Τέλεια ταβερνάκια με αυλή για να αράξεις με τις ώρες

Στο Χαλάνδρι, το Μεταξουργείο, το Μαρούσι και το κέντρο, πέντε ταβερνάκια ό,τι πρέπει για νόστιμες καλοκαιρινές εξόδους.
Τέλεια ταβερνάκια με αυλή για να αράξεις με τις ώρες
Είναι μερικά καλοκαιρινά μεσημέρια (ή βραδάκια, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) που θέλεις να τα περάσεις αραχτός σε μια σκιερή αυλή τσιμπολογώντας μεζεδάκια και κάνοντας σχέδια (ή έστω όνειρα) για καλοκαιρινές διακοπές. Και οι πέντε διευθύνσεις που ακολουθούν είναι το τέλειο σκηνικό για να κάνεις ακριβώς αυτό.

Τρίκυκλο 
Πυθέου 34, Νέος Κόσμος, τηλ.: 21 0923 2384



Μια γλυκύτατη πλακόστρωτη αυλίτσα στον Νέο Κόσμο μετρά δυο δεκαετίες και βάλε ζωής (άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της το 1997) και εξακολουθεί να μας κακομαθαίνει με μεζεδάκια που ανανεώνονται διαρκώς, και συνδυάζονται τέλεια με κρασιά από τους ελληνικούς αμπελώνες και μπύρες από μικροζυθοποιίες. Στις σταθερές γευστικές αξίες σημειώστε την πατάτα φούρνου με σύγκλινο, το μανιάτικο λουκάνικο με πορτοκάλι, τον πικάντικο κοτομεζέ με πολύχρωμες πιπεριές και γλυκοκαυτερή σάλτσα, τη συριανή καπαροσαλάτα και τα χειροποίητα ντολμαδάκια. Αναλυτικό μενού εδώ. Για φουλ έξτρα τσιμπολογήματα, θα υπολογίσετε περί τα 12-15€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Τα Λαλάγγια
Σοφοκλή Βενιζέλου & Καραολή Δημητρίου 27, Χαλάνδρι, τηλ.: 21 0682 8093



Η Μάνη μετακόμισε στο Χαλάνδρι, και άπλωσε τα τραπέζια της σε ένα καταπράσινο, δροσερό κηπάκι έτοιμο να μας ταξιδέψει στις γεύσεις και τα αρώματα του πελοποννησιακού νότου. Γουρουνοπούλα καλαματιανή στον φούρνο, τσουχτές μανιάτικες, παραδοσιακά ζυμαρικά σερβιρισμένα με καβουρδισμένη μυζήθρα και τηγανιτό αυγό, χειροποίητο σαΐτι, μανιάτικη χορτόπιτα με κατσικίσιο τυρί, κι αυτή η ονειρεμένη τηγανιά που λέγεται Ονειροπαγίδα, με λουκάνικο, καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, σως μουστάρδας είναι μερικά μόνο από τα δυνατά χαρτιά του. Συνδυάζουμε ιδανικά με εκλεκτό τσίπουρο, και πληρώνουμε γύρω στα 17€ το άτομο. Αναλυτικός κατάλογος εδώ

Τα Βαρέλια  
Πεντέλης 18 & Φειδίου 3, Μαρούσι, τηλ.: 210 805 0344



Κι εκεί που λες πως τα παραδοσιακά ταβερνάκια έχουν εξαφανιστεί πια από την Αθήνα, ανακαλύπτεις τα Βαρέλια −άργησες λίγο, από το 1986 βρίσκεται στη μαρουσιώτικη οδό Φειδίου, κι ακόμα πιο πριν ξεκινά η Ιστορία τους, το 1977 στο Χαλάνδρι− και αναθεωρείς. Κάτω από τις κληματαριές της σκιερής αυλής τους θα δοκιμάσεις σπιτικά μαγειρευτά σαν το κοκκινιστό μοσχαράκι, τον κρασάτο κόκορα και τα σμυρνέικα σουτζουκάκια, αλλά και σούπερ κρεατικά στα κάρβουνα (το κοντοσούβλι και τα παϊδάκια τους είναι ξακουστά) και προβατίνα στη λαδόκολλα αν είσαι μερακλής. Λογαριασμός στο τέλος, στα 17€ περίπου το άτομο με τσιπουράκι ή κρασί. Αναλυτικό μενού εδώ

Βυρίνης
Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, τηλ.: 21 0701 2153



Άλλο ένα όνομα σωστός αθηναϊκός θρύλος, από τη δεκαετία του ’30 (ξεκίνησε στο Μεταξουργείο, μετακόμισε σύντομα στο Παγκράτι) ο Βυρίνης έχει το δικό του φανατικό κοινό που ορκίζεται πως η αυλή του είναι από τις ωραιότερες στην Αθήνα –και βασικά δεν έχει άδικο. Εδώ απολαμβάνουμε γεύσεις κλασικές, μαμαδίσιες, από εκείνες που δε σε απογοητεύουν ποτέ (μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη, αρνάκι φρικασέ, μπριάμ, μοσχαράκι κοκκινιστό, κεφτεδάκια στο τηγάνι και πάει λέγοντας) αλλά και ζουμερά, καλοψημένα κρεατικά στη σχάρα. Με κρασάκι ή τσίπουρο, ο λογαριασμός σπάνια ξεπερνά τα 20€ το άτομο.

Πυρολίκι 
Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3420293



Το αγαπάμε σταθερά εδώ και χρόνια, όχι μόνο γιατί έχει μια από τις ομορφότερες αυλές του Μεταξουργείου (κι αυτό είναι μέγιστο κομπλιμέντο σε μια γειτονιά που αφθονούν οι αυλές) αλλά και γιατί μας φέρνει κάτι από τις γεύσεις και τα αρώματα της Κρήτης στην Αθήνα. Στα οπωσδήποτε του καταλόγου, που δεν περιορίζεται στα κρητικά, αλλά μιλά και άλλες ελληνικές διαλέκτους, περιλαμβάνονται οι σφακιανές πίτες, τα σιουφιχτά ζυμαρικά με μανιτάρια και κρέμα ούζου, τα χειροποίητα ντολμαδάκια με αμεπελόφυλλο και οι πατάτες με αυγά και στάκα. Θα ήταν ιεροσυλία να συνοδεύσεις με οτιδήποτε άλλο πέρα από κρητική ρακή. Λογαριασμός στο τέλος, στα 15€ περίπου το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v