Δροσιστικές, πεντανόστιμες και με εξαιρετικούς γευστικούς συνδυασμούς οι καλοκαιρινές σαλάτες είναι το ιδανικό γεύμα της εποχής.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Έχεις βαρεθεί το κρέας; Θες να αποφύγεις να ανάψεις φούρνους και να στοιβάξεις κατσαρόλες κατά μήκος της κουζίνας σου; Χρειάζεσαι ένα υγιεινό γεύμα, το οποίο θα σε κρατήσει για το υπόλοιπο της ημέρας σου; Αμελείς να τρως πολλά λαχανικά; Μην αγχώνεσαι, σου έχουμε τη λύση. Μιλάμε φυσικά για πεντανόστιμες καλοκαιρινές σαλάτες, οι οποίες ψάχνουν το τραπέζι σου αρχικά κι έπειτα το στομάχι σου. Μαζέψαμε κάποιες πολύ εύκολες συνταγές για το ιδανικό γεύμα της εποχής και σου τις παρουσιάζουμε.
Πατατοσαλάτα τούμπανο με vegan dressing
Υλικά για την πατατοσαλάτα: 5 πατάτες, αλάτι, 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη, 3-4 ραπανάκια σε λεπτές φέτες, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Βάζουμε τις πατάτες με την -καλά πλυμένη- φλούδα σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με κρύο νερό, το αλατίζουμε και το βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν (για περίπου 20 λεπτά) αλλά να μην διαλύονται. Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης για να σταματήσουμε τον βρασμό. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά Φλωρίνης, τα ραπανάκια και τον μαϊντανό.
Ετοιμάζουμε το dressing. Σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) βάζουμε την Hellmann’s Vegan Mayo, το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, τα αγγουράκια τουρσί, την κάπαρη, το σκόρδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποιούμε καλά. Περιχύνουμε με το μείγμα το μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά. Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως, ή να την αφήσουμε καλυμμένη στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Υλικά: 3 κ.σ. σπορέλαιο, 6 τορτίγιες, 2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1/2 κ.γ. κανέλα, 2 αβοκάντο, ψιλοκομμένα, 150 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 8, 2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο + έξτρα, για το σερβίρισμα, 1 πιπεριά τσίλι, χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη, 2 κ.γ. χυμό λάιμ, από 1 λάιμ, 2 πρέζες αλάτι, φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Με τη βοήθεια ενός πινέλου απλώνουμε 1 κ.σ. σπορέλαιο στις τορτίγιες. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπαλίζουμε με το μείγμα τις τορτίγιες. Κόβουμε την κάθε τορτίγια σε 12 τριγωνάκια, τα οποία τοποθετούμε σε μια στρώση πάνω σε ταψιά που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές οι τορτίγιες. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά τα υπόλοιπα υλικά για τη σαλάτα. Σερβίρουμε με έξτρα κόλιανδρο, φέτες λάιμ και τις τορτίγιες.
Εκτέλεση: Στο μπλέντερ χτυπάμε το λάδι, το μέλι, αλάτι και το τσίλι. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μεγάλη σαλατιέρα, περιχύνουμε την σάλτσα, ανακατεύουμε προσεκτικά με τα δάχτυλα και σερβίρουμε αμέσως.
Υλικά: 400 γρ. κολοκυθάκια, 250 γρ. χαλούμι, 200 γρ. φακές, βρασμένες, 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κουρκουμά, 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο + έξτρα, για το σερβίρισμα, αλάτι, πιπέρι, για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση: Κόβουμε τα κολοκυθάκια στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ. ή τα κόβουμε με τη βοήθεια του πίλερ σε φέτες κατά μήκος. Μεταφέρουμε τις φέτες σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε το χαλούμι σε κύβους 1 εκ. και τους ρίχνουμε στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ με ένα κουτάλι το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, τον δυόσμο και το αλάτι. Προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με δυόσμο, ξύσμα λεμονιού και πιπέρι.
Υλικά για την βάση της σαλάτας: 200 γρ. ρόκα πλυμένη και καθαρισμένη, 200 γρ. ντοματίνια, 1 φλ. σπόρους ρόδι, 1 κρεμμύδι κομμένο λεπτές φέτες, 2 φλ. βρασμένα ρεβύθια, 1/2 φλ. καρύδια ψίχα.
Για την βινεγκρέτ: 100 γρ. χυμός ροδιού, 6 κ.σ. γρεναδίνη, 4 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί, 200 γρ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ μέσα σε ένα μεγάλο βάζο με βιδωτό καπάκι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας. Τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο για μία ώρα και φτιάχνουμε την σαλάτα μας.
Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση, τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, πλένουμε και στεγνώνουμε την ρόκα καλά. Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και προσθέτουμε τα ρεβύθια και τα καρύδια.
Τα τοποθετούμε όλα σε μία πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω την βινεγκρέτ του ροδιού και γαρνίρουμε με τους σπόρους του.