Τρώμε με ασφάλεια σε σκεπασμένες αυλές στην Αθήνα

Λαχταριστά πιάτα, ζέστη από σόμπες και καλή καρδιά σε αγαπημένα φαγάδικα της πόλης που είναι τέλεια για τσιμπούσια με ασφάλεια.
Τρώμε με ασφάλεια σε σκεπασμένες αυλές στην Αθήνα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θέλεις αυλή, αλλά θες και ζέστη. Θέλεις ασφάλεια από τον κορωνοϊό, θες να καπνίσεις, θες να φας καλά, θες όμως και στέγαση γιατί ο καιρός δεν μας τα λέει καλά τελευταία.

Θες πολλά. Αλλά εμείς είμαστε εδώ για να καλύψουμε κάθε σου «θέλω». Πόσο μάλλον αν έχει να κάνει με το φαγητό γιατί ως γνωστόν το αγαπάμε πολύ. Ιδού λοιπόν ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που προσφέρουν όλα τα παραπάνω, για να μην έχεις παράπονο.

Φρόντισε μόνο λόγω ασταθών καιρικών συνθηκών να τους κάνεις ένα τηλέφωνο πριν πας, ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα είναι ανοικτά.

Πλάτανος
Αγίας Ζώνης 43, Κυψέλη, τηλ: 21 0861 2749

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by platanos (@platanos.kypseli)



Ο πανύψηλος πλάτανος στην πλατεία Αγίας Ζώνης έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας χιλιάδων ιστοριών στα 250 χρόνια ιστορίας του. Σήμερα, αποτελεί εμβληματικό φόντο καθώς εμείς απολαμβάνουμε ωραιότατα μεζεδάκια στο καλυμμένο μέρος του εξωτερικού χώρου του ομώνυμου μεζεδοπωλείου. Εδώ το μενού περιλαμβάνει μοσχαράκι στη γάστρα, λιγκουίνι με κοτόπουλο, παστουρμαδοπιτάκια, ριζότο μανιταριών, ραβασάκι φέτας με μέλι, γεμιστά πουγκάκια με κρέας, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες τηγανιτές και νοστιμότατο αρνάκι κότσι. Ο λογαριασμός με χύμα κρασί στα 15€/ άτομο.

Μπεμπέκα
Διονύσου 16, Χαλάνδρι, τηλ: 21 0685 4880

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Μπεμπέκα (@mpempeka)



Για χάρη σου μπεμπέκα μου αφήνω τη γυναίκα μου, έλεγε κάποτε ο Μπουγάς. Για αυτήν τη Μπεμπέκα στο Χαλάνδρι δεν είναι ανάγκη να την αφήσεις, μπορείς να την πάρεις μαζί και να πιάσεις θέση κάτω από την τέντα της αυλής, και δίπλα σε σομπίτσες να απολαύσεις πιάτα που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελληνικές πρώτες ύλες. Στα δημοφιλή του καταλόγου είναι φυσικά οι χοντροπατάτες τραγανές με τη φλούδα τους, τρίμμα φέτα Ρούμελης και ρίγανη, η μακαρονάδα με στήθος κοτόπουλο και ανάλαφρη λευκή σάλτσα φρέσκου δυόσμου κι η τηγανιά στο πήλινο. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο, με κρασάκι χύμα.

Δούκισσα
Δουκίσσης Πλακεντίας 14, Χαλάνδρι, τηλ: 21 1415 0070

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Doukissa | Chalandri (@doukissachalandri)



Έτερη αρχόντισσα του Χαλανδρίου, η Δούκισσα με την πανέμορφη αυλή της προσφέρει θαλπωρή και νοστιμάδα τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά και τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Αλανιάρης κόκκορας παστιτσάδα, σουτζουκάκια προβατίνας με σάλτσα ντομάτας, γραβιέρα σαγανάκι με μαρμελάδα ντομάτας, χοιρινή πανσέτα με αυγά μάτια και ντοματίνια, ντολμαδάκια με κιμά και αυγολέμονο, τσουχτή μακαρονάδα Μάνης, αλμυρίκια με γαύρο μαρινάτο και καλαμαράκια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας είναι μερικές μόνο από τις μερακλίδικες επιλογές του καταλόγου. Με ωραία δική τους ρακή, ο λογαριασμός στα 15-18€/ άτομο.

