6 νόστιμες στάσεις στις πλατείες της Αθήνας

Από τα Βριλήσσια μέχρι την Πλάκα πιάνουμε τραπεζάκια στον ήλιο και απολαμβάνουμε εκλεκτές γεύσεις στεριάς και θάλασσας.
6 νόστιμες στάσεις στις πλατείες της Αθήνας

Ωραίοι οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, όμως ο καιρός πλέον είναι για ηλιόλουστα τσιμπολογήματα και γεύματα σε αγαπημένες πλατείες της Αθήνας.

Bluefish Athens
Καλογριώνη 6, Πλάκα, τηλ: 213 0364214



Στην πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας, στην Πλάκα πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια κάτω από τις μουριές της μοντέρνας αυτής ψαροφαγικής διεύθυνσης, η οποία βλέπει στην όμορφη πλατεία Καλογριώνη απέναντι από τη Ρωμαϊκή Αγορά. Το μενού εξειδικεύεται στο ψάρι σε κάθε του εκδοχή: καρπάτσιο τσιπούρας με ντρέσινγκ από λαδολέμονο, ταρτάρ λαβράκι με ντοματίνια, φρέσκο κρεμμύδι και μαγιονέζα jalapenos, μπολονέζ με τόνο, κολοκυθάκι και μελιτζάνα, αλλά και γαύρος μαρινάτος, μαριναρισμένη σουπιά με φινόκιο, αφράτη ταραμοσαλάτα, μύδια αχνιστά με γάλα καρύδας και μυστικό μείγμα κάρυ είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που θα ιντριγκάρουν σωστά τον ουρανίσκο. Ο λογαριασμός για ένα ιδιαίτερο ψαροφαγικό τσιμπολόγημα, στα 30€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Τα Ρωμανάκια
Λεωφ. Μεσογείων 366, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 21 0653 2278



Αγαπά την Κρήτη και την κουζίνα της και το δείχνει μέσα από γεύσεις που μοσχοβολούν λεβεντογέννα. Τα Ρωμανάκια το καλοκαίρι βγάζουν τραπεζάκια στην πλατεία με τα πεύκα ακριβώς απέναντι από την είσοδο τους και μας υποδέχονται για ένα γευστικό ταξίδι που περιλαμβάνει νοστιμιές όπως παραδοσιακός ντάκο, σύγκλινο, καλτσούνια, στάκα με αυγό, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και γιαούρτι, κόκορα με χυλοπίτες, συκώτι μοσχαρίσιο με φάβα από μπιζέλια, σπέσιαλ γαμοπίλαφο και φανταστικό τσιγαριαστό αρνάκι. Συνοδεύουμε με καλό κρασί ή ρακή και πληρώνουμε περί τα 20€/ άτομο.

Materia Prima
Πλατεία Μεσολογγίου, Παγκράτι, τηλ:  210 7255171

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by materiaprima_pagrati (@materiaprima_pagrati) on


Μετά το Κουκάκι, το δημοφιλές wine bar έπιασε δεύτερο πόστο στην χαλαρή πλατεία του Παγκρατίου, προτείνοντας όμορφες καλοκαιρινές νύχτες συνοδεία εκλεκτών κρασιών, τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε σε τραπεζάκια έξω ή να πάρουμε για το σπίτι. Η γευστική συνοδεία περιλαμβάνει διάφορες ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, καρπάτσιο με μοσχάρι, χειροποίητες παπαρδέλες με μανιτάρια βουνού, πανσέτα μαύρου χοίρου με κόκκινο λάχανο και μανταρίνι και δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες. Στον χώρο δεξιά, το delicatessen προσφέρει γκουρμέ επιλογές για το σπίτι (τυριά, αλλαντικά, chutneys κ.α.), μπίρες από εγχώριες μικροζυθοποιίες και οικονομικές ετικέτες κρασιών. Κάθε Τετάρτη διοργανώνουν wine pairing βραδιές. Ο λογαριασμός στα 25-30€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Mammoth Slow Food
Θέτιδος 1, Βριλήσσια, τηλ: 21 0613 1180


travelfoodpeople.com
Μοντέρνο, φιλικό και κουλ, το Mammoth ποντάρει στο μαμαδίσιο φαγάκι, πειράζοντάς το ελαφρώς με δημιουργικές πινελιές. Το μενού αλλάζει καθημερινά και περιλαμβάνει επιλογές όπως πίτα με κολοκύθι και σιμιγδάλι και φέτα, φάβα με κρεμμύδι, λεμόνι και ρίγανη, πράσινη σαλάτα με αβοκάντο, φακή με βιολογική κόκκινη κινόα, ρύζι, ντομάτες και πιπεριές, λιγκουίνι με γαρίδες, λαυράκι στη σχάρα με ελαιόλαδο, λεμόνι και ρίγανη, Pad Thai με λαχανικά, κοτόπουλο ή γαρίδες, κλασικό μουσακά, μοσχαράκι λεμονάτο, κοτόπουλο με κάρυ και κάσιους και σπαρτιάτικο τουρλού με βλίτα, κολοκύθια και φασολάκια. Τα λαδερά κυμαίνονται στα 7-8€ ανά μερίδα και τα κρεατικά στα 8-11€ - για πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 15-20€.

Το Ουζερί του Μήτσου
Πλ, Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ: 2106840229



Σταθερή αξία χρόνια τώρα στην πλατεία Χαλανδρίου, ο Μήτσος απλώνει έξω λίγα τραπεζάκια για ουζάκια στον ίσκιο σερβίροντας λίγες αλλά νοστιμότατες επιλογές κλασικής ψαροφαγίας. Σκορδάτος γαύρος μαρινάτος, ωραία τηγανιτά μπαρμπουνάκια, χταπόδι ξυδάτο, μύδια αχνιστά, φάβα, χωριάτικη, γαρίδες τηγανιτές, κοκκινιστές σουπιές πικάντικες, μπακαλιαράκια τηγανιτά, πατάτες τηγανιτές και άλλα τέτοια ωραία μεζεδάκια και ψαρικά εγγυώνται μια τιμιότατη ουζο-έξοδο με την παρέα. Ο λογαριασμός στα 20€/ άτομο με ουζάκι.

Οινοθήρα
Εθν. Μακαρίου 13 και Χρ. Σμύρνης, Πλατεία Καισαριανής, τηλ: 2107258428



Στην πλατεία πίσω από την εκκλησία, εδώ και δύο δεκαετίες η Οινοθήρα βγάζει τραπεζάκια έξω κάτω από τα πεύκα και σερβίρει προσεγμένες θαλασσινές νοστιμιές μιας κλασσικής ψαροταβέρνας με κάποιες μοντέρνες πινελιές. Εδώ δοκιμάζουμε λιγκουίνι αλεβόγκολε, ριζότο θαλασσινών, μαριναρισμένο φιλέτο γαύρου και σπιτική μελιτζανοσαλάτα, πουγκιά γεμιστά με ανθότυρο, γαρίδες και τζίντζερ, μπακαλιαροκεφτέδες, σαρδέλες στα κάρβουνα, ψαράκια τηγανιτά πάσης φύσεως, αλλά και φρέσκο ψάρι. Ο λογαριασμός για ένα τίμιο θαλασσογεύμα με κρασί ή ούζο στα 20€/ άτομο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v