Σε αυτά τα μαγαζιά θα φας υπέροχους γκουρμέ μεζέδες

Η παράδοση συναντά τη δημιουργία με σεβασμό στην τσέπη και τον ουρανίσκο, σε οκτώ γκουρμέ μεζεδοπωλεία… να γλείφεις και τα πιατάκια.
Σε αυτά τα μαγαζιά θα φας υπέροχους γκουρμέ μεζέδες

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το σαγανάκι σερβίρεται ως κανταΐφι, οι γαύροι μεταμορφώνονται σε τάρτες (όχι μετά τις 12), ο κλασικός μουσακάς γίνεται ρολάκι και το αρνί σερβίρεται σε κροκέτες.

Φρέσκες πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα πρωταγωνιστούν σε συνταγές μοντέρνες που προσεγγίζουν με γκουρμέ προσχήματα την παραδοσιακή κουζίνα και διεγείρουν ολίγον τι διαφορετικά τους γευστικούς μας κάλυκες.

Μήπως έφτασε η ώρα να γευτούμε την παράδοση διαφορετικά;

MEZZE Glyfada
Μεταξά 34 και Φοίβης 11, τηλ: 210 8980480

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mezze Glyfada (@mezze_glyfada) on

Ιδιαίτερες γεύσεις και comfort νοστιμιές προσφέρει το ψαγμένο και μοντέρνο μεζεδοπωλείο του ομίλου Καστελόριζο στη Γλυφάδα. Στον άνετο και ντιζαϊνάτο χώρο του η ατμόσφαιρα είναι φιλική και στα τραπέζια καταφθάνουν σαγανάκι κανταΐφι με τυριά, τηγανιά μανιταριών με γραβιέρα Κρήτης, κοκκινιστά γιουβετσάκια με γαρίδες, λευκή ταραμοσαλάτα με τρίμμα αυγοτάραχο, γαύρος μαρινάτος με φινόκιο, τουρσί, λάδι μαστίχας και σκορδόψωμο, καθώς και «Εξτραβαγκάντζες»  από τον σεφ Greg Helmis του βολιώτικου Με Ζεν: Καπνιστή τσιπούρα με sweet chili ντομάτας, Λούζα τόνου με κρούστα μπαχαρικών και καλαμάρι caccio e peppe. Για γκουρμέ τσιμπολόγημα με ουζάκι, υπολογίστε περί τα 20-25€/ άτομο. Αναλυτικό μενού εδώ

Kiouzin
Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, τηλ: 2103647407

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by kiouzin (@kiouzin) on

Eλληνικές παραδοσιακές συνταγές, πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και μπόλικη δημιουργική προσέγγιση από τον σεφ Νίκο Καραθάνο συνθέτουν τον πρωτότυπο γευστικό χαρακτήρα αυτού του ιδιαίτερου γαστριμαργικού προορισμού. Εδώ δοκιμάζουμε μεταξύ άλλων κανταϊφένιες μπάλες με κοπανιστή Μυκόνου, μέλι και μαυροσούσαμο, παστουρμά Δράμας με σάλτσα ντομάτας και κασέρι Ξάνθης, σπετζοφάϊ… αλλιώς με πικάντικο λουκάνικο Δράμας και ψητές πιπεριές Φλωρίνης, τάρτα – γαύρος μαρινάτος με πράσινη σαλάτα, λιαστή ντομάτα και κρέμα ταραμά, αυγά παναρισμένα με τραγανή κρούστα και τσιγαριαστά χόρτα και μαυρομάτικα φασόλια με λουκάνικο Δράμας και πολύχρωμα λαχανικά. Για ένα δημιουργικό τσιμπολόγημα με ποτήρι κρασί, υπολογίστε περί τα 25€/ άατομο. Δείτε το μενού εδώ.  

Σχίνος
Μεγάλου Αλεξάνδρου 88, Περιστέρι, τηλ.: 21 0574 2768

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Σχίνος (@sxinos_bistro) on

Η νόστιμη αύρα της Χίου έρχεται στο Περιστέρι σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μεζεδοπωλεία των δυτικών προαστίων. Ο Σχίνος είναι ένα μοντέρνο ελληνικό μπιστρό, με οικεία ατμόσφαιρα και comfort γεύσεις οι οποίες δεν φοβούνται να κάνουν… ανατροπές. Έτσι στο μενού του βρίσκουμε προτάσεις όπως Αθηναϊκή σαλάτα με ψητή jumbo γαρίδα, πεσκανδρίτσα σε πάνκο και handmade μαρμελάδα τσίλι, καπνιστό σκουμπρί με κρέμα φασολάδας και τουρσί από κρεμμύδι, τριλογία ταραμά με κρακεράκια γλυκοπατάτας, λινγκουίνι με γαρίδες, ψητό καλαμάρι με wakame και ταραμά με μελάνι σουπιάς, φαλάφελ με γκουακαμόλε και κρέμα από ταχίνι, και Μαστέλο Χίου με σιρόπι μαστίχας και σκόνη μαυροκούκι. Συνοδεύουμε με εκλεκτά αποστάγματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, και πληρώνουμε περί τα 20€ το άτομο. Δείτε το μενού εδώ.    

Γρανάδα
Μιλτιάδου 11, Μοναστηράκι, 21 0325 0090

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Γρανάδα (@granadakafeneio) on



Άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην πεζοδρομημένη Μιλτιάδου από την ομάδα του Praxitelous Bar και αναλαμβάνει να μας μυήσει στα νόστιμα μυστικά της ισπανικής και ελληνικής κουζίνας μέσα από πρωτότυπους μεζέδες. Στο γκουρμέ αυτό καφενείο/ρακάδικο δοκιμάζουμε γαύρο μαρινέ με σάλτσα ντομάτας και μαρμελάδα κάπαρη, χτένια με κους κους, χειροποίητες κροκέτες αρνιού με μετσοβόνε και γιαούρτι κύόυμινο, εμπανάδας γεμιστές με γαρίδα και τσορίθο συνοδευμένες με σάλτσα ρομέσκο, μπουτάκια κοτόπουλου με σαφράν, σάλτσα πορτοκαλιού και σαγκουίνι και μάγουλα ιβηρικές χερσονήσου με τραχανά. Συνοδεύουμε με ποικιλία ελληνικών αποσταγμάτων (ρακές, ούζα, παριανή σούμα) ή μπύρες και πληρώνουμε περί τα 15-20€/ άτομο.

Raraou cantina
Εμμ. Μπενάκη 69, Εξάρχεια, τηλ: 21 0330 0237

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Raraou (@raraou_cantina) on

Το παρατσούκλι της ηρωίδας στο βιβλίο «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεση δανείζεται αυτό το υπέροχα ρετρό μπιστρό των Εξαρχείων, που απλώνεται στη γωνία της Μπενάκη με την Βαλτετσίου και σερβίρει ιδιαίτερες προτάσεις μεσογειακής κουζίνας με γκουρμέ πινελιές. Σε χαλαρό κλίμα, θα δοκιμάσετε σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο, καλαμπόκι, σέλινο, σάλτσα γιαούρτι και λάιμ, κεφτεδάκια με κιμά από φακές και μανιτάρια, μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι, φέτα και σάλτσα μπλε τυριού, μπιφτεκάκια ζυμωμένα με γραβιέρα σε σάλτσα εσπεριδοειδών, μπρουσκέτες με μαριναρισμένη σαρδέλα πάνω σε πέστο παντζαριού και άλλα τέτοια ωραία. Μαζί με craft ελληνικές μπύρες ή ωραιότατα κοκτέιλ, ο λογαριασμός στα 20€/ άτομο. Δείτε το μενού εδώ

Όμικρον μεζέ
Δρόσου 1 & Αίγλης, Νέα Ερυθραία, Tηλ: 2106202475

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Omikron Meze (@omikronmeze) on

Παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας παντρεύονται με τη δημιουργική γκαστρονομία και παρουσιάζονται σαν μίνι έργα τέχνης για τα μάτια και τον ουρανίσκο. Στον μίνιμαλ και μοντέρνο χώρο του Όμικρον στη Νέα Ερυθραία, αναπάντεχες γευστικές επιλογές έρχονται στα τραπέζια και περιλαμβάνουν γεύσεις όπως χειροποίητο απάκι και σύγκλινο από το inhouse καπνιστήριο, κολοκυθοκεφτέδες με τραχανά, φέτα και τζατζίκι μαύρου σκόρδου, γύρο από άγρια μανιτάρια, πρόβεια τηγανιά, μπακαλιάρο τηγανιτό με σάλτσα αγιολί από τον ζωμό του, κεμπάπ από μυλοκόπι με πίκλες κρεμμυδιού και δροσερό πικάντικο γιαούρτι και κοκορέτσι «θράψαλο» με τζατζίκι μυρωδικών. Ενδιαφέρουσα και η τριλογία αλοιφών με χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ημίλιαστα τοματίνια, όπως και το πικάντικο σεβίτσε φαγκρί με λάιμ, φρούτο του πάθους και δυόσμο. Ο λογαριασμός για ένα γκουρμέ τσιμπολόγημα στα 25-30€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Thes
Τάκη 16, Ψυρρή, τηλ: 2103212858

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Angela Sanders (@asanders18) on

Thes να απολαύσεις δημιουργικούς μεζέδες στου Ψυρρή; Καλά κάνεις, μιας και σε αυτό το new age μεζεδοπωλείο το γκουρμέ συναντά την ελληνική παράδοση και το αποτέλεσμα παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Το μενού δια χειρός του σεφ Σταμάτη Τσίλια περιλαμβάνει ταρτάρ τόνου με ντρέσινγκ από αχλάδι και καυτερό πιπέρι, καλαμάρι σβησμένο με ούζο σερβιρισμένο σε τραγανή πατάτα με πράσινο μήλο, σπιτική σπανακόπιτα με βότανα και γιαούρτι, ντόνατ από τυρί φέτα με πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας και μαστίχα Χίου, ένα παράξενο τζατζίκι με σπιτικές πίκλες και βιολογικό μαύρο σκόρδο, μους μπακαλιάρου με συμιακό γαριδάκι, κοντοσούβλι σε σταχτί ντομάτα, τραγανό κρεμμύδι και κρέμα ψημένης πιπεριάς, πεϊνιρλί με κόκορα ελευθέρας βοσκής και τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου και τον famous greek mussaka σε ρολάκι με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι και πεκορίνο Αμφιλοχίας. Ο λογαριασμός στα 25-30€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v