Πού θα φάμε τα καλύτερα μεζεδάκια σε πλατείες;

Πιάσαμε θέση στα καλύτερα πλατειακά μεζεδοπωλεία της πιάτσας και σε περιμένουμε για μια μερακλήδικη φαγητοποσία.
Πού θα φάμε τα καλύτερα μεζεδάκια σε πλατείες;

Κι αυτό το αθηναϊκό καλοκαίρι η απάντηση στην ερώτηση «πού θα πάμε για μεζεδοκατάσταση;» είναι φυσικά «πάμε πλατεία». Ξεχυθήκαμε λοιπόν στις πλατείες της Αττικής από νωρίς για να βρούμε τραπεζάκι σε ένα από τα εκλεκτά μεζεδοπωλεία τους. Αν είσαι κι εσύ μεζεδολάγνος, δειπνοσοφιστής και λάτρης της μερακλήδικης φαγητοποσίας, οφείλεις να μας ακολουθήσεις. Παιδί, σε σένα παραγγέλνουμε;

Αρλεκίνος (Πλατεία Κοραή, Πειραιάς, τηλ.: 2104132555)



Στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά, θα βρεις απλωμένα τα ξύλινα τραπεζάκια του μαγκιόρικου Αρλεκίνου που φέρνει στο νου τις παλιές παραδοσιακές μπακαλοταβέρνες της περιοχής.

Επιβάλλεται να κάτσεις και να δοκιμάσεις μανιτάρια Πόρτο Μπέλο με σύγκλινο Μάνης και μυζήθρα Κρήτης, ταλαγάνι Μεσσηνίας σε ποντιακό ψωμάκι με ντομάτα και πέστο βασιλικού, τυρόπιτα με μέλι, συκώτι με γλυκάδια στο τηγάνι, τα κεφτεδάκια της θείας Ευλαμπίας και το ξακουστό  «βρώμικο της πλατείας», που δεν είναι άλλο από φωλιά πατάτας με αυγά μάτια και απάκι. Αν είσαι κρεατοφάγος τότε θα λιμπιστείς το αρνάκι σούβλας και το μοσχαράκι γάλακτος σούβλας. Με 15-18 ευρώ το άτομο θα φύγεις χορτάτος και θα έχεις πιει και τα ουζάκια σου.

Πλάτανος (Αγίας Ζώνης 43, Κυψέλη, τηλ.: 21 0861 2749)

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, στη σκιά του τεράστιου πλάτανου της Πλατείας στην Κυψέλη, υπάρχει ένα αγαπημένο φαγητοστέκι που λειτουργεί από το πρωί, σερβίροντας διαλεχτούς μεζέδες στα μπόλικα τραπεζάκια του.

Στον κατάλογό του ξεχωρίζουν τα υπέροχα παστουρμαδοπιτάκια, τσιροσαλάτα, φάβα παντρεμένη με μανιάτικο σύγκλινο, χοιρινή τηγανιά, αλλά και αρκετές επιλογές θαλασσινών όπως καλαμαράκια, γαρίδες σαγανάκι, σαρδέλα φούρνου και άλλα τέτοια ωραία. Ο λογαριασμός στα 17-20€/ άτομο, με ουζάκι.

Κυβέλη (Επτανήσου 15, Κυψέλη, τηλ.: 21 0821 9406)



Παραμένουμε στην Κυψέλη και μεταφερόμαστε στην πολυσύχναστη Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην οποία τα τελευταία χρόνια χτυπά η καρδιά της Αθήνας. Εκεί λοιπόν θα βρεις την Κυβέλη, να σερβίρει νοστιμόματους μεζέδες, στα ξύλινα τραπεζάκια της.

Δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου το μυδοπίλαφο με φρέσκο μάραθο, το γιουβέτσι θαλασσινών, οι κολοκυθοκεφτέδες, η τηγανιά κοτόπουλο, το ταμπουλέ με μαύρες φακές, χαλούμι στη σχάρα, το κοτόπουλο χαρακίρι, το ψαρονέφρι σωτέ με σάλτσα μελιού και το τηγανιτό ρύζι με χοιρινά φιλετάκια. Με 15-18€ το άτομο θα καλοφάς μαζί με κρασάκι.

Το Καφενείο της Πλατείας Μερκούρη (Αρκάδων 5, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3476237)

Τα Πετράλωνα τα αγαπάμε γιατί στη γειτονιά τους και στις πλατείες τους φιλοξενούνται υπέροχα μαγαζάκια, όπου μπορείς να φας μερακλήδικους μεζέδες, χωρίς να ξεπαραδιαστείς, ενώ απολαμβάνεις την άπλα της πλατείας ειδικά τις βραδινές ώρες. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις ντολμαδάκια γιαλαντζί, κεφτεδάκια τραγανά με πατάτες τηγανιτές, φάβα, ντοματοκεφτέδες, μελιτζάνα πολίτικη, κοκκινιστό μοσχαράκι και κάποια από τα πιάτα ημέρας. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο, με σιμιγδαλένιο χαλβά κερασμένο.

Μπριζολάκια και σβούρες (Πλάτωνος 101, Κερατσίνι 21 0400 3939)



Στα όρια των δήμων Κερατσινίου και Δραπετσώνας, υπάρχει μια μικρή καταπράσινη πλατεία επί της οδού Πλάτωνος, που υπηρετεί εδώ και χρόνια τους καλοφαγάδες των γύρω περιοχών. Ψητά κρεατικά, σούβλα, μαγειρευτά και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες απαρτίζουν την κουζίνα του μαγαζιού που κρατά ψηλά τον πήχη της ποιότητας, σερβίροντας πεντανόστιμα πιάτα. Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις το κολασμένο κοντοσούβλι, τα κριτσίνια κοτόπουλο, τα σουτζουκοπιτάκια, το σύγκλινο με ντομάτα στη σχάρα, το κεμπάπ μεζέ, το λουκάνικο γεμιστό με φέτα και λιαστή ντομάτα και τα μηλέικα πιταράκια. Με 15€ το άτομο θα φας αρχοντικά.

Σεφερτό Πλ. Αγίου Δημητρίου 9, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0641 0331

Στην πάντα φιλόξενη γειτονιά των Αμπελοκήπων, το Σεφερτό κρατά ξεχωριστή θέση στην καρδούλα μας, μιας και φτιάχνει υπέροχους μεζέδες, όντας σημείο συνάντησης για τους μερακλήδες της πλατείας.

Στον γεμάτο νοστιμιές κατάλογό του θα βρεις ρολάκια μελιτζάνας, κολοκυθοκεφτέδες ψητή φέτα με κρέμα γάλακτος, πικάντικη χοιρινή τηγανιά, πρασοτηγανιά με φέτα, κοτόπουλο στη γάστρα, πολίτικο ψητό μπιφτέκι, αλλά και νόστιμα καλαμαράκια, γαύρο μαρινάτο, κουτσομουράκια στο τηγάνι και σκουμπρί για τους λάτρεις των θαλασσινών μεζεκλικίων. Ο λογαριασμός στο τέλος συνοδεία ούζου στα 17-20€/ άτομο.

Το Λαϊκό (Ξυλοκάστρου 6, Ίλιον)

Στην πλατεία επί της οδού Ξυλοκάστρου στο Ίλιον γίνονται καθημερινά αρκετά τσιμπούσια, από θαμώνες του Λαϊκού, που είναι ίσως το πιο ονομαστό οινοπωλείο- βραδυφαγείο της ευρύτερης περιοχής. Στο μενού του θα βρεις σπιτικές γεύσεις και μεγάλη ποικιλία μεζέδων τόσο σε κρεατικά, όσο και σε θαλασσινά. Μπακαλιάρος σκορδαλιά, χταποδάκι ξυδάτο, τηγανιά κοτόπουλο και οι χορταστικές ποικιλίες κρεατικών δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Δεν πρόκειται να δώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο, συμπεριλαμβανομένου και του γλυκόπιοτου ντόπιου τσίπουρου. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v