Αυτές τις κρητικές συνταγές θα τις λατρέψεις

Ο σεφ Παναγιώτης Κουτσούκος συνεχίζει το γευστικό του ταξίδι στα νησιά της Ελλάδας και κάνει στάση στην Κρήτη των καλάσνικοφ και της ρακής.
Αυτές τις κρητικές συνταγές θα τις λατρέψεις
του Παναγιώτη Κουτσούκου – private chef

Από τις 196 χώρες στο κόσμο, υπάρχει μία με ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου, και αυτή φυσικά είναι η Κρήτη. That said, και με δηλωμένη πλέον την προκατάληψη:

ΤΙ ΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑΚΙ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ ΠΟΡΤ ΜΠΑΓΚΑΖ;;;;

Έχουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές εκείνο το παγανιστικό με το φίδι για να μπαίνουν στο νοσοκομείο. Κομπλέ.

Έχουν οι ταξιτζήδες το διακριτικό «Σιγά τις πόρτες», σαφής αναφορά να μην χτυπάμε τα πούλια στο τάβλι. Κατανοητό.

Οι κρητικοί γιατί; Πείτε μου μία περίπτωση που ακούστηκε «Yπάρχει άμεση ανάγκη για ρακί και όπλα, φέρτε μου έναν κρητικό ΤΩΡΑ!»

Και το σαρίκι κρεμασμένο στο καθρέφτη; Είναι σαν το πάσο στην Αττική Οδό; Χωρίς σαρίκι δεν παρκάρεις στο Κνωσσός Παλλάς;

Εγώ, σαν γνήσιος μηχανόβιος, βρίζω που έχει κολώνες το αυτοκίνητο δεξιά και αριστερά στο παρμπρίζ, και εσείς πάτε και βάζετε ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΥ ΣΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ολόκληρη μπαντάνα φαγωμένη από σκώρο (για αυτούς που δεν ξέρουν πώς μοιάζει το κρητικό σαρίκι);

Σαλάτα με σταμναγκάθι και βινεγκρέτ τομάτας

Υλικά:
200 γρ. σταμναγκάθι
5 φύλλα λόλα
10 κρίθινα παξιμαδάκια
1 αβοκάντο
5 σφαίρες από 45αρι

Για την βινεγκρέτ τομάτας:
100 γρ. τομάτα
50 ml ελαιόλαδο
2 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
1 φρ. κρεμμυδάκι
Αλάτι

Εκτέλεση: Πλύντε το σταμναγκάθι και το μαρούλι, στεγνώστε τα καλά. Καθαρίστε το αβοκάντο και κόψτε το σε κύβους. Τοποθετήστε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα πολυκόφτη, και πολτοποιήστε. Βάλτε στη σαλατιέρα τα φυλλώδη, περιχύστε με τη βινεγκρέτ, σπάστε τα παξιμαδάκια με το χέρι και ρίξτε από πάνω το αβοκάντο.

Αν κάποιος βρίσκει το σταμναγκάθι πικρό, χρησιμοποιήστε τις σφαίρες.

Ρολά μελιτζάνας με σπανάκι και κρητικά τυριά

Η Κρήτη είναι αυτάρκης σαν νησί, με πληθώρα παραγωγής οπωροκηπευτικών, κρεάτων και γαλακτοκομικών. Έχει εξάγει πολιτισμό στον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά στο κράτος της Ελλάδας με το οποίο συνορεύει στα βόρεια, με γνωστούς συγγραφείς να κατάγονται από εκεί αλλά και σπουδαίους πολιτικούς, όπως τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ. Σημειώστε πως αν την επισκεφτείτε, δεν χρειάζεται διαβατήριο για πτήσεις από Ελλάδα, αλλά είναι απαραίτητο αν θέλετε να μετακινηθείτε από τα Χανιά στο Ηράκλειο.

Υλικά:
1 κιλό σπανάκι
4-5 Μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. ξινομυζήθρα
350 γρ. τομάτα στον τρίφτη
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης
Λίγο μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Ένα καλάσνικοφ (το βρίσκετε σε όλα τα μαγαζιά με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα)

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αφού έχουμε κόψει τις μελιτζάνες σε λεπτές λωρίδες τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις αλείφουμε με λίγο λάδι. Τις βάζουμε στο φούρνο για 15’, να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι βάζουμε το σπανάκι και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Περίπου 5’.

Αφού εξατμιστούν τα υγρά, τότε αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Θρυμματίζουμε την ξινιμυζήθρα από πάνω και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Παίρνουμε μία μία τις μελιτζάνες και στην άκρη βάζουμε μια μικρή κουτάλια από το μείγμα και διπλώνουμε σε ρόλο. Τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Αφού έχουμε στρώσει όλα τα ρολάκια μας τότε παίρνουμε την τριμμένη τομάτα και τα περιχύνουμε. Τέλος, ρίχνουμε την γραβιέρα και φουρνίζουμε για περίπου 25-30’. Αφού γίνουν τα ρολά μας, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Αν κάποιος δεν τρώει την μελιτζάνα, χρησιμοποιήστε το καλάσνικοφ.

Σφακιανές τηγανίτες

Το σχέδιο είναι απλό: Η Κρητική κοινοπολιτεία επιτίθεται στο ελληνικό κράτος, το προσαρτά, δε χρωστάμε πουθενά, καταργούμε το dettol από παντού και το αντικαθιστούμε με ρακή, την σημαντικότερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας μετά τη φωτιά-που την χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ρακή.

Σε πονάει το δόντι; Ρακή.
Τα τζάμια έχουν στάμπες; Ρακή.
Κάηκες από το αντικριστό; Ρακή
Σε χώρισε το Μαράκι; Ρακή.

Υλικά:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
75 ml χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ξύσμα πορτοκαλιού
Κανέλα
Λίγη ρακή

Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το αυγό, τον χυμό, το ελαιόλαδο ,το ξύσμα, μια πρέζα ζάχαρη, κανέλα και αλάτι, και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη ρακή, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε για 15 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο με βάθος τουλάχιστον 1,5 εκατοστό. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με μέλι.

Εδώ δεν υπάρχει απειλή όπλου, ποιος δεν τρώει τα γλυκά;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v