Πλάτανος
Σεβαστείας 6, Ιλίσια, τηλ: 2107486386



Ο δεύτερος πλάτανος της λίστας μας είναι ένα ουζερί που σε ταξιδεύει με νοσταλγία σε μέρες όμορφες, μέρες ζεστές και παρεϊστικες, μέρες νόστιμες. Βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο, δίπλα σε δέντρα και γλάστρες, αλλά διαθέτει και στεγασμένο κομμάτι για να πιάσεις τραπεζάκι στη ζεστασιά και να δοκιμάσεις εκλεκτά μεζεδάκια όπως σαρδέλα σε διάφορες εκδοχές (τηγανιτή, πλακί, στον ατμό), γαύρο τηγανιτό, κεφτεδάκια μαμαδίσια, φάβα, μαριδούλες, λουκάνικο χωριάτικο, μαυρομάτικα, φέτα σαγανάκι, πατάτες τηγανιές και σκορδάτο τζατζίκι. Ο λογαριασμός με κρασί δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Η αυλή του Ζήκου
Λεωφ. Βεΐκου 85, Γαλάτσι, τηλ: 210 2220800



Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Γαλατσίου, ο θρυλικός Ζήκος ξαναζεί μέσα από αυτή τη μοντέρνα ταβέρνα, η οποία γεμίζει το εσωτερικό της με φωτογραφίες του, ενώ διαθέτει μια πανέμορφη αυλή, η οποία καλύπτεται για να πιάσουμε θέση ανεξαρτήτως καιρού. Λουκουμαδάκια τυριών με μαρμελάδα ντομάτας, μιλφέϊγ μελιτζάνας με φάβα, ντομάτα και κάππαρη, θράψαλο σχάρας με λαδολέμονο, κεφτεδάκια τηγανιτά με φρέσκιες πατατούλες και μπιφτέκι μοσχαρίσιο είναι μερικά από τα «χιτ» του καταλόγου, ο οποίος θα καλύψει επαρκώς τους φαν της στεριάς και της θάλασσας. O λογαριασμός θα έρθει στα 15€/ άτομο, με κρασί.

Μυρώνι
Μεγ. Αλεξάνδρου 7, Μεταξουργείο, τηλ: 21 0520 2339

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mironi - Greek Restaurant (@mironi.gr)



Σε έναν μεγάλο, άνετο χώρο με έντονο το στοιχείο της πέτρας και του ξύλου, αυτή η μοντέρνα ταβέρνα σερβίρει παραδοσιακά πιάτα ελληνικής κουζίνας, έχοντας μάλιστα μια ωραιότατη αυλή για κάθε εποχή του χρόνου. Ο πληθωρικός κατάλογος περιλαμβάνει κλασικές, δοκιμασμένες γεύσεις, εκτελεσμένες όπως πρέπει: κεφαλοτύρι σαγανάκι, ταλαγάνι σχάρας, χταποδάκι ψητό, γαύρος μαρινάτος, στραπατσάδα, μοσχαρίσιο μπιφτέκι με πατατούλες, μοσχαρίσια μπριζόλα, πολίτικο κεμπάπ, αλλά και φρέσκια ψαράκια και θαλασσινά είναι μερικές από τις νοστιμότατες επιλογές του. Με χύμα κρασί, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 18-20€/ άτομο.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 59, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ροζαλια-Rozalia (@tavernarozalia)



Από τις πλέον αγαπημένες, νοσταλγικές και όμορφες αυλές του κέντρου, η Ροζαλία σερβίρει λαχταριστά φαγητά εδώ και τριάντα (και βάλε) χρόνια και παραμείνει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για μαμαδίσιο φαγάκι στο κέντρο. Πιάνουμε θέση στην σκεπασμένη της αυλή και δοκιμάζουμε αρνάκι στη γάστρα με πλιγούρι, λαχανοντολμάδες, κοκκινιστό μοσχαράκι, χορταστικό παστίτσιο, αρνάκι λεμονάτο, μελιτζάνες στον φούρνο με φέτα, αρνάκι ριγανάτο και άλλα τέτοια ωραία, νόστιμα και παραδοσιακά. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο, με κρασί δικό τους.

Παλιά Φάβα
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994



Στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, αυτή η παραδοσιακή, οικογενειακή ταβέρνα ετοιμάζει καθημερινά μαμαδίσιο φαγάκι δια χειρός της ιδιοκτήτριας/μαγείρισσας κυρίας Ντίνας και μας κάνει να γλείφουμε τα δάχτυλά μας. Η καλυμμένη της αυλή είναι γλυκύτατη και μικρούλα, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει νοστιμότατες επιλογές όπως αρνάκι στη λαδόκολλα, κοκκινιστό κόκορα, μουσακά, γεμιστά, αμπελοφυλλοντολμάδες, κουνελάκι στιφάδο, λαχανοντολμάδες, κοτόπουλο φούρνου με πατάτες και πολλές ακόμα επιλογές ημέρας. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο, με χύμα κρασί.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v