Τέλειες αυλές για ψαγμένα μεζεδάκια

Ανήκεις στην κατηγορία των μεζεδολάγνων; Ψάχνεις δροσερές αυλές για να γλιτώσεις το λιοπύρι; Μην ανησυχείς είμαστε και πάλι εδώ για πάρτη σου.
Τέλειες αυλές για ψαγμένα μεζεδάκια

Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο να μην γλείφει όλα τα δαχτυλάκια του, όταν ακούει τη λέξη μεζεδοκατάσταση. Παράλληλα τώρα που καλοκαίριασε δύσκολα θα βρεις κι άνθρωπο που να μην προτιμά τη δροσιά των καταπράσινων κι ολάνθιστων αυλών που ευτυχώς υπάρχουν στη γειτονιά του. Έτσι λοιπόν κι εμείς κλείσαμε τραπεζάκι στους πιο ωραίους μεζεδότοπους με αυλές της Αττικής.

Ρεμεζέ (Αγίας Λαύρας 14, Αιγάλεω, τηλ.: 21 3031 3723)


Σαν βγεις στον πηγαιμό για τον πεζόδρομο της Αγίας Λαύρας, στο Αιγάλεω να εύχεσαι να βρεις πάρκινγκ στα στενά γιατί πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσύχναστους δήμους της Αττικής μιας και χιλιάδες κόσμου συρρέουν στα ρακάδικα της περιοχής.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το Ρεμεζέ τόσο για τους τεράστιους μεζέδες του, όσο και για την υπέροχη αυλή του που μοιάζει να ξετρύπωσε από παλιά αιγαλεώτικη φωτογραφία. Όσο εμείς γράφουμε εσύ μην ξεχνάς να παραγγείλεις μανιτάρια σκορδάτα, μπουρεκάκια κοτόπουλο, πεϊνιρλί σουτζούκι παστουρμά, τη μοσχαρίσια ταλιάτα, τη μπριζόλα γίγας που ζυγίζει πάνω από ένα κιλό και το μπιφτέκι κοτόπουλο των 900 γραμμαρίων. Μαζί με τα κρασάκια σου υπολόγισε 15-18€ το άτομο.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης (Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ.:21 0384 5978)


Η φράση άμα λάχει τραβιέται πολύ στα εξαρχειώτικα πέριξ, όχι άδικα. Βλέπεις συνδέεται με νοσταλγικούς αναστεναγμούς και σαλάκι να τρέχει από το στόμα των δεκάδων θαμώνων του ομώνυμου μεζεδοπωλείου που έχει γίνει σήμα κατατεθέν ολόκληρης της περιοχής. Μέσα σε μια ολάνθιστη παραμυθένια αυλή, τα απλωμένα τραπεζάκια του δεν μένουν ποτέ δίχως κόσμο και τα τσουγκρίσματα των ποτηριών δεν ξεμένουν ποτέ από ευχές.

Επιβάλλεται να παραγγείλεις τα αυγά καγιανά με παστό χοιρινό Καλαμάτας, την οσπριάδα με φύλλα βαλεριάνας κι εσπεριδοειδή, το πεϊνιρλί με κρέμα τυριού αρωματισμένη με λάδι τρούφας, κεφαλοτύρι, χειροποίητο καβουρμά και μανιτάρια, τη φάβα παντρεμένη με μαρμελάδα λεμόνι, κάππαρη, φυστίκι Αιγίνης και φρέσκο κρεμμύδι και τη χοιρινή ταλιάτα με πουρέ γλυκοπατάτας. Με 15-18 ευρώ το άτομο, θα φας χορταστικά ενώ θα πιείς και τα κρασάκια σου.

Αυλή (Μεθώνης 43, Εξάρχεια τηλ.:21 0383 8167)


