Τα πιο μερακλήδικα σουβλάκια στο κέντρο

Γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο; Μπιφτέκι η κεμπάπ; Στα καλύτερα σουβλατζίδικα του κέντρου δεν υπάρχουν διλήμματα, μιας και οι πίτες τους πάντα θα μας ενώνουν.
Τα πιο μερακλήδικα σουβλάκια στο κέντρο
Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά σαν Έλληνες, αλλά στο σουβλάκι ό,τι κι αν γίνει τα βρίσκουμε. Άλλωστε προερχόμαστε από τιμημένες γενιές σουβλακολάγνων οι οποίοι μας έμαθαν να ξεχωρίζουμε τα καλοψημένα μερακλήδικα σουβλάκια από την πρώτη μπουκιά. Αν τώρα ζεις, δουλεύεις ή συχνάζεις στο κέντρο των Αθηνών, τότε ανήκεις στους τυχερούς της σουβλακοφάσης μιας και γύρω σου συνυπάρχουν συγκλονιστικά σουβλατζίδικα.

Τα Άγραφα (Βαλτετσίου 50-52, Εξάρχεια τηλ.: 21 0380 3144)

Στα Άγραφα παιδιά, στα Άγραφα μονολογούν δεκάδες παρέες εδώ και χρόνια όταν κάποιον ρίχνει την ιδέα για σουβλάκι στα Εξάρχεια. Φρέσκα υλικά και πατατούλες κομμένες στο χέρι όπως τον παλιό καλό καιρό (που ξεχειλώναμε τα παντελόνια των γονιών μας για να μας πάρουν μια έξτρα μερίδα), συνοδεύουν τα καλοψημένα καλαμάκια χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά και τα πεντανόστιμα μπιφτέκια και κεμπάπ. Ο παραδοσιακός γύρος χοιρινός και το λουκανικάκι ωστόσο είναι η αδυναμία μας. Η τιμή του πιτοσουβλακίου ξεκινά από τα 2,20€ κι όλοι ξέρουν ότι δεν θα μείνεις ποτέ μόνο στο ένα.

Κώστας (Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, τηλ.: 21 0323 2971)

Από το 1946 ο Κώστας στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης λατρεύεται σαν σουβλακοναός και πολύ καλά κάνει μιας και έχει ένα από τα πιο μερακλήδικα σουβλάκια της πόλης. Επιβάλλεται να κάνεις μια στάση για παραδοσιακό τυλιχτό με αλάδωτη πίτα κρεμμυδάκι, μαϊντανό, ντοματούλα, καυτερό πιπέρι, και σως γιαουρτιού. Δεν θα δώσεις πάνω από 2,30 για ένα σουβλάκι.

Λευτέρης ο Πολίτης (Σατωμβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ.:21 0522 5676)

Από το 1950 ο Λευτέρης ο Πολίτης στην Ομόνοια, έχει πάρει τη θέση του σουβλακοπατέρα μας και δεν τον κουνάει κανείς από τη θέση του. Μικρό αλλά θαυματουργό το μαγαζάκι του δεν πρόκειται ποτέ να σε αφήσει νηστικό. Εκεί θα δοκιμάσεις πίτα με μπιφτέκι και χειροποίητο, καυτερό σουτζούκι με κύμινο που θα προκαλέσει οργασμό στη μύτη σου, από τη μυρωδιά. Το μπιφτέκι φτιάχνεται από σκέτο μοσχαρίσιο κιμά χωρίς μπαχαρικά και ψήνεται παραδοσιακά σε μαντέμι. Ντομάτα κρεμμύδι και πάπρικα το συνοδεύουν.

Γιώργος- Μάνος ( Θεμιστοκλέους 39, Εξάρχεια τηλ.: 21 0381 5442)

Ανηφορίζοντας τη Θεμιστοκλέους είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις μια ουρά σουβλακολάγνων έξω από τον ναό του Γιώργου και του Μάνου στα Εξάρχεια.Οι παλιοί Αθηναίοι ξέρουν καλύτερα από σένα για αυτό να τους εμπιστεύεσαι όταν σου προτείνουν το συγκεκριμένο ψητοπωλείο. Ο γύρος χοιρινός και το καλαμάκι κοτόπουλο θα σε πάνε σε άλλη γευστική διάσταση, ενώ όταν καπνίζει η σούβλα από τα κοντοσούβλια, ούτε εσύ ούτε ο λουλάς πρέπει να μιλάς, απλά να παίρνεις μυρωδιά. Οι πίτες ξεκινούν από τα 2,5€.

Έλβις (Πλαταιών 29 και Λεωνιδίου, Κεραμεικός, τηλ.: 21 0345 5836)


Με όνομα βαρύ σαν ιστορία ο Έλβις δουλεύει εδώ και χρόνια τιμώντας την αξία του word of mouth από τους πελάτες του στον Κεραμεικό. Δεν χρειάζεται να βάλεις google maps και να ψάξεις για να τον βρεις. Οι ουρές όσων περιμένουν τα λιμπιστά καλαμάκια του θα σε οδηγήσουν σε αυτόν. Υπάρχει και κεμπάπ και λουκανικάκι με πράσο, αλλά εκείνο το πρόβειο καλαμάκι μιλά κάθε φορά στην κρεατοφάγο καρδούλα μας. Θα τον βρεις και στην Παγκρατάρα με την ίδια συνταγή. Οι τιμές ξεκινάνε από 1,80€ το τεμάχιο.

Κάνδαυλος (Περσεφόνης 47, Γκάζι, τηλ.: 210 342 4725)


Ο Κάνδαυλος διαφήμιζει ότι έχει το μεγαλύτερο και γευστικότερο σουβλατζίδικο της Αθήνας κι οφείλεις να δοκιμάσεις για να καταλάβεις ότι δεν αστειεύεται. Σε έναν τεράστιο χώρο απέναντι από το μετρό του Κεραμεικού καθημερινά καλοφαγάδες προσκυνούν τη χάρη και τα πιάτα του. Πέρα από τα θηριώδη τυλιχτά του ο Κάνδαυλος έχει πολλές meatless και vegan επιλογές, ενώ η πιο πρόσφατη λαχταριστή σουβλακολιχουδιά του είναι το gyros n chips. Κάθε πίτα κοστίζει 2,80 αλλά πίστεψε μας είναι υπέρ-χορταστική.

Το Μαγκάλι (Παπαδιαμαντοπούλου 54, Ιλίσια)



Το Μαγκάλι βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότατα σημεία των Ιλισίων και παίζει μεγάλη μπάλα στα κάρβουνα. Έχει γίνει λοιπόν πολυσύχναστο σουβλακοσπότ, μιας και καλοταϊζει τους θαμώνες του, χωρίς να κάνει καμία έκπτωση στα φρέσκα του υλικά. Δεν υπάρχει τίποτα προ-ψημένο ή προ-τηγανισμένο για αυτό και του βγάζουμε το καπέλο. Τα καλαμάκια του είναι εθιστικά ενώ το κεμπάπ του λαχταριστό κι αφράτο όσο πρέπει. Μια δοκιμή θα σε πείσει, από εμάς πάντως είναι ναι. Τα τυλιχτά ξεκινούν από τα 2,30€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v