Οι καλύτερες εξωτικές κουζίνες τρώγονται στις αυλές

Από το Βιετνάμ ως το Μεξικό, και από εκεί στην Κίνα με μια στάση στην Τουρκία, τρώμε γεύσεις εξωτικές στις ωραιότερες αυλές της πόλης.
Οι καλύτερες εξωτικές κουζίνες τρώγονται στις αυλές
Ωραίο και το street food που έχει πλημμυρίσει την Αθήνα περίεργες γεύσεις από Χαβάη μέχρι Θιβέτ, δε λέμε, όμως μερικές φορές θέλουμε ολόκληρη την ιεροτελεστία: Να πιάσουμε ένα τραπεζάκι κάτω από φυλλωσιές και φαναράκια, να παραγγείλουμε πιάτα με εξωτικά ονόματα και να φάμε κάνοντας σχέδια για ταξίδια μακρινά –ή λιγότερο μακρινά.

Selim Bey
Π. Τσαλδάρη 8, Μαρούσι, τηλ: 21 1725 6790



Σε μια κουκλίστικη, καταπράσινη αυλή ο Σελίμ του Μάστερ Σεφ φτιάχνει και σερβίρει το καλύτερο ίσως κεμπάπ της Αθήνας, σε ποικιλία… μιας ολόκληρης σελίδας καταλόγου, να μην ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Πικάντικο Άδανα ή μοσχομυριστό Ούρφα; Μήπως το φιστικλί; Ή ένα Αλί Ναζίκ, που σερβίρεται πάνω σε βελούδινο πουρέ μελιτζάνας; Δεν είναι, βέβαια, μόνο τα κεμπάπ του εξαιρετικά: Είναι και τα μαντί, αυτά τα τέλεια πουγκάκια ζυμαρικών που γεμίζονται με κιμά και σερβίρονται με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα, το λαχματζούν και το πικάντικο Suzuclu pide (λεπτό φύλλο γεμιστό με σουτζούκι, ντομάτα και μαστιχωτό τυρί). Τιμές με κρασί, στα 20-25€ το άτομο.

Dos Hermanos
Κυριαζή 24, Κηφισιά, τηλ: 2108087906



Μικρή αλλά πληθωρική, γεμάτη χρώμα και φωτισμένη από φαναράκια που φτιάχνουν ακόμα περισσότερη ατμόσφαιρα, η αυλή του κηφισιώτικου Dos Hermanos σε τηλεμεταφέρει απευθείας… στο Μεξικό. Κι αφού το ταξίδι ξεκινήσει έτσι, την συνέχεια αναλαμβάνουν τα πιάτα: Fajitas, enchiladas, τραγανά τάκος, καυτερό chilli con carne, ζουμερά μπουρίτο και μεξικάνικες σαλάτες με πολύχρωμα λαχανικά και ιδιαίτερα ντρέσινγκ. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε το Mole, κοτόπουλο με σως από σοκολάτα και τσίλι. Συνοδεύουμε απαραιτήτως με Μαργαρίτες, και πληρώνουμε περί τα 25-30€ το άτομο.

Agavita Cantina Mexicana
Λεωφ. Δεκελείας 86, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 21 0251 0604



Μεξικού… συνέχεια, με μια δεύτερη στάση στην αγαπημένη, χρωματιστή αυλίτσα της Agavita στη Φιλαδέλφειας, που μας σερβίρει νοστιμιές όπως το Speedy Gonzales Peppers, πιπεριές jalapenos γεμιστές με τσένταρ και μπέικον, τα λαχταριστά μπουρίτο με κοτόπουλο και pico de gallo ή με chli con carne και σάλτσα ranchera, οι τραγανές φαχίτας που μαγειρεύονται σε πυρωμένο μαντέμι και σερβίρονται με χοιρινό, μοσχαρίσιο φιλέτο ή μιξ κρεατικών, και τα tacos με τόνο ή με γαρίδες. Για όσους θέλουν λίγο… Tex στο Mex τους, έχει και ωραία burger. Λογαριασμός στο τέλος, στα 20€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Madame Phú Man Chú
Πραξιτέλους 36, Τρίγωνο, τηλ: 21 0323 1366


Βιετναμέζικη κουζίνα έχεις δοκιμάσει; Αν όχι, ετοιμάσου να εκπλαγείς. Κάπου ανάμεσα στα μπαχάρια της Ινδίας και τα curries της Ταϊλάνδης, οι γεύσεις του Βιετνάμ ισορροπούν ιδανικά για τον ελληνικό μας ουρανίσκο, χωρίς να είναι ούτε ιδιαιτέρως πικάντικες ούτε υπερβολικά εξωτικές στην πρώτη γνωριμία. Δοκίμασε, ας πούμε, pancake από αλεύρι καρύδας με γαρίδες, σαλάτα με μελιτζάνα φυστίκια και ντρέσινγκ λεμονιού με ψάρι, σούπα Pho με κομμάτια μοσχαριού, νουντλς από ρύζι και φρέσκα βότανα, και Bun Cha με ψιλοκομμένο χοιρινό, χοιρινά κεφτεδάκια, γαρνιρισμένο με νουντλς και λαχανικά. Τα απολαμβάνουμε όλα σε μια μικρή αυλίτσα χάρμα οφθαλμών, συνοδεύουμε με ασιατικές μπίρες και δεν πληρώνουμε περισσότερα από 20€ το άτομο.

Golden Phoenix
Χαρ. Τρικούπη 96 και Γορτυνίας, Κεφαλάρι, τηλ.: 210 8013588



Θα έλειπε η Κίνα από τη λίστα μας; Όχι βέβαια. Το Golden Phoenix την εκπροσωπεί επάξια, σε μια υπέροχη, σούπερ δροσερή αυλή στο Κεφαλάρι –και σε μια δεύτερη διεύθυνση στη Γλυφάδα, η οποία όμως δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο, οπότε παραμένει προσωρινά κλειστή. Εδώ δοκιμάζουμε τραγανά spring rolls με γέμιση λαχανικών, τηγανητά ντάμπλινγκς γεμιστά με χοιρινό, εξαιρετικά won ton με θαλασσινά και κρεμώδες τυρί, κοτόπουλο σωτέ στο γουόκ με τζίντζερ, γαρίδες με κάσιους σερβιρισμένες σε τραγανή φωλιά και το θρυλικό πια μοσχάρι Satay, που ενθουσιάζει τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων. Γενικώς, το μενού είναι μεγάλο και καλύπτει κάθε γούστο –υπάρχουν και λίγες και καλές επιλογές σε sushi. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 30€ το άτομο, με κινέζικες μπύρες ή παραδοσιακό ιαπωνικό sake.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v