Παραμένουμε στα τιμημένα Εξάρχεια και πάμε μια βόλτα μέχρι τον πεζόδρομο της Μεθώνης. Εκεί είναι σίγουρο ότι θα συναντήσεις παρέες να κάνουν ουρά περιμένοντας να βρουν ένα τραπεζάκι στην ονομαστή Αυλή ώστε να δοκιμάσουν τα καλούδια του γευσηπωλείου που λατρεύουμε.  Η αυλή που έδωσε το όνομα στο μαγαζί μοιάζει με έγχρωμο νοσταλγικό καρέ της παλιάς Αθήνας κι είναι δίχως άλλο το σπεσιάλ του καταστήματος που θα έλεγε κι ο Ζήκος. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις μαστέλο Χίου στη σχάρα με χειροποίητη μαρμελάδα εποχής και ροζ πιπέρι, ολόφρεσκα νιόκι πατάτας, με τρυφερές αργοψημένες μπουκίτσες από αρνάκι και μυρωδικά, μοσχαρίσια ταλιάτα tri-tip (ουρά κιλότου), κρεμμυδόπιτα με νιώτικο σκοτύρι και τραγανό φύλλο κρούστας, φιλέτο φρέσκου τόνου, με χειροποίητη πατατοσαλάτα και τζατζίκι μελιτζάνας. Με λιγότερα από 20€ το άτομο θα φας βασιλικά συνοδεία μπυρών ή ουζακίων.

Τα Μελίσματα (Σίφνου 8, Αιγάλεω τηλ.:21 0591 0020)


Δίπλα στην καρδιά του καταπράσινου Άλσους Μπαρουτάδικου, θα βρεις κάτω από τη σκιά θεόρατων δέντρων ένα μικρό μεζεδοπωλείο που έχει φτιάξει τη δική του αυτοσχέδια αυλή, στην πλατεία της Σίφνου στο Αιγάλεω. Σεντούκια με λουλούδια, φαναράκια στα δέντρα κι οι κρεμαστές πολύχρωμες ομπρέλες, που ξυπνούν αναμνήσεις από Θεσσαλονίκη, δίνουν μια ινσταγκραμική ρομαντική νότα στα Μελίσματα. Εκτός από τα εκλεκτά αποστάγματα του καταλόγου, πρέπει να δοκιμάσεις σουτζουκόπιτα, παστουρμαδόπιτα, τηγανόψωμο με τυρί, ντάκο σε κριθαροκούλουρο, τηγανιά κοτόπουλο και χορταστικές ποικιλίες κρεατικών. Οι τιμές είναι εξαιρετικά προσιτές επομένως δεν θα δώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο.

Πυρολίκι Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3420293

Το Μεταξουργείο το αγαπάμε ιδιαιτέρως γιατί είναι η περιοχή του αθηναϊκού κέντρου που ξεπηδούν οι περισσότερες αυλές, σε σχέση με οπουδήποτε αλλού. Το Πυρολίκι απλώνει στην αυλή του μπόλικα τραπεζάκια και φέρνει για λίγο την Κρήτη στο τραπέζι μας.

Στο μεζεδομενού του θα βρεις απάκι (κλασικό αλλά και κοτόπουλο), σφακιανές πίτες, σιουφιχτά με μανιτάρια και κρέμα ούζου, χειροποίητα ντολμαδάκια και πατάτες με αυγά και στάκα. Συνοδεύουμε με –τι άλλο;– κρητική ρακή, κρασάκι ή ούζο για τους άπιστους, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12-15€ το άτομο.

Κούβελος Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 21 1405 2418


Ποιος μπορεί να αρνηθεί μια βόλτα σε μια υπέροχη αυλή στο Κουκάκι; Κανείς. Ειδικά αν μιλάμε για τον Κουβέλο που φτιάχνει στην κουζίνα του κάποιους από τους καλύτερους μεζέδες της πιάτσας.

Στα οπωσδήποτε του καταλόγου το ριγανάτο κατσικάκι γάλακτος στη γάστρα ή το κοκκινιστό μοσχαράκι με χοντρό μακαρόνι, και σπιτικά συνοδευτικά όπως η καπνιστή μελιτζάνα που φουρνίζεται με κομματάκια ντομάτας. Λογαριασμός με κρασί, στα 17-20€ το άτομο.

Παλιό Ταχυδρομείο (Σοφοκλή Βενιζέλου 9, Χαλάνδρι, τηλ.: 21 1183 8890)

Ψήνεσαι για μια μεζεδοβόλτα στα Βόρεια Προάστια; Φυσικά και ψήνεσαι, γιατί στο καλομαγειρεμένο φαγητό λέμε πάντα ναι. Για αυτόν τον λόγο συχνάζουμε στο Παλιό Ταχυδρομείο στο Χαλάνδρι κι απολαμβάνουμε τη σχεδόν κινηματογραφική αυλίτσα του. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί με σως γιαουρτιού, το μοσχαράκι με πουρέ γλυκοπατάτας και τις κροκέτες με κολοκύθι, γραβιέρα και παστουρμά. Με κρασί ή τσίπουρο, ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v