Τα καλύτερα μεζεδάκια σε στοές

Έλα να πάμε μια μεζεδότσαρκα στα καλύτερα ουζερί που κρύβονται σε κάποιες από τις πιο γνωστές στοές της πόλης.
Τα καλύτερα μεζεδάκια σε στοές
Περπατώντας την Αθήνα, είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψεις πολλές γραφικές γωνιές, τις οποίες δεν άγγιξε ευτυχώς ο χρόνος. Μιλάμε για κτίρια αλλά και για κάθε λογής μαγαζάκια που φέρνουν ακόμη στο νου ασπρόμαυρες εικόνες από παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν παραδοσιακά ουζερί και μπακαλοταβέρνες που απλώνουν τα λιγοστά τραπεζάκια τους, μέσα στις στοές της πόλης. Έλα να πάμε λοιπόν μια τσάρκα στα στενά της για διαλεχτά μεζεδάκια, ουζάκια περιοπής και γλυκόπιοτο χύμα κρασί.

Ψαροταβερνάκι ο Ανδρέας (Θεμιστοκλέους 18, Ομόνοια, τηλ.: 2103821522)

Ανηφορίζοντας την Θεμιστοκλέους, δεν γίνεται να μην πέσει το μάτι σου, στην ταμπέλα του Ανδρέα και στις χειρόγραφες σπεσιαλιτέ ημέρας, που θα βρεις στην είσοδό του, πριν διαλέξεις κάποιο από τα τραπεζάκια του, που βρίσκονται εντός στοάς. Το ομώνυμο ψαροταβερνάκι, το οποίο μετρά πάνω από 60 χρόνια ζωής κι αμέτρητα τσιμπούσια, έχει φανατικούς θαμώνες, που υποκλίνονται στις ποιοτικές επιλογές της κουζίνας του. Πάντα θα βρεις στα καφάσια του φρέσκο ψαράκι που δεν πρέπει να λείψει από το τραπέζι σου

Μην ξεχάσεις να παραγγείλεις μελιτζάνες ιμάμ, κολοκυθοκεφτέδες, χειροποίητα ντολμαδάκια, θράψαλο φρέσκο, μύδια αχνιστά, γαρίδες σαγανάκι, καλαμάρι ψητό, κουτσομούρες και αθερίνα. Οι τιμές του είναι εξαιρετικά προσιτές, για αυτό υπολόγισε 15€ το άτομο για γενναίο τσιμπολόγημα μαζί με τα απαραίτητα ουζάκια.

Ο Χάρης (Λυκούργου 14-16, Αθήνα, τηλ.: 21 0324 4056)

Στον ξακουστό Χάρη που βρίσκεται από το 1962 στη Στοά Λυκούργου συναγωνίζονται δύο μυρωδιές. Από τη μία αυτή της παλιάς Αθήνας, που ακόμη αντιστέκεται στη hipster λαίλαπα των γύρω περιοχών, κι από την άλλη αυτή των θαλασσινών μεζέδων, οι οποίοι σιγοψήνονται στη σχάρα του.

Πέρα από τις σαλάτες και φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες του, επιβάλλεται να τσιμπολογήσεις το σαγανάκι του, χταποδάκι, σαρδέλες αλλά και τις μεγάλες γαρίδες του. Δεν θα δώσεις περισσότερα από 12-15€ το άτομο, μαζί με τα ουζάκια.

Bread and Roses (Πανεπιστημίου 64, εντός στοάς, Αθήνα, τηλ.: 2103802898)

Το Bread & Roses είναι το κοινό μυστικό όσων ζουν και εργάζονται στην Ομόνοια αλλά και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, αναζητώντας ποιοτικό, αλλά ταυτόχρονα και, οικονομικό φαγητό. «Χωμένο» στην στοά του πάλαι ποτέ μεγαλοπρεπούς μεγάρου, στο 64 της οδού Πανεπιστημίου, το αγαπημένο μας μαγειρείο φτιάχνει υπέροχα μεζεδάκια που εύκολα σπάνε δίαιτες.

Στα οπωσδήποτε του καταλόγου βρίσκονται οι σπαστές πατάτες με πάπρικα, σουμάκ και θυμάρι, τα σιουφιχτά με μανιτάρια πορτσίνι, λάδι τρούφας, lime, σχοινόπρασο και παρμεζάνα, φαλαφελάκια με τσιπς τορτίγιας και τσάτνεϊ πιπεριάς, κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι και λιαστή ντομάτα και σνίτσελ ψαρονέφρι. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 13-15€ το άτομο μαζί με τις μπύρες. 

Η Στοά Αλλιώς (Γαμβέτα 14, Ομόνοια, τηλ.: 210 3825961)

Εδώ και 26 χρόνια η Στοά Αλλιώς βρίσκεται στην υπηρεσία του καλοφαγά, σερβίροντας μερακλίδικους μεζέδες και πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα. Τα τραπεζάκια εντός στοάς γεμίζουν με πελάτες σε πολύ γρήγορους ρυθμούς όσο οι μυρωδιές της κουζίνας σου σπάνε τη μύτη.

Στο μενού θα βρεις φρέσκα ψάρια και μύδια, και κάθε λογής θαλασσινά για να στηθεί το σωστό ψαροτσιμπούσι. Από τον κατάλογο της Στοάς ξεχωρίζουν ακόμη η εκλεκτή ταραμοσαλάτα, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά με την αυθεντική συνταγή και μπόλικοι κρεατομεζέδες. Αν αποφύγεις το φρέσκο ψάρι που είναι πιο τσιμπημένο, τότε με 15€ το άτομο θα φας αρχοντικά και θα πιείς και τα ουζάκια σου.

Η στοά του Αγάθωνα (Αγάθωνος 4, τηλ. 2103233755)

Σε μια μικρή στοά κοντά στην πολύβουη Πλατεία Αγίας Ειρήνης, μπορείς να ξετρυπώσεις το ονομαστό μεζεδοστέκι του Αγάθωνα, το οποίο προσελκύει εδώ και πολλά χρόνια τους καλοφαγάδες της περιοχής. Κάθε μέρα στα τραπεζάκια του πηγαινοέρχεται κόσμος για να δοκιμάσει τα πεντανόστιμα μεζεδάκια του εν μέσω τσουγκρισμάτων.

Μην ξεχάσεις να παραγγείλεις σαγανάκι, σπιτικό τζατζίκι, πανσέτα καλοψημένη και οπωσδήποτε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, η οποία δεν είναι άλλη από το ζουμερό και μαλακό χοιρινό κοντοσούβλι (σε ατομική μερίδα), το οποίο μαρινάρεται 24 ώρες πριν. Τα χοιρινά καλαμάκια είναι εξίσου καλή επιλογή, όπως και το αρνίσιο κεμπάπ. Mε 15€/ άτομο θα παίξει γενναίο τσιμπολόγημα μαζί με ούζο ή κρασάκι.

Υποβρύχιο (Αιόλου 102,  Ομόνοια, τηλ.: 21 0323 9960)

Σε μια υπόγεια στοά της Ομόνοιας, κρύβεται ένα ονομαστό και πάμφθηνο γευσιπωλείο που εμπνέεται από τη βαλκανική κουζίνα, χωρίς να κάνει ωστόσο κανένα σκόντο στην ποιότητα του και σερβίροντας καλομαγειρεμένα πιάτα στους πελάτες του.

Αξίζει να δοκιμάσεις την τραχανόσουπα, την σούπα βελουτέ, τα χειροποίητα μπιφτέκια με πιλάφι, την ομελέτα, το σπαγγέτι με μύδια, τους γίγαντες στον φούρνο και το λαχανόρυζο. Θα φας του σκασμού και θα δώσεις περίπου 10€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v