Σούπερ καφενέδες για μεζέδες και τσίπουρα

Έχεις μια αδυναμία στους μερακλήδικους μεζέδες και τα εκλεκτά αποστάγματα; Τότε, καλό είναι να ξέρεις τους καλύτερους καφενέδες της πόλης.
Σούπερ καφενέδες για μεζέδες και τσίπουρα

Καλά τα μπέργκερ, δεν λέμε. Καλές κι οι πίτσες κι ακόμη καλύτερο το ψαγμένο street food που μας καλοταΐζουν στις καντίνες της πόλης. Δεν λέμε προφανώς όχι και σε γαστριμαργικά πιάτα που γαργαλούν διεγερτικά τον ουρανίσκο. Ωστόσο η μερακλήδικη πλευρά του εαυτού μας πάντα λαχταρά μοσχομυριστά μεζεδάκια συνοδεία εκλεκτών αποσταγμάτων τσίπουρου, για να πάνε κάτω όλα τα φαρμάκια που μας έχουν ποτίσει όσοι δεν συμπαθούμε πια. Πάρε λοιπόν την παρέα σου κι έλα μια βόλτα στους καλύτερους καφενέδες της Αττικής.

Λούης (Λεωνίδου 17 και Μυκάλης, Μεταξουργείο, τηλ.:21 0347 6926)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Panos Karatzas (@thesaint1972)



Αστικός καφενές που έχει μπει για τα καλά στην καρδούλα μας, ο Λούης στο Μεταξουργείο, γεμίζει εδώ και χρόνια τα ποτήρια των θαμώνων του με ούζα, ρακές και τσίπουρα, προσφέροντας ετικέτες και γλυκόπιοτα αποστάγματα από όλη την Ελλάδα. Επειδή ωστόσο τραβιέται και το τσιμπολόγημα, ο κατάλογός του έχει λίγες μεν αλλά τίμιες δε, φαγητοεπιλογές. Ξεχωρίζουν πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, γιαπράκια, παστουρμάς, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης και άλλα ελληνικά τυριά.

Με 10 ευρώ το άτομο θα πιείς αλλά θα φας και τα μεζεδάκια σου.

Γάκιας ( Ευαγγελιστρίας 16 και Κρήνης, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 21 0620 3934)



Μαγαζί που έχει στην ταμπέλα του τις λέξεις καφενείον και μεζετζίδικον, δεν γίνεται να μην είναι καλό. Ο Γάκιας σερβίρει καφέ στη χόβολη, ποτίζει αισθηματίες και ταΐζει καλοφαγάδες εδώ κι αρκετά χρόνια, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη του στην παράδοση και τις νοστιμιές του τόπου μας. Σε ένα πολύ όμορφο χώρο στη Νέα Ερυθραία απλώνει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και μας μοστράρει την ενημερωμένη ούζο/τσιπουροκάβα του. Πριν ευχηθείς άσπρο πάτο, παράγγειλε και μοσχαράκι σε πήλινο, γεμιστό μπιφτέκι κοτόπουλο, κολοκυθοκεφτέδες και στριφτούδι κοκκινιστό με γαρίδες, έτσι… για τη μέση. Δεν θα δώσεις πάνω από 12-15 ευρώ για τσιμπολόγημα, μαζί με τα τσιπουράκια.

Πυρολίκι (Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, τηλ.:21 0342 0293)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Piroliki (@piroliki_restaurant)



Παραδοσιακός καφενές- μεζεδοπωλείο από εκείνους που φέρνουν στον νου την παλιά χιλιοτραγουδισμένη Αθήνα. Τα παιδιά που έχουν το Πυρολίκι είναι πολύ φιλόξενα κι έχουν έναν και μόνο σκοπό: να σε κάνουν να περάσεις καλά και να ξεχάσεις καημούς κι έγνοιες. Κάθισε κι ένα ρακάκι θα έρθει άμεσα για καλωσόρισμα, όπως στην Κρήτη. Η αυλή του μαγαζιού- πανέμορφη- είναι όνειρο για μια βραδινή απόδραση. Όσο πίνεις τα κρασάκια ή τα τσιπουράκια σου, μην ξεχάσεις να παραγγείλεις την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, το σταμνοτύρι τρούφας, το λουκάνικο από αγριογούρουνο, τις μακαρούνες Καρπάθου, τη μαραθόπιτα και το συκωτάκι μόσχου στη σχάρα.

Για πιοτό και τσιμπολόγημα υπολόγισε 12 με 15 ευρώ κατ’ άτομο.

Θεσσαλός (Μελενίκου 3, Βοτανικός)

Δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά για την καταγωγή του Θεσσαλού, μιας κι έχει και το όνομα και τη χάρη. Απερίφραστα δηλώνουμε ότι είναι αυτός ο παραδοσιακός μεζεδοκαφενές που λατρεύει την παλιά Αθήνα, είναι ένας από τους λόγους που αγαπάμε τον Βοτανικό. Σερβίρει με μεράκι «πατροπαράδοτους» καφέδες, αποκλειστικά και μόνο ελληνικά προϊόντα, κρασί και τσίπουρο από τη Θεσσαλία και μεζέδες θεσσαλικών συνεταιρισμών. Η βελούδινη φάβα με πάπρικα, ο βουβαλίσιος καβουρμάς και τα λουκάνικα Τρικάλων δεν λείπουν σχεδόν από καμία παραγγελία ωστόσο.

Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, στήνονται και μουσικές βραδιές στον χώρο, ενώ με 10-15 ευρώ το άτομο και θα πιεις και θα τσιμπολογήσεις.

Ραντεβού (Καλλισθένους 85, Αθήνα, τηλ.: 21 0347 7961)

Στην Πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα το Ραντεβού, ξεχωρίζει από μακριά χάρη στα γεμάτα με κόσμο τραπεζάκια του. Πάμπολλες παρέες τιμούν τα αποστάγματα της κάβας του και εξαφανίζουν τα μεζεδάκια από τα πιάτα του, ειδικά αν πρόκειται για το ξακουστό του τυρόψωμο, το θράψαλο γιουβέτσι, τα αυγά με στάκα, το ταμπουλέ αλλά και την αρμένικη ομελέτα. Δίχως να ξοδέψεις περισσότερα από 12 με 15€ το άτομο θα φας τα μεζεδάκια σου, συνοδεία ποτού.

Capitol (Καμπάνη 1 και Αγίου Μελετίου 104Β, Κυψέλη)



Το Capitol είναι ένα αστικό μεζεδοκαφενείο που έχει μια έντονη χαρντ ροκ διάθεση που αγαπούν οι θαμώνες του. Σε έναν από τους πιο πολύβουους πεζόδρομους του αθηναϊκού κέντρου, απλώνει τα τραπεζάκια του και σερβιρεί τσιπουράκια ούζα και μπύρες συνοδεία διαλεχτών μεζέδων, όπως είναι τα λαμιώτικα κεφτεδάκια του, η σέρβικη πλιεσκάβιτσα από το Λέσκοβατς, η «αλοιφή» ανθότυρο παντζάρι, τα πρόβεια μπιφτεκάκια και το σπιτικό τηγανόψωμο. Οι τιμές του είναι εξαιρετικά προσιτές για αυτό με 10€ το άτομο θα πιείς αλλά και θα τσιμπολογήσεις χορταστικά.

Καπετάν Μιχάλης, (Φειδίου 3 Αθήνα, τηλ: 2103820073)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Haris Nikolakakis (@haris_nk)



Κάπου στο ενδιάμεσο Ομόνοιας και Πανεπιστημίου κρύβεται ο παραδοσιακός μεζεδοκαφενές του Καπετάν Μιχάλη. Στην πλάτη κουβαλά πολλά χρόνια ιστορίας κι ακόμη περισσότερα τσιμπούσια ανάμεσα σε φιλαράκια και παρέες που τσούγκρισαν τα γεμάτα με ούζο και τσίπουρο ποτήρια τους, προσμένοντας ένα καλύτερο αύριο.

Εκτός από τα ποτά, τα μεζεδάκια δεν λείπουν από τα τραπέζια του Καπετάν Μιχάλη, ειδικά όταν πρόκειται για κοκκινιστό, κεφτεδάκια, χοιρινή τηγανιά ή φρέσκα μικρά ψαράκια. Δεν θα χρειαστείς πάνω από 10-12€ για να φας μαζί με τα ουζάκια σου.

Ήβης (Ήβης 10 και Ν. Αποστόλη, Ψυρρή, 210 3232554)

Γωνιακός καφενές στην λατρεμένη περιοχή του Ψυρρή, με μπόλικα αναρριχητικά φυτά να δίνουν σκιά στα τραπεζάκια του. Παρεΐστικο κλίμα τόσο από το προσωπικό όσο κι από τους θαμώνες που απολαμβάνουν τα κρασιά και τα τσιπουράκια του, όσο παίρνουν μυρωδιές από την κουζίνα του μαγαζιού. Ταμπουλέ, ψητή πατάτα με ελαιόλαδο ή γιαούρτι, θράψαλο ψητό και λουκάνικο ξυδάτο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψουν από το τραπέζι σου. Με 12-15€ το άτομο θα καλοφάς και θα καλοπιείς.

Λέσβιον (Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, τηλ.:2102923689)



Από το 1965 που ξεκίνησε να λειτουργεί μέχρι και σήμερα, το Λέσβιον αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς, μιας κι όσοι βρεθούν στα μέρη του μονολογούν πως έτσι θα έπρεπε να είναι όλα τα καφενεία.

Κρυμμένο στις ανηφόρες του Γαλατσίου σε μία παραδοσιακή γειτονιά που μυρίζει παλιά Αθήνα, έχει γίνει ένα στέκι που θα ταξιδέψει τους θαμώνες του σε ένα γευστικό κόσμο μέσα από θαλασσινούς μεζέδες και μεγάλη ποικιλία ούζων Μυτιλήνης. Οι κρασάτες σουπιές, ο μπακαλιάρος σε κουρκούτι κι η λακέρδα αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καταστήματος, με τις τιμές του να κυμαίνονται στα 12-15€ κατ’ άτομο για ποτό και φαγητό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v