστικά γλυκά με υλικά από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Είναι αμιγώς γυναικεία επιχείρηση, ξακουστή ακόμα και έξω από τα όρια της γειτονιάς της για το εκπληκτικό banoffee, το cheesecake, τα τρουφάκια και τα μπισκότα της.

Και τι άλλο έχει να φάμε;

Χωρίς καμία υπερβολή, το καλύτερο burger της Αθήνας –όπως πιθανότατα έχεις ακούσει να λένε, ακόμα και αν μένεις χιλιόμετρα μακριά. Το Juicy Grill (Περικλέους 37) που πριν από έναν χρόνο περίπου μετακόμισε σε νέο, ομορφότερο και μεγαλύτερο χώρο οπότε οι ουρές στην είσοδο μειώθηκαν κάπως, σερβίρει αριστουργηματικά burger σαν το Sweet Gordita με τυρί raclette, bacon, αβοκάντο, αυγό τηγανητό, chips γλυκοπατάτας και sweet chilli mayo (14€) ή το πικάντικο Miss Lilly με μπέικον, cheddar, μοτσαρέλα, ντομάτα και sriracha sauce (10€). Συνοδεύονται όλα από ένα βουνό πατάτες.



Επίσης, φανταστική, αυθεντική ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη ψημένη στον ξυλόφουρνο έχει το ιταλικό Pizzaiolo (Ασπασίας 63) –την σερβίρει μάλιστα σε έναν άκρως ατμοσφαιρικό χώρο, που είναι μικρός και κρατήσεις δεν κάνει, όπερ μεθερμηνευόμενο Παρασκευές και Σάββατα θα χρειαστεί να οπλιστείς με λίγη υπομονή παραπάνω. Θα αξίζει όμως τον κόπο, όχι μόνο για την πίτσα (από 9€) αλλά και για το φανταστικό του ριζότο με μανιτάρια porcini (10€) και την αυθεντική καρμπονάρα με κρόκο αυγού (9€) και το ονειρικό τιραμισού στο τέλος (5€).

Αν πάλι είσαι λάτρης του σούσι, θα πας γραμμή στο Hokyo (Φανερωμένης 8) για καταπληκτικό Californication με πορτοκάλι tobiko, σουρίμι καβουριού και αβοκάντο και Spicy tuna με τόνο, αγγούρι και μαύρο σουσάμι. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα ωραιότατα 6,50€ για 8 κομμάτια, ενώ εκτός από σούσι εδώ θα βρεις και καταπληκτικά noodles (τα αγαπημένα μας, Shrimp Noodles έχουν γαρίδες, κουρκουμά και φινόκιο και κοστίζουν 6,70€). Σερβίρονται όλα σε ένα μίνιμαλ ξύλινο ντεκ που φέρνει κάτι από αέρα Ιαπωνίας στη γειτονιά του.

Και από την Ιαπωνία πάμε στη… Μεσσηνία, στις γεύσεις και τα αρώματα της οποίας μας ταξιδεύει το Θάμα Μεζέ (Μεσογείων 242) που απλώνει και τραπεζάκια στην γνωστή «παραλία» της Μεσογείων, έχει και σκεπαστή αυλίτσα για όσο κάνει ακόμα κρύο. Αναλυτικά το μενού μπορείς να το δεις εδώ, για να πάρεις όμως μια ιδέα εμείς αγαπάμε πολύ το πειραγμένο γαμοπίλαφο με κρέμα μανούρι και πίκλα φράουλα (7€) την κροκέτα μουσακά με μελιτζάνα και γραβιέρα (7,80€), το εξοχικό στη λαδόκολλα με χοιρινό, πιπεριές, σφέλλα και κεφαλογραβιέρα (12€) και φυσικά την αυθεντική γουρουνοπούλα με τραγανή πέτσα που ψήνεται για 9 ολόκληρες ώρες (11,50€).

Πού θα τα πιούμε;

Στην πιο φρέσκια άφιξη της περιοχής, που λέγεται Cornell (Αετιδέων 18) έχει τέλεια, μεγάλη αυλή που ζεσταίνεται με σόμπες και φτιάχνει εξαιρετικά κοκτέιλ σαν το Sensa of Last Word με τζιν, λικέρ πράσινο μήλο, chartreuse, αρμπαρόριζα και τόνικ (8€) ή το Pina Margarita με τεκίλα αρωματισμένη με φρέσκο κόλιανδρο, ελαιοσάκχαρα ανανά, citrus cordial και αγαύη (9€). Αν πεινάσετε, έχει ωραιότατο flat bread, που μοιάζει με πίτσα και ταιριάζει τέλεια με προσούτο και λάδι τρούφας.



Στο all time classic και πάντα αγαπημένο Bootleg (Φανερωμένης 8) που απλώνει τα τραπεζάκια του στο αίθριο ενός old school εμπορικού κέντρου, ανεβάζει την ένταση στις μουσικές όσο η νύχτα πέφτει, και φτιάχνει κι αυτό φανταστικά κοκτέιλ σαν το Hump de bump με ρούμι, passion fruit, βανίλια, μέντα και ginger beer (9€) ή το Bootleg southside με Beefeater gin, μέντα και καπνιστό λεμονόχορτο (8€). Θα το βρεις ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι και πεντανόστιμο brunch.

Στο Τζώννυ Ντέπυ (Μεσογείων 234) που είναι μακράν το πιο… κεντρίζον μπαρ της περιοχής (αν δεν βρισκόταν στον Χολαργό, θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στα Εξάρχεια, ή στο Μεταξουργείο) έχει μια χειροποίητη αυλίτσα χάρμα οφθαλμών, παίζει μουσικάρες και σερβίρει ολημερίς από καφεδάκια και κοκτέιλ (από 8€) μέχρι ρακόμελα και πεντανόστιμες ποικιλίες.



Στο Stroll (Βουτσινά 61) που είναι γλυκύτατο και αρτιστίκ, μας σερβίρει σούπερ φθηνά ποτά (στα 6€) και μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες (από 3€) διοργανώνει συχνά κεφάτα λάιβ και βγάζει και τραπεζάκια έξω για να χαζεύουμε την περαντζάδα στο πλατειάκι μπροστά του. Φτιάχνει και καταπληκτικά κοκτέιλ, σαν το Seduction με ρούμι, τριαντάφυλλο, λάιμ και χυμό cranberry (7€) ή το Passion Icon με Apricot Brandy, βότκα, φρούτα του πάθους, τζίντζερ, χυμό μήλου και δυόσμο (7€).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v