Όχι άλλα σουβλάκια: Τι να φτιάξετε στο σπίτι με την παρέα

Ξέρουμε ότι αυτός ο τίτλος σου φαίνεται βλάσφημος, αλλά ίσως και να ήρθε η ώρα να παραγγέλνεις λίγο πιο αραιά σουβλάκια.
Όχι άλλα σουβλάκια: Τι να φτιάξετε στο σπίτι με την παρέα
Υποθέτουμε ότι για να έκανες κλικ σε αυτό το άρθρο είτε είσαι μικρός σε ηλικία και μπούχτισες τα σουβλάκια… είτε απλώς μπούχτισες τα σουβλάκια επειδή δεν μαγειρεύεις. Δε χρειάζεσαι όμως μαγειρικές ικανότητες επιπέδου Κουτσόπουλου, ούτε τον χρόνο που χρειάζεται η μάνα σου για να ετοιμάσει το πρωτοχρονιάτικο γεύμα για να βγάλεις πιατέλα με μεζέδες που ετοίμασες εσύ, με τα χεράκια σου.

Εδώ προτείνουμε μερικές εναλλακτικές για να ταρτάρεις τους φίλους σου και να μην παραγγείλετε για ακόμα μία φορά.

Αντί για γύρο χοιρινό

Λοιπόν, αν αγαπάς το κρέας, ο κρεοπώλης είναι φίλος σου. Το ξέρεις ότι αντί να παιδεύεσαι εσύ στο σπίτι με το μαχαίρι προσπαθώντας να κόψεις το κρέας, μπορείς να του ζητήσεις να το ψιλοκόψει; Επισκέψου λοιπόν τον κρεοπώλη, ψώνισε το χοιρινό σου και ακολούθησε αυτή τη συνταγή:

Μεθυσμένη τηγανιά

Υλικά: 1 κιλό χοιρινό λαιμό κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους, ½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι,1 κοφτή κ. γ. γλυκιά πάπρικα, ρίγανη, χυμό από 1½ λεμόνι,1½ κούπα, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα, να ζεσταθεί πολύ καλά και ρίχνουμε μέσα το κρέας, για να σοταριστεί καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε στην τηγανιά λευκό κρασί που να τη μισοσκεπάζει, καπακώνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το φαγητό, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει μόνο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε στη μεθυσμένη χοιρινή τηγανιά αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τη γλυκιά πάπρικα, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

Αντί για γύρο κοτόπουλο

Φάση 1η: Επισκέπτεσαι σούπερ μάρκετ και αγοράζεις το γνωστό, ορθόδοξο έτοιμο κοτόπουλο σούβλας που όλοι αγαπάμε.

Φάση 2η: Γυρνάς σπίτι, ανοίγεις το πακέτο, παίρνεις ένα μαχαίρι και ξεκοκκαλίζεις το κοτόπουλο.

Φάση 3η: Το κόβεις σε μπουκίτσες με το χέρι.

Φάση 4η: Φτιάχνεις ένα (ή όσα θέλεις) από αυτά τα dip και το βάζεις σε ένα μικρό κεσεδάκι δίπλα από την πιατέλα με το κρέας. https://www.in2life.gr/home/cooking/article/620394/5-soyper-saltses-gia-ta-kreatika-sas-.html

Αντί για κεμπάπ ή μπιφτέκι

Θα φτιάξεις τσίλι κον κάρνε. Δεν θα σου πάρει περισσότερο από μισή ώρα για να ολοκληρώσεις όλη τη διαδικασία.

Υλικά:

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. Σκόρδο, 1 πιπεριά κόκκινη, 2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κ.γ. ξερή ρίγανη, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα, 1 κ.γ. πιπέρι, κόκκινο, 100 γρ. νερό, 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 κύβο βοδινού, 400 γρ. κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα, 200 γρ. τσένταρ, τριμμένο, 1 γιαούρτι στραγγιστό, ¼ ματσάκι κολίανδρο.

Εκτέλεση:

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει. Κόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν. Κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια και την βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το μπούκοβο, τη ρίγανη, το κύμινο, την πάπρικα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Βάζουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια βάζουμε τα φασόλια, τον κύβο, αλάτι, πιπέρι, το νερό και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσουν τα υλικά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τον μισό κόλιανδρο, το μισό τυρί και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με γιαούρτι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη https://akispetretzikis.com/el/categories/kreas/tsili-kon-karne

Αντί για πίτα με μανιτάρια

Επειδή έχουμε και βίγκαν ή βετζετέριαν φίλους και οφείλουμε να σεβόμαστε τις διατροφικές τους επιλογές.

Μανιτάρια πλευρώτους ψητά

Υλικά:

500 γραµ. μανιτάρια πλευρώτους μεγάλα καθαρισμένα, 2 σκ. Σκόρδο, 2 κ.σ ελαιόλαδο, λίγο φρέσκο θυμάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα: λαδολέμονο ή λαδόξιδο, φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο προαιρετικά, καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη προαιρετικά

Εκτέλεση:

Απλώνουμε αντικολλητικο χαρτί σε ένα ταψί. Χωρίζουμε ένα ένα τα μανιτάρια πλευρώτους και τα ακουμπάμε σε μια στρώση απλωτά στο ταψί. Να μην καλύπτει το ένα μανιτάρι το άλλο. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τα αλείφουμε με πινέλο. Τα ψήνουμε στην πάνω σχάρα του φούρνου, σε πολύ δυνατό γκριλ για περίπου 7′. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα, στους 200 °C για 15′.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v