Τα πιο ιδιαίτερα και αυθεντικά εστιατόρια της Αθήνας

Αναζητούμε αυθεντικές κουζίνες του κόσμου και τις βρίσκουμε στις γειτονιές της Αθήνας στα πιο ιδιαίτερα και νόστιμα εστιατόρια.
Τα πιο ιδιαίτερα και αυθεντικά εστιατόρια της Αθήνας

του Νικόλα Γεωργιακόβιτς

Πλεμένι έχεις δοκιμάσει; Ουστπίτσι; Κατάκ; Doro Watt; Όχι δεν μιλάμε με γρίφους, πρόκειται για πεντανόστιμα πιάτα από κουζίνες του κόσμου στην πιο αυθεντική τους έκφραση.

Και ναι, καλά κατάλαβες θα τις βρεις στα στενάκια της Αθήνας, αρκεί να ξέρεις πού θα ψάξεις. Μην κάνεις τον κόπο όμως, τον κάναμε εμείς, ντερλικώσαμε και σου προτείνουμε τα πιο ιδιαίτερα και ψαγμένα «ταβερνάκια» για γευστικά ταξίδια.

Bohemia
Δήμου Τσέλιου 5, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0642 6341


Η παραδοσιακή τσέχικη κουζίνα έχει βρει εδώ και μερικά χρόνια ένα ζεστό σπίτι σε αυτό το εστιατόριο δύο αδερφών με την υπέροχη παραδοσιακή διακόσμηση και το ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο. Το γαστριμαργικό ταξίδι εδώ ξεκινά με παραδοσιακό λουκάνικο Τσεχίας καπνιστό  και κοτόπουλο Βίσερχαντ με κρούστα από ζυμαράκι τυριών, γλυκόξινη σάλτσα γιαουρτιού και άνηθο, για να συνεχίσει με πάπια ψητή με λάχανο σουκρούτο και πατάτες, σπίζ ήτοι κύβους καμεμμπέρ με ένταμ πανέ και ταταρέζικη σάλτσα, Σμαζένιτσε δηλαδή μανιτάρια με πλιγούρι, αυγό και πέστο μαϊντανού και πικάντικο ταταρέζικο μπιφτέκι, με pasta μοσχαρίσιου ωμού φιλέτου και σκορδόψωμο ολικής άλεσης. Οι τσέχικες μπίρες ρέουν άφθονα και συνοδεύουν ιδανικά το γεύμα, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€/ άτομο.

Balkan
Ακομινάτου 13, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5230717

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by vashoul_days (@vashoul_days)


Για αυθεντική βουλγάρικη κουζίνα, θα βάλεις πινέζα στον χάρτη για να έρθεις σε αυτήν την παραδοσιακή βαλκανική ταβέρνα στο Μεταξουργείο. Με βουλγάρικη ποπ να παίζει στα ηχία θα φας ταρατόρ, μια κλασική βουλγάρικη κρύα σούπα από αγγούρι, που συνδυάζεται με γιαούρτι, καρύδια και άνηθο, Ουστπίτσι, δηλαδή λαχταριστά κεφτεδάκια από κοτόπουλο, χυλωμένη φασολάδα γιαχνί με λουκάνικο, Κατάκ, που θυμίζει τζατζίκι με πάπρικα, τυρί κασκαβάλ σαγανάκι, κοτόπουλο καβαρμά, που έρχεται σερβιρισμένο σε πήλινο με πιπεριές, τυρί και αυγό και συκωτάκια κοτόπουλο σωταρισμένα σε βούτυρο με λαχανικά. Συνοδεία βουλγάρικης ρακής, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Pak Tikka
Σαπφούς 5, Γεράνι, τηλ: 694 683 0667

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Death Vallée (@death_vallee)


Η ταμπέλα στην Σαπφούς γράφει «Pak Tikka Indian-Pakistan Restaurant», ενώ το μαγαζί προτιμούν κατά πλειοψηφία οι «ντόπιοι» του κέντρου της Αθήνας. Αυτό κάτι σημαίνει και προφανώς το φαγητό εδώ είναι 100% παραδοσιακό και οι μυρωδιές από μπαχαρικά σπάνε μύτη. Η περιοχή δεν εμπνέει για φαγητό, όμως αγνόησε τις προκαταλήψεις και μπες μέσα, για να δοκιμάσεις Keema naan, ήτοι πίτα ψημένη σε φούρνο tandoori γεμιστή με μοσχαρίσιο κιμά, chicken achari, δηλαδή κοτόπουλο με τζίντζερ πίκλες, σκόρδο, τσίλι, γιαούρτι και φρέσκα λαχανικά, chana dal, δηλαδή φάβα μαγειρεμένη με πακιστανικά μπαχαρικά, τομάτα, τζίντζερ και σκόρδο, και φυσικά παραδοσιακό πακιστανικό σουβλάκι με πίτα roti γεμισμένη με κοτόπουλο και λαχανικά ή μοσχαρίσιο κεμπάπ. Ο λογαριασμός στα 10€/ άτομο, με φρουτοποτό με μάνγκο και γάλα καρύδας για χώνεψη.

Lalibela
Νάξου 26-28, Κυψέλη, τηλ.: 210 8652495

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mad about food (@passionate_for_food)


Το πρώτο αιθιοπικό εστιατόριο της Αθήνας εκπροσωπεί επάξια την «βαριά» ιστορία της κουζίνας της χώρας, μέσα από ένα πληθωρικό μενού με επίκεντρο το κρέας σε κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό με μπαχαρικά, σάλτσες και πίτες. Η φάση εδώ θέλει χέρι, οπότε άσε για λίγο τα μαχαιροπήρουνα κάτω και όρμα στο Doro Watt ήτοι κοτόπουλο με πιπέρι, αυγά και πικάντικο βούτυρο, στο Tibs Alicha με μοσχάρι με κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά και στο Kuanta Firfir με αποξηραμένο βοδινό κρέας με πιπέρι, τύλιξέ τα με χειροποίητη αφρικανική πίτα και δες πόσο κάψα αντέχει ο ουρανίσκος σου. Ο κατάλογος ικανοποιεί και τους vegan, με επιλογές όπως η φάβα Yemsir Kik Wet, τα ανάμεικτα σωταρισμένα λαχανικά Yet Ataklit Wet και σέσκουλα με καρότα, κρεμμύδι και σκόρδο Ye Abesha Gomen. Οι μερίδες είναι χορταστικότατες, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με αιθιοπικές μπύρες και καφέ (απαραιτήτως) στο τέλος.

Folia
Ανδρέα Μεταξά 9-11, Εξάρχεια, τηλ: 2103803840



Τι θα έλεγες για ένα γευστικό ταξίδι στο πολύπαθο Αφγανιστάν; Στη μικρή πολύχρωμη Folia που έστησε ο 26χρονος Ρεζά, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, στα Εξάρχεια η γευστική παράδοση της πατρίδας του εκφράζεται μέσα από λαχταριστά πιάτα που δε θα σε αφήσουν ασυγκίνητο. Εδώ θα δοκιμάσεις Ashak ήτοι ζύμη με γέμιση λαχανικών, σος γιαουρτιού, κόκκινες φακές, βασιλικό και φρέσκα αρωματικά, κου κου, δηλαδή κεφτεδάκια από πατάτα με μπαχαρικά, αγγουράκι και σάλτσα, μπολάνι (πίτα) γεμιστή με πατάτα και μπαχαρικά, Μαν του, δηλαδή μπουκιές από ζύμη με γέμιση κοτόπουλο και κόκκινες φακές, Καμπολί, ένα παραδοσιακό αφγανικό ρύζι με αρνί, καρότα και σταφίδες και Τσαμπλί κεμπάπ με πατάτες τηγανιτές και κόκκινο λάχανο. Τα συνοδεύεις όλα με ρακές, ούζα ή τσίπουρα και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά 12€ το άτομο.

Πρεμιέρα
Δοϊράνης 29, Καλλιθέα, τηλ.: 217 7169500



Κλείνουμε με ρώσικη κουζίνα γιατί έτσι μας αρέσει, σε αυτήν την κομψή ταβέρνα της Καλλιθέας, η οποία στα καλοστρωμένα τραπέζια με τα όμορφα σερβίτσια σερβίρει γεύσεις της Μητέρας πατρίδας πιο όμορφες και από την Ίρινα Σέικ. Αν αμφιβάλεις δες την εδώ και προχώρα στο δια ταύτα, παραγγέλνοντας καλούδια όπως Μπλίνι, ήτοι ρώσικα πιτάκια, με κιμά, βαρενίκι, δηλαδή ζυμαρικά γεμισμένα με πατάτα και περιχυμένα με κόκκινη, ελαφρώς πικάντικη σάλτσα, μαντί –ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και σερβιρισμένα με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα, Πελμένι, πουγκάκια ζύμης δηλαδή γεμιστά με κιμά και σερβιρισμένα σε πήλινο σκεύος με σμετάνα (λευκή σάλτσα) και τεράστια σουβλάκια σασλίκ, χοιρινό και κοτόπουλο, τρυφερά με ξιδάτη μαρινάδα. Ο λογαριασμός στα 15€ περίπου το άτομο με βότκα ή δικό τους κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v