Έλα σήκω τσίκνισέ το: η έξοδος της Τσικνοπέμπτης

Θεωρούμε πως η Τσικνοπέμπτη θα έπρεπε να είναι αργία. Με τόσο κρέας, όπως θα έλεγε όμως κι ο γέροντας Παΐσιος, θα είναι σαν αργία, αλλά δεν θα είναι.
Έλα σήκω τσίκνισέ το: η έξοδος της Τσικνοπέμπτης

Προσπαθούμε να περιορίσουμε το κρεατάκι, γιατί αφενός δεν μας φταίνε σε τίποτα τα καημένα τα ζωντανά, και αφετέρου θέλουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Αλλά, εντάξει, η Τσικνοπέμπτη έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και δεν μπορούμε να πατήσουμε mute στη φωνή που μας λέει «έλα σήκω τσίκνισέ το». 

Ταβέρνα ο Σπανός

Αριστείδου Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, τηλ. 21 0832 7381

Posted by Οικογενειακή Ταβέρνα "ο Σπανός" on Saturday, 18 April 2015


Με εμπειρία 41 χρόνων στο στροβίλισμα κρεάτων, ο Σπανός των Κάτω Πατησίων ταΐζει τους μυημένους θαμώνες του με λογιών κρεατοεδέσματα φτιαγμένα από φρέσκα κρέατα Βόνιτσας, παρακαλώ. Προβατίνα στα κάρβουνα, αγρινιώτικο κοκορέτσι, κοντοσούβλι τυλιγμένο με αρνίσια μπόλια, απ’ όλα έχει για την ξεχωριστή βραδιά της Τσικνοπέμπτης. Ωστόσο, και η κ. Γεωργία φροντίζει να σου προσφέρει μία μοναδική παραδοσιακή γαστρονομική εμπειρία· τα σαλιγκάρια της βουτάνε σε μία κόκκινη σαλτσούλα και η λευκαδίτικη λαδόπιτα είναι ιδανική για την συνοδεία  των ψητών ονείρων. Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει το φόντο που θα έχει η τσίκνα, η χειμωνιάτικη σάλα είναι διακοσμημένη με αυθεντικά λαογραφικά αντικείμενα, κρασοβάρελα σε πατάρι. Αυτά και ένα τζουκ μποξ με παλιά λαϊκά τραγούδια δημιουργούν παρεΐστικη ατμόσφαιρα με γλυκιά νοσταλγική διάθεση. Με κρασάκι θα πληρώσεις περί τα 18 ευρώ το άτομο.

Πιπινιός

Πέππα 1, Σταμάτα 145, τηλ. 21 0621 6250

Posted by Πιπινιός ταβέρνα ψητοπωλείο on Friday, 17 July 2020


Μία εκ των πιο φημισμένων περιοχών για ψητό κρεατάκι, η περιοχή της Σταμάτας φιλοξενεί μία οικογενειακή ταβέρνα που ξεχωρίζει για το ψητό αρνάκι της. Μόλις περάσεις το κατώφλι της καγκελόπορτας και μπεις στην αυλή, μια εξωτερική ψησταριά σε υποδέχεται και δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από τις λιχουδιές που κρύβει μέσα της. Αν δεν είσαι και ψάρακας, θα ζητήσεις να μπεις στην ψησταριά και να διαλέξεις το κομμάτι κρέατος που θα έρθει στο τραπέζι σου. Από ορεκτικά, προτείνουμε ασυζητητί τις τυρόμπαλες και έναν συνδυασμό τηγανητών κολοκυθιών με το βαρβάτο τζατζίκι τους. Λουκούμι είναι και το αρνί που βάζουν σε ταψί στα κάρβουνα, όπως και τα αγρινιώτικα παϊδάκια. Οι τιμές είναι αρκετά καλές, καθώς δε θα δώσεις περισσότερα από 14 ευρώ το άτομο για ένα αρκετά τίμιο γεύμα.

Γίδι

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ: 210 2828848

Πέμπτη βράδυ και ο προορισμός κρεατοφαγίας είναι ένας 🥩🔪. Reserve your table ☎️ +30 210 2828848

#gidi ...

Posted by ΓΙΔΙ on Thursday, 27 January 2022


Δεν θέλουν όλοι να περάσουν μία εντελώς παραδοσιακή Τσικνοπέμπτη -υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν να πέσουν με τα μούτρα στο κρέας with a twist. Αν είσαι και εσύ τέτοιος, υπάρχει μία μοντέρνα χασαποταβέρνα η οποία πρωτοτυπεί χωρίς όμως να ξεχνά της ρίζες της κλασικής κρεατοφαγίας, και σερβίρει λαχταριστά μπριζολάκια από χοιρινό iberico, παϊδάκια προβατίνας, χειροποίητα λουκάνικα, λαχταριστές γαρδούμπες, τρυφερό χτένι, σιτεμένα μπούτια προβάτου, μπιφτέκια με σιτεμένο κιμά και γιγαντιαίες σταβλίσιες για όσους δεν τους αρέσει να παίρνουν μεζέδες «για τη μέση». Νοστιμότατα και τα ορεκτικά του - φέτα βουτυράτη, πατάτες τηγανητές, χειροποίητο τζατζίκι κ.α. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 30 ευρώ το άτομο.

Τα σκαλάκια

Αιγινήτου 32, Ιλίσια, τηλ. 210 7229290

Posted by Ταβέρνα Τα Σκαλάκια on Saturday, 27 July 2013


Από το 1967 αυτό το κρυμμένο διαμαντάκι των Ιλισίων σερβίρει στους θαμώνες του εκλεκτά εδέσματα. Θα βολευτείς στα ξύλινα τραπεζάκια αυτού του παλιού ταβερνείου και θα παραγγείλεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου για τούτη ‘δω την Τσικνοπέμπτη: ονειρεμένα παϊδάκια, μοσχαρίσιο συκώτι ζουμερό με πατατούλες τηγανητές, πεντανόστιμο λουκάνικο αγριογούρουνου, σουβλάκι από μοσχαράκι γάλακτος, μαγικά αμελέτητα στη σχάρα, τρυφερό μπον φιλέ και φυσικά από ορεκτικά όλα τα καλούδια ενός παραδοσιακού κουτουκιού: τυροκαυτερή, χόρτα βραστά, μελιτζανοσαλάτα και τζατζικάκι. Ο λογαριασμός στα 15-17 ευρώ το άτομο, με κρασί.

Πηλιορείτικο

Κρυστάλλη 1, Πεντέλη, τηλ. 21 0804 7858

Σε ρυθμούς τσικνοπέμπτης λοιπόν, έστω και σε αυτούς τούς δύσκολους καιρούς που διανύουμε,δεν χάνουμε το κέφι μας και την...

Posted by Πηλιορείτικο-Πεντέλη on Wednesday, 3 March 2021


Μπορεί στην Πεντέλη τα γαστρονομικά πρωτεία να παίρνει ο Κρυστάλλης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ακόμα μία ταβέρνα έχει κλέψει τις καρδιές των κρεατοφάγων. Με τον ζεστό του πέτρινο χώρο, το τζακάκι του, τη μυρωδιά τσίκνας που τρυπώνει στη μύτη σου με το που παρκάρεις το αυτοκίνητό σου στην πλατεία, το Πηλιορείτικο σε μαγνητίζει και σε καλεί να πιάσεις θέση στη σάλα του. Από τσικνοεδέσματα, θα βρεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου: θέλεις αρνίσια παϊδάκια; Θέλεις ζουμερά μπριζολάκια χοιρινά; Θέλεις ελαφριά παϊδάκια κοτόπουλο; Ή μήπως είσαι αναποφάσιστος και θέλεις μια ποικιλία σούβλας με αρνί σούβλας, κοκορέτσι και κοντοσούβλι χοιρινό; Απ’ όλα έχει. Από ορεκτικά μην χάσεις την τηγανητή φέτα σε φύλλο κρούστας με καραμελωμένο κρασί και σουσάμι και τη μελιτζάνα στα κάρβουνα με λάδι, ξύδι και φέτα. Ο λογαριασμός περίπου στα 20 ευρώ το άτομο, συνοδεία κράσου. 

Μιχάλης - Στου Κουτρούλη

Βαρίκα 8, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106913542



Σε αυτό το καλά κρυμμένο, χωρίς επιγραφή, ζεστό κουτουκάκι των Αμπελοκήπων, στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας που δεν το πιάνει το μάτι σου, κάτι ψήνεται και το πιάνει η μύτη σου. Με μυρωδιές που γαργαλούν τις αισθήσεις, ο Μιχάλης ξέρει πώς να σε κάνει να βρεις το ταβερνείο του. Λαχταριστά κρεατικά όπως τα παΐδάκια του, το ψαρονέφρι του αλλά και η καλλιτεχνική γαρδούμπα κατέχουν τα πρωτεία της γεύσης, μαζί με το μπιφτέκι – ντομάτα. Από ορεκτικά, η κυρία Γιαννούλα ετοιμάζει φασόλια μαυρομάτικα, γίγαντες, ντολμάδες αυγολέμονο, αλλά και περιποιημένες πατάτες φούρνου. Στα συν του το κρασί που φτιάχνει ο κυρ Γιώργος με βάση συνταγή του πατέρα του Μιχάλη. Ο λογαριασμός με κρασί τα 15 με 18 ευρώ το άτομο.

Οι Μερακλήδες

Αγίας Ζώνης 60, Κυψέλη, τηλ. 21 0862 8425

Posted by Οι Μερακλήδες - Ψητοπωλείο on Thursday, 5 July 2012


Ένας μερακλής ξέρει πώς να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο ιδιότροπο μερακλή πελάτη. Στον κατάλογό τους δεν υπάρχει τίποτα προκάτ, ενώ ψήνουν- με σημαία τους μια σούβλα- κοτόπουλο σούβλας, κοντοσούβλι, φρυγαδέλι, αρνί σούβλας, κεφαλάκι αρνιού και κοκορέτσι. Στα οπωσδήποτε των ορεκτικών τους, με τα οποία θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσεις το τσιμπούσι της Τσικνοπέμπτης είναι τα τραγανά τους τυροπιτάκια και η περιποιημένη τους χωριάτικη, ενώ προτείνουμε να τσικνίσεις με το πατροπαράδοτο κοντοσούβλι. Γι’ αυτά θα δώσετε 20 ευρώ κατ’ άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v