7 delicatessen που αξίζει να επισκεφθείς

Επισκεφθήκαμε τα καλύτερα delicatessen της Αθηναϊκής πιάτσας και τα σερβίρουμε μέσα από ένα άρθρο μπουκιά και συχώριο στο πιάτο σου.
7 delicatessen που αξίζει να επισκεφθείς

Διανύοντας το πιο σκληρό lockdown που διαδέχθηκε ένα πιο light lockdown και πάει λέγοντας, έχουμε πλέον καταλάβει πως μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να αποκτήσουμε την πολυπόθητη ανοσία, δεν μας έχουν μείνει και πολλές χαρές πέραν του φαγητού. Επειδή όμως θέλουμε να λέμε τους εαυτούς μας μερακλήδες έχουμε εκμεταλλευτεί την κατάσταση κι έχουμε γίνει θαμώνες στα καλύτερα delicatessen της Αθηναϊκής πιάτσας, δοκιμάζοντας κάθε φορά κι ένα νέο εκλεκτό έδεσμα από την ευλογημένη ελληνική γη κι όχι μόνο.

Στου Μπότσαρη (Μάρκου Μπότσαρη 41, Αιγάλεω)



Στα ράφια του Παραδοσιακού Παντοπωλείου “Στου Μπότσαρη” φιλοξενούνται ελληνικά, παραδοσιακά προϊόντα προερχόμενα από μικρούς παραγωγούς, συλλόγους γυναικών και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο “Στου Μπότσαρη” είναι ένας μερακλίδικος προορισμός που προσπαθεί να ανακαλύπτει προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας: μικρής παραγωγής, σπάνια, υψηλής διατροφικής και γαστρονομικής αξίας, που παράγονται από ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου με σεβασμό προς την παράδοση, την τοπικότητα, την εποχικότητα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ένα βήμα κυριολεκτικά από τον σταθμό του μετρό του Αιγάλεω έχει γίνει στέκι καλοφαγάδων χάρη στα εκλεκτά προϊόντα του, που δεν αφήνουν κανένα ανικανοποίητο. Μια αδυναμία παραπάνω την έχουμε στο χοιρομέρι με τη σοκολάτα, στο σουτζουκοσάλαμο κι εκείνη την κολασμένη γραβιέρα με παστουρμά από τα Σφακιά.

Gusto Di Grecia (Πινδάρου 16-20, Κολωνάκι)

Στην καρδιά του Κολωνακίου βρίσκεται αυτό το φινετσάτο deli που έχει κερδίσει τους πελάτες του, με την εξαιρετική ποικιλία προϊόντων που διαθέτει, δίνοντας μεγάλο βάρος στην ποιότητα των γευστικών θησαυρών που φτάνουν στα ξύλινα ράφια του.

Το ευγενέστατο και πολύ ενημερωμένο προσωπικό του θα σε κατευθύνει όπου τραβά η όρεξή σου, δίχως ποτέ να γίνει κουραστικό. Μπορείς να βρεις μια σειρά από ντελικάτες επιλογές από την ελληνική παράδοση που σίγουρα θα βάλουν στο τραπέζι σου το κάτι παραπάνω. Αν το επισκεφθείς μην φύγεις χωρίς την παραδοσιακή ροδίτικη λαδόπιτα, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου κι ένα κρασί από την ενημερωμένη κάβα του.

Benito (Θέτιδος 22, Παλαιό Φάληρο)

Στα νότια προάστια, το delicatessen το σωστό έχει το όνομα Benito και μπορείς να το επισκεφθείς για να διαλέξεις λαχταριστά προϊόντα από όλη τη χώρα, αλλά και να παραγγείλεις αν σου κάνει κέφι μια σειρά από μαγειρευτά φαγητά ημέρας, που θα νοστιμέψουν τη μέρα σου. Οι άνθρωποι που τρέχουν το μαγαζί έχουν μια αδυναμία παραπάνω στα πολίτικα εδέσματα για αυτό αξίζει να γεμίσεις το καλάθι σου με παστουρμαδοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο και λακέρδα και να μην ξεχάσεις φεύγοντας να στοκάρεις και παξιμάδια χαρουπιού από τη λεβεντογέννα Κρήτη.

Μανδραγόρας (Γούναρη 14, Πειραιάς)



Το μάτι του Μανδραγόρα αναζητά συνεχώς, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, μόνο προϊόντα ανώτερης ποιότητας για τη θρέψη και την τέρψη σας. Πιστοί υπηρέτες του γευστικού πολιτισμού της χώρας οι άνθρωποι που τρέχουν τον Μανδραγόρα εδώ και 65 χρόνια φέρνουν στο τραπέζι ότι πιο περίεργο σκαρφιστεί ο νους και το στομάχι σου, γεγονός που φαίνεται και στα δικά τους λόγια:

« Δε σταματάμε ποτέ να διοχετεύουμε τη γνώση τόσων χρόνων και την αγάπη μας στη δουλειά μας. Θέλουμε οι πελάτες μας να μένουν ικανοποιημένοι κάθε φορά, να βρίσκουν πάντα αυτό που αναζητούν και μάλιστα στην καλύτερη ποιότητα της αγοράς. Και αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να ανακαλύπτουν στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ προϊόντα που δε φαντάζονταν ποτέ ότι θα έβρισκαν – μπαχαρικά που δεν ήξεραν ότι υπάρχουν, βότανα που δεν ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν, νέα προϊόντα μικρών παραγωγών που δεν ήξεραν από πού μπορούν να τα προμηθευτούν».

Αν σε βγάλει ο δρόμος στον κεντρικότατο δρόμο του Πειραιά (Γούναρη) επιβάλλεται μια στάση στον Μανδραγόρα για να γεμίσεις τα μπαχαροδοχεία σου, να πάρεις ένα κουτί σιροπιάσματα, λουκούμια πολίτικα, γλυκό τριαντάφυλλο, φακές Λευκάδος και ασκορδούλακους με δεντρολίβανο.

Κωσταρέλος (Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι)

Από το 1937 το Τυροκομείο Κωσταρέλου δημιουργεί εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα. Συστατικά της ποιότητάς τους είναι η προσήλωση στις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, όπως τις έμαθαν οι πρόγονοί τους, η διασφάλιση των κανόνων υγιεινής με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, η γνώση και το μεράκι γι’ αυτό που κάνουν. Tα τυριά, τα γιαούρτια, οι κρέμες, το ρυζόγαλο και πολλά ακόμη εξαιρετικά γαλακτοκομικά προϊόντα χρωστάνε μεγάλο μέρος της αξίας τους στο φρέσκο, αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο και φέρνουν από τη Νότια Εύβοια κι άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Αυτό εδώ το τυροκομείο στο Κολωνάκι (υπάρχουν υποκαταστήματα και σε άλλες περιοχές) είναι δίχως άλλο ο ναός του τυριού και του γάλακτος για αυτό και στοκάρουμε όσα περισσότερα προϊόντα μπορούμε στο καλάθι μας, μετά από κάθε επίσκεψη. Μια αδυναμία παραπάνω ωστόσο την έχουμε στη γαλατόπιτα κι εκείνη την συγκλονιστική γραβιέρα με μπούκοβο.

Βανίλια και Κανέλα (Λουίζης Ριανκούρ 73, Αμπελόκηποι)

Μόλις βγεις από το σταθμό του Μετρό της Πανόρμου, λίγα βήματα μακριά σου στέκεται ο τεράστιος χώρος του Βανίλια και Κανέλα, που δεν γίνεται να μην σου τραβήξει την προσοχή.

Πολυθεματικό, θεατρικά στημένο, το βανίλια και κανέλα, συγκεντρώνει τους λάτρεις των ψαγμένων γεύσεων και υποδέχεται έναν ολόκληρο θησαυρό από προϊόντα. Τα πάντα είναι σε απόλυτη τάξη και αρμονία έτσι ώστε να τα προσέξετε και να μπορέσετε να τα συνδυάσετε με τα ιδιαίτερα μικροαντικείμενα που εκτίθενται , ώστε να δημιουργήσετε στα δώρα σας, την αίσθηση του μοναδικού. Γλυκά και αλμυρά εδέσματα όπως χειροποίητες μαρμελάδες, μέλια και γλυκά του κουταλιού, σπιτικές σάλτσες, όσπρια και ζυμαρικά. Μπαχαρικά, βότανα, βιολογικά προϊόντα, μεγάλη ποικιλία τσαγιών και περισσότερες από 600 ετικέτες εγχώριων και εισαγόμενων οίνων, όπως  και πολλά άλλα, συνθέτουν ένα μοναδικό γαϊτανάκι αρωμάτων και γεύσεων που περιμένει να τοανακαλύψετε.

Όσο λοιπόν οι υπάλληλοι του καταστήματος σού εξηγούν την πραμάτεια  έχεις χρόνο να πιεις το καφεδάκι σου και να φας κι ένα γκουρμεδοσαντουιτσάκι σένιο.

Yoleni’s (Σόλωνος 9, Αθήνα)



Στο κέντρο της Αθήνας, ένα από τα πιο ονομαστά deli της πόλης δεσπόζει το Yoleni’s που έχει γίνει  σημείο συνάντησης για όσους έχουν με το φαγητό ερωτική σχέση.

Στο παραδοσιακό εδωδιμοπωλείο του,  φιλοξενούνται περισσότερα από 1000 εκλεκτά προϊόντα επιλεγμένων παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Στον επισκέπτη δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσει τη γωνιά κοπής αυθεντικών αλλαντικών και τυριών, τον χώρο με είδη αρτοποιίας, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λαχταριστά εδέσματα, γλυκά αλείμματα, χειροποίητα ζυμαρικά και πολλά ακόμη! Η κάβα του μπορεί να ικανοποιήσει δε και τον πλέον απαιτητικό σομελιέ.

Κάθε φορά που θα βρεθείς στα μέρη του Yoleni’s φρόντισε να έχεις προμηθευτεί αρκετές τσάντες, γιατί θα θες να αγοράσεις τα πάντα. Αν θες μάλιστα να σε λατρέψουν οι φίλοι σου παρ’ τους μια από τις υπέροχες συνθέσεις δώρων που κρύβουν μπόλικες γευστικές εκπλήξεